Anmeldelser

Heaven Hill BIB 6 Years old & Heaven Hill 40% eksport udgaven

Følgende anmeldelse er anden og sidste del af vores miniserie om Heaven Hill. I foregående anmeldelse fokuserede vi på de to familier, som siden 1935 har ejet og drevet Heaven Hill. Nemlig Shapira og Beam klanerne. Hvis du missede den, kan du med fordel læse den her.  

I dagens anmeldelse kigger vi Amerikas største familieejede destilleri; Heaven Hill efter i sømmene. Samt anmelder eksport udgaven af Heaven Hill Bourbon samt deres hedengangne Heaven Hill Bottled in Bound 6 years old Bourbon.

Som beskrevet i tidligere anmeldelse, blev Old Heaven Hill Springs Distillery etableret i 1933, at fem investorerne. Heriblandt Joseph Beam samt Ed og David Shapira, som dermed lagde fundamentet til, hvad der med tiden skulle blive den 4. største producent af spiritus i Amerika.

Af signifikante begivenheder i Heaven Hill’s små 90 års lange historie, skal selvfølgelig især fremhæves den historiske brand, der hærgede destilleriet i Bardstown, Kentucky den 7. november 1996. Som over en fire timers periode resulterede i, at 7 ud af 44 lagerhuse samt selve destilleriet totalt udbrændte. I alt gik Ca. 90.000 fade Bourbon tabt, eller hvad der på daværende tidspunkt svarede til ca. to procent af verdens Whiskey beholdning. Hvis du ønsker at vide mere om selve branden, så kan jeg anbefale at læse distillerytrail’s artikel, som også indeholder nyhedsklips fra selve branden. I 1999 køber Heaven Hill Bernheim Distillery i Louisville af Diageo. Hvorefter de omdøber det til New Bernheim. New Bernheim er sidenhen, over flere gange, blevet udbygget, hvorved produktionen er blevet mere end tredoblet. Til trods for at Heaven Hill’s New Bernheim destilleri, som nævnt, er beliggende i Louisville, lagre de også og til stadighed deres Whiskey i Bardstown.

Heaven Hill benytter sig af en “barrel entry proof” på 62,50 ABV og forkuller deres fade med en “barrel char #3 level” og har ikke mindre en 6 forskellige mash bill’s:

 • Bourbon mash bill: 78% majs, 10% rug og 12% byg.
 • Rye mash bill: 51% rug, 35% majs og 14% byg.
 • Wheated Bourbon mash bill: 68% majs, 20% hvede og 12% byg.
 • Wheat Whiskey mash bill: 51% hvede, 37% majs og 12% byg.
 • Corn Whiskey: 80% majs, 8% rug og 12% byg.
 • Malt Whiskey mash bill: 65% bygmalt, 35% majs.

Heaven Hill har en imponerende portefølje af Whiskey mærker, hvoraf deres core range består af, forskellige udgaver af: Bernheim, Elijah Craig, Evan Williams, Fighting Cock, Heaven Hill, Henry McKenna, Larceny, Mellow Corn, Old Fitzgerald, Parker’s Heritage Collection, Pikesville Rye og Rittenhouse Rye.

Heaven Hill er desuden notorisk kendte for at sælge fade i stor stil, til flere af de såkaldte NDP’er. Til trods for at de fleste NDP’erne officielt ikke afslører, hvor deres Whiskey stammer fra, vil rygterne vide, at b. la. LuxRow’s Bourbon mærker samt flere af Diageo’s forskellige Bourbon mærker, så som I.W. Harper, stammer fra Heaven Hill. LuxRow er dog fornyeligt begyndt at destillere deres egen Whiskey, som efter sigende skulle komme på markedet i 2023.

Desuden kommer langt de fleste Amerikanske Whiskey aftapninger, der bliver udgivet af de europæiske uafhængige aftappere, fra Heaven Hill. Yderlig mere har Heaven Hill udgivet et sand væld af “uofficielle Whiskey mærker”, refereret til i Amerika, som “cats and dogs”. Fællesnævner for disse mærker var, at de ofte blev udgivet i “billige standard flasker” med skruelåg, hvor etiketterne refererede til ikke eksisterende destillerier. Desuden blev langt de fleste af dem, udgivet fra 70’erne til 00’erne. Blandt disse mærker kan bl.a. nævnes Anderson Club, Daniel Stewart, Old 101, The Yellow Rose of Texas og Virgin Bourbon, som ses nedenfor. Men listen over uofficielle mærker, som menes at stamme fra Heaven Hill tæller mere end 70 forskellige mærker.

Et udvalg af såkaldte “cats & dogs” fra Heaven Hill

 

Heaven Hill. Kentucky Straight  Bourbon Whiskey – Eksport udgaven

Heaven Hill mærket kan dateres helt tilbage til 1939, og er siden blevet udgivet i et væld af forskellige udgaver, med varierende aldersbetegnelse og ABV, samt som et såkaldt Bottled in Bond produkt. Men hvis vi skal begrænse os til at se på nutidige udgaver, så var Heaven Hill’s Bourbon af samme navn – indtil 2018 hvor de stoppede produktionen, en 6 års Bottled in Bond Bourbon, som pudsigt nok kun kunne købes i Kentucky. Året efter blev mærket relanceret i et nyt design, nu som en 7 års gammel Bottled in Bond Bourbon. Udenfor Amerikas grænser, var eksport udgaven af Heaven Hill Bourbon af en noget anden størrelse. For udover ikke at være et Bottled in Bond produkt – mindst 4 år gammel og flasket ved 50% ABV, var den en NAS udgave der var nedvandet til 40 % ABV. Præcis hvornår denne udgave blev lanceret ved jeg rent faktisk ikke, men den har i hvert fald været på markedet de sidste 10 – 15 år. Og hvorvidt eller ej, at den stadig bliver produceret, skal jeg også være svar skyldig. Om alle omstændigheder, er den stadig tilgængelig i en lang række europæiske lande, heriblandt Danmark.

Heaven Hill Bourbon er, ligesom det også er tilfældet med deres Evan William’s White Label “charcoal filtered”. En metode som de fleste destillerier i dag er gået væk fra at bruge. Jeg har tidligere i min anmeldelse af Jim Beam – Beam’s Choise beskrevet charcoal filtrerings metoden i dybden. Og vil derfor, i stedet for at gentage hele smøren, anbefale interesserede i at læse den her.

 • Producent: Heaven Hill
 • Destilleri: New Bernheim
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 40%
 • Mash Bill: 78% majs, 10% rug og 12% bygmalt
 • Pris: 169 Kr.

Duft: Starter helt klassisk ud med flødekaramel og vanilje, efterfulgt af hvedebrød, pære og abrikoser. Lys, frugt sød og lettilgængelig.   

Smag: Yderst ren og lys smags profil, som er drevet frem af vaniljen med en anelse karamel og et strejf af sort peber bagerst i munden. 

Eftersmag: Bliver en anelse mere krydret i den korte eftersmag, som ellers blot er en forlængelse af selve smagen.

Konklusion: Heaven Hill Bourbon er på alle led og kanter totalt endimensionel og ærligt talt, ultra kedelig. Men set i lyset af, at dette er en Bourbon til 200 Kr. for en hel liter, er den egentlig godkendt. For der er samtidig, på ingen måder noget der stikker i den forkerte retning, og selve duften, smagen og eftersmagen er harmonisk. Så hvis man er på udkig efter en Bourbon til ingen verdens penge, der er yderst let tilgængelig, er Heaven Hill Bourbon et rigtig godt bud. 

Score: 67/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Herhjemme er der to udgaver tilgængelig af Heaven Hill. En 700 ml. udgave samt en 1 liters udgave. 700 ml. udgaven er set billigst online hos vinmedmere.dk til 169 Kr. og ”dyrest” hos shoppencph.dk for 179 Kr. En liters udgaven kan erhverves til 199 Kr. hos Juuls.dk eller whiskyeksperten.dk

Heaven Hill. Bottled in Bond – 6 Years Old

 • Producent: Heaven Hill
 • Destilleri: New Bernheim
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: 6 Years Old
 • ABV: 50%
 • Mash Bill: 78% majs, 10% rug og 12% bygmalt
 • Pris: Ca. 100 Kr. (I Amerika)

Duft: Næsen på de to Heaven Hill Bourbons er som nat og dag, og ikke overraskende byder BIB udgaven, på langt mere saft, kraft samt dybde. Det første jeg straks fanger er en sødlig duft af dåseabrikoser der blander sig med garvet læder, hvorefter kanel, karamel samt savsmuld træder ind i billedet. Varm, indbydende og virkelig nydelsesværdig.

Smag: Juicefrugt klæbende mundprofil med en overraskende god viskositet. Med en smag af svesker, brun farin, kandiserede æbler hvor sukkermassen er brændt let på, samt egetræ. Ultra klassisk men samtidig faretruende velsmagende.

Eftersmag: Medium lang eftersmag med bananer, ristede toastbrød og kardemomme. 

Konklusion: Denne Bourbon har aldrig været tilgængelig på det danske marked og derfor kan vi kun gisne om hvad den vejledende udsalgspris eventuelt ville havde lydt på. Men set i lyset af prisen på Heaven Hill 40% Bourbon, vil et godt bud være omkring de 250 Kr. Lige gyldig hvad, er denne udgave en fuldstændig uovertruffen Bourbon til prisen. Som jeg de sidste 30 minutters tid, har siddet og vendt og drejet i glasset. I håbet om at kunne strække de sidste halvanden cl. Whiskey i glasset – som desværre er alt jeg har tilbage af, i så lang tid som muligt. Hvilket, når jeg tænker over det, egentlig siger en hel del om Heaven Hill BIB udgaven.

Score: 88/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske af eksport udgaven af Heaven Hill Bourbon, er købt af undertegnede hos Vild med vin for 149 Kr.

Undertegnede ønsker at takke Johnny Michaelsen, for at sende mig en sample af Heaven Hill Bottled in Bond udgaven. Den anmeldte sample var sendt til undertegnede ud af en pludselig opstået næstekærlighedsfølelse fra afsendernes side. Johnny har ingen finansiel interesse i Heaven Hill eller whiskey importører, der fører Heaven Hill i deres sortiment.

Billederne af de uofficielle Heaven Hill Whiskey mærker, er taget af Jonathan Renshon, og bragt i denne anmeldelse med hans velsignelse.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *