Anmeldelser

Smooth Ambler Founders’ Cask Strength Series Bourbon – Batch #2

Dagen før jeg startede på at skrive denne anmeldelse havde jeg være på besøg hos Smooth Ambler i den lille by Maxwelton i staten West Virginia. Jeg var alligevel ”in the neighborhood” og tænkte derfor, at det nærmest ville være kriminelt ikke at besøge deres ”gift shop”. Her havde de en flaske jeg faktisk ikke havde hørt om før, så den købte jeg (well … købte faktisk to flasker af den …). Flasken var Batch 2 af deres cask strength Bourbon i deres ”Founders’ Series”.

Jeg kunne så efterfølgende konstatere, at den ikke kunne købes nogle steder, at der næsten ikke var nogen der havde skrevet om den og at den ikke engang var på deres egen hjemmeside. Jeg tænkte derfor det kunne være sjovt at anmelde den som en af de første i verden. Det har vi kun haft lejlighed til en gang før, da vi i 2019 som det første medie uden for USA anmeldte Four Roses Small Batch Select.

Jeg vil ikke komme ind på Smooth Amblers historie, da min medredaktør Hasse allerede har beskrevet denne indgående i en tidligere anmeldelse.  

Jeg vil derfor fokusere på af beskrive den serie flasken tilhører – samt selvfølgelig anmelde selve flasken.

Founders’ Cask Strength Series

Som vi tidligere har beskrevet, så har Smooth Ambler en lang historie omkring at source whiskey fra andre producenter – og det er denne søgen efter gode produkter der har lagt navn til deres ikoniske ”Old Scout” serie. Tilbage i 2010 gik man dog i gang med at producere egen whiskey – i første omgang for at kunne blende den med whiskey fra underleverandører, da det allerede den gang stod klart, at der kunne blive leveringsproblemer hos de eksterne leverandører. Deres ”Contradiction” produkt er et godt eksempel på en whiskey der både indeholder whiskey fra underleverandører – samt ikke mindst egen whiskey.

Founder’s Cask Strength Series er derimod en serie af produkter der indeholder 100% egenproduceret whiskey og udelukkende produceret ved fuld fadstyrke. Serien startede med udgivelsen af deres Rye i 2021 og er nu altså udvidet med en Bourbon, som kom på markedet første gang den 17. juni 2022. Som det ser ud lige nu, så er deres Rye produkter 5 år gamle og deres Bourbon 6 år. Flot!

Smooth Ambler har én gang før lanceret en egenproduceret whiskey under navnet ”Big Level”, der er en ”wheated” Bourbon. De første udgaver af Big Level sad ikke i skabet – men det virker som om de har fået styr på produktet efterfølgende. Big Level er på 50% ABV, så Founders’ serien er altså første gang de laver egen whiskey ved fuld styrke.

Planen er at de kommer til at lave 6 batches pr. år – men det er uklart om det er Bourbon og Rye samlet eller hver for sig. Hvert batch består af 5400 flasker.

Smooth Ambler Founder’s Cask Strength Series Bourbon, Batch #2

  • Mærke: Founders’ Cask Strength Series
  • Producent: Smooth Ambler
  • Destilleri: Smooth Ambler Distillery
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: 6 år
  • ABV: 62 %
  • Mash Bill: 71% Majs, 21% Rug & 8% maltet byg
  • Pris: $55 + taxes. Den danske pris er endnu ikke offentliggjort.

Duft: Meget klassisk Bourbon, med karamel og vanilje. Grønne æbler. Abrikos. Kul. Smørkaramel. Svag kirsebær og lige så svag kanel.  

Smag: Der er virkelig knald på fra det sekund den kommer ind i munden og udfylder med det samme hele mundhulen. Man fornemmer øjeblikkeligt, at det er et cask strenght produkt man har med at gøre. Smager spejler ganske fint duftindtrykket – dog er der skruet op for det hele. Kan også fornemme nogle krydderier – men kan ikke lige sætte en finger på hvilke.    

Eftersmag: Dejlig behagelig, men noget kortere end forventet .

Konklusion: Jeg havde indstillet mig på at blive skuffet, da Smooth Ambler ikke helt kunne finde det rigtige gear, da de tidligere lancerede deres egen whiskey (Big Level). Sporene fra High West skræmte også en anelse, da de har haft (og fortsat har) store problemer med at holde kvalitetsniveauet efter overgang til egen produktion. Men jeg må blankt indrømme, at mine forudanelser er kommet til skamme; Founder’s Cask Strenght Bourbon er et solidt og velproduceret produkt – og tilmed til en fantastisk pris. Og vedr. prisen, så er der jo endnu ikke kommet en dansk pris – men jeg har baseret nedenstående score på ”10x” tommelfingerreglen,  så de $55 formodentligt bliver til ca. 550 DKK.

Score: 90/100

Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *