Anmeldelser

Amerikansk whiskey med TILSAT portvin?

Temaet for denne anmeldelse er forskellen på whiskey der er tilsat portvin og whiskey der er efterlagret i portvinsfade. Begge de flasker jeg skal anmelde i dag er tilsat portvin.

Hvis du ikke kender forskellen, så er den heldigvis ret nem at forklare:

 • Hvis en whiskey er tilsat portvin, så har man simpelthen hældt portvin direkte i whiskeyen og så blandet det hele sammen så godt man kan. Produktet er klart til at blive hældt på flaske så snart blandingsprocessen er færdig. Det er svært at få at vide hvor meget portvin der bliver hældt i – men det er formodentligt ret beskedne mængder, da portvin meget hurtigt bliver dominerende.
 • Hvis en whiskey er efterlagret i brugte portvinsfade, så betyder det (præcis som beskrivelsen indikerer), at man har taget den færdige f.eks. Bourbon og hældt over på et brugt – men tomt – portvinsfad. Her ligger whiskeyen nu og hygger sig i de brugte fade – typisk 6-12 måneder – og trækker de rester af portvinen ud, der var gemt inde i træet i tønden. Denne teknik er først blevet populær i USA inden for de sidste år – hvorimod man har gjort det længe i Skotland. På de kanter er det desuden almindeligt, at man lagrer i brugte fade lige fra starten – og for det meste i mange år.

Da jeg først hørte om tilsat portvin var jeg meget skeptisk. Jeg er stor fan af efterlagrede whiskeyprodukter – og bl.a. ”Angel’s Envy” Bourbon er et godt eksempel på hvad man kan lave, hvis man har styr på teknikken. Men at hælde portvin direkte i whiskeyen? Ville det overhovedet være muligt at lave et harmonisk produkt? Det skulle selvfølgelig komme på en prøve.

Jeg kom på ideen med at lave en anmeldelse, efter min gode ven Leonardo kom forbi med en flaske Jim Beam Small Batch i en indpakning jeg aldrig havde set før. Det var tydeligvis en Knob Creek flaske (som jo også bliver lavet af Jim Beam) og da jeg så nærlæste etiketten kunne jeg konstatere, at de have tilsat portvin.

Jeg kom samtidigt i tanke om at jeg (i forbindelse med en tur til USA) havde købt en ”Basil Hayden’s Dark Rye” hvor der også er tilsat portvin. Basil Hayden’s er også et Jim Beam produkt – så jeg begyndte at google om de mon havde andre produkter i porteføljen af samme type. De havde de ikke – og søgningen indikerede desuden, at netop de to flasker jeg anmelder i dag måske er de eneste amerikanske whiskeyprodukter der er tilsat portvin. Hvis du finder flere, så læg gerne en kommentar her på siden.

Der er lidt historie bag hver af flaskerne – så sædvanen tro får du lige lidt baggrundsinformation først:

 

Jim Beam Small Batch with Port added

Jim Beams ”Small Batch” serie består af ”Booker’s”, ”Baker’s”, ”Knob Creek” og ”Basil Hayden’s” – og altså IKKE af den flaske jeg anmelder i dag. Det kan jo virke lidt forvirrende, men så vidt jeg har kunnet finde frem til, så har denne flaske aldrig været solgt på det amerikanske marked – men er udelukkende lavet til eksport. Den specifikke flaske jeg har er eksporteret til Australien, for herefter (på mystisk vis) at være havnet i Danmark. Det er unægtelig en besynderlig rejse, men Leonardo havde hørt en historie om at en kendt restaurantkæde i Danmark på et tidspunkt havde købt store mængder hjem af dem – som de så efterfølgende ikke kunne sælge.

En lille detalje er i øvrigt, at flasken har en banderole på toppen – og det er jo et stykke tid siden man stoppede med dem (2014). Batch-nummeret fra Jim Beams side er ”B-2001” – men der er ingen indikation af om flasken er fra det år eller meget nyere. 

Det er godt nok lang tid siden jeg har købt noget med en banderole på …

Hvis man kigger på Jim Beams amerikanske hjemmeside er der intet at finde om denne flaske, men efter lidt søgning fandt jeg ud af, at den findes på deres New Zealandske side: https://global.jimbeam.com/en-nz/bourbons/small-batch. Der er dog ikke synderligt meget information ud over nedenstående radardiagram der indikerer, at sødmen er dominerende, eg og frugt neutral – mens den rå smag af kornsorterne og forkulningen er afdæmpet.

Da der er så få informationer at hente om dette produkt, så er det eneste man rigtig kan gå ud fra, at de har taget almindelig Jim Beam Bourbon (muligvis lidt bedre end deres White Label) og så hældt et skvæt portvin i. Ud over den udgave jeg anmelder i dag, så laver Jim Beam yderligere en Small batch udgave til det australske marked der er ”finished with” den såkaldte ”Tawny” portvinstype. Det er usikkert om denne udgave er tilsat portvin eller efterlagret i gamle portvinsfade, da ”finished with” kan betyde begge ting. Mit gæt er at den er tilsat portvin.

 

Basil Hayden’s Dark Rye

Helt anderledes står det til med informationsniveauet på dette produkt, da det kan købes i de fleste spiritusbutikker i USA.

Basil Hayden’s fremstilles som før nævnt af Jim Beam og er opkaldt efter Meredith Basil Hayden Jr. Ham kan du læse mere om i Hasses anmeldelse af Old Grand-Dad 114 – da også det produkt er opkaldt efter ham (altså Basil – ikke Hasse 😊). Basil udtales i øvrigt ”bejsil” og ikke ”bahsil”, som man skulle tro.

“Bejsil” – ikke “Bahsil” som vores kære ven Basil Fawlty

Som kort nævnt ovenfor er Basil Hayden’s en fast del af Jim Beams Small Batch serie – og blev introduceret til markedet i 1992. Indtil for få år siden kunne man kun få den i en standard Bourbon udgave – men i dag kan man få 6 forskellige typer:

 • Standard Bourbon
 • Dark Rye
 • 10-års Bourbon
 • 10-års Rye
 • Carribbean Reserve Rye (tilsat rom)
 • Two by Two Rye (blend af 2 Bourbon og 2 Rye)

Alle er 40% ABV og Basil Hayden’s er derfor kendt som en ”begynder Bourbon/Rye”, da alkoholprocenten er så lav som det teknisk er lovligt. Der er naturligvis andre 40% whiskeyer på markedet, men Basil Hayden’s vinkel er at tilføre ekstra lagertid og ekstra kvalitet. Det er svært helt at kvantificere disse ting, da Jim Beam ikke fortæller hvor lang tid de lagrer serien (udover 10-års udgaverne, selvfølgelig) eller hvordan den gode kvalitet udvælges. Jeg har aldrig selv været fan af deres standard Bourbon, men jeg ved den har mange fan.

Og så afslutningsvis: Dark Rye består af en blanding af Kentucky Straight Rye Whiskey (fra deres eget destilleri, går jeg ud fra), Canadian Rye Whiskey (fra Alberta Distillery) og noget så dekadent som californisk portvin. Nu er denne anmeldelse allerede ved at være lang, men nøjjjjj hvor er det fristende at skrive mere om Alberta Distillery (de laver FANTASTISKE ting) – og ikke mindst hvorfor californisk portvin er dekadent. Det må blive en anden gang ……

Og så til selve anmeldelserne ….

 

Jim Beam Small Batch Kentucky Straight Bourbon with port added

 • Mærke: Jim Beam Small Batch
 • Producent: Beam-Suntory
 • Destilleri: Jim Beam Distillery
 • Klassifikation: Whiskey Specialty (oprindelig Bourbon – herefter tilsat portvin)
 • Alder: NAS
 • ABV: 40%
 • Mash bill: Ukendt
 • Pris: Gave modtaget oktober 2020. Pris i Danmark fra 209,- kroner (Sprit & Co.)

Duft: En fin sødme der dog dufter lidt tyndt. Alkoholen meget afdæmpet. Forbavsende meget eg. Lidt kirsebær fanger jeg også. Vaniljen titter frem til sidst. Alt-i-alt absolut godkendt.

Smag: Lidt tynd som forventet men der er altså noget charmerende over den sødme som portvinen har bidraget med. Ikke så harmonisk som jeg havde turde håbet på, men det er OK. Fadlagringen fornemmer jeg klart i smagen og tænker derfor på om den mon kan være lagret mere end 4 år?   

Eftersmag: Relativ kort som forventet.

Konklusion: For Bourbon-elskere vil dette måske ikke være den store oplevelse, da alkoholprocenten er så lav – men jeg synes nu alligevel at den har overrasket mig positivt. Den er nem at drikke – og det kunne godt være en whiskey du kunne servere for folk der gerne vil prøve amerikansk whiskey for første gang. Og så tænker jeg at den fint kan bruges i cocktails. Jeg er positivt overrasket – og prisen er i den grad i orden.   

Score: 81/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Basil Hayden’s Dark Rye (2017)

 • Mærke: Basil Hayden’s
 • Producent: Beam-Suntory
 • Destilleri: Jim Beam Distillery
 • Klassifikation: Whiskey Specialty (blanding af Kentucky Rye, canadisk Rye og portvin)
 • Alder: NAS (dog mindst 4 år)
 • ABV: 40%
 • Mash bill: Ukendt
 • Pris: Køb i USA i november 2017 for $46.99 + taxes

Duft: Mere krydret end Jim Beam Small Batch – men der er trods alt også tale om Rye whiskey. Der er også nogle hengemte frugter, primært æbler.

Smag: Tynd, men ganske harmonisk. Der er klar sødme og en god portion eg – men det er altså en lidt flad oplevelse.  

Eftersmag: Lidt metallisk og meget kort.

Konklusion: Jeg er ikke den store fan. Ja, den er nem at drikke og der er med garanti mange der vil finde den interessant – men portvinen dominerer på en ubalanceret måde. Hvis du er vild med både whiskey og portvin, så skal du nok i stedet finde en der er efterlagret på portvinsfade i stedet for at vælge en med tilsat portvin. Og når man så kigger på prisen, så hænger det endnu mindre sammen; Dark Rye kan ganske vist ikke købes i Danmark, men i USA koster den ca. det samme som deres Bourbon-udgave – og den kan du får i Danmark fra ca. 450,- kroner. Jeg foretrækker Jim Beam Small Batch af de to – på trods af at den koster det halve. 

Score: 72/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *