Anmeldelser

Jim Beam White Label, Signature Craft 12 & Pre-Prohibition Rye

Følgende anmeldelse er del #1 af en miniserie i to dele om James B. Beam Distilling Co. og ikke mindst Beam klanen, som igennem syv generationer har drevet Beam’s destillerierne. 

I denne anmeldelse følger vi Beam familien, fra den spæde start i 1795 op til 1990’erne, hvor den sidste Beam destillatør går på pension, og anmelder samtidig Jim Beam White Label, Jim Beam Signature Craft 12 samt Pre-Prohibition Rye. I del to, som bliver udgivet om fjorten dage, dykker vi ned i Noe æraens indtog frem til i dag. Og anmelder Old Grand-Dad Bonded samt – som noget ganske særligt, en Booker’s Bourbon fra 1982. Med andre ord, fra tiden før Booker’s Bourbon blev udgivet kommercielt.    

Hver gang jeg beskæftiger med med Beam klanens virke, undrer det mig altid, at familien synes at stå i skyggen af andre store personligheder fra den Amerikanske Whiskey-industri, som bl.a. Elmer T. Lee, Albert Blanton, E.H. Taylor og Julian “Pappy” Van Winkel. Især set i lyset af, at familiens virke, i lige linje, kan dateres helt tilbage til USA’s fødsel og op til i dag. Og medlemmer af klanen har været beskæftiget hos et utal af producenter, og medvirkende til tilblivelsen af flere Whiskey mærker, end nogen kan tælle på en god dag. Når det så er sagt, har jeg også et godt bud på, hvorfor ovenstående er tilfældet. Nemlig af den simple årsag, at de nævnte personer har fået Whiskey mærker opkaldt efter sig, som mere eller mindre alle rangerer i den eksklusive ende af skalaen, og derfor også er blevet næsten umulige at opdrive samt ekstremt hypet. Hvorimod Beam er bedst kendt for deres billige “White Label” Whiskeymærke, som der årligt bliver produceret millioner af liter af. Så min tese går på, at det er selve Whiskey mærkerne, der hos langt størstedelen af forbrugerne, er medvirkende til at tale de personer, som de er navngivet efter, op. 

Med sine 132 millioner årlige solgte flasker er Jim Beam White Label det bedst sælgende Bourbon mærke i verden. Hvilket også er medvirkende til, at Beam – sammen med Jack Daniel’s, er en af verdens mest kendte Whiskeyproducenter. Og begge mærker er da også gået hen og blevet synonyme med det ærkeamerikanske på lige fod med andre ikoniske mærker, så som Levi’s, Harley Davidson og Coca Cola.  

Men selvom det i dag er tilfældet, startede Jacob Beam med at destillere Whiskey, blot få år efter, at de 13 britiske kolonier på det nordamerikanske kontinent havde gjort sig uafhængige af det britiske kongerige, og forenede sig under nationen USA som selvstændige stater tilbage i 1776.  

Der er en udbredt uenighed om, hvorvidt eller ej Jacob Beam blev født i Tyskland eller i Bucks County, Pennsylvania. Men ifølge Beam/Suntory blev han født i sidstnævnte den 9 February 1760. Beam familien, eller Boehm som de oprindeligt hed, immigrerede fra – hvad vi i dag kender som Tyskland til Pennsylvania. I en alder af kun seks år mister Jacob sin far, hvorefter moderen flytter familien til Frederick, Maryland. Hvor de bosatte sig hos plantageejeren Jost Myers, som var Jacob’s onkel. Her lærer Jacob, at overskydende æbler med fordel kan destilleres til cider, og ikke mindst, at rug kan destilleres til Whiskey. Ved onklens død i 1787 arver Jacob 74 tønder land i Kentucky, hvorefter han sammen med sin kone og børn, begiver sig ud på en – for sin tid, lange og bestemt ikke helt ufarlige rejse til Kentucky. Efter deres ankomst til, hvad der senere bliver kendt som, Hardin’s Creek (navnegivet efter den å, som løber igennem familiens grund) bruger familien de næste mange år på at etablere sig og opdyrke jorden. I 1795 begynder Jacob at sælge den Whiskey, som han i vintermånederne har destilleret fra den majs, som familien blandt andet dyrker på deres gård. Hertil er det værd at nævne, at det var almindelig praksis for mange landmænd, at destillere overskydende korn til Whiskey. Da Whisky var i høj kurs, og landmænd derfor kunne lade den indgå i byttehandler, for fødevarer, redskaber kreaturer mm. Hvorimod det var fåtallet, der som Jacob producerede Whiskey for salgs øjemed, og ligefrem etablerede sit eget Whiskeymærke, som kom til at hedde Old Jake Beam Sour Mash.  

Jacob Beam døde i 1834 og efterlod sig ikke mindre end 12 børn. 9 drenge og 3 piger. Hvoraf hans tre ældste sønner fortsatte i hans fodspor, ved at få arbejde i Whiskey industrien. Men det var David Beam (1802-1854), som valgte at drive hans fars arv videre. Og til trods for at virksomheden ikke længere er i familiens eje, er det stadig et Beam familiemedlem, der er ved roret. Hvorfor Beam familien med stolthed kan sige, at de igennem syv generationer har destilleret Whiskey. Derudover har grene af Beam klanen medvirket i Whiskeyproduktionen hos et imponerende antal forskellige producenter.  

Under David’s ledelse voksede virksomheden anseeligt, og blev udvidet til et – for sin tid, relativt stort destilleri. Destilleriet bliver navngivet Old Tub, og får som et af de første, installeret en Column still i 1820. David er i det hele taget ikke sen til at omfavne den industrielle revolution og dens mange fordele, ved b.la. at indgå samarbejde med jernbaneselskaberne og dampskibsrederierne, som fragter hans Whiskey. Hvorfor hans Whiskeymærke kunne købes både i den midterste samt nordvestlige del af Amerika. Hvilket er revolutionerende for sin tid, da langt det meste Whiskey bliver solgt i de nærområder, hvor det bliver produceret.  

David overdrager firmaet til sin ene søn – David M. Beam, som er navngivet efter hans far, som i 1860 vælger at flytte destilleriet til Nelson County for at være tættere på den nyetablerede jernbanelinje imellem Louisville og Nashville. Hvilket er medvirkende til, at families Whiskeymærke, som de døber Old Tub efter det oprindelige destilleri, kan købes på nationalplan.  

I 1892 overdrager David familievirksomheden til sine to sønner – James Beauregard og William Parker “Park” Beam, samt hans svigersøn; Albert Hart, som herefter ændrer firmaets navn til Beam & Hart. James bliver blandt venner, slet og ret, kaldt “Jim” og det er selvsagt hans navn, som kommer til at pryde en lang række af Beam’s Whiskey mærker. Til trods for, at det er Parker, der står for at destillere Whiskyen, hvorimod Jim styrer den finansielle del af virksomheden. Parker og Jim har vind i sejlene, og op til forbudsårene mere end firedobler de produktionen.  

Som det også var tilfældet for langt størstedelen af Beam’s kollegaer, lukkede og slukkede forbudstiden muligheden for at drive Old Tub destilleriet videre. Men for at gøre ondt værre, raserede en flok yderliggående tilhængere af afholdsbevægelsen destilleriet i en grad, så det efterfølgende var totalt ubrugeligt. Hvilket resulterede i, at destilleriet blev overladt til sin egen skæbne, og gradvist forfaldt mere og mere, som årene gik.  

Ved forbudstidens ophævelse i 1933 var Jim Beam næsten halvfjerds år gammel. Det til trods, valgte han sammen med sin søn; T. Jeremiah Beam samt to forretningsdrivende fra Chicago; Harry Homel og Oliver Jacobson at opkøbe Old Murphy Barber Distillery i Clermont, Kentucky. Hvorefter de ansætter Jim bror; William Parker Beam samt hans to sønner; Carl og Earl Beam til at tage sig af den daglige produktion. Destilleriet blev gennemrenoveret på rekordtid og fik navnet; James B. Beam Distilling Company, hvorefter de fyldte deres første fad 1935. Udover at relancere Beam’s Old Tub Whiskey mærke, introducerede de Jim Beam Bourbon, hvis label bar teksten; “None genuine without my signature”, efterfulgt af Jim Beam’s underskrift, som den dag i dag, stadig pryder de forskellige Jim Beam etiketter. Tre år efter lancerede de Jim Beam Rye. Efter købet af deres nye destilleri samt den gennemgribende renovering, var pengekassen ved at være tom. Hvorfor familien slet og ret måtte indse, at de ikke længere havde råd til at have Parker Beam ansat. Hvorfor han søger ansættelse hos Shawhan Distillery i Bardstown. Hans to sønner fortsætter dog hos Beam Distilling Company, og blev udnævnt til henholdsvis master distiller samt assisterende master distiller. Earl forlader dog midlertidig Beam i 1946 for at tiltræde stillingen, som Heaven Hill’s master destiller. En stilling som hans søn; Parker i øvrigt overtog i 1975 og som han officielt bestred indtil 2017, hvor han gik bort, efter en fire års lang kamp imod sygdommen ALS.

Jim Beam går bort i 1947 hvorefter at Jeremiah overtager den daglige drift af destilleriet. Indtil sin pension i 1967, var Jeremiah medvirkende til, at Jim Beam Bourbon blev et globalt whisky mærke. Ved i sit virke som talsmand – eller brand ambassadør om du vil, at rejse verden tynd, og udbrede kendskabet til familiens Whiskey.  

På destilleriets grund ligger der et mindre hvidmalet træhus, som i dag er navngivet; T. Jeremiah House og rummer et mindre museum. Der, fra tid til anden, bl.a. bliver brugt til smagninger. Dette hus lod Jeremiah renovere, og bosatte sig her sammen med sin kone, for altid at være i nærheden af destilleriet, hvis eventuelle problemer opstod. Da Jeremiah og hans kone forblev barnløse, lod de med tiden Carl Beam og hans familie flytte ind i huset. Hvilket også vil sige, at Carl’s to sønner; Baker og David havde deres opvækst på selve destilleriets grund. Så når Beam familien proklamerer, at Whiskey produktionen er kommet ind med modermælken, er det andet end bare endnu en tom floskel. Til trods for at huset – som nævnt i dag er ubeboet, har indtil flere efter sigende set en dame, som har en slående lighed med afdøde; Lucy Beam, der op til flere gange er blevet observeret spejde ud ad vinduet. Hvem ved, måske er hun træt af de tusindevis af turister, der forstyrrer freden. Ved at lade sig affotografere med den statue af Booker Noe og hans hund, som nu til dags er opført udenfor huset til ære for hans minde. Udenfor huset findes i øvrigt også en brønd, som blev navngivet “Jacob’s well”, som refererer tilbage til den brønd, som Jacob Beam tappede sit vand fra på sit oprindelige destilleri. Og det er den brønd, som et Beam Bourbon mærke, senere fik sit navn efter. Mærket er dog i dag ikke længere i produktion. Når det så er sagt, blev det i 2022 gravet frem fra fortiden, og kom til at indgå i Beam’s limited edition serie; Hardin’s Creek, som en 15 år gammel Bourbon. Hardin’s Creek serien er i øvrigt blevet navngivet efter tidligere omtalte å, som løb forbi Jacob Beam’s oprindelige destilleri.  

Carl Beam gik på pension i 1974, hvorefter hans to sønner, som i årevis havde arbejdet under deres fars ledelse, bliver udnævnt master distillers. Baker Beam – som i 1992 får en Bourbon opkaldt efter sig, arbejder som master distiller på dagholdet, hvorimod hans bror; David, arbejder på aftenholdet. I 1978 udgiver de to før første gang Jim Beam Black. Baker går efter 38 års tro tjeneste på pension i 1992, men giver den dag i dag, lejlighedsvis stadig interviews. David, som bliver den sidste Beam destillatør til at arbejde for firmaet, trækker sig tilbage i 1994. Hvorefter han indtil sin død i 2015, sammen med sin kone, driver The Old KY Home Motel. 

Jim Beam “White Label” 

  • Producent: Jim Beam 
  • Destilleri: Jim Beam Distillery 
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey 
  • Alder: NAS 
  • ABV: 40% 
  • Mash bill: 77% majs, 13% rug og 10% byg 
  • Pris: 159 – 229 Kr.  

Duft: Forventeligt er næsen meget lys og endimensionel og bliver domineret af vanilje og karamel, med en anelse pære, marcipan samt en knivspids sort peber.   

Smag: Jeg har egentlig svært ved at beskrive præcis, hvad Jim Beam’s Bourbon smager af, men mit bedste bud er en blanding af halm og korn, samt en ikke videre behagelig smag af syrlig lakrids, som man har en fornemmelse af, har overskredet sidste salgsdato med flere længder.   

Eftersmag: Den syrlige lakrids smag bliver desværre hængende i munden i hvad der føles som evigheder, før en tør smag af kanel lægger sig til rette i undermunden.  

Konklusion: Jeg havde oprindeligt købt den anmeldte Bourbon, for at den kunne indgå sammen med en dusty udgave af Beam’s Choice, i en blindsmagning, som jeg havde arrangeret for Henrik og vores fælles ven, Linus. Og jeg husker tydeligt Linus´ bemærkning, da han smagte Jim Beam White label, som lød nogenlunde sådan her; “Jeg er overbevist om, at dette er en low proof Bourbon, fra et nu lukket destilleri”. “For jeg har ikke fantasi til at forstille mig, at der en nogen producent, der i dag vil producere en Bourbon med den smagsprofil”. Og jeg må indrømme, at jeg er mere end tilbøjelig til at give min ven ret. Der findes selvsagt alt imellem de helt ekstraordinære Bourbons, til dem af en betydelig lavere kvalitet. Men det er alligevel yderst sjældent, at jeg ligefrem mener, at en Bourbon er tæt på udrikkelig. Men Beam’s White Label falder ikke desto mindre ind under den kategori. Hvorfor det også er totalt underordnet, hvorvidt eller ej, White Label samtidig kan købes for få hundrede kroner.  

0
Kvalitet: FULDSTÆNDIG UACCEPTABEL
0
Værdi: FULDSTÆNDIG UACCEPTABEL
Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Den danske markedspris på Jim Beam White Label ligge er sted imellem 159 – 229 Kr. Den er i skrivende stund set billigst online hos Juul’s hvor en flaske kan erhverves for 159 Kr. Samt dyrest hos Brdr. D’s Vinhandel, hvor den udbydes til 229 Kr. 

 

Jim Beam Signature Craft 12 year old Bourbon 

I 2013 udgiver Fred Noe Jim Beam Signature Craft som en 12 års Bourbon, der er flasket ved 43%. Signature Craft var og er, til dato, Beam’s ældste produkt i deres core range linje. Hvilket er ret så bemærkelsesværdigt, da Whiskyer i Amerika med så høj en alder i bagagen, i langt de fleste tilfælde, er forbeholdt de såkaldte limited edition udgivelser. Derudover kostede produktet herhjemme ved sin udgivelse og mange år frem, den latterlige lave sum af 350 Kr. Året efter den første udgivelse, fik Signature Craft følgeskab af tre limited editions; Single Barrel, Quater Cask samt Spanish Brandy Cask Finish. Hvoraf sidstnævnte nok er den mest spektakulære. Da der – som man ellers ville foranledes til at tro, ikke er tale om en Bourbon, der er blevet lagret i fade, der tidligere har indeholdt Spansk Brandy. Men derimod om en Bourbon, der er blevet tilsat spansk Brandy. En kunst, “hvis man eller vil foranledes til at kalde processen det”, som Beam senere kopieret, med udgivelsen af Basil Hayden’s Dark Rye samt Jim Beam Small Batch “with Port added”, som Henrik tidligere har anmeldt her på bloggen. Signature Craft består af Beam’s Low Rye Bourbon Mash Bill, som indeholder 77% majs, 13% rug og 10% bygmalt. 

  • Producent: Jim Beam 
  • Destilleri: Jim Beam Distillery 
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey 
  • Alder: 12 år 
  • ABV: 43% 
  • Mash bill: 77% majs, 13% rug og 10% byg 
  • Pris: 389 – 499 Kr. 

Duft: Det første man bliver mødt af, er en virkelig bombastisk velkrydret forkullet duft af egetræ, med en let røget note, som bliver fulgt op af de helt klassiske Bourbon noter af karamel og vanilje, samt bitter abrikos, sort peber, og en melasseagtig duft, som ellers normalt er kendetegnet ved rom.    

Smag: Jeg når lige at tænke ved mig selv, at mine bange anelser om, at de 43% som Beam’s Bourbon er flasket ved, desværre gør, at smagen ikke kan leve op til næsen. Da vanilje sødme er den eneste note, der gør sig gældende i de første sekunder. Men så træder denne Bourbon i karakter, og en beundringsværdig krydret viskøs smag breder sig ud i de yderste afkroge af ens mund. Med smagsnoter af brunfarin, nelliker, kanel, sød lakrids samt forkullede egetræ i rigelige mængder.       

Eftersmag: Behagelig lang eftersmag, der langsomt klinger ud, og bliver frugtdrevet med en smag af blommer og bagte æbler, imens en sidste rest egetræ gør sig gældende.   

Konklusion: De 43% taget i betragtning er Beam’s Signature Craft et rendyrket powerhouse, som i saft og kraft, slår mange andre Bourbons, som er flasket ved en langt højere alkoholprocent af pinden. Nogle vil måske være tilbøjelig til at mene, at, fadet er for fremtræden. Hvilket selvsagt er en smagssag. Men personligt har jeg altid været vild med en bombastisk barrel char note, så længe at den ikke overskygger duft og smagsprofilen. Hvilket jeg bestemt ikke mener, er tilfældet her. Tvært imod balancerer den lige på grænsen. Derudover er Signature Craft unik. Forstået på den måde, at det er fåtallet af tilgængelige Amerikanske Whiskier på det danske marked, der kan bryste sig af så høj en alder. Hvorfor at mange herhjemme har en ringe eller udelukkende teoretisk forståelse af den enormt store indflydelse, fadet har på Whiskey, der er lagret i de varme områder i Amerika. Og så kan Signature Craft endda erhverves til en pris, hvor langt de fleste kan være med.    

Prisinformation: Den danske markedspris på Jim Beam Signature Craft 12 års Bourbon, ligger et sted imellem 389 – 499 Kr. Den er i skrivende stund set billigst online hos vinmedmere, hvor en flaske kan erhverves for 389 Kr. Samt dyrest hos bl.a. Juul’s, hvor den udbydes til 499 Kr. 

0
Kvalitet: FANTASTISK
0
Værdi: FANTASTISK
Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Jim Beam Pre-Prohibition Rye 

Jim Beam’s Rye – af mange refereret til som Yellow Label, var i mange herrens år flasket ved konservative 40% Men det ændrede sig i 2015, da Beam introducerede deres Pre-Prohibition Rye, som var flasket ved 45%. Dertil skal jeg dog skynde mig at tilføje, at den udgave må vi kigge langt efter herhjemme. For eksportudgaven er desværre stadig flasket ved 40%. Men udover alkoholprocenten og det lettere luftige Pre-Prohibition slogan, var jeg på daværende tidspunkt overbevist om, Jim Beam’s nye Rye, ellers var fuldstændig magen til deres gamle. Med andre ord, lavet på den samme mash bill og lagret omtrent lige længe. Og det er jeg, indtil at Beam ellers gider at ulejlige sig med konkrete informationer herom, den dag i dag stadig. Hvilket måske kræver en forklaring. Men da Pre-Prohibition Rye udkom, udsendte Beam en pressemeddelelse, der lidt vagt antydede, at de benyttede en ny mash bill. Og hvis man besøger Beam’s hjemmeside, bliver man mødt af følgende udsagn; “Jim Beam Rye is a pre-Prohibition style Rye Whiskey that pays homage to one of our family’s oldest recipes”. Hvilket man med al rimelighed må formode betyder, at den mash bill opskrift, som Beam “hylder,” stammer fra tiden før forbudstiden. Men de opmærksomme læsere vil allerede vide, at jeg tidligere har nævnt, at Beam’s Rye Whiskey først udkom i 1938. Men andre ord, fem år efter forbudstidens ophør. Så hvis det ikke er den opskrift, hvilken så? Ja, dit bud er lige så godt som mit. Men hvis vi for argumentets skyld skal lege med tanken om, at Beam har prøvet at genskabe en Rye Whiskey, der stilmæssigt ville havde været produceret i Kentucky før forbudstiden, hvor Beam familiens destillerier altid har været beliggende. Vil man erfare, at de forskellige producenter benyttede et hav af forskelligartede Rye mash bills. Hvoraf nogen Rye Whiskyer indeholdt 100 % maltetrug, hvor imod andre benyttede en blanding af rug og bygmalt og helt tredje tilføjede majs til deres mash bill. Så med andre ord, var der ikke tale om en definerbar Rye Whiskey stil i Kentucky før forbudstiden, men derimod mange. Så mon ikke Beam, mest af alt, blot skam rider fordums tidens historiske vingesus. Hvilket kunne have været forventeligt – omend søgt, fra et nyopstartet destilleri uden historisk tilknytning. Men at et destilleri som Beam, med rødderne dybt forankret i den Amerikanske Whiskey industri føler, at de behøver bevæge sig ned ad den slagne vej, er ærligt lettere til grin.

  • Producent: Jim Beam
  • Destilleri: Jim Beam Distillery 
  • Klassifikation: Straight Rye Whiskey 
  • Alder: NAS 
  • ABV: 40% 
  • Mash bill: Ukendt
  • Pris: 229 – 249 Kr.  

Duft: En fremtrædende duft af mynte, som ellers er et karakteristikum i MGP’s klassiske 95/5 Rye Whiskey. Men som jeg ikke tidligere erindrer at have opfanget i en Kentucky produceret Rye. Duften af mynte får følgeskab af saltede smør ristede popcorn, kardemomme samt en pæn portion vanilje med et strejf af chokolade overtrukket marcipanbrød i bunden af glasset.  

Smag: Flødekaramel samt vanilje drevet smagsprofil, der bliver piftet op af en anelse sort peber samt anis i forgrunden.  

Eftersmag: Meget kort eftersmag, med en halv klæbrig honning sødme bagerst i munden, der får følgeskab af netmelon.  

Konklusion: Nydelsesværdig og relativ kompleks næse, især set i lyset af, at denne Rye befinder sig i 250 Kr. prisklassen. Når det så er sagt, er selve smagen samt eftersmagen yderst fattig på smagsnoter, med en meget udvandet viskositet. Selvom 250 Kr. selvsagt også gør, at Beam’s Rye prismæssigt befinder sig på laveste hylde, og kvaliteten derfor også må forventes at være derefter. Mener jeg, ikke engang i dette segment, at Beam’s Rye efterlader noget videre indtryk. Og vil derfor i stedet anbefale, at man køber Wild Turkey’s Rye, som prismæssigt flere steder stadig kan købes til 250 Kr. og er Pre-Prohibition Rye langt overlegen.       

Prisinformation: Den danske markedspris på Jim Beam Pre-Prohibition Rye ligger er sted imellem 225 – 249 Kr. Den er i skrivende stund set billigst online hos slikforvoksne hvor en flaske kan erhverves for 225 Kr. Samt dyrest hos bl.a. Sprit&Co og Whisky.dk, hvor den udbydes til 249 Kr. 

0
Kvalitet: UNDER MIDDEL
0
Værdi: UNDER MIDDEL
Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem

 

De anmeldte flasker er købt af undertegnede, hos – i anmeldt rækkefølge; Føtex, Whiskyeksperten samt et unavngivet Fransk supermarked.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *