Anmeldelser

Old Grand-Dad 114. (National Distillers) Lot No. 1 – Japanese Export

I december sidste år anmeldte jeg Old Charter Proprietor’s Reserve fra Bourbon Heritage Collection serien. I den forbindelse skrev Zach – som du højst sandsynligt er løbet ind i, hvis du regelmæssigt frekventerer Hats, Boots & Bourbon på Istedgade i København – en besked på vores Instagram konto om; “at han simpelthen måtte smage denne Bourbon”. Hvorefter jeg sendte ham en sample fra min flaske. Som tak for hjælpen, tilbød han mig en sample af Old Grand-Dad 114 fra National Distillers æraen. Samplen blev i øvrigt personligt leveret af Zach’s onkel nytårs dag, før jeg havde været i bad og var midt i at gøre lokum rent, iført mine pyjamasbukser. Hvilket, må siges, at være et mindeværdigt øjeblik for os begge. Men som du nok har gennemskuet, imellem linjerne på min moster Karla sluddervorne monolog, så omhandler dagens anmeldelse Old Grand-Dad 114, fra det sagnomspundne National Distillers, som nu til dags, er skyld i et ikke ubetydeligt antal præmature ejakulationer blandt Bourbon entusiaster verden over.

Old Grand-Dad mærket er opkaldt efter Meredith Basil Hayden Sr. som også er afbilledet på flaskernes etiketter. Basil Hayden Sr. er i øvrigt også blevet hædret af Beam, som har navngivet en stribe af Whiskyer – som indgår i deres Small Batch serie efter ham.

Old Grand-Dad mærket, som vi kender det i dag, stammer fra 1882 og blev etableret af Hayden’s barnebarn Raymond B. Hayden, som navngav sin Bourbon til minde om sin bedstefar. Destilleriet forblev imidlertid ikke ret længe i Hayden’s ejerskab og overgik allerede i 1899 til Wathen familien. Wathen familien drev Old Grand-Dad destilleriet indtil at det – sammen med så mange andre amerikanske destillerier, blev lukket permanent, ved forbudstidens begyndelse i 1920. De efterfølgende år forfaldt destilleriet gradvis mere og mere, for til sidst at blive jævnet med jorden. Old Grand-Dad Whiskey mærket blev dog ved med at eksistere, da Wathen’s familiens amerikansk Medicinal Spirits Company havde licens til at sælge, men ikke destillere Whiskey under forbudstiden. Wathen’s Spirit Company blev senere opkøbt af National Distillers, som endte med at sælge Old Grand-Dad mærket, deres Old Grand-Dad Distillery – som var beliggende et stenkast udenfor Frankfort, samt deres lagrede whiskey beholdning til James B. Beam Distilling Company i 1987.

Ved overtagelsen i 87 lukkede Beam selve produktionen af whiskey ned hos National Distillers gamle Old Grand-Dad Destilleri, men vedblev med at flaske den whiskey, der var lagret der. Selve produktionen af Old Grand-Dad mærket flyttede Beam til deres eksisterende Jim Beam Destilleri i Clermont, hvor de fra dags dato også begyndte at lagre samt flaske deres Old Grand-Dad Bourbon. Hvilket vil sige, at Old Grand-Dad flasker, som er flasket i Frankfort, er destilleret af National Distillers. Hvorimod de Old Grand-Dad flasker som er flasket i Clermont, er destilleret af Beam. En anden måde, hvorpå du kan se, om din Old Grand-Dad flaske er destilleret hos det ene eller andet destilleri, er ved hjælp af de såkaldte UPC Koder – som er den talrække, der forefindes under stregkoderne på bagside etiketten. Hvis talrækken starter med tallene; 86259, er din flaske destilleret af National Distillers.

Beam benytter sig af tre forskellige mash bill’s. En mash bill til deres Rye Whiskyer, en high rye Bourbon mash bill til deres Old Grand-Dad samt Basil Hayden’s Bourbons – bestående af 63% majs, 27% rug og 10% bygmalt, samt en low rye Bourbon mash bill til de resterende brands. Old Grans-Dad bliver udgivet i tre forskellige udgaver. En 80 Proof udgave, en 114 Proof udgave, samt en Bonded udgave, som selvsagt er flasket ved 100 proof. Old Grand-Dad flaskerne bliver i Amerika – med deres vejledende (amerikanske) udsalgspris på 130kr. for 80 Proof udgaven, 160kr. for Bonded udgaven, samt 200kr. for 114 proof udgaven, betragtet som værende såkaldte bottom shelf Bourbons. Selvom den vejledende udsalgspris herhjemme selvfølgelig er højere, men det er jo tilfældet ved samtlige amerikanske whiskyer på markedet, har jeg altid fundet det besynderligt, at et af Beam’s bottom shelf produkter, er flasket ved 114 proof (57%). Hvilket er betydeligt højere end en lang række af deres ”Premium” Small Batch Bourbons, som f.eks. Basil Hayden’s (80 Proof), Knob Creek (100 Proof) og Baker’s (107 Proof) er flasket ved. Faktisk så bliver Old Grand-Dad 117 kun overgået af Booker’s, som til gengæld også koster mere end det dobbelte. Herhjemme var Old Grand-Dad mærkerne, indtil for et lille år siden, tilgængelige via de fleste danske whiskey forhandlere med et bredt sortiment. Men som det desværre er overgået en lang række af amerikanske whiskey mærker, er de efterhånden også forsvundet som dug for solen, og ikke engang engelske Master Of Malt eller The Whisky Exchange har i skrivende stund mærkerne på lager.

Den anmeldte Old Grand-Dad flaske som jeg har været så heldig at få en sample af, stammer fra er en japansk eksport – Lot No. 1 flaske. Selve flasken er uden tvivl fra tiden efter Beam havde overtaget National Distillers. Hvilket vi ved, da Beam ændrede designet på flaskeetiketterne, og overgik til det design, som stadig pryder flaskerne den dag i dag. Fra flaskens bagside-etikette ved vi, at whiskyen er flasket i Frankfort og har en UPC kode begyndende med det føromtalte 86259. Hvilket med andre ord gør, at vi har med en National Distillers destilleret og lagrede whiskey at gøre. Hvornår flaske præcis er flasket ved vi ikke, men Zach’s bud lød på ca. 1991.

Old Grand-Dad 114. (National Distillers Edition) Lot No. 1 – Japanese Export

  • Mærke: Old Grand-Dad 114
  • Producent: National Distillers/Beam
  • Destilleri: Old Grand-Dad, Frankfort
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: NAS
  • ABV: 57%
  • Mash Bill: 63% majs, 27% rug og 10% bygmalt

Næse: Fløjlsblød næse i perfekt harmoni, som er en af de mest intense karamel bomber, som jeg endnu har haft fornøjelsen af at stifte bekendtskab med. Som sagt bliver man mødt af en massiv og intens duft af karamel, efterfulgt at vanilje, rosiner, peanuts, mørke kirsebær, samt kanel. Hvor den relative høje alkoholprocent ligger i baggrunden, som en imødekommende varm dyne, hvilket er en god indikator for, at jeg vil blive mødt af det berømte Kentucky hug i selve smagen.

Smag: Fantastisk olieret profil, hvor det forventelige Kentucky hug udebliver. Det er stadig karamellen fra næsen der tager styringen, som dog her i selve smagen har en behagelig skarp kant fra alkoholen, som langsomt fortager sig og åbner op for svesker, mørke blommer og abrikos.

Eftersmag: Bliver en smule mere tør i den ultra lange eftersmag, hvor de forskellige smags noter afsløres drypvis, før den foregående bliver afløst af en ny. Starter ud med en smag af kanel, så cigarblade, som overtages af sort peber, for til sidst langsomt at fade ud med en sidste rest af karamel, som bliver hængende bagerst i munden i evigheder.   

Konklusion: På en og samme tid kompleks og skræmmende let drikkelig. Hvis denne udgave af Old Grand-Dad stadig blev produceret, ville den være typen, som jeg både ville anbefale til personen, som lige var begyndt at drikke amerikansk whiskey samt til den kyndige whiskey entusiast.  Førstenævnte ville elske den for dens harmoniske, men samtidig intense næse, samt olieret og let tilgængelige bløde smag profil. Sidste nævnte ville værdsætte den ud fra de samme parametre, men samtidig være i stand til at påskønne den kompleksitet, som denne whiskey samtidig tilbyder.

Score: 92/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Undertegnede ønsker at takke Zach Helms for at sende mig en sample af Old Grand-Dad 114, samt at være behjælpelig med at videregive informationer om den anmeldte Whiskey.

Fotos af Old Grand-Dad 114 bragt i denne anmeldelse er taget af Zach Helms.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *