Anmeldelser

High West Campfire – Batch 14A14

Følgende anmeldelse er del #1 af vores april måned serie om High West Distillery, hvor vi over de kommende mandage vil fokusere udelukkende på de forskellige whiskyer fra High West.

High West Distillery blev etableret af daværende biokemiker David Perkins og hans kone Jane, som åbnede High West Distillery & Saloon i Park City, Utah tilbage i 2007. Destilleriet – også kendt under navnet The National Garage har til huse i en forhenværende livery stable, hvor heste ejere, i tidernes morgen, imod betaling, kunne få deres hest opstaldet. High West Distillery & Saloon fungerede indtil 2014 som et kombineret spisested med dertilhørende bar, samt destilleri – hvor beskedent det end var, med sin 750 liters kobber pot still. Desuden åbnede Perkins ægteparret også en restaurant lidt længere nede af gaden, under navnet; The Nelson Cottage.

Da High West blev etableret, ansatte David & Jane Perkins, Brendan Coyle som master distiller. Brandan havde tidligere arbejdet for Red Rock Brewing Co og besad en Masters in Brewing og Distilling Sciences fra Heriot-Watt Universitetet i Edinburgh. Brendan Coyle kom hurtigt til at spille en afgørende rolle for High West, hvor især hans uovertrufne evner til at blende udvalgte fade sammen til unikke whiskyer, kom til at danne grundlag for den succes, som High West med rette kom til at nyde godt af. En kunstform, som Brendan utallige gange har skullet stå på mål for, da de noget konservative amerikanske forbrugere og kritikere, i modsætning til de skotske, i starten havde noget svært ved at få øjnene op for at blended straight whiskey kunne være af en kvalitet, som var værd at drikke. Personligt tror jeg, at en del af forklaringen skyldes, at mange forbrugere forvekslede blended whiskey – hvor det er tilladt at tilføje neutral spiritus, med blended straight whiskey, som High West producerer – hvor det ikke er tilladt at tilføje neutral spiritus. Langsomt men sikkert begyndte de amerikanske forbrugere at indse, at High West i den grad havde noget at byde på, og i dag står Brendan Coyle, som en af pionerende bag blended straight whisky kategorien, om ikke andet så i min bog, selvom der er mange der hellere vil tilskrive Freddie Noe den ære, men det bliver ikke på min vagt.

I 2014 blev High West’ nye 3000 kvadratmeter store super destilleri bygget, ca. 20 minutters kørsel fra det oprindelige. High West’ nye destilleri er udstyret med en skotsk 5.700 liters Forsythe kobber pot still, men gjorde allerede ved opførelsen af destilleriet klar til, at yderlige tre kunne installeres.

I oktober 2016 blev High West købt af den amerikanske øl importør Constellation Brands for $160 millioner. Handlen inkluderede samtlige af High West’ mærker, samt ejerskabet over både The National Garage og The Nelson Cottage. Samtidig overtog Constellation Brands også lejemålet af High West’ nye destilleri, og valgte heldigvis i den forbindelse at  beholde Brendan Coyle på posten som master distiller.

Selvom High West producerer deres egen whiskey, køber de – enten igennem whiskey brokers eller direkte fra producenten selv, hovedparten af den whisky der indgår i deres blended whiskyer, hvoraf størstedelen kommer fra MGP, samt en række andre unavngivne producenter. Men også Four Roses – som indgik i American Prairie Reserve, og Barton 1792 Destillery, som tidligere har indgået i en række af deres mærker kan nævnes her. High West’ standard produkt serie indeholder deres American Prairie Bourbon, Double Rye, Rendezvous Rye, samt Campfire. High West’ såkaldte limited release serie, virker mest af alt som en kreativ legeplads, hvor Brendan Coyle kan få lov at eksperimentere med at sammensætte forskellige whiskey typer, som Bourbon og Rye, som han gjorde det med Bourye, eller teste hvilken smagsindvirkning brugen af fade, som tidligere har indeholdt forskellige typer af vin, har på whiskyen, som det var tilfældet med f. eks Yippee Ki-Yay, som var blevet efterlagret i en blanding af syrah og vermouth fade.

På nuværende tidspunkt udgør sourced whiskey ca. 90 % af High West samlede salg, og der er ingen tvivl om, at High West, ligesom det er tilfældet med blandt andre Smooth Ambler, har en kæmpe udfordring i forhold til at vende forbrugerne til deres eget destillat. En anden og ikke ubetydelig udfordring for High West er – at siden de blev etableret tilbage i 2007, har prisen på en tønde whiskey nået astronomiske højder, hvilket har resulteret i, at High West i 2018 ændrede en del af deres oprindelige opskrifter, og begyndte at tilføje deres eget ”yngre” destillat til en række af deres blends. Senest så vi Smooth Ambler introducere deres Old Scout Single Barrel Select af samme årsag. Hvor de – i øvrigt med alt respekt herfra, ændrede navnet på deres højt respekterede Old Scout, ved at tilføje Select, da de valgte at afbryde deres tidligere samarbejde med MGP til et unavngivet destilleri i Tennessee.

Der er virkelig noget fantastisk befriende ved whiskey producenter som High West, der er hudløs ærlige omkring, hvordan de ”producerer” deres whiskey, og ikke bevidst forsøger at vildlede forbrugerne ved at fabrikere historier, som foranlediger forbrugerne til at tro, at alle deres mærker er destilleret af dem selv. Desuden oplyser High West ”deres” mash bills, fad typer, anslået alder på ”deres” whiskey, samt de destillerier, som deres kontrakter tillader at afsløre oprindelsen af. Men siden High West blev solgt til Constellation Brands, er det gået støt ned af bakken i forhold til deres gennemsigtighed, men mere om det i vores kommende High West anmeldelser.

High West Campfire

Straight Rye Whiskey, Straight Bourbon Whiskey, Blended Malt Scotch Whiskey

Batch No. 14A14. Bottle No. 1253

Siden min passion for whiskey er ligeligt fordelt imellem amerikansk og skotsk whiskey, med en stor forkærlighed til især high rye bourbons og peated skotsk whisky fra øen Islay, lader det til, at Brendan Coyle med High West’ Campfire har gjort min vådeste fantasi til virkelighed. 

Historien bag Campfire er ifølge High West selv, at David og Jane Perkins skulle have boet på Bruichladdich distillery B&B, hvor de en aften fik serveret en dessert bestående af honningmelon med hjemmelavet sirup fremstillet af peated whisky og sukker. Denne dessert fik angiveligt David til komme på ideen om en blended whiskey bestående af Bourbon, Rye og skotsk peated whisky, hvilket bringer os til Campfire’ blend opskrift.

Den anmeldte flaske er High West’ første variation af deres Campfire, som oprindeligt var en blended whiskey bestående af Straight Rye Whiskey fra LDI (det nuværende MGP) – 95 % rug og 5 % bygmalt – og en Straight Bourbon også fra LDI – 75 % majs, 21 % rug, 4 % bygmalt, samt en unavngivet peated blended malt skotsk whiskey. De enkelte whiskyer har lageret i minimum 5 år og er – fuldstændig ligesom vores mødre foretrak det – ikke blevet koldfiltreret, og der er ikke tilsat smagsforstærkere.

Hvis det har din interesse, kan her nævnes, at den nye variation af Campfire mere eller mindre følger den oprindelige opskrift, dog med den undtagelse, at High West er begyndt at tilføje deres egen destilleret Rye til blendet, med en mash bill på 80 % rug og 20 % maltet rug.

  • Producent: High West
  • Destilleri: MGP m.fl.
  • Klassifikation: Blended Whiskey
  • Alder: NAS (5-8 år)
  • ABV: 46 %
  • Mash Bill: Se overnævnte
  • Batch nr. 14A14
  • Flaske nr. 1253
  • Pris: 699 – 759 kr.

Duft: En uovertruffen duft af creme brulé, tæt fulgt af karamel, mynte samt et underliggende lag af cigarrøg og egetræ, hvilket skaber en rigtig fin modvægt til sødmen. Hvis jeg skulle anmelde Campfire udelukkende baseret på dens duft, ville den allerede på nuværende tidspunkt rangere imellem vores bedste anmeldte whiskyer.

Smag: En medium varm omfavnelse og en anelse mere tør, end jeg havde forventet – men bestemt ikke på nogen dårlig måde. Duften af creme brulé er i selve smagen blevet til cremet vanilje softice med en frugt sød smag af syltede abrikoser og mørke kirsebær, vanilje, og et strejf af muskatnød svøbt i et lyst peat røget tæppe.      

Eftersmag: Lang mundprikkende afslutning – nu hvor rug krydderierne endelig afslører sig selv, og blander sig med smagen af røget karamel. 

Konklusion: Jeg er total solgt! Campfire er uden tvivl et af de projekter, der på papiret kan lyde som en brillant ide, men når den først er blevet realiseret, viser sig at være alt andet. Men det er bestemt ikke tilfældet her, tværtimod. Campfire er uden skyggen af tvivl vidunderbarnet, der har arvet de bedste gener fra begge sider af familien og en af de mest interessante amerikanske whiskyer, jeg længe har haft fornøjelsen af at drikke.

Score: 92/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

I årevis var High West’ standard aftapninger relativt tilgængelige i Danmark, men er desværre over det seneste årstid begyndt at blive betragtelig sværere at finde, hvilket også har resulteret i en betydelig prisstigning på mange af de flasker, man kan købe hos de danske whiskey forhandlere. Jeg bemærkede selv denne beklagelige udvikling for ca. et år siden og rettede derfor henvendelse til Sprit & Co – som havde agenturet på High West i Danmark, for at høre hvad der foregik. Sprit & Co kunne desværre bekræfte, at de ikke længere importerede High West og heller ikke i fremtiden ville genoptage samarbejdet, og jeg ved i skrivende stund ikke, om andre af de danske whiskey importører har overtaget agenturet, men jeg håber i den grad, at vi også i fremtiden vil kunne købe High West på dansk jord.

Den anmeldte flaske er i tidernes morgen købt hos Whiskyeksperten for ca. 600 kr. og kan i skrivende stund stadig købes hos overnævnte, dog for 699 kr.    

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *