Anmeldelser

Kyrö Rye Malt Oloroso & Peat Smoke

In Rye We Trust – Part Deux 

Imens nyheden om at alt, hvad der kunne krybe og gå af whisky kendisser havde trukket i deres stiveste puds og var samlet til genåbningen af det engang så legendariske lowland destilleri; Rosebank. Og at en bred skare af whisky entusiaster derfor var travlt beskæftiget med at sende hinanden virtuelle High-Fifes i ren og skær begejstring, sad jeg herhjemme og frydede mig over, at Kyrö’s nye trio udgivelse nu, langt om længe, var blevet tilgængelig på det danske marked. Hvilket, må siges, ikke tilnærmelsesvis at tiltrække sig den samme årvågenhed. Altså Kyrö’s udgivelser. Da min begejstring, som oftest, går ubemærket hen. 

Men da jeg allerede tidligere til fulde har afdækket Kyrö, skal jeg blankt erkende, at jeg for nuværende ikke har det helt store forkromede at tilføje om de Finske nøgenløbere og deres uovertruffet rug Whisky. Men vil alligevel forbeholde mig retten til at vende tilbage af den simple årsag, at Kyrö, i min verden, er en af de mest lysende stjerner på nattehimlen, som en lang række producenter burde navigere deres grundstødte skibe efter. Så lad os, for god orden skyld, kalde denne anmeldelse for “In Rye We Trust – Part Deux”. For så er forventningsniveauet ligesom afstemt. Og samtidig henvise nytilkomne læsere af vores blog til tidligere dybdegående anmeldelse.   

I december 2023 lancerede Kyrö tre aftapninger på det finske marked, hvoraf to var helt dugfriske. Sagen er nemlig den, at Kyrö har haft for vane at udsende såkaldte pre-release batches af deres aftapninger. Hvilket både gjorde sig gældende for deres Malt Rye Whisky samt deres Wood Smoke. Men Kyrö valgte altså i denne omgang at skyde lige fra boven, og udsende deres Oloroso samt Peat Smoke aftapninger frisk fra fad. Hvorimod deres Wood Smoke, tidligere havde været udsendt som en pre-release aftapning tilbage i 2021. Dog er det værd at bemærke, at Kyrö tidligere har eksperimenteret med både hedvinsfade, samt peated udgaver af deres Malt Rye Whiskyer. Men disse udgaver er blevet udgivet under deres Kyrö’s Choice serie i et stærkt begrænset oplag. Derimod vil de tre nævnte aftapninger komme til at indgå i Kyrö’s core range serie, og vil derfor være bredt tilgængelige. Jeg har dog i dagens anmeldelse kun valgt af fokusere på Oloroso samt Peat Smoke, af den helt lavpraktiske årsag, at det er de udgaver, jeg har valgt at investere mine penge i.  

Før vi når selve anmeldelserne, så lad os gennemgå de nye aftapninger en af gangen. Men før vi når så langt, er det måske værd at nævne, at samtlige af Kyrö’s Whiskyer er dobbelt pot-destilleret og består af et rugmalt destillat, hvor der udelukkende indgår finsk fuldkorn rug. Derudover bærer samtlige Whiskyer, traditionen tro, ingen aldersbetegnelse. Hvilket selvsagt vil sige, at de minimum har været lagret i tre år. Kyrö’s nye aftapninger kommer, alt efter hvilke øjne der ser – pikant, i kasser, hvor indersiden bliver prydet af de fem finske stiftere, der løber nøgen igennem en rugmark. Som leder tankerne hen på urværker fra før ruderkonge blev knægt, der gemte på erotiske sener, som kun urets ejermand havde adgang til. 

  • Oloroso er et blend eller vatting om du vil, der består af Whisky, der er blevet lagret i tre forskellige fad typer; Nye Amerikanske egetræsfade. Fade, der tidligere har indeholdt Bourbon, samt fade, der tidligere har indeholdt Oloroso Sherry.  
  • Peat Smoke er en mere traditionel røget Whiskytype, hvor Kryö har brugt finsk tørv til at tørre rugmalten. Peat Smoke er et blend, hvor der hovedsageligt indgår peated Whisky, der har været lagret i nye amerikanske egetræstønder samt ex-Bourbon fade. Når det så er sagt, indgår der også en mindre andel i blendet, bestående af un-peated rug Whisky der har været lagret i ex-Bourbon fade. Hvor stor en andel peated samt un-peated Whisky, der vil indgå i det færdige blend, vil variere fra batch til batch. 
  • Wood Smoke er som navnet antyder det en røget Whisky, som vi især kender dem fra Skotland. Men i stedet for at tørre deres rugmalt ved hjælp af tørv/peat, har Kyrö valgt at bruge brænde fra rødel-træ. Wood Smoke er lagret i en combo af ex-Bourbon, fransk egetræ samt nye amerikanske egetræsfade  

Sidst men ikke mindst, skulle jeg måske nævne, at Kyrö’s aftapninger nu også herhjemme er overgået til at blive solgt i 70 cl. flasker, i modsætning til de tidligere 50 cl. flasker. Til min store overraskelse har dette ikke resulteret i en prisstigning, tvært imod er 70 cl. udgaverne gjort billigere end de tidligere 50 cl. udgivelser. Blot for at komme med et eksempel, kostede Kyrö’s Malt Rye Whisky et sted imellem 470 – 549 Kr. alt efter hvor man handlede. Hvorimod den nye 70 cl. udgaven bliver udbudt til 429 Kr.  

 

Kyrö Rye Malt Whisky Oloroso 

  • Producent: Kyrö Distillery Co.  
  • Destilleri: Kyrö Distillery  
  • Klassifikation: Finnish Malt Rye Whisky  
  • Alder: NAS  
  • ABV: 47,2%  
  • Mash Bill: 100 % maltet rug   
  • Fad: Amerikansk hvid eg, fransk eg & ex-Bourbon 
  • Pris: 449 – 499 Kr. 

Duft: Den søde hedvinsduft blander sig med Kyrö’s fantastiske duft af friskbagt rugbrød, som jeg forguder, hvorefter nødder, marcipan, blommer, rosiner samt dybt forkullet egetræ træder ind i billedet.   

Smag: Fantastisk cremet mundfylde, som starter ud i den sødere ende af spektret med kirsebær, vanilje og rosiner, men bliver tungere og mere bastant hen imod eftersmagen, hvor allehånde, mørk ristede kaffebønner og en lettere svovlagtig smag træder ind i billedet.   

Eftersmag: Relativ lang eftersmag hvor smagen af de ristede kaffebønner bliver hængende bagerst i munden, imens mørk chokolade, lakridsrod og hvid peber lægger sig på ens tunge.  

Konklusion: Jeg har sikkert nævnt det tidligere, men jeg har i den grad mine forbehold, når det kommer til brugen af hedvins fade. Da sødmen så utrolig let kan kamme over, og totalt dominere producents destillat. Hvorfor at det er en forløsning at konstatere, at det søde vinøse element fra Oloroso fadet, komplimenterer Kyrö’s rug tunge profil usædvanligt godt og skaber en sublim balance. Der er ingen tvivl om, at Kyrö’s Malt Rye Whisky, med sin bombastiske lettere organiske rugtunge profil, kan skille vandene. I modsætning til den, er deres Oloroso mere en crowdpleaser, og derfor en rigtig god introduktion til Kyrö’s univers, hvor man i modsætning til nævnte aftapning, i døren får udleveret et safeword. “Kippish!” 

Prisinformation: Kyrö Malt Rye Whisky Oloroso er i skrivende stund set billigst hos whisky.dk hvor den kan erhverves til 449,- samt dyrest hos Wohlenberg vinhandel, hvor en flaske koster 499,- 

0
Kvalitet: FANTASTISK
0
Værdi: FANTASTISK

 

Kyrö Rye Malt Whisky Peat Smoke 

  • Producent: Kyrö Distillery Co.  
  • Destilleri: Kyrö Distillery  
  • Klassifikation: Finnish Malt Rye Whisky  
  • Alder: NAS  
  • ABV: 47,2%  
  • Mash bill: 100 % maltet rug   
  • Fad: Amerikansk hvid eg & ex-Bourbon 
  • Pris: 469 – 499 Kr. 

Duft: Grapefrugt, dild, dåsemandariner, røgnote i form af kul og røget skinke samt en anelse honning sødme i bunden af glasset, pænt pakket ind i Kyrö’s rugbrøds duft.    

Smag: Den cremede mundfylde, som Oloroso udgaven bød på, er desværre gået i fløjten i Kyrö Peat Smoke, som åbner ballet med søde noter af pære, honningmelon og appelsin, hvorefter en dominerende barbecue røg træder ind i billedet og blander sig med lime saft og Kyrö’s signatursmag af rugbrød.  

Eftersmag: Medium lang urt og voks drevet eftersmag 

Konklusion: I min forrige anmeldelse af Kyrö, havde jeg fingrene i deres pre-releace batch af Wood Smoke. Hvor min arne var, at røgen – som kom til udtryk i en sødladende røget skinke smag, var for dominerende. Hvilket resulterede i, at den balance og kompleksitet, som deres Malt Rye Whisky byder på, røg ud med badevandet. Hvilket desværre også gør sig gældende her, da barbecue røgens samspil med Kyrö’s rug tunge element, som jeg elsker, bliver for bestandig, kompakt og kantet. 

Prisinformation: Kyrö Malt Rye Whisky Peat Smoke er i skrivende stund set billigst hos kamakaffe hvor den kan erhverves til 469,- samt dyrest hos Wohlenberg vinhandel, hvor en flaske koster 499,- 

De anmeldte flasker er købt af undertegnede på tilbud hos kamakaffe for 399,- per flaske.

0
Kvalitet: MIDDEL
0
Værdi: MIDDEL

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *