Anmeldelser

High West American Prairie Reserve – Batch 14A11 (Blend of Straight Bourbons)

Følgende anmeldelse er del #2 i vores serie om High West Distillery. Hvis du ønsker at læse en mere fyldestgørende beskrivelse af High West, samt anmeldelsen af deres Campfire whiskey, så klik her.

American Prairie Reserve er forgængeren til High West’ nuværende American Prairie, som desværre hverken kan købes i Danmark eller i Europa. Selvom lighederne mellem disse to udgaver ved første øjekast kan virke slående, er der dog to signifikante forskelle; alderen på de udvalgt fade, samt destillerierne, hvor fadene til de to blends er udvalgt fra.

Gældende for begge udgaver er, at samtlige fade som indgår i de to blends er købt/sourced hos tredjepart, og at High West derfor ikke – som det nu er tilfældet i deres andre standard flasker, har spædet til med whiskey fra deres egen produktion.

Som High West har for vane, oplyser de beklageligvis ikke, hvor stor en andel de forskellige fade der indgår i deres blends udgør. High West – som i øvrigt ofte bliver rost for deres villighed til at væres transparente, har ved flere lejligheder forsøgt at dække sig selv ind, og forklare, at de grundet frygten for at en eventuel konkurrent vil kopiere deres produkter, ser sig nødsaget til at hemmeligholde deres blend proportioner. Et udsagn som jeg kun til dels kan forstå, men lad nu det ligge, for mere foruroligende er det, at det ser ud til at High West’ tidligere gennemsigtighed, især efter at Constellation Brands overtog styringen, er gået støt ned af bakke, og flere og flere unavngivne destillerier har sneget sig ind i deres blends, som før i tiden var navngivet med både alder og oprindelse af destilleri. Hvilket er en tendens, som virkelig bringer mit pis i kog, for jeg har i mange år – på trods af at High West aldrig har været 100 procent transparent, ment, at de tjente som et lysende eksempel for andre amerikanske destillerier, og havde håbet på, at de med tiden ville tage det sidste skridt herimod fuld gennemsigtighed. Men det ser ud til, at det desværre bliver to skridt tilbage, i stedet for et frem, og det har jeg ærligt lidt svært ved at arbejde med, men – som Dr. Doofenshmirtz har til vane at sige det, ”nok om det”, lad os finde tilbage til de to blends.       

Begge udgaver er et blend af Straight Bourbons, som ikke er blevet koldfiltreret og er blevet flasket ved High West’ typiske 46 % ABV, som de – på nær deres A Midwinter Nights Dram flasker alle deres whiskyer ved.

American Prairie Reserve blev udgivet tilbage i 2012, som et blend af to Straight Bourbons, hvoraf den ene var en 6 års Bourbon fra Lawrenceburg Distillers Indiana – det nuværende MGP, samt en 10 års High Rye Bourbon fra Four Roses. Hvoraf første nævnte er lavet af 75 % majs, 20 % rug og 5 % bygmalt, og sidste nævnte af 60 % majs, 35 % rug og 5 % bygmalt.

I 2015 stoppede High West produktionen af American Prairie Reserve og introducerede dens afløser, som kort og godt kom til at hedde American Prairie. I modsætning til Reserve udgaven, er American Prairie et blend af tre Straight Bourbons, hvoraf de to stammer fra unavngivne destillerier og den sidste stammer fra MGP, som det også var tilfældet ved Reserve udgaven. Alderen på de tre bourbons er henholdsvis 13 – 6 – og 2 år, hvoraf den yngste stammer fra MGP.    

American Prairie Reserve var oprindeligt opkaldt efter det 5,000 square miles store vildtreservat af samme navn, som er beliggende i den nordøstlige del af Montana, og som High West donerede 10 % af deres profit til, for hver eneste solgte flaske af American Prairie Reserve. En tradition som High West valgte at videreføre med deres nuværende American Prairie udgave. En Salviehøne plejede at pryde American Prairie Reserves etikette og den nuværende American Prairie har en gaffelbuk afbilledet, hvilket selvfølgelig ikke er nogen tilfældighed, da begge arter er truede siden deres naturlige habitater er kraftigt i tilbagegang.  

High West. American Prairie Reserve (Blend of Straight Bourbons)

  • Producent: High West
  • Destilleri: LDI & Four Roses
  • Klassifikation: Blended Straight Whiskey
  • Alder: NAS (6-10 år)
  • ABV: 46 %
  • Mash Bill: 75 % majs, 20 %, 5 % bygmalt/60 % majs, 35 % rug, 5 % bygmalt.
  • Batch nr. 14A11
  • Flaske nr. 546
  • Pris: 549 – 600 kr.
  • Tilgængelighed: Ikke længere i produktion

Duft: Frugt sød med et ton af vanilje. Blåbær, mørke blomme sorter, samt et let strejf af jordbær med en solid egetræs duft i baggrunden, hvor også hvid peber lige nøjagtig stikker hovedet frem. 

Smag: Behagelig let tør og varm mundfornemmelse, hvor Four Roses høje indhold af rug ikke fornægter sig. Bitter og let syrligt orangemarmelade, vanilje, flødekaramel, lys sirup, og kanel.  

Eftersmag: Kanelen bliver hængende i den mellemlange eftersmag og får selskab af klementiner og sort peber. 

Konklusion: American Prairie Reserve er en bourbon efter mit hjerte, hvor det høje indhold af rug bibringer både karakter, dybde og mundfylde. High West’ Brendan Coyle har virkelig formået at kreere et blend, hvor kompleksitet og kvalitet går hånd i hånd, og det er på alle led og kanter en fantastisk vel produceret bourbon, som burde få selv de mest hårdnakkede konservative forbrugere til at indse, at man bestemt ikke skal undervurdere blended straight whiskyer kategorien.

Score: 89/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske er købt hos whiskyexperten.dk hvor den, til trods for at den ikke længere bliver produceret, stadig kan købes for 600 kr. men flasken er set billigere hos bevco.dk for 549 kr.  

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *