Anmeldelser

Elijah Craig Small Batch 12 Year VS. Elijah Craig Small Batch NAS

 

Elijah Craig er blevet krediteret for både at være den første til at destillere Bourbon – som vi kender det i dag, samt for at være den første til at lagre Whiskey i forkullede/charred tønder. Der er forskellige variationer af, hvordan salige Elijah mirakuløst opdagede fordelene ved at forkulle indersiden af fadene før brug, men den mest farverige er som følger; en mindre brand skulle angiveligt være opstået i Elijah’s lager, og i stedet for at kassere de forbrændte fade, valgte han at tage chancen og bruge dem.

Det er indlysende, hvorfor denne historie ikke er meget andet end en skrøne,

og historiens tvivlsomme karakter er da også blevet angrebet et utal af gange, blandt andre af Fred Minnick i sin bog Bourbon Curious. Men på den anden side udelukker den farverige skrøne heller ikke, at Elijah faktisk kunne have opdaget fordelene ved at forkulle indersiden af sine fade før brug. For sandheden er, at selvom mange har forsøgt, har ingen i skrivende stund kunnet dokumentere, hvem der opfandt metoden. Derimod har Bourbon historiker Michael R. Veach kunnet dokumentere, at Elijah Craig med al sandsynlighed ikke var den første til at destillere Bourbon.

Trods skrønens tvivlsomme karakter og Michael Veach dokumentation, kan man stadig, fra tid til anden, læse overleveringerne om Craig blive gengivet som værende den rene skære sandheden. Selv det danske Whiskey & Rom Magasin synes ikke, at det var videre vigtigt at tilbagevise myten, da de i forbindelse med deres store tema om Bourbon, bragte en artikel om Evan Williams og Elijah Craig. Heaven Hill holder sig da heller ikke for gode til forsat at trykke skrønen på deres Elijah Craig etiketter med ordene; Father Of Bourbon; First to Char Oak barrels. Så kan man jo spørge sig selv, hvad der vægter højest. Sandheden eller en bull-shit historie at profilere sit produkt på?

Ifølge Veach ved vi ved med sikkerhed, at Elijah Craig blev født i Orange County, Virginia i 1738 af Polly Hawkins og Toliver Craig. Elijah konventerede til baptismen og blev i 1771 udnævnt som præst. Selvom religionsfrihed var anerkendt i Virginia, blev Elijah ved to tilfælde anholdt for at prædike til befolkningen uden licens. Han emigrerede i 1782 til Kentucky, datidens Fayette County, Virginia, hvor han i 1787 blandt andet etablerede en skole i Georgetown, som senere blev omdannet til Georgetown College. I år 1789 bygger Elijah en papir mølle, samt hvad der med datidens øjne kan betegnes som værende et tøj renseri, et rebslageri og ikke mindst et destilleri i Royal Springs, Georgetown. Vi ved fra pålidelige kilder, at Elijah ikke var nogen særlig uovertruffen forretningsmand, og han skyldte da også ved sin død i 1808 penge til gud og hver mand, ikke mindst skattevæsnet. Selvom Elijah Craig i skrivende stund ikke kan dokumenteres som værende den første til at destillere Bourbon – som vi kender det i dag, hører han bestemt til blandt pionererne.

Heaven Hill lancerede deres Elijah Craig Bourbon tilbage i 1986, og der findes i dag ikke mindre end 5 forskellige variationer. En Small Batch, en Barrel Proof, en Barrel Select, samt en 18 og 23 års Single Barrel Bourbon, hvoraf samtlige variationer – med undtagelse af Barrel Select, er tilgængelige herhjemme. I dag vil jeg dog kun fokusere på Heaven Hill’s Small Batch ”Big Red 12” Bourbon, som Heaven Hill’ stoppede med at producere tilbage i 2016, samt deres nuværende NAS Small Batch Bourbon.

Som sagt producerede Heaven Hill indtil 2016 en 12 års udgave af deres Small Batch Bourbon, kærligt refereret til som Big Red 12 pga. sit store røde tolvtal på sin front etikette.

Året før Heaven Hill stoppede deres produktion af Big Red 12, flyttede de den daværende 12 års alders betegnelse fra front etiketten til bag etiketten, hvilket skabte en ophedet debat om, hvorvidt Heaven Hill i fremtiden ville droppe Elijah Craig’s aldersbetegnelse, hvilket desværre skete det efterfølgende år.

Heaven Hill’s daværende master destiller Denny Potter, forsvarede Heaven Hill’s beslutning og forklarede via en pressemeddelelse, at det var en nødvendig onde at stoppe produktionen øjeblikkeligt, da de simpelthen var ved at løbe tør for tolv år plus Bourbon, og da de hverken ønskede at hæve prisen eller sænke alkohols procenten, var den eneste udvej at afskaffe aldersbetegnelsen. Denny Potter forsikrede da også forbrugerne om, at de stadig ville udvælge whiskey, der havde været lagret meget tæt på de 12 år til deres nye NAS udgave. En udtagelse, som på daværende tidspunkt lød en smugle selvmodsigende, og som da også har vist sig at være en sandhed med modifikationer, da Elijah Craig Small Batch Bourbon i dag indeholder whiskey, der har været lagret imellem 8 – 12 år. En anden og ikke ubetydelig faktor var også, at Heaven Hill ønskede at producere EC Small Batch i et betydelig større oplag, da den på grund af den store efterspørgsel, grundet Bourbon Boomet og sin ufatteligt lave pris – en 12 års amerikansk whiskey taget i betragtning på daværende tidspunkt, var nærmest umuligt at købe i flere amerikanske stater. At Elijah Craig mistede sin alders betegnelse var bestemt ikke en enlig svale, og personligt mener jeg, at de mange alders betegnelser, som vi det seneste årti har set forsvinde fra de amerikanske whiskyer, er en uheldig trend. Jeg kan sagtens forholde mig til rationalet bag at sænke alderen på en givet whiskey, for at kunne holde produktionen kørende og prisen nede i en årrække, imens producenterne omstiller sig til den stigende efterspørgsel, men set fra et forbruger perspektiv er det beklageligt, at producenterne ikke oplyser whiskyens nuværende aldre på deres etiketter.  

Udover at ændre flaske designet og alderen, begyndte Heaven Hill også at producere deres nye Small Batch ved at blende op til 200 fade sammen. Tidligere blendede de ca. 100 fade for at opnå det ønskede resultat. For begge variationer gør det sig gældende, at de er flasket ved 47 % ABV og har en mash bill på 75 % korn, 13 % rug og 12 % maltet byg og har lageret i fade med en char #3 level.

Elijah Craig 12 år Small Batch Bourbon

Elijah Craig’s Small Batch Bourbon var sammen med standard aftapningen af Buffalo Trace nogle af de første amerikanske whiskyer til at snige sig ind i min Scotch Whisky samling, og indtil Heaven Hill stoppede med at producerer den, var den en fast bestand del af min samling.    

 • Mærke: Elijah Craig
 • Producent: Heaven Hill
 • Destilleri: Bernheim distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: 12 år
 • ABV: 47 %
 • Mash Bill: 75 % korn, 13 % rug og 12 % maltet byg
 • Pris: ca. 250 kr.
 • Tilgængelighed: Er ikke længere i produktion

Duft: En velsignet duft af årsgammel støvet egetræ spåner, pibetobak, fløde karamel, brun farin, kanel, kirsebær og abrikos marmelade i perfekt harmoni. 

Smag: Cremet, med en rigtig fin mundfornemmelse. En del frugt sødme først, som dog hurtigt går over i en krydret smagsprofil, som ender med at bliver mere tør hen imod eftersmagen. Egetræ, karamel, bitter hasselnødder, muskatnød og sort peber.

Eftersmag: Medium lang tør eftersmag med cayennepeber og garvet læder.

Konklusion: Jeg elsker en whiskey som åbner og udvikler sig lag for lag, som det er tilfældet her, og som man sjældent finder hos en whiskey i 300 kr. prisklassen, og den overgår da også langt de flest nuværende whiskyer på markedet i samme prisklasse. Når det så er sagt, er Elijah Craig ikke nogen ”stor” whiskey oplevelse i ordets oprindelige forstand, da den bestemt lader langt mere at ønske af sig. Næsen er guddommelig, men selve smagen er en tand for stram, krydret og tør til at frugtsødmen for alvor kan bryde igennem, og give smagen en velfortjent modvægt. Men hvis du er så heldig at finde 12 års udgaven af Elijah Craig til omkring de 300 kr., er der overhovedet ingen tvivl om, at du skal købe den.

Et godt råd er dog – som det gør sig gældende med alle tidligere udgaver af amerikansk whiskey, at hvis du finder den hos en web forhandler, er det altid en god ide at ringe og forhøre sig nærmere om, hvilken udgave de ligger inde med, før du køber i vilde. For de mere “useriøse” spiritus forhandlere har den irriterende vane, ikke at ændre beskrivelsen og billedet, når en ny udgave af en Whiskey kommer på markedet. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har bestilt tidligere udgaver af amerikanske whiskyer, som ved levering viste sig at være de nye.

Score: 83/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Elijah Craig Small Batch Bourbon

 • Mærke: Elijah Craig
 • Producent: Heaven Hill
 • Destilleri: Bernheim distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS. Blend af 8 – 12 års whiskey.
 • ABV: 47 %
 • Mash Bill: 75 % korn, 13 % rug og 12 % maltet byg
 • Pris:  299 kr.

Duft: Egetræ – som stikker noget mere ud og prikker i næsen, i modsætning til sin ældre bror, hvor duften er langt mere integreret – fudge med mørk chokolade, vanilje og en nævefuld sort peber, samt et strøg af brunfarin. Duften er noget tungere og mere bombastisk, i forhold til den mere forfinede og lettere duftprofil, som 12 års udgaven byder på.    

Smag: Betydelig lettere mundfornemmelse og ”vandet” i forhold til 12 års udgaven, og betydelig mere tør og mundsnerpende. Selve smagen byder ikke på meget andet end egetræ og vanilje.   

Eftersmag: Kort til medium lang urteagtig eftersmag med grøn te og stjerneanis.

Konklusion: Jeg er ærligt overrasket over, hvor forskellige disse to udgaver af Elijah Craig Small Batch faktisk er. Selvfølgelig havde jeg forventet en anderledes smagsprofil, alderen taget i betragtning, men at den er så udpræget, som den har vist sig at være, kommer bag på mig, for NAS udgaven er kun et svagt ekko af, hvad 12 års udgaven plejede at være.

Score: 74/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Det skal for god ordens skyld her nævnes, at min 12 års udgave af Elijah Craig har været åbnet det bedste af et år, og at der er mindre end en tredjedel tilbage af den anmeldte flaske, så den har fået rigeligt med tid til at ilte og åbne op, hvorimod NAS udgaven, kun har været åbnet en tre ugers tid. 

Elijah Craig 12 år Small Batch Bourbon blev i sin tid købt af undertegnede af kun guderne ved hvor for ca. 250 kr. men kan stadig købes hos vores alle sammens personlige whiskey flipper; Whisky.dk for 999 kr. Elijah Craig NAS Small Batch Bourbon er købt hos whiskeyexperten.dk for 299 kr.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *