Barton 1792

  • Ejer: Sazerac Company Inc.
  • Beliggende: Bardstown, Kentucky
  • DSP Nr.: DSP-KY-12
  • Officiel hjemmeside: 1792bourbon.com

Barton 1792 er ejet af ”Sazerac Company Inc.” der ligger i New Orleans i staten Louisiana og som nok mest kendte for at eje et af de allermest kendte destillerier der overhovedet findes: Buffalo Trace Distillery. Barton 1792 er dermed i direkte familie med nogle af de helt store mærker som Blanton’s, E. H. Taylor, Eagle Rare, Weller, BTAC og ikke mindst Van Winkel serien. Sazerac ejer også Bourbon producenten ”A Smith Bowman” i staten Virginia, som dog lever en noget mere stille tilværelse end Barton og Buffalo Trace.

Og vi kan lige så godt tage det med årstallet med det samme: ”1792” refererer til det år hvor Kentucky blev en selvstændig stat, da den rev sig fri af Virginia og dermed blev USA’s 15. stat.

Barton Brand” blev etableret i 1879 og har altid ligget i Bardstown. I 1993 blev de opkøbt at virksomheden ”Canandaigua” der senere skiftede navn til ”Constellation Brands”. Constellation er en af de helt store spillere som ejer et hav af kendte mærker, herunder Corona øl, Robert Mondavi Wine og Svedka vodka. For så vidt angår whiskey, så ejer de High West Distillery i Utah og Belle Meade i Tennessee. I 2009 blev de så endelig solgt til Sazerac – og det er der de hører hjemme i dag.

Barton 1792 Distillery er et af de større destillerier i US og har ca. 30 lagerbygninger fordelt på næsten 800.000 kvadratmeter, hvor der i hvert befinder sig tusinder og atter tusinder tønder. Rygter vil vide, at der befinder sig næsten 2 millioner tønder til lagring – et tal der virker ret højt. De producerer dog også en del for andre producenter – samt ikke mindst andet end whiskey – så det er med til at forklare hvorfor de er så store.

Destilleriet kom i 2018 på forsiden af aviser i store dele af verden – og overalt i USA – da et af de ældre lagerbygninger med 18.000 tønder kollapsede, grundet en for spinkel og/eller for gammel konstruktion. Jeg var selv i USA da det skete og det var ret vildt at følge med i. Først kollapsede halvdelen af bygningen – og dernæst den hele. Et spektakulært syn, som dog desværre også betød, at der løb en del whiskey ned i den nærtliggende å og dræbte omkring 1000 fisk.

Udover kollapset af lagerbygningen i 2018 har der en enkelt gang tidligere været skriverier om dem, og den gang var det i forbindelse med navnet på det produkt der i dag hedder ”Small Batch” og som er en af de tre produkter jeg anmelder i dag.

Det oprindelige navn var ”Ridgewood Reserve” og det faldt ejeren af Woodford Reserve (Brown-Forman) for brystet – og de lagde sag an mod Barton i 2003. Deres pointe var, at fonten i logoet næsten var en tro kopi af Woodford’s – og at ordene ”wood” og ”reserve” også indgik. De mente altså, at forbrugerne ville tro at det var et Woodford produkt og derfor gik de i retten. Det var dommeren enig i og Barton blev dømt til at ændre produktets navn. Hvis man sammenligner billederne nedenfor kan man da godt se lidt af pointen, men tvivler på at en dansk dommer havde dømt på samme måde.

Navnet blev lavet om til ”Ridgemont Reserve” efter dommen og det fortsatte man med, indtil man i 2015 lavede det om til det noget mere anonyme ”Small Batch”. Både Ridgewood og Ridgemont er i øvrigt fiktive navne der er opfundet af deres marketingafdeling.

Udviklingen i navnet på deres Small Batch produkt – og sammenlignet men Woodford logoet

 

En portefølje der udvides

I de seneste år har Barton udvidet deres 1792 portefølje ganske betragtelig, men det er fortsat kun deres ”Small Batch” produkt der kan købes i Danmark. I skrivende stund består deres portefølje af følgende 8 produkter:

  • Small Batch. Dette er deres standardprodukt.
  • Sweet Wheat. En “wheated” Bourbon, hvor de har erstattet rug med hvede.
  • High Rye. En udgave hvor der er en højere procentdel af rug, sammenlignet med deres standardprodukt.
  • Aged Twelve Years. En udgave af deres ”High Rye” produkt der (ikke overraskende) er lagret i 12 år.
  • Port Finish. En udgave af deres standardprodukt der er slutlagret i 2 år på portvinsfade.
  • Single Barrel. Single barrel udgave af deres standardprodukt.
  • Bottled-in-Bond. En udgave af deres standardprodukt der følger reglerne for ”Bottled-in-bond” lovgivningen (50% alkohol, minimum 4 års lagring, m.v.).
  • Full Proof. En udgave af deres standardprodukt med en højere alkoholprocent (62,5)

Selv om der ikke er nogle af produkterne der er specielt sjældne, så kan det til tider være overordentlig svært at finde dem, selv i USA.

Følgende Barton 1792 produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

Denne artikel er skrevet af: Henrik Brandt