Anmeldelser

High West. Yipee Ki-Yay – Batch #6 VS. A Midwinter Night’s Dram. Act 5 – Scene 3

Følgende anmeldelse er del #4 i vores serie om High West Distillery. Hvis du ønsker at læse en mere fyldestgørende beskrivelse af High West, samt anmeldelsen af deres Campfire whiskey, så klik her. Hvis du missede vores tidligere anmeldelse af American Prairie Reserve, så klik her. For at læse vores anmeldelse af Rendezvous Rye så klik her. 

High West’s Yipee Ki-Yay og A Midwinter Night’s Dram udgør sammen med Bourye deres nuværende såkaldte limited release serie, som udkommer årligt i Amerika i et begrænset oplag. Samtlige af High West’ limited release flasker er ikke tilgængelige udenfor Amerikas grænser, så enten skal man en tur over Atlanten – eller som jeg, være så heldig at kende nogen, som jævnligt rejser til Amerika, og kommer hjem med kufferten fuld af spændende amerikansk whiskey, som man ikke kan købe i Europa.

Yipee Ki-Yay var tidligere High West’ Double Rye, som var blevet efterlagret i fade, der indeholdte vermouth og Syrah rødvin. Den samme metode blev brugt til at skabe deres A Midwinter Night’s Dram, som var deres Rendezvous Rye, som var blevet efterlagret i Franske-egetræs- og portvinsfade. Men som beskrevet i vores anmeldelse af Rendezvous Rye, ændrede High West i 2018 opskriften på deres Double Rye samt deres Rendezvous Rye, og erstattede fadene fra Barton, som tidligere havde indgået i de blends, med whiskey destilleret af High West selv. Men det er der åbenbart nogen, der har glemt at informere High West’ pr afdeling om, eller så gik memoet belejligt tabt i posten – en forklaring som jeg i øvrigt ville købe, hvis det havde været det danske postvæsen, der havde stået for udbringningen, for hvis man besøger High West’ hjemmeside, støder man stadig på følgende udsagn; ”We didn’t distill the whiskeys in this bottle – it’s our Double Rye!” og det er det så bare ikke længere vel, Georgie Boy!

En ting er sikkert, og det er, at High West bestemt ikke har haft synderligt travlt med at informere forbrugerne om, at de langsomt hen af vejen har ændret deres opskrifter på samtlige at deres whiskyer. En strategi jeg i bund og grund har lidt svært var at forstå, for siden High West’ eget destillat nu har nået en alder, hvor whiskyen forhåbentlig er nydelsesværdig, er det kun naturligt, at de begynder at tilsætte en portion af den til deres blends, og det burde i min optik være en ting som High West er stolte over og fuldstændig åbne omkring. Men i stedet virker det nærmest som om, at High West helst vil undgå emnet, og komme med kryptiske forklaringer på, hvordan tilsætningen af deres eget destillat til deres blended whiskyer bestemt ikke påvirker og ændrer de forskellige smagsprofiler.

Da Yipee Ki-Yay i tidernes morgen udkom, var den en ”rendyrket sourced” whiskey, men som nævnt tilsætter High West nu til dags også deres eget destillat til blendet.

Yipee Ki-Yay er blended sammen af Straight Rye Whiskey fra MGP – 95 % rug og 5 % bygmalt, og Straight Rye Whiskey fra Barton – 53 % rug, 37 % majs, 10 % byg, samt Straight Rye Whiskey fra High West selv – 80 % rug, 20 % maltet rug. De individuelle Rye Whiskier har været lagret i nye forkullede egetræsfade, for derefter at være blevet blended sammen og lagret – i en ukendt periode, i fade der tidligere har indeholdt vermouth og Syrah rødvin. Yipee Ki-Yay er som alle High West whiskyer ikke blevet koldfiltreret og flasket ved 46 % ABV. High West oplyser ikke den præcise alder på de tre rye whiskyer, der indgår i deres blend, men nøjes med at oplyse, at de har været lagret imellem 2 til 16 år.

Jeg er super spændt på at smage, hvordan en tur igennem hedvin og rødvins møllen har påvirket High West’ to rye whiskyer, og om efter lagringen har tilføjet en ekstra positiv dimission, eller om den overskygger og dominerer whiskyens egentlige smagsprofil, som det desværre har været tilfældet i en række andre finished whiskyer.

High West. Yipee Ki-Yay – Batch #6, Blend of Straight Rye Whiskey

 • Producent: High West
 • Destilleri: MGP, Barton & High West
 • Klassifikation: Blended Straight Rye Whiskey
 • Alder: NAS (2-16 år)
 • ABV: 46 %
 • Mash Bill: 95 % rug, 5 % bygmalt/53 % rug, 37 % majs, 10 % byg/80 % rug, 20 % maltet rug
 • Fad type: Nye forkullede egetræsfade/Vermouth og Syrah rødvins fade
 • Batch nr. 6
 • Pris i USA: 514 kr.
 • Tilgængelighed: Kun tilgængelig i USA, i et begrænset oplag

Duft: En støvet duft af kanel, brun farin, abrikos, læder – som jeg ubetinget elsker i en whiskey, og rosiner med mørke frugt noter i baggrunden. Virkelig nydelsesværdig næse!  

Smag: Urteagtig men samtidig frugt sød. Rig, bombastisk og kompleks. Blåbær – som minder mig en smule om min højtelskede St. George Rye, efterfulgt af dild og et strejf af egetræ, samt en sødme, der løber igennem hele smagsoplevelsen.  

Eftersmag: Medium lang eftersmag med en mild smag af honning og dild.

Konklusion: Jeg synes, at Yipee Ki-Yay er en af de mere vellykkede finished whiskyer, som jeg har haft fornøjelsen af at smage. Den lettere bitre urteagtige smag bliver aldrig overdominerende, takket være den underlæggende frugtsødme, som formodentlig stammer fra rødvinsfadet, og som heldigvis aldrig bliver kvalm, som jeg har oplevet det i visse andre finished whiskyer. Man kan selvfølgelig argumentere for eller imod, hvorvidt man synes det er synd, at rye whiskyen mister en del af sin krydrede varme smagsprofil – hvilket jeg personligt synes. Men hvis man er mere til en frugt sød whiskey end en whiskey der er rig på rug krydderier, vil man selvfølgelig mene det modsatte. Lige gyldigt hvad er Yipee Ki-Yay en vel produceret whiskey.            

Score: 87/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

High West. A Midwinter Night’s Dram. Act 5 – Scene 3

High West oplyser ikke længere, hvilke aldre de forskellige rye whiskyer, der indgår i deres A Midwinter Night’s Dram blend, har. Tidligere udgaver har dog bl.a. indeholdt 6 års rye whiskey fra MGP og 16 års Rye whiskey fra Barton, så medmindre High West har lavet radikalt om på deres opskrift, er deres eget destillat den yngste af de fire whiskier, MGP den mellemste og Barton den ældste. A Midwinter Night’s Dram er et blend af 4 Straight Rye Whiskyer (se mash bill nedenfor) fra Barton, MGP og High West. De individuelle Rye Whiskier har været lagret i nye forkullede egetræsfade, for derefter at blive blended sammen og efter lagret – i en ukendt periode, i Franske-egetræs, samt portvinsfade. A Midwinter Night’s Dram er ikke blevet kold filtreret og er flasket ved 49,3 % ABV.  

Mash Bill:

MGP: 95% rug, 5% bygmalt.
High West: 80% rug, 20% bygmalt.
Barton: 53% rug, 37% majs, 10% bygmalt.
Barton: 80% rug, 10% majs, 10% bygmalt.

 • Producent: High West
 • Destilleri: MGP, Barton & High West
 • Klassifikation: Blended Straight Rye Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 49,3 %
 • Mash Bill: Se overnævnte
 • Fad type: Nye forkullede egetræsfade/Franske-egetræs, samt portvinsfade
 • Batch nr. Act 5 – Scene 3
 • Pris i USA: 665 kr.
 • Tilgængelighed: Kun tilgængelig i USA, i et begrænset oplag

 Duft: Portvinen fornægter sig bestemt ikke, og man bemærker straks, at High West har valgt at flaske deres A Midwinter Night’s Dram ved en noget højere alkoholprocent, end det er tilfældet i Yipee Ki-Yay. Et væld af mørke bær, hvor kirsebær og let syrlige solbær er dominerende, med en duft af rugbrød i bagsædet.

Smag: MGP’ karakteristiske dild og mentol rye whiskey profil, hvor mentol smagen er i højsædet, efterfulgt af en nævefuld solide rug krydderier, der bliver afrundet af sødmen fra portvinsfadet.    

Eftersmag: En smule sort peber blander sig med portvinssødmen, som kammer over i eftersmagen og desværre bliver vammel og synes at klistre til din mund i evigheder, hvilket i den grad er synd, da A Midwinter Night’s Dram ellers er en fin dram, indtil eftersmagen træder ind på scenen.

Konklusion: Jeg synes desværre, at A Midwinter Night’s Dram rider på et lidt lunkent portvins trip, som efter min smag og mening egentligt ikke klæder High West’ rye whiskey sårlig godt, og ikke lever op til Brendan Coyle ellers så formidable evne til at udvælge fade, der komplimenterer hinanden.

Score: 82/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Undertegnede ønsker at takke vores altid gnavne, bidende ironiske, drengekors-syngende, storvildts jagende, sportsfikserede, Bourbon-jonglerende personificering af den svenske kok; Linus Jonsson – som vi her på redaktionen, af uransagelige grunde elsker over alt på jorden, for at sende mig en sample af High West’ Yipee Ki-Yay.

Den anmeldte sample indgik oprindeligt i et trio blind-sample sæt, som undertegnede modtog, da Linus en kold december nat blev ramt af et hurtigt forbigående tilfælde af julestemning. Linus har ingen finansiel interesse i High West eller whiskey importører, der fører High West i deres sortiment.

Fotos af High West’ Yipee Ki-Yay bragt i denne anmeldelse er skudt af Linus Jonsson med en kaliber 308 Winchester riffel.

Den anmeldte A Midwinter Night’s Dram. Act 5 – Scene 3 flaske er købt af min medredaktør Henrik på en af sine utallige rejser til USA.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *