Anmeldelser

High West Rendezvous Rye – Batch 14H06 (A blend of Straight Rye Whiskies)

Følgende anmeldelse er del #3 i vores serie om High West Distillery. Hvis du ønsker at læse en mere fyldestgørende beskrivelse af High West, samt anmeldelsen af deres Campfire whiskey, så klik her. Hvis du missede vores anmeldelse af American Prairie Reserve, så klik her.

Rendezvous Rye blev indtil 2018 produceret ved at blende 6 års Straight Rye fra LDI – tidligere MGP, med en mash bill bestående af 95 % rug og 5 % bygmalt sammen med 16 års straight Rye fra Barton 1792 Distillery, bestående af 80 % rug, 10 % majs og 10 % bygmalt. Rendezvous Rye er ikke koldfiltreret og flasket ved 46 % ABV.

I 2018 ændrede High West deres opskrift på både deres Rendezvous Rye samt deres Double Rye, og erstattede de fade fra Barton 1792 Destillery, som tidligere havde indgået i deres blends, med whiskey destilleret af High West selv. Som nævnt tidligere i min anmeldelse af High West’ American Prairie Reserve, oplyser High West beklageligvis ikke, hvor stor en andel de forskellige fade, der indgår i deres blends udgør, men High West’ master distiller Brendan Coyle har i forbindelse med lanceringen af deres nye opskrifter udtalt, at deres eget destillat udgør et mindretal af de fade, der bliver tilføjet til det færdige blend. 

De 16 års fade fra Barton, der tidligere indgik i Rendezvous Rye, er ifølge Brendan Coyle i den nye udgave, blevet udskiftet med 4 – 7 års gammel Rye whiskey fra High West selv. Den ca. alders angivelse er endnu et symptom på den svindende gennemsigtighed, som jeg tidligere har langet ud efter High West for, og som jeg i den grad har svært ved at forstå. For en af de ting som High West fans – som jeg selv, plejede at fremhæve ved High West, var netop deres villighed til at være transparente. Når man samtidig tager i betragtning, at High West befinder sig midt i en brydningstid, hvor de er i fuld gang med at ændre whisky mærker, som har en stor og trofast fanskare, er det i den grad en mærkværdig strategi samtidig at begynde at hemmeligholde aldersbetegnelser og informationer om de producenter, som High West køber deres whisky fra. Brendan Coyle har samtidig udtalt, at forbrugerne ikke vil komme til at opleve en smagsforskel, nu hvor High West har tilføjet deres egen betydelig yngre whiskey til deres blend, og forklarer, at når man udskifter en meget gammel column destilleret Rye i et blend med en yngre pot destilleret, så skulle det mirakuløst give det samme resultat. Måske en lidt for fremherskende to plus to er fem tankegang hvis du spørger mig, men nu lever jeg jo heller ikke af at hive hvide kaniner op af en høj hat, så det ligger måske bare udenfor min forståelses evne.

Brendan Coyle forklarer ændringen i deres oprindelige opskrifter med, at det er fuldstændig umuligt at blive ved med at opdrive 16 års whiskey, og da 2 af Barton’ warehouses kollapsede – og 18.000 tønder whiskey gik til, kun en måned efter at High West var stoppede med at source whiskey til deres Double Rye og deres Rendezvous Rye fra dem, er det heller ikke særligt sandsynligt, at de kan opretholde deres opskrifter på Yipee Ki-Yay og A Midwinter Night’s Dram i fremtiden, som i skrivende stund stadig indeholder whiskey fra Barton.

High West Rendezvous Rye – 2014 Udgaven (A blend of Straight Rye Whiskies)

  • Producent: High West
  • Destilleri: LDI & Barton
  • Klassifikation: Blended Straight Rye Whiskey
  • Alder: NAS (6-16 år)
  • ABV: 46 %
  • Mash Bill: 95 % rug, 5 % bygmalt/80 % rug, 10 % majs, 10 % bygmalt.
  • Batch nr. 14H06
  • Flaske nr. 842
  • Pris: 679 kr.
  • Tilgængelighed: Den anmeldte udgave er ikke længere i produktion

Duft: Det absolut første der springer ud af glasset er MGP’ karakteristiske – og her virkelig dominerende, frisk mynte og dild Rye Whiskey profil. Hvis man giver den lidt tid i glasset, åbner den op og afslører en fantastisk duft af forkullet ristet egetræ, garvet læder og mørk karamel.

Smag: Nærmest floral, ”levende” og ”sprælsk” i sit smagsudtryk, med underlæggende smagsnoter af mørke kirsebær, mere dild og mynte, honning, samt lys akacie sirup. Hvis man giver den et godt og grundigt Kentucky Chew, i stedet for at sippe til whiskyen, bliver den betydelig mere tør og rug krydderierne bliver langt mere dominerende, og både hele sorte peberkorn, egetræ og kanel dukker op til overfladen.   

Eftersmag: Mellemlang. Rørsukker først – efterfulgt af rug krydderierne, der langt om længe afslører sig selv.   

Konklusion: Rendezvous Rye er ikke den klassiske bombastiske og krydrede Rye Whiskey, med mindre man begynder at pirre den med det før omtalte Kentucky Chew. Jeg elsker en whiskey, som langsomt åbner op og udvikler sig hen af vejen – hvis man giver den samt sig selv tid og rum til at lade det ske, i modsætning til de endimensionelle ”hverdags whiskyer”, som bare er, hvad de er, og ikke rummer nogen form for dybde, lag eller udvikling. I vores ”åh så moderne, udover alle grænser omstillingsparate, dynamiske fortravlet, snap mig, chat mig, mail mig, ring for helvede og forstyr mig 24-7 for selvfølgelig er jeg tilgængelig på alle tider af døgnet” liv, er der noget fantastisk befriende ved en whiskey som indbyder til, at man lukker ned og bruger en hel aften i selskab med, og Rendezvous Rye falder bestemt ind under den kategori. Rent faktisk tror jeg, at jeg hermed vil lukke og slukke, smide en Wait’s plade på min højt elsket Rega pladespiller, smække et par høretelefoner i, fylde mit glas op og bruge en analog time på mig selv, men lige før jeg gør det, husker jeg selvfølgelig at snappe et billede til Instagram, jeg er jo, når alt kommer til alt, ikke totalt ude af trit med tiden.     

Score: 92/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske er købt hos sprit-co.dk, som ikke længere fører den i deres sortiment, men en flaske kan stadig erhverves hos whiskyexperten.dk for 679 kr.

Bemærk venligst, at hvis du ønsker at købe den anmeldte udgave af Rendezvous Rye, skal du kigge efter, om tallet ”18” indgår i flaskens batch no. Gør det, er det den nye udgave.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *