Anmeldelser

1792 Bourbon Small Batch, Sweet Wheat & Full Proof

I dag skal jeg anmelde 3 forskellige flasker fra producenten ”Barton 1792” der ligger i Bardstown i Kentucky. Barton 1792 er ejet af ”Sazerac Company Inc.” der ligger i New Orleans i staten Louisiana og som nok mest kendte for at eje et af de allermest kendte destillerier der overhovedet findes: Buffalo Trace Distillery. Barton 1792 er dermed i direkte familie med nogle af de helt store mærker som Blanton’s, E. H. Taylor, Eagle Rare, Weller, BTAC og ikke mindst Van Winkel serien. Sazerac ejer også Bourbon producenten ”A Smith Bowman” i staten Virginia, som dog lever en noget mere stille tilværelse end Barton og Buffalo Trace.

Og vi kan lige så godt tage det med årstallet med det samme: ”1792” refererer til det år hvor Kentucky blev en selvstændig stat, da den rev sig fri af Virginia og dermed blev USA’s 15. stat.

Barton Brand” blev etableret i 1879 og har altid ligget i Bardstown. I 1993 blev de opkøbt at virksomheden ”Canandaigua” der senere skiftede navn til ”Constellation Brands”. Constellation er en af de helt store spillere som ejer et hav af kendte mærker, herunder Corona øl, Robert Mondavi Wine og Svedka vodka. For så vidt angår whiskey, så ejer de High West Distillery i Utah og Belle Meade i Tennessee. I 2009 blev de så endelig solgt til Sazerac – og det er der de hører hjemme i dag.

Barton 1792 Distillery er et af de større destillerier i US og har ca. 30 lagerbygninger fordelt på næsten 800.000 kvadratmeter, hvor der i hvert befinder sig tusinder og atter tusinder tønder. Rygter vil vide, at der befinder sig næsten 2 millioner tønder til lagring – et tal der virker ret højt. De producerer dog også en del for andre producenter – samt ikke mindst andet end whiskey – så det er med til at forklare hvorfor de er så store.

Destilleriet kom i 2018 på forsiden af aviser i store dele af verden – og overalt i USA – da et af de ældre lagerbygninger med 18.000 tønder kollapsede, grundet en for spinkel og/eller for gammel konstruktion. Jeg var selv i USA da det skete og det var ret vildt at følge med i. Først kollapsede halvdelen af bygningen – og dernæst den hele. Et spektakulært syn, som dog desværre også betød, at der løb en del whiskey ned i den nærtliggende å og dræbte omkring 1000 fisk.

Kontrovers omkring produktnavnet

Udover kollapset af lagerbygningen i 2018 har der en enkelt gang tidligere været skriverier om dem, og den gang var det i forbindelse med navnet på det produkt der i dag hedder ”Small Batch” og som er en af de tre produkter jeg anmelder i dag.

Det oprindelige navn var ”Ridgewood Reserve” og det faldt ejeren af Woodford Reserve (Brown-Forman) for brystet – og de lagde sag an mod Barton i 2003. Deres pointe var, at fonten i logoet næsten var en tro kopi af Woodford’s – og at ordene ”wood” og ”reserve” også indgik. De mente altså, at forbrugerne ville tro at det var et Woodford produkt og derfor gik de i retten. Det var dommeren enig i og Barton blev dømt til at ændre produktets navn. Hvis man sammenligner billederne nedenfor kan man da godt se lidt af pointen, men tvivler på at en dansk dommer havde dømt på samme måde.

Navnet blev lavet om til ”Ridgemont Reserve” efter dommen og det fortsatte man med, indtil man i 2015 lavede det om til det noget mere anonyme ”Small Batch”. Både Ridgewood og Ridgemont er i øvrigt fiktive navne der er opfundet af deres marketingafdeling.

Udviklingen i navnet på deres Small Batch produkt – og sammenlignet med Woodford logoet

 

En portefølje der udvides

I de seneste år har Barton udvidet deres 1792 portefølje ganske betragtelig, men det er fortsat kun deres ”Small Batch” produkt der kan købes i Danmark. I skrivende stund består deres portefølje af følgende 8 produkter:

 • Small Batch. Dette er deres standardprodukt.
 • Sweet Wheat. En “wheated” Bourbon, hvor de har erstattet rug med hvede.
 • High Rye. En udgave hvor der er en højere procentdel af rug, sammenlignet med deres standardprodukt.
 • Aged Twelve Years. En udgave af deres ”High Rye” produkt der (ikke overraskende) er lagret i 12 år.
 • Port Finish. En udgave af deres standardprodukt der er slutlagret i 2 år på portvinsfade.
 • Single Barrel. Single barrel udgave af deres standardprodukt.
 • Bottled-in-Bond. En udgave af deres standardprodukt der følger reglerne for ”Bottled-in-bond” lovgivningen (50% alkohol, minimum 4 års lagring, m.v.).
 • Full Proof. En udgave af deres standardprodukt med en højere alkoholprocent (62,5)

Selv om der ikke er nogle af produkterne der er specielt sjældne, så kan det til tider være overordentlig svært at finde dem, selv i USA.

Og så til anmeldelserne …

Barton 1792 Small Batch

Kort info om navnet: Som du måske ved, så er der ingen definition af udtrykket ”Small Batch” og det kan derfor betyde alt fra at de blander to tønder sammen, til man bruger hundredvis af tønder til hver batch. Barton 1792 oplyser ikke størrelsen på deres batch, men det er med stor sikkerhed flere hundrede tønder ad gangen.

 • Mærke: 1792 Small Batch
 • Producent: Barton 1792 Distillery
 • Destilleri: Barton 1792 Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS, men formodentlig 6 år
 • ABV: 46,85%
 • Mash Bill: Ukendt, men man mener der er en relativ høj andel af rug (formodentligt i omegnen af 15-25%)
 • Pris: Købt hos Sprit & Co i april 2017 til 267,- kroner. Kan i skrivende stund købes fra 329,- kroner online i Danmark.

Duft: Kan klart fornemme alkoholen – men ikke voldsomt. Der er noget frisk frugt, men jeg mangler lidt sødme – og der er ikke den sædvanlige vanilje. Egetræet kommer mere frem efter et stykke tid og duellerer lidt med alkoholen om at være mest dominerende. Et lidt kedeligt duftindtryk, alt i alt.

Smag: Bedre, men stadig ikke særlig harmonisk. Bliver igen domineret af alkohol og egetræ, men den vanilje jeg absolut ikke kunne finde i duften, træder mere frem – dog som det nederste ”lag”. Der er også nogle krydderier der stikker hovedet frem – måske grundet det høje indhold af rug. Hmmmm… jeg er ikke den store fan, tror jeg

Eftersmag: Bliver hængende i lang tid i den forreste del af mundhulen, men kommer aldrig hen i den bagerste del – for slet ikke at tale og svælget. Godkendt, men også kun lige akkurat.

Konklusion: En uharmonisk whiskey der ikke imponerer og som vil klare sig skidt, sammenlignet med andre flasker i samme prisniveau.

Score: 60/100
Kategori: Under middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Barton 1792 Sweet Wheat

Kort info om navnet: Navnet indikerer ikke, at man har brugt en specielt sød hvedetype, men er blot et kommercielt navn der dækker over, at man har erstattet rugen med hvede (som sagt også kendt som en ”wheated Bourbon”).

 • Mærke: 1792 Sweet Wheat
 • Producent: Barton 1792 Distillery
 • Destilleri: Barton 1792 Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS, men formodentlig 6 år
 • ABV: 45,6%
 • Mash Bill: Ukendt, men formodentligt 70-80% majs, 10-20% hvede + omkring 10% maltet byg.
 • Pris: Købt i USA i august 2017 til $49 + taxes. Er p.t. ikke tilgængelig i Europa og er desuden ekstra svær at finde i USA. Street price i USA er omkring $100 + taxes.

Duft: Meget tæt på deres Small Batch, hvilket på den ene side ikke er overraskende men alligevel lidt sært, at den markante ændring i mash bill ikke kommer igennem i duften. Jeg havde klart forventet at jeg kunne ane noget der mindede om nybagt franskbrød… Vaniljen kommer snigende – og det var den jeg ikke kunne fange i Small Batch.

Smag: En radikal anderledes oplevelse. Der er en meget blød og afrundet følelse der rammer tungen og ganen. Der er noget ekstra sødme, som forventet, men det er mere en frugtagtig sødme, end en der kommer fra hvede. Efter et par gode nip er jeg endnu mere positiv en efter det første – absolut en god, rund og nærmest flødeagtig fornemmelse.

Eftersmag: Bedre end Small Batch, men ikke meget. Den bløde oplevelse fortsætter – men desværre kun i den forreste del af munden.

Konklusion: Absolut end bedre Bourbon end deres Small Batch, men jeg falder ikke bagover. Synes den pris jeg gav, var i orden, men de priser på op imod 1000 kroner i amerikanske butikker er helt ude i hampen. Og sammenlignet med f.eks. Weller serien, er Sweet Wheat ikke i nærheden. Den er lige på nippet til en ”rigtig god” placering, men jeg kan altså ikke svinge mig op på det niveau.

Score: 74/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Barton 1792 Full Proof

Kort info om navnet: ”Full Proof” er ikke det samme som ”Barrel Proof” i denne sammenhæng. Barrel proof varierer fra batch til batch og afhænger af den gennemsnitlige alkoholprocent af det samlede batch. ”Full proof” referer derimod til den oprindelige alkoholprocent da lagringen startede. For en Bourbon er den maksimalt tilladte procent 62,5 – og der er derfor at dette produkt er netop denne styrke. I de ca. 6 år tønderne har lagret, så er er alkoholprocenten sikkert rundet 65 – så man har kun skullet hælde en anelse vand ved for at komme ned på 62,5% igen. Så den er altså næsten barrel proof.

 • Mærke: 1792 Full Proof
 • Producent: Barton 1792 Distillery
 • Destilleri: Barton 1792 Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS, men formodentlig 6 år
 • ABV: 62,5%
 • Mash Bill: Ukendt, men man mener der er en relativ høj andel af rug (formodentligt i omegnen 15-25%)
 • Pris: Købt i USA i januar 2020 til $44 + taxes. Har indtil for nyligt kunnet købes til 5-600 kroner hos Master of Malt, men er p.t. udsolgt.

Duft: Langt mere harmonisk en de andre to – og alkoholen er overraskende afdæmpet i betragtning af styrken. Jeg fanger bagte æbler, vanilje, karamel, egetræ og et udefineret mix af krydderier. Efter et stykke tid får alkoholen magt og overdøver lidt nogle af de andre indtryk. Lidt synd, men ikke katastrofalt på nogen måde. Med et par dråber vand: Ikke den store forskel.

Smag: En knytnæve af krydderier og alkohol rammer mig med det samme og er noget overrumplende, må jeg sige. Smagen af kanel tager også fart – og det er en smagsnuance der meget hurtigt kan blive dominerende. Med et par dråber vand: Ikke den store forskel. Tog toppen af kanelen og alkoholen, men ikke de andre krydderier. Synes ikke det er noget der forbedrer oplevelsen.

Eftersmag: Betydeligt bedre og længere end de to andre – hvilket er fuldstændig forventet, givet den markant højere alkoholprocent.

Konklusion: Et ganske godt produkt, der dog taber ved sammenligning med en del andre Bourbons med lignende styrke, så som Booker’s, Elijah Craig, Blanton’s SFTB, Stagg Jr. og så videre. For et par måneder siden blev 1792 Full Proof kåret til verdens bedste whiskey uden for Skotland af legenden Jim Murray. Hvordan han er kommet til den konklusion, er pænt ubegribeligt.  

Score: 80/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *