Anmeldelser

Little Brown Dog. Distilled at Kyrö Distillery 2018. Malted Rye Finnish Whisky – Single Cask (Samt en allerhelvedes masse snak om Whiskylovgivningen, Rye Whiskyens udbredelse samt historie) 

Beskederne flød i en lind strøm imellem Henrik og jeg, da vi erfarede, at europæisk produceret Rye Whisky er i overhængende fare for at miste sin typebestemmelse. Og det skal ikke være nogen hemmelighed, at ordlyden og tonen i beskederne var skærpet. Ja selv Henrik, hvis hvilepuls ellers normalvis ligger klippefast på 60 slag i minuttet, røg for en sjælden gangs skyld helt op i det røde felt. Hvorefter han satte sig til tasterne og beskrev den groteske situationen, som de europæiske Rye producenter er havnet i. Hvilket du kan læse om her.

Håbet er selvsagt, at EU og Canada kan se problematikken og finde en fornuftig løsning på problemet, så de europæiske producenter kan fortsætte med at betegne deres produkter som værende Rye Whisky. Hvilket de i sagens natur er. Hvorefter kyndige fagfolk forhåbentlig, langt om længe ved lov, får defineret, hvordan de forskellige europæiske Whisky-typer skal produceres.

Hvorfor jeg tænker det er nærliggende, at dagens anmeldelse, her midt i orkanens øje, omhandler en europæisk produceret Rye Whisky. Men før vi når så langt, er det samtidig oplagt at kigge på, hvordan lovgivningen i de forskellige respektive lande forskriver og definerer, hvordan en Rye Whisky skal produceres. Samt at lave en kort overflyvning over Rye Whiskyens udbredelse samt historie.

Lovgivningen:

Herunder kan du se, hvordan loven om Rye Whisk(e)y er stykket sammen, i henholdsvis USA, Canada, Skotland samt Europa. Hvorfor at de enkelte europæiske lande ikke er udspecificeret skyldes, at landene ikke, som det gør sig gældende med de tre andre nævnte, har vedtaget regler på området. Hvorfor de læner sig opad den europæiske lovgivning, som igen kun forholder sig til hvordan Whisky, som en stor fællesbetegnelse, for et lagret destillat bestående af korn skal produceres. Selvsagt, med mindre Whiskyen bærer en af de ovenstående geografiske betegnelser. Med andre ord findes der ingen europæisk lovgivning der specifikt beskriver, hvordan en Rye Whisky skal produceres. Hvilket også gør sig gældende i Skotland. Eller det vil sige, at skotterne ikke opererer med en decideret Rye Whisky betegnelse, men benytter derimod betegnelsen Single Grain Scotch Whisky. Til trods for at Canadierne har lovgivet om, hvordan en Rye Whisky skal produceres, er lovgivningen så liberal, eller vidtfavnende om du vil, at Canadisk Rye Whisky ikke behøver at indeholde rug for at bære betegnelsen. Hvilket skyldes, at Rye og Whisky i Canada er synonym med hinanden.

Amerikansk Rye Whiskey:

  • Minimum indeholde 51% rug i kornblandingen 
  • Destilleret til maksimalt 80% ABV 
  • Må højest være 62,5% ABV, når den hældes på tønder 
  • Skal lagres i nye forkullede egetræsbeholdere 
  • Må indeholde op til 2,5% tilsætningsstoffer samt karamel kulør, med mindre det er en Straight Rye 
  • Hvis der er tale om en Straight Rye, skal produktet minimum have været lagret i 2 år.
  • Hvis produktet består at Whiskey fra forskellige producenter, skal de alle være beliggende i samme stat. 

Canadisk Whisky, Canadisk Rye Whiskey eller Rye Whisky:

  • Være produceret fra en mæsk/urt, der er fremstillet af korn 
  • Skal lagres i minimum 3 år i “små fade” op til 700 liter 
  • Skal besidde aromaer, smag og karaktertræk, der generelt forbindes med Canadisk Whisky 
  • Skal være mæsket, destilleret og lagret i Canada 
  • Skal indeholde minimum 40% ABV 
  • Må indeholde karamel kulør, og det er tilladt at tilsætte op til 9.09% vin eller destilleret spiritus (der er blevet lagret i minimum 2 år i træfade), hvis der er tale om en Blended Rye

Europæisk Whisky:

  • Være produceret fra en mæsk/urt, der er fremstillet af korn 
  • Skal lagres i minimum 3 år i træfade op til 700 liter 
  • Skal indeholde minimum 40% ABV 
  • Destilleret til maksimalt 94,8% ABV 
  • Må indeholde karamel kulør

Single Grain Scotch Whisky:

  • Være produceret fra en mæsk/urt, der er fremstillet af korn 
  • Skal være mæsket, destilleret og lagret i Skotland  
  • Skal lagres i minimum 3 år i egetræsfade op til 700 liter 
  • Skal indeholde minimum 40% ABV 
  • Destilleret til maksimalt 94,8% ABV 
  • Skal produceres på et destilleri 
  • Må indeholde karamel kulør

Rugens oprindelse og udbredelse:

Rug (Secale cereale) – med tilnavnet “mountain cereal” er som kælenavnet antyder det, en hårdfør lille satan af en kornsort, der kan gro i næringsfattige sand og grus-holdige jorde og tåler meget tørre sommer og ekstrem hårde vintermåneder. Forskning tyder på, at rug muligvis har været den første kornsort til at blive dyrket systematisk. Da man har fundet rug i syriske gravkamre, der er dateret mere end 13.000 år tilbage i tiden. Men denne teori er dog noget omdiskuteret, da fundene muligvis slet og ret kan være fra vildtvokset rug. Man ved dog, at kornsorten oprindeligt stammer fra Anatolia, vor tids Tyrkiet, hvor den groede vildt. Takket være romerne, som bragte planten med sig til de verdensdele som de erobrede, spredte planten sig vidt og bredt. Men det var især i øst samt central Europa at kornsorten fik fodfæste.

Det står stadig uklart præcis, hvornår europæerne begyndte at destillere spiritus af korn. Men et af de første nedfældede notater, som omtaler aqua vitea stammer fra Skotland og er fra 1494. Hvorfor det er nærliggende at tænke, at de omkringliggende europæiske lande tog destillationsmetoden til sig i den samme periode. Og mon ikke, da man jo som nævnt, også dyrkede rug i Europa, at man også har benyttet denne kornsort og ikke udelukkende byg.

Amerikanerne omtaler – med rette, rug som værende en Bourbons flavour grain. Da kornsorter bibringer karakter og krop til en Whiskey. Hvorfor jeg også fortrækker High Rye Bourbons, som f.eks Four Roses. Jeg har hørt mange proklamere, at rug bibringer en krydret profil til en Whiskey. Hvilket ofte også er tilfældet, især med Bourbons med et højt indhold af rug eller for den sags skyld, barely legal Ryes, med et højt indhold af majs. Da majsen, i begge tilfælde, også påvirker Whiskyens smag samt duft profil, og dermed samtidig nedtoner en del af rugens andre egenskaber. Men omtalte udsagn er samtidig også en anelse ensidig. For der findes trods alt også Rye Whiskyer med et højt indhold af rug, for ikke at nævne Whiskyer, hvor der udelukkende er brugt maltet rug. Der udover at være krydrede, også byder på en lang række andre smags samt duft noter. Så hvis du har ladet dig skræmme væk, fordi du også er stødt på overstående udsagn og tænker, at en overkrydret bombastisk fuldblods Rye Whiskey med en tør afslutning, ikke lige lyder som noget for dig. Så er der ærligt, langt mere ved Rye Whiskey, end som så.

USA:

Postkort af S. Dillinger & Sons Distillery. Ruffsdale, Pa – 1910

Den første nedskrevne beretning om Amerikansk Whiskey, som vi i skrivende stund kender, stammer fra tiden før dannelsen af De Forenede Stater. Nærmere bestemt fra 1640, og omhandler pudsigt nok Rye Whiskey. Men højst sandsynligt har man allerede før nævnte årstal destilleret Whiskey fra korn i Amerika. Man mener at vide, at det var de hollandske og tyske immigranter, der bragte rug med sig til Amerika, som de dyrkede og destillerer i Pennsylvania. Der dermed blev arnestedet for Amerikansk Whiskey og ikke Kentucky, som mange forledes til at tro. Med andre ord var rug Whiskey forløberen til den majsbaseret Whiskey, som med tiden blev kendt som Bourbon. Hvad man dog skal holde sig for øje er, at Whiskey på dette tidspunkt ikke var et lagret produkt, og basalt set, blev produceret på små primitive stills af landmænd, der havde korn i overskud. Men i anden halvdel af det 19. århundrede vandt lagring i egetræsfade indpas, og “three chamber” destillationsapparatet – som blev udbredt blandt Rye Whiskey producenterne, blev opfundet. Hvorefter den pennsylvanske Rye Whiskey industri voksede til hidtil uset størrelse og rummede flere hundrede destillerier. Og Whiskey mænd som John Gibson, Samuel Dillinger og Asher Guckenheimer, blot for at nævne nogle få, byggede destillerier, som for deres tid var monumentale. Desværre fejede forbudstiden, mere eller mindre, med et slag, den pennsylvanske Whiskey industri af landkortet, og de fleste producenter er i dag gået over i forglemmelsen. Efter forbudstidens ophævelse formåede Rye Whiskey industrien ikke at rejse sig, hvorfor kategorien døde hen. Og de få pennsylvanske Rye Whiskey mærker, der formåede at overleve, blev alle som et opkøbt af Bourbon producenterne i Kentucky. Der førte arven videre, dog i et stærkt begrænset oplag. Hvilket varede ved, indtil Rye Whiskey langsomt men sikkert – omkring år 2009, igen begyndte at vinde indpas hos forbrugerne. Hvilket nu om dage har resulteret i, at flertallet af Amerikansk Whiskey producenter med respekt for sig selv igen har Rye Whiskey på menuen.

Selvom der selvsagt er stor forskel på, hvordan de Amerikanske destillerier producerer deres Rye Whiskey, kan man lidt firkantet dele kataloger op i to. Dem, der producerer barely legal Rye Whiskey og dem, der producerer high rye – Rye Whiskey. Hvoraf førstnævnte, som oftest kun lige indeholder over de minimum tilladte 51% rug i korn sammensætningen, kaldet for mash bill. Hvoraf de sidste to andele, som oftest indeholder 10 – 14% bygmalt, og den resterende andel indeholder majs. Hvorimod high rye, som ordet antyder det, indeholder en meget høj procentdel rug i korn sammensætningen samt en meget lille andel bygmalt. Til trods for at det stadig er relativ få af de Amerikanske producenter, er der også enkelte, der er begyndt at producere Rye Whiskey, bestående at 100% maltet rugmalt.

Canada:

Modsat Amerikanerne havde Canadierne i det 19. århundrede ikke tradition for at destillere Whisky på rug. Men derimod på hvede, som var den alt dominerende kornsort i Canada på daværende tidspunkt. Men som det også var tilfældet i USA, slog de tyske immigranters indflydelse også igennem her. Hvilket resulterede i, at en række destillatører begyndte at tilføje en anelse rug til deres ellers 100% hvede baseret Whisky. Hvilket gik hen og blev så populært, at forbrugerne begyndte at efterspørge “Rye”. Med andre ord, hvede Whisky med en “lille” andel rug i korn sammensætningen. Den store efterspørgsel påvirkede selvsagt markedet, hvorfor den nye Whisky-stil gik hen og blev altdominerende, og Rye i Canada, blev synonymt med Whisky. Hvorfor at canadierne, den dag i dag, blot refererer til Whisky som Rye. Til trods for at der i Canada også bliver produceret Whisky, der ikke indeholder skyggen af rug. Hvorimod andre producenters Whisky indeholder 100% rug. Forvirrende? I den grad! But Rye it all is! Nu hvor talen er faldet på mash bills, er det værd at nævne, at mange Canadiske producenter, modsat Amerikanerne og for den sags skyld, de Europæiske Rye producenter, ikke opererer med en mash bill. Til trods for at man kan forledes til at tro det. Da mange producenter oplyser, at en Whisky f.eks. består af 60% rug og 40% bygmalt. Hvilket oftest, da de fleste producenter blender deres Whisky sammen, vil betyde, at den omtalte Whisky indeholder 60% lagret rug Whisky, der er blendet sammen med 40% lagret bygmalt Whisky. Med andre ord, hvad skotterne vil kalde for en Single Grain Whisky.

Europa:

Hvis vi ser bort fra Storbritannien, har vi på det europæiske kontinent, indtil for relativt nyligt, ikke haft den store forkromede tradition for at destillere Whisky. Men nye vinde er blæst ind over Europa, og henover de sidste 20 år har en lang række nye destillerier fyret op under kedlerne. Heriblandt flere, som helt eller delvist fokuserer på Rye Whisky, som bl.a. Spreewood Distillers og Glina i Tyskland. Kyrö Distillery Co. og Helsinki Distilling Co. i Finland. Zuidam Distillers i Holland og Spirit Of Hven i Sverige. I modsætning til de Amerikanske Rye producenter malter størstedelen af de europæiske producenter, hundrede procent af den rug der indgår i deres Whisky. Hvorimod andre har en mash bill, hvor der både indgår rugmalt samt bygmalt. Sidst med ikke mindst, lagrer langt de fleste europæiske producenter deres Rye Whiskey i brugte fade og ikke nye, som det gør sig gældende i Amerika.

Under de danske himmelstrøg er det især Stauning, med deres mash bill bestående af bygmalt samt rugmalt, der er bannerfører for Rye Whisky. Men det er også værd at nævne Hammer & Son’s Reinheart Rye, som dog skal siges at hente sin inspiration fra de Amerikanske producenter. Ved at benytte nye forkullede egetræsfade og have en mash bill bestående af 70% rug, 20% majs og 10% bygmalt. Blandt andre danske producenter, som også har Rye Whisky i deres sortiment, kan nævnes Brænderiet Enghaven samt Thy Whisky.

Little Brown Dog. Distilled at Kyrö Distillery 2018. Malted Rye Finnish Whisky – Single Cask

Til dagens anmeldelse, har jeg fundet en single cask – cask strengt aftapning fra mine ynglings finner i Isokyrö frem, som er blevet flasket af den skotske uafhængige aftapper; Little Brown Dog. Kyrö’s traditionelle 100% rugmalt Whiskey har været lagret i et fad (højst sandsynligt et hogshead), der tidligere har indeholdt Cognac, som er blevet aftappet ved 53,7% ABV. Whiskyen blev destilleret den 13. juli 2018 og flasket den 10. juli 2024. Med andre ord sølle 3 dage før Little Brown Dog kunne have skrevet 6 år på etiketten. Hvilket med al tydelighed ikke kunne rage dem mindre, men da det også er en teknikalitet, som jeg bare tænker, at de fleste andre producenter ikke ville have set stort på. Normalvis flasker Kyrö deres forskellige aftapninger ved 47,2% ABV, og vi har endnu til gode at se en CS aftapning i deres faste sortiment. Hvilket i sig selv gør Little Brown Dog’s aftapning interessant. Kyrö har tidligere udgivet aftapninger, der helt eller delvist har været lagret i f.eks. hedvinsfade, og derfor differentiere sig fra de nye egetræs samt ex-Bourbon fade, som de ellers typisk lager deres Rye Malt i. Men udover deres Oloroso aftapning, som blev udgivet i december 2023 som en del af deres core range aftapninger, er samtlige af disse udgaver blevet udgivet under deres Kyrö’s Choice serie i et stærkt begrænset oplag.

Hvis min beskrivelse ikke er fuldt ud dækkende, har Little Brown Dog drengene; Andrew & Chris, fået lavet en yderst professionel intro video… eller noget! Om alle omstændigheder kan du se den herunder, hvor efter du selv kan drage din konklusion. Kippish!

Hvis du vil vide mere om Kyrö, har vi tidligere bragt en dybdegående anmeldelse, som du kan læse her

 

  • Destilleri: Kyrö Distillery Co.
  • Aftapper: Little Brown Dog Spirits
  • Alder: 5 år 
  • Mash bill: 100% rugmalt
  • Whiskey type: Rye Malt Whisky
  • ABV: 53,7%
  • Destilleret: 13-07-2018
  • Flasket: 10-07-2024
  • Udgivels: 315 udgivne flasker
  • Pris: 699 kr. 
  • Fad: Ex-Cognac fad

Duft: Forbløffende meget indflydelse fra Cognac fadet, i form af en elegant let syrlig duft af hvide druer, med dybere liggende noter af mørk chokolade, Kyro’s signatur rugbrøds duft, honning samt brændte mandler.

Smag: Viskøs med en fantastisk mundfylde, hvor smagen når ud til hver en afkrog af ens mundhule. Jeg når lige at tænke, at det vinøse element fra næsen dikterer smagen, før en klokkeklar smag af smeltet brun farin træder ind i billedet, og får følgeskab af læder, mørk ristede kaffebønner, dadler og barbecue krydderier, før den igen vender tilbage til at være vinøs. Smagen er i sig selv usædvanlig lang, og på en og samme tid kraftfuld, bombastisk, mørk samt sødladen.

Eftersmag: Lang eftersmag, hvor dadler og en sidste rest sødme fra den brune farin bliver hængende.

Konklusion: Jeg er ikke en dag i tvivl om, at Little Brown Dog’s aftapning vil skille vandene alt efter tidligere præferencer. For uden anden sammenligning i øvrigt, er der noget Balcones Brimstone vildskab over denne aftapning, som man enten vil elske eller hade. Men som du nok allerede har gættet, melder jeg mig under fanen af førstnævnte. Det skal dog også siges, at når jeg ved en sjælden lejlighed ikke rækker ud efter Whisky, er det Fransk Brandy jeg har i glasset. Hvilket i sig selv ikke er en garanti for et lykkeligt ægteskab. For selvom Fransk Brandy med årene er kommet til at stå mit hjerte nært, er der ingen garanti for at fadet klæder Kyrö’s sædvanlige uovertrufne rug destillat. Men jeg mener vitterligt, uden at det hele skal blive for kliché fyldt, at vi her har at gøre med det bedste fra begge verdner. Da Cognacfadet, på smukkeste vis, elegant indkapsler og understøtter Kyrö’s Rye Whisky og bibringer en ekstra dimension. I modsætning til andre mindre vellykkede aftapninger, der ligeledes har været lagret i høj aromatiske fade, der totalt dominerer og overskygger Whiskyens karakter.

0
Kvalitet: FANTASTISK
0
Værdi: FANTASTISK

 

Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Den anmeldte Whisky er i skrivende stund tilgængelig hos LG Whisky samt Whisky.dk. Hvor den begge steder kan erhverves for 699 Kr.

Den anmeldte Whisky er købt af undertegnede hos whisky.dk for 699 Kr

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *