Booker’s
Booker’s, Booker’s, Bookers ….. jeg kunne skrive en hel bog om hvad denne legendariske whiskey har betydet for Bourbon – ikke mindst dengang Bourbon havde det allersværest i 80erne. Nu er det jo ikke en bog, men derimod en anmeldelse – og selv om vi ikke er kendt for korte anmeldelser her på redaktionen, så har jeg alligevel prøvet at begrænse mig.
Lad os starte med at skue tiden 40-50 år tilbage. På det tidspunkt var Bourbon (og amerikansk whiskey generelt) ind i en begyndende krise, der de næste 10-15 år skulle forværres med tiltagende styrke. ’68-generationen var som bekendt rebelske – og stort set alt hvad deres forældre havde gjort var forkert. Og det inkluderede også whiskey. Andre spiritustyper som vodka, tequila og til dels gin vandt frem – og whiskey blev fravalgt. Industrien gik i panik – og de tog beslutninger, der var baseret på den panik; man gik på kompromis med kvaliteten for at levere billigere varer – og man prøvede også at lancere den såkaldte ”light whiskey”. Light whiskey må destilleres helt op til 95% alkohol og bliver typisk lagret i kort tid på brugte fade. Det var altså en slags vodka med whiskeysmag. Ikke overraskende blev det en dundrende fiasko.
Alt imens det meste af branchen fokuserede på disse tiltag, så var der en lille gruppe ildsjæle der valgte at gå den helt anden vej. Deres passion og jernvilje skulle få helt afgørende indflydelse på fremtiden for amerikansk whiskey – og vi høster stadig frugterne af deres fremsynethed i dag.
En af disse ildsjæle var Booker Noe – Jim Beams barnebarn. Jim Beam fik ikke nogen sønner og da hans datter Margaret havde giftet sig til efternavnet ”Noe”, så har Jim Beams Master Distillers heddet Noe til efternavn siden.
Booker blev Master Distiller i 1965 og havde siden slutningen af 70’erne udleveret hans egen personlige whiskey til venner, familier og forretningsforbindelser som gave. Det var en whiskey der – på det tidspunkt helt usædvanligt – var ufortyndet med fuld fadstyrke. Etiketten var håndskrevet – og han har oprindeligt nok ikke regnet med, at det skulle blive til et produkt der kunne købes kommercielt. Det startede med den allerførste lukkede og ekstremt sjældne udgivelse fra 1979 og fortsatte til 1987, hvor man besluttede at sætte produktet i reel produktion.
Jeg har været så usandsynlig heldig at smage den første udgave fra 1979, hjemme hos min gode ven Chris Trevino (a.k.a. ”LiquorHound”) og det står stadig som en af mine største whiskeyoplevelser.
Tilbagemeldingerne fra de mennesker der havde prøvet Bookers private aftapning var så overvældende positiv, at Jim Beam som sagt begyndte at sælge produktet kommercielt fra 1987 og fremefter. Booker’s Bourbon blev også startskuddet på det der skulle blive Jim Beams ”Small Batch Collection”. Foruden Booker’s, så indgår Knob Creek, Basil Hayden’s og Baker’s i denne samling.
Jim Beams beslutning om at kommercialisere Booker’s skule vise sig at være en fantastisk god ide – og man betragter Booker’s som den første rigtige ”barrel proof” Bourbon. Sammen med Blanton’s – den første single barrel whiskey – der var startet et par år før, så var der nu en bevægelse i gang i den amerikanske whiskeyindustri, hvor der var fokus på kvalitet. (Du kan i øvrigt læse mere om Blanton’s i vores fire anmeldelser af deres produkter). Det satte specielt eksportmarkederne – med Japan i spidsen – pris på, og inden længe havde den amerikansk presse og deres anmeldere opdaget, hvor stor interesse der var fra udlandets side for produkter, der stort set ikke kunne sælges på hjemmemarkedet. Det førte igen til at amerikanske bartendere fik øjnene op for de gode varer – og ultimativt til at de amerikanske forbrugere begyndte at efterspørge Bourbon igen. Og selv om stigningen i interessen kun voksede langsomt i starten, så har Bourbon de sidste 10-15 år været i konstant vækst – og specielt de sidste 5 år er det helt eksploderet.
Booker’s var en af de allerførste flasker jeg købte, da jeg rigtigt begyndte at opbygge en samling i 2016 – og jeg har siden købt 5 yderligere flasker til samlingen. Jeg er ofte på rejse i USA og ”Booker’s Neat” er min standard bestilling, når andre ved bordet skal have en cocktail.
Booker’s Bourbon – batch 2018-01E (Europa)
- Aftapper: Jim Beam
- Destilleri: Jim Beam Distillery
- Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
- Alder: 6 år og 3 måneder
- ABV: 63,7 %
- Mash Bill: 77% majs, 13% rug og 10% bygmalt
- Pris: 378,- kroner (se note nedenfor)
Den anmeldte flaske blev købt på ”juletilbud” hos Master Of Malt i England. Normalprisen er lidt under 600 kroner. Hos danske netbutik svinger prisen mellem 750 og 1500 kroner (og ja, det er ikke overraskende whisky.dk, der i særklasse er dyrest).
Duft: Man fornemmer med det samme, at der at tale om en Bourbon med en høj alkoholprocent. Jeg plejer selv at sætte glasset helt op til næsen og så kun trække vejret gennem munden, når jeg skal ”dufte” whiskey med høj alkoholprocent. Altså ikke gennem næsen. På denne måde er det langt nemmere at filtrere alkoholen væk. Efter et lille stykke tid dukker de klassiske Bourbon noter da også frem, sammen med søde æbler – og efterhånden tager egetræet over. Egen er ikke dominerende som sådan, men den spiller en afgørende rolle.
Smag: Ka-pow! En helt vidunderlig smagsoplevelse med stærke toner af vanilje og puddersukker der sætter et gigantisk aftryk i mundhulen – ikke mindst grundet den høje alkoholprocent. Amerikanerne ville sikkert sige: ”It grabs you by the balls, and does not let go”. Nu er straightwhiskey.dk jo et lødigt medie, så noget sådant kunne vi naturligvis allllldrig drømme om at skrive.
Eftersmag: Mellemlang til lang, virkelig behagelig og nærmest et spejl af smagsoplevelsen. Egetræet som jeg fangede i duften – og som var tonet ned i smagen – er dog (næsten) helt væk i eftersmagen.
Konklusion: Booker’s er et forrygende produkt, der aldrig skuffer. Jeg har gennem de sidste fire år prøvet ca. 10 forskellige aftapninger og jeg må bare konstatere, at det produkt leverer igen og igen. Jeg købte som sagt den anmeldte flaske for lidt under 400 kroner. Havde det været den normale pris, så havde jeg ikke tøvet med at kalde Booker’s den bedste amerikanske whiskey, når man afvejer kvalitet og pris. Hvis du ikke har prøvet Booker’s før, så er min anbefaling til dig: Gå ind på masterofmalt.com og køb 2-3 flasker, inden de sætter prisen op og/eller forlader EU. Fragtprisen (op til 20 flasker!) er ca. 130 kroner, så hvis du kan finde en ven eller to der også kan lide amerikansk whiskey, så kan I jo dele fragten på de 2-3 flasker du køber. En ting er sikkert: Min whiskeysamling vil altid have en god del Booker’s i sig….
Score: 93/100
Kategori: Fantastisk
Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem