Smooth Ambler Spirits

  • Ejer: Pernod Ricard
  • Beliggende: Maxwelton, West Virginia
  • Officiel hjemmeside: Smoothambler.com

Smooth Ambler Spirits er beliggende i West Virginia, hvor det blev grundlagt i 2009 af John Little og hans svigerfar TAG Galyean. Hverken Little eller Galyean kom fra en baggrund i spiritusindustrien og byggede ved hjælp af kun 2 ansatte deres virksomhed op fra bunden. I januar 2017 blev aktiemajoritet i SAS solgt for et unavngivet beløb til spiritusgiganten Pernod Ricard. Før salget producerede SAS rundt regnet 80 tønder whiskey om måneden, og selvom produktionen er gået støt opad med Pernod Richard som medejer, er SAS nu til dags, alligevel ikke oppe at producere mere end ca. 300 tønder whiskey om måneden. Hvilket giver et ret godt billede af, hvor SAS’ hovedindkomst og fokus til stadighed befinder sig.

Selvom SAS producerer deres egen whiskey, startede de som så mange andre før dem, ud med at source/købe deres Whiskey fra andre destillerier (hovedsageligt MGP) for at lancere whiskyen under deres Old Scout mærke. Men i modsætning til så mange andre yngre destillerier, der har bygget deres fundament på samme grundlag, undlod SAS fuldstændig at opdigte en baggrunds historie, som ”deres” Whiskey kunne sælges på. Desuden afholdt de sig fra at køre hele craft-destillery rutinen af på forbrugerne. Men fortalte glædeligt og åbent til enhver, som gad lytte, at deres Old Scout serie ikke var destilleret af dem selv. Faktisk, så gik de så vidt som til at skrive højt og larmende på deres flaske etiketter, at de ikke selv havde produceret whiskyen, så selv forbrugere, der ikke ulejligede sig med at besøge deres hjemmeside, ikke kunne være det mindste i tvivl. Hvilket må siges at være totalt uhørt og på daværende tidspunkt, uden lignende fortilfælde. Selvom SAS aldrig direkte har afsløret, hvor de fade, der indgår i deres Old Scout serie stammer fra, har John Little ved flere lejligheder nævnt, at de køber den i delstaten Indiana. Hvilket gør, at han lige så godt kunne have peget på et stort selvlysende skilt med inskriptionen MGP. Til trods for at SAS ikke direkte oplyser deres kilde, oplyser de via deres hjemmeside, alt lige fra de forskellige whiskyers alder/eller anslået alder, mash bills, fad typer, samt produktionsmetoder.

SAS fokuserer, som nævnt, både på deres eget destillat samt deres sourced whiskyer, som bliver udgivet under deres Old Scout brand. Old Scout serien kan opdeles i seks hovedkategorier, hvor et væld af forskellige aftapninger figurerer ind under. Det der kendetegner samtlige af Old Scout udgivelserne er, at de alle er sourced fra MGP. Dog med undtagelse af SAS’ relativt nye Single Barrel Select, som er sourced fra Tennessee. Uden at gå voldsomt i dybden med de forskellige aftapninger, da langt de fleste ikke længer er i produktion, skal de seks hovedkategorier for god ordens skyld nævnes her; Standard Old Scout, Very Old Scout, Old Scout Single Barrel, Old Scout Single Barrel Select, Old Scout American Whiskey, samt Old Scout Single Barrel Private & Store Picks.

Smooth Ambler’ egne, eller ”næsten” egne destillerede whiskier er deres wheated Bourbon; Big Level, som tidligere gik under navnet Yearling, samt Contradiction, som er et blend af Bourbon fra MGP samt SAS’ Yearling.

Følgende Smooth Ambler produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

Denne artikel er skrevet af: Hasse Berg