Anmeldelser

Fighting Cock

Følgende anmeldelse er del #1 af en miniserie i to dele om Heaven Hill samt historien om de to familier, som siden 1935 har ejet og drevet det. Nemlig Shapira og Beam klanerne.

I denne anmeldelse fokuserer vi på de to nævnte familier og anmelder samtidig Heaven Hill’s Fighting Cock. I del to, som bliver udgivet om fjorten dage, kigger vi Amerikas største familieejede destilleri; Heaven Hill efter i sømmene. Samt anmelder eksport udgaven af Heaven Hill Bourbon samt deres hedengangne Heaven Hill Bottled in Bound 6 years old Bourbon.

Hvorfor at det har taget os over tre år, at dykke ned i selve historien om Heaven Hill, må guderne vide? For det ville være synd at sige, at det over årene ligefrem har skortede med anmeldelser af Heaven Hill’s produkter. Som vi har anmeldt ikke mindre end 10 officielle aftapninger samt 3 uafhængige aftapninger af her på bloggen. Hvorom alting er, så får vi henover de næste fjorten dage rådet bod på miseren.

Til trods for at Shapira familien i generationer har ejet Heaven Hill, tænker jeg ikke, at navnet vækker genklang hos de fleste. Hvorimod Beam navnet, selv hos det ikke Amerikansk Whiskey nydende segment – prøv i øvrigt at sige det ti gange efter hinanden, får en klokke til at ringe. For Beam navnet er selvsagt synonym med et af de bedst sælgende Amerikanske Whiskey mærker i verden, nemlig Jim Beam. Det er dog ikke James “Jim” Beauregard Beam, som vi i forbindelse med Heaven Hill skal have fat i. Derimod hans fætter, Joseph Lloyd Beam, som kort og godt blev refereret til som “Mr. Joe”.

Joseph (Joe) Beam blev født den 9. April 1868 og var søn af destiller Joseph M. Beam. Joseph (Joe) Beam arbejdede fra han var 13 år i Whiskey industrien og nåede, før at han flyttede til Mexico, at arbejde for en håndfuld forskellige destillerier i Bardstown. I 1887 giftede han sig med Katherine McGill, som han endte med at få hele ni sønner sammen med. Hvoraf syv af dem – Elmo, Roy, Wilmer, Desmond, Everett, Otis og Harry senere kom til at arbejde i Whiskey industrien. Blandt andre for Frankfort Distillery (Four Roses) Maker’s Mark og Heaven Hill, men mere om det lidt senere. I starten af forbudstiden (prohibition) flyttede Beam hans familie til Juarez i Mexico, ifølge flere kilder, for at destillerer Tequila. Men ifølge Spoelman og Haskell’s bog; Dead Distillers, destillerede han rent faktisk Mexicansk Bourbon. Ja, du læste rigtigt. For i 1925 var der intet der forhindrede de Mexicanske producenter i at kalde deres Whiskey for Bourbon. Da det som bekendt, først var i 1964 at den Amerikanske kongres vedtog at Bourbon ved lov er; “a distinctive product of the united states”. Hvorom alting er, så begyndte Beam at arbejde for Mary Dowling. Som grundet forbudstiden, havde valgt at flyttet familiens Waterfill & Frazier destilleri, som tidligere havde lagt i Bourbon County i Kentucky, til Juarez for derefter at omdøbe destilleriet til D.W. Distillery. Dowling døde i 1930 og efter at hendes sønner forgæves havde forsøgt at få destilleriet til at køre videre, drejede de omsider nøglen om og destilleriet blev solgt. Hvorefter at Beam og hans familie rejste hjem til Amerika, som omsider havde ophævet spiritusforbuddet.

I 1933 blev Beam sammen med to af de fem Shapira brødre, en ud af fem investorerne til at åbne hvad der oprindeligt skulle havde været “Old Heavenhill Springs Distillery”, men i stedet endte med at blive “Old Heaven Hill Springs Distillery”. Hvilket ifølge Veach, skyldes en simpel trykfejl. Beam investerede $9000 (hvad der i dag ca. svarer til $183.000) i destilleriet, og den 13. december 1935 fyldte de deres første fad Whiskey. Hvorefter de i 1938 frigav deres nye Whiskey mærke; Bourbon Falls. Som Beam’s Søn; Henry M. Beam, i sin rolle som master destiller havde produceret. Problemet var bare, at de fem års ventetid på at kunne udgive deres første Whiskey, og dermed også fem år uden indkomst, havde drænet kassebeholdning. Og for at gøre ondt værre, var tre af de fem investorer, heriblandt Beam, løbet tør for penge. Så enten blev de nødsaget til at finde nye investorer, som kunne købe de tre “nødstedte” ud, eller så var de slet og ret, nødsaget til at begære destilleriet konkurs. De nye investorer blev fundet blandt egne rækker, så at sige. For de resterende tre Shapira brødre trådte til, og reddede dermed destilleriet. Hvilket selvsagt bevirkede, at de fem Shapira brødre (David, Ed, Gary, George og Mose) blev ejere af Old Heaven Hill Springs Distillery. Og den dag i dag, er Heaven Hill stadig i familiens eje. Da det nye ejerskab var blevet effektueret, trådte Joseph Beam og hans søn ud af firmaet, og overlod roret som master destiller til Park Beam. En titel som skulle blive i familien helt ind til 2013, hvor Denny Potter tiltrådte stillingen. Potter blev i øvrigt afløst af Conor O’Driscoll – som i skrivende stund stadig er Heaven Hill’s master destiller, i 2019 da Potter skiftede hold og blev Maker’s Mark’s nye master destiller i 2018.

Af andre Beam familiemedlemmer, som har været master destillere for Heaven Hill kan nævnes: Earl Beam, Parker Beam samt Craig Beam. Hvoraf Parker som døde af ALS tilbage i 2017, må siges at være den mest kendte. Og i øvrigt også den eneste master destiller hos Heaven Hill, som har fået en Whiskey, eller rettere sagt, en hel serie af Whiskyer, opkaldt efter sig. Nemlig Parker’s Heritage Collection.

Hvad der motiverede de fem Shapira brødre til at gå ind i Whiskey branchen, må guderne vide. For ingen af brødrene have nogen som helst forudgående viden om, hvordan man destillerede Whiskey. Og når man samtidig tager i betragtning, at Shapira brødrene ikke overtog et allerede etableret destilleri. Men byggede Old Heaven Hill Springs Distillery op fra grunden, og det endda midt under “den store depression”, så virker projektet på papiret ærligt talt som en dødssejler. Det til trods, evnede de, i samarbejde med Beam, små syv år efter, at skabe det mest sælgende Whiskey mærke i sin tid; Old Heaven Hill Bottled In Bond.

Shapira familien kom oprindeligt fra Litauen, som deres far Max Shapira havde migreret fra i 1888. Max havde i de første år i Amerika ernæret sig som dørsælger, indtil at han langsomt men sikkert, havde sparet nok op, til at kunne åbne sin første butik i Louisville. Som kort og godt kom til at hedde; “The Louisville Store”. Hvorfra han solgte byggematerialet til byens murere. Da hans fem sønner nåede den arbejdsdygtige alder, hjalp deres far dem økonomisk, så også de, kunne åbne hver deres udgave af “The Louisville Store”, som derfor som årene gik, kom til at udgøre en hel familieejet butikskæde. Shapira familien må unægtelig have været dygtige forretningsdrivende. For henover årene åbnede de yderlig 14 forretninger. Både nye afdelinger af “The Louisville Store” samt “The People’s Store”, som blandt meget andet, havde beklædning i deres sortiment.

Som nævnt investerede Ed og David i 1933 deres penge i Old Heavenhill Springs Distillery, og de resterende tre brødre; Gary, George og Mose fulgte trop i 1939. Og lagde dermed fundamentet, til hvad der med tiden skulle blive den 4 største producent af spiritus i Amerika. I skrivende stund er Heaven Hill stadig drevet og ejet af Shapira familien, med Ed Shapira’s søn Max ved roret, som firmaets præsident. Den sidste af de fem brødre, som stiftede firmaet, gik bort i 1996.

Fighting Cock

Fighting Cock blev lanceret i 1970’erne, oprindeligt som en 8 års gammel Straight Bourbon, der blev flasket ved 101 Proof. Ifølge Bernie Lubbers (brand ambassador for Heaven Hill), blev Fighting Cock, som det også var tilfældet med Seagram’s Eagle Rare 101, lanceret som en konkurrent til Wild Turkey’s yderst populære 101 Bourbon. Som også på daværende tidspunkt var en 8 års gammel Bourbon. Fighting Cock blev sidenhen relanceret som en 6 års Bourbon, der var flasket ved 103 Proof, men mistede tilbage i 2015 sin aldersbetegnelse. I øvrigt samme år som Heaven Hill besluttede, at flytte den 12 års aldersbetegnelse på Elijah Craig Small Batch Bourbon fra front etiketten til bag etiketten, for året efter at relancere den som en NAS udgave.

  • Producent: Heaven Hill
  • Destilleri: New Bernheim
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: NAS
  • ABV: 51,50%
  • Mash Bill: 78% majs, 10% rug og 12% bygmalt
  • Pris: 199 Kr.

Næse: Her er noter af karamel, kirsebær, læder, hasselnødder samt egetræ.  

Smag: Smagen er nærmest todimensionel. Med en frugt sød smags profil af ferskner, svesker og mørk sirup, som dækker ens undermund. Alt imens en potente pebret og let urteagtig smag holder hof i ens overmund. Samtidig bliver smagen piftet op af en syrlig citrus kant, som bidrager positivt til helhedsoplevelsen.

Eftersmag: Bliver en smule mere tør i den medium lange eftersmag, som sætter trumf på det pebrede, urteagtige islæt fra selve smagen.

Konklusion: Af en Bourbon i 200 Kr. prisklassen, er jeg faktisk virkelig positiv overrasket. Den relativt høje alkoholprocent på 51,50 % er yderst velintegreret og utvivlsomt medvirkende til at løfte, især næsen, op på et niveau, som er en langt ældre Bourbons værdig. Smagen byder ikke på den store viskositet. Det til trods er jeg vild med det modspild, som den før omtalte frugt sødme samt potent pebrede urteagtige element bibringer. I samme prisklasse, ville jeg med et mulehår fortrække Wild Turkey 101 Bourbon over Fighting Cock. Når det er sagt, fejer den nærmest en hver anden konkurrent i samme prisklasse af banen.

Score: 86/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Den danske markedspris på Fighting Cock befinder sig i skrivende stund et sted imellem 199 – 299 Kr. Den er set billigst online hos vinmedmere.dk til 199,- og dyrest hos shoppencph.dk til 299,-

Vi har tidligere anmeldt følgende core range Heaven Hill produkter her på bloggen:

Den anmeldte flaske af Fighting Cock er købt af undertegnede hos Vin med mere for 199 Kr.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *