Anmeldelser

Four Roses Single Barrel & Single Barrel Limited Edition 2014

I en årrække har min medredaktør Henrik, vores fælles svenske ven Linus og jeg haft en årlig tilbagevendende weekend, hvor vi mødes for at fortælle røverhistorier fra da vi sejlede de syv verdenshave, og ikke mindst for at dele vores fælles passion, nemlig Whiskey. Traditionen tro bliver der ved disse lejligheder altid medbragt og åbnet en ikke ubetydelig andel af fantastiske whiskyer, og i år var ingen undtagelse. For som de fleste ved, er der ikke nogen større glæde, end at dele en flaske Whiskey i godt selskab. Henrik havde medbragt en flaske af Jack Daniel’s Heritage Barrel. Linus havde slæbt en flaske Very Olde St. Nick Winter Rye over broen og undertegnede en flaske Four Roses Single Barrel LE 2014 edition med, og nu, her fjorten dage efter at denne flaske blev åbnet, kan jeg ærligt ikke komme i tanke om en flaske, jeg hellere vil anmelde. Yderlig mere har jeg altid en flaske Four Roses Single Barrel Bourbon i min samling, så måske var det i samme ombæring på tide, at vi også anmeldte denne.

Four Roses Single Barrel Limited Edition serien, som vi kender den i dag, så dagens lys i 2008, hvor den udkom i anledning af Four Roses 120 års jubilæum. Fra 2008 og indtil 2014 – hvor serien til alles store beklagelse “officielt” blev afsluttet, blev Limited Edition udgaven af Four Roses Single Barrel Bourbon udgivet en gang årligt i et begrænset oplag. Samtlige fade der indgik i serien, blev udvalgt af Four Roses tidligere master distiller og levende legende; Jim Rutledge, indtil han gik på “pension” i en alder af 71 år og overlod roret til Brent Elliott. Pensioneret er måske så meget sagt, for lige siden Rutledge forlod Four Roses, har han arbejdet på at kunne finansiere og få bygget sit eget destilleri; J.W. Rutledge Distillery, sideløbende med at han sammen med sin samarbejdspartner har relanceret Whiskey mærket; Cream Of Kentucky. Cream Of Kentucky er et såkaldt NDP mærke, hvorfra de fade, der indgår i aftapningerne, er købt hos tredjepart, og derfor ikke destilleret af Rutledge selv. Men det betyder ikke, at Rutledge har afholdt sig fra at destillere Whiskey, tvært imod. For som et sideprojekt har han lejet sig ind hos Castle & Key, for at destillere Bourbon og Rye Whiskey for det fremtidige Whiskey mærke; Reclamation. Men som nævnt blev Four Roses Single Barrel LE serien officielt afsluttet i 2014, men året efter Brent Elliott tiltrådte stillingen som master distiller, udgav Four Roses endnu en flaske i serien, navnegivet Elliott’s Select, men siden 2016 er der desværre ikke blevet frigivet flere udgaver.

Jeg har tidligere beskrevet Four Roses Destilleriets historie, i min anmeldelse: The War Of The Roses – Del #2. Så hvis du vil vide mere om Four Roses, vil jeg anbefale dig at læse denne, vil du til gengæld lære mere om Four Roses ti bemærkelsesværdige opskrifter, vil jeg anbefale dig, at du læser vores mash bill liste her.  

 

Four Roses. Single Barrel. Limited Edition 2014

 • Producent: Four Roses
 • Destilleri: Four Roses Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: 11 år
 • ABV: 53,80 %
 • Mash Bill: 75 % majs, 20 % rug og 5 % bygmalt
 • Pris: Ca. 750 kr. på udgivelsestidspunktet.

2014 udgaven af Four Roses Single Barrel Limited Edition er 11 år gammel og er udvalgt fra Four Roses OESF mash bill, hvor de har brugt deres gærcelle F, som eftersigende skulle bibringe Whiskyen en urteagtig profil, samt deres “low rye” mash Bill B, hvor der indgår 75% majs, 20% rug og 5% byg. Da dette er en single barrel Bourbon, der er flasket ved fad styrke, varierer alkoholprocenten på de forskellige flasker fra ca. 53 % helt op til ca. 64%. Den flaske jeg har, er flasket ved 53,8% og stammer fra warehouse HW. Der blev i alt udgivet 5000 flasker i USA, samt – som noget helt unikt pga. Four Roses tætte tilknytning til Europa og især Japan, 7122 flasker til eksport markedet.

Næse: Frugt sød og cremet, nærmest fed i sit udtryk. Let syrlige mandariner, vanilje, karamel, muskatnød, cappuccino, et strejf af sort peber og en fuldstændig uovertruffen duft af cigarkasse. Det er ærligt sjældent at en Whiskey byder på så helstøbt en næse i perfekt balance. 

Smag: Fantastisk viskositet og mundfylde med en smag af mørke blommesorter, appelsiner, mørk karamel, egetræ og en anelse lime.

Eftersmag: Bliver ganske rigtig mere urteagtig og krydret i den virkelig lange eftersmag, som tilføjer oplevelsen en god del varme, hvor sort peber og kanel synes at blive hængende bagerst i munden i evigheder.    

Konklusion: På en og samme tid yderst let tilgængelig og samtidig særdeles kompleks. Det er sjældent, at en Whiskey byder på så helstøbt en ”næse” i nærmest perfekt balance. Selve smagen byder som sagt på en fantastisk viskositet og mundfylde, og den tiltagende varme i den lange eftersmag, er en behagelig følgesvend til at lukke og slukke en lang aften som denne.

Score: 90/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Four Roses. Single Barrel Bourbon

 • Producent: Four Roses
 • Destilleri: Four Roses Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 50 %
 • Mash Bill: 60 % majs, 35 % rug og 5 % bygmalt
 • Pris: 350 kr.

Four Roses Single Barrel Bourbon er altid lavet ud fra deres OBSV opskrift, hvor de har brugt deres gærcelle V samt deres high rye mash bill B, hvor der indgår 60% majs, 35% rug og 5% byg. Når det så er sagt, kan man dog i USA være så heldig at købe samtlige af Four Roses ti forskellige opskrifter, da de udbyder disse igennem deres single barrel program.

Næse: Sublim og robust næse med Four Roses klassiske krydrede high rye profil med en dybt liggende barrel char note. Tørrede kanel, mørk karamel, honning, læder, tobak, sort peber samt en floral kant. 

Smag: Man bliver mødt af et bombardement af smagsnoter, der er en Bourbon med en betydelig højere alkoholprocent værdig. Så snart man sætter munden til glasset, bliver man ramt af en bølge af krydderier, som langsomt fortager sig og åbner op for rosiner, karamel, vanilje, blommer, mandariner og frisk egetræ.  

Eftersmag: Forbløffende lang eftersmag med nelliker, mere karamel og læder fra næsen.

Konklusion: Uagtet at jeg er fuldstændig bevist om, hvor fantastisk en Bourbon Four Roses Single Barrel er, bliver jeg gang på gang overrasket over det ekstremt høje kvalitets niveau, som Four Roses vedbliver at holde i hævd, batch for batch. For til trods for at vi befinder os i en tid, hvor det at betale 350 kr. for en amerikansk whiskey, der byder på så stor en oplevelse, synes at være en saga blot, leverer Four Roses til stadighed gang på gang.

Score: 91/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

De anmeldte Bourbons er købt af undertegnede. Four Roses Single Barrel Limited Edition 2014 blev købt, da ruder konge var knægt, hos Juul’s Vin & Spiritus for 750 kr. Four Roses Single Barrel Bourbon blev købt hos whiskyeksperten for 350 kr. 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *