Anmeldelser

Jack Daniel’s Bottled-in-Bond x 2

Det er ikke hver dag at Jack Daniel’s kommer med nye produktkategorier. Da de i maj i år frigav to produkter i deres nye ”Bottled-in-Bond” (BiB) serie, så var det da også 25 år siden det sidst var sket. Seneste kategoriopdatering var i 1997, da deres Single Barrel serie kom på markedet.

Produkterne i deres nye BiB serie kan endnu ikke købes i Danmark – men det er jeg sikker på sker meget snart.

Da jeg først læste om den nye kategori, så kom jeg med det samme i tanke om, at de da allerede havde et produkt i BiB kategorien, men jeg kunne ikke finde det på deres hjemmeside. Det viste sig så, at det var et specialprodukt de havde lavet, primært til taxfree butikker i lufthavne.

Men nu er BiB produkter altså en del af deres standardudvalg – og i dagens anmeldelse kigger vi både på den ”taxfree” udgave man har kunnet købe i et par år og den helt nye ”officielle” version.

Udover den nye BiB udgave som vi kigger på i dag, så frigav de også et ”Triple Mash” produkt, som består af malt whiskey, deres Rye og ikke mindst deres normale Tennessee whiskey. Selvom det er et blend af tre whiskeyer, så overholder den også BiB reglerne – hvorfor der nu er to produkter i denne kategori hos Jack Daniel’s.

Og hvis du ikke har hørt om BiB før og/eller har glemt hvad det går ud på, så har vi beskrevet BiB reglerne adskille gange her på bloggen – og i detaljer da jeg skrev del to af min E. H. Taylor serie. De to vigtigste regler er dog, at whiskeyen skal være mindst 4 år gammel og så skal alkoholprocenten være præcis 50 (medmindre det er til eksport).

Da min partner-in-crime Hasse Berg havde taxfreeudgaven og jeg havde haft en nye udgave stående på hylden siden udgivelsen, så slog det os, at det kunne være sjovt at anmelde begge to. Det bliver dog ikke en sammenligning, da det ville kræve at vi begge havde smagt begge produkter. Det er derfor individuelle anmeldelser hvor vi ikke sammenligner – men bedømmer separat. Der er heller ikke helt klart hvilke forskelle der rent faktisk er på produkterne.

Travel edition, der udkom i 2018

Og til allersidst en lille spidsfindighed: Da jeg fik den nye udgave (som en kollega havde taget med til mig fra USA), så opdagede jeg at indholdet var 700ml. Det er jo standard i Europa, men meget usædvanligt i USA – og det er kun ca. 1½ år siden at det overhovedet blev lovligt. Standarden i USA er 750 ml – og jeg har ikke set 700 ml (på det amerikanske marked) i andre end de nye JD BiB produkter.

Og hvorfor er dette overhovedet interessant? Det er ekstremt interessant for os europæiske forbrugere af følgende årsag: Jeg forudser, at de amerikanske producenter stille og roligt overgår til 700 ml, lige som os i Europa. Det vil give dem mulighed for at fastholde prisen, men altså skulle bruge 50 ml mindre whiskey – og det er jo ”good business”. Hvis det sker, så vil endnu en barriere for at de amerikanske producenters mulighed for at eksportere være brudt ned – og det vil betyde flere produkter til os. Lige nu er det ekstremt bøvlet, da producenterne skal købe både 700 ml og 750 ml flasker – så mange opgiver at eksportere. Det tror jeg ændrer sig – og derfor er denne (på overfladen) ligegyldige ændring fra 750 ml til 700 ml måske ikke så kedelig endda.

Og så over til de to anmeldelser: 

Jack Daniel’s Bonded Tennessee whiskey

(Anmeldelse skrevet af Henrik Brandt)
 • Producent: Jack Daniel’s
 • Destilleri: Jack Daniel’s Distillery
 • Klassifikation: (Tennessee) Whiskey
 • Alder: Mindst 4 år
 • ABV: 50 %
 • Mash Bill: 80% Majs, 8% Rug & 12maltet byg
 • Pris: Købt i juni 2022 for $29,99 + taxes. Den danske pris er endnu ikke offentliggjort – men bliver sikkert omkring 299,- kroner.

Duft: Behagelig sødme, med dominans af banan (kommer fra den type gærceller JD bruger), karamel, vanilje og eg. Herudover en anelse kanel, kul og orangemarmelade.   

Smag: Ganske god viskositet og der er nogle gengangere fra duften; Den legendariske banan er der bla. men også en ganske let mineraliseret smag. Herudover fanger jeg eg, kirsebær, karamel, ahornsirup og igen et strejf af appelsinmarmelade.

Eftersmag: Medium og ganske behagelig.

Konklusion: Denne “bonded” udgave er  en markant forbedring i forhold til den ikoniske sorte “Number 7”. Vi er dog ikke helt oppe ved deres Single Barrel serie – men det er næsten også for meget at forlange. En dejlig whiskey som uden problemer kan nydes rent – men som sikkert også ville gøre sig godt i en whiskey-domineret cocktail. Hvis den kommer til at koste f.eks. 10% mindre end deres Single Barrel, så er de to produkter næsten identiske ud fra et pris/ydelses forhold.

Score: 83/100

Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Jack Daniel’s Bottled-in-Bond – Travel retail exclusive edition

(Anmeldelse skrevet af  Hasse Berg)
 • Producent: Jack Daniel’s
 • Destilleri: Jack Daniel’s
 • Klassifikation: Tennessee Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 50 %
 • Mash Bill: 80% majs, 12% byg og 8% rug
 • Pris: 388 Kr. for en liter

Duft: Robust og dyb næse, der samtidig er virkelig frugt drevet og sødladen, og som derfor bibringer en fantastisk dynamik. Jack Daniel’s velkendte duft af overmodne bananer står tydeligt frem, efterfulgt af søde majs, mandler, honning, rosiner, creame brulee og kanel. 

Smag: De søde majs, som næsen bød på, bliver også præsenteret i selve smagen, og bliver ledsaget af en prikkende fornemmelse af sort peber yderst på tungen, som efter lidt tid fortager sig og giver plads til hvede brød, kirsebær og ristede egetræ.

Eftersmag: Medium lang eftersmag, som til min overraskelse byder på et urteagtigt anslag, der blander sig med honningmelon.    

Konklusion: Jack Daniel’s har vist sig virkelig at brillere med deres noget højere alkohol procent aftapninger, som især henover den seneste håndfuld år, er blevet udgivet. Og de 50 % ABV, som denne udgave selvsagt er flasket ved, gør også langt hen af vejen udslaget. For næsen er virkelig nydelsesværdig og selve smagen byder på en virkelig fin balance. Det kunne have været ønskværdigt med en mere olieret mundprofil samt længere eftersmag, men når man tager prisen på små 400 Kr. for en hel liter i betragtning, går pris og kvalitet på fornemmeste vis hånd i hånd.  

Score: 83/100

Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Jack Daniel’s Bottled in Bond blev udgivet i 2018, som en såkaldttravel retail eksklusive” udgave, som selvsagt var forbeholdt udvalgte taxfree butikker i lufthavnene. Men som det også er set tidligere, har disse udgivelser en mystisk tendens til at havne til salg hos diverse online butikker. Hvilket også er tilfældet herhjemme, hvor den er set billigst hos sprutgiganten.dk til 388 Kr. og dyrest hos whiskyeksperten.dk til 399 Kr.   

Den anmeldte sample er købt af undertegnet hos whiskyeksperten

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *