Anmeldelser

Angel’s Envy: Bourbon, Cask Strength Bourbon & Rye

For lidt over 5 år siden købte jeg min første flaske Angel’s Envy – og jeg kunne næsten ikke vente med at dele den med mine venner i Danmark. På det tidspunkt boede jeg i USA og stort set ingen havde hørt om denne producent. Jeg havde et par uger forinden været på en whiskeybar i San Diego og havde der prøvet at smage deres Rye for første gang. Jeg blev væltet fuldstændig bagover og kunne ikke komme i tanke om at havde smagt noget lignende før.

Hvad jeg ikke vidste dengang var, at deres Rye udgave var blevet efterlagret i ca. 18 måneder på brugte romfade. Og det kunne jeg i den grad smage.

Angel’s Envy var ikke dem der opfandt processen med at efterlagre whiskey – men det er dem der har sat det på landkortet i USA. Så derfor får du først en kort gennemgang af deres historie, en kort gennemgang af hvad efterlagringsprocessen går ud på – og så får du til sidst en anmeldelse af tre af deres produkter.

Angel’s Envy historien – kort fortalt

Firmaet blev grundlagt af whiskeylegenden Lincoln Henderson og hans søn Wes Henderson i 2006. Lincoln var på det tidspunkt allerede gået på pension, efter en lang og glorværdig karriere hos Brown-Forman, hvor han blandt andet havde skabt whiskeymærkerne Woodford Reserve og Gentleman Jack (Jack Daniel’s). Wes havde dog et brændende ønske om at starte en virksomhed med sin far – og fik således overtalt ham til at droppe pensionisttilværelsen.

De var godt klar over at de skulle finde en vinkel på at differentiere sig fra konkurrenterne – og snakken faldt hurtigt på efterlagring i brugte fade. Det var en teknik som man havde brugt i bl.a. Skotland i flere år – men på det tidspunkt var det næsten unikt i USA.

Det første produkt man sendte på markedet, var en 6 år gammel Bourbon, som man havde efterlagret 3-6 måneder i brugte portvinsfade. Det var oprindeligt meningen af dette produkt skulle lanceres i oktober 2010 – og de fik derfor præget ”10/10” på korkpropperne som du kan se på billedet nedenfor. Lincoln besluttede sig dog i sidste øjeblik for at udskyde lancering, da han ikke mente produktet var helt klart. I løbet at foråret 2011 gav han dog grønt lys for lanceringen – men blev altså nødt til at bruge alle de korkpropper med ”10/10” først. For at signalere, at det godt kan betale sig at vente, besluttede de sig i øvrigt for at fortsætte med at skrive ”10/10” på korkpropperne. Så den dag i dag står det på propperne på alle de Bourbon-baserede produkter de sælger.

Så marts 2011 er altså dagen hvor deres første produkt ser dagens lys: Kentucky Straight Bourbon Whiskey Finished in Port Wine Barrels.

I november 2012 lancerer den en Cask Strengt udgave, som de faktisk kun producerer et par hundrede flasker af. Ifølge dem selv var de meget usikre på om kunderne overhovedet var interesserede. Det var de, skulle jeg hilse at sige – og Cask Strength udgaven er efterfølgende blevet en årlig udgivelse. 2012 udgaven er naturligvis næsten helt umulig at opdrive, men selv de efterfølgende udgivelser at meget svære at finde. For lige at understrege dette, så koster 2012 udgaven nu over 30.000 kroner og selv den nyeste 2021 udgave starter ved 2.500 kroner – hvis man altså kan finde den.

I marts 2013 lancerer de så deres Rye whiskey der er efterlagret på romfade, som sagt i 18 måneder. I juli samme år starter de deres eget destilleri op, da den whiskey de hidtil havde solgt var produceret af underleverandører; Rye whiskeyen kommer (ikke overraskende) fra MGP, mens de ikke har afsløret hvor deres Bourbon kommer fra. I september 2016 fyldte de den første tønde med deres egen whiskey – så det er nok tæt på, at vi kan købe egenproduceret whiskey fra dem.

I februar 2019 introducerede de den såkaldte ”Cellar Collection” med specialudgaver. Første medlem af den familie var en Bourbon efterlagret på Oloroso sherryfade – og er siden da blevet fulgt op med en ”Tawny Port” udgave og en ”Ice Cider Cask” udgave.

Og som det (foreløbigt) sidste tiltag, så introducerede de ”First Founder’s Collection” i august 2020, som består af specialudgaver der hylder specifikke tiltag i deres historie.    

Efterlagring (”finishing”)

Det er i princippet et meget enkelt koncept at forstå, da man ”blot” hælder den normale Bourbon eller Rye over på et andet fad der tidligere har været brugt til ”noget andet”. Dette ”noget andet” dækker typisk over hedvine som portvin, sherry og madeira, men det kan også være spiritustyper som rom og tequila. Der er også nogle der bruger brugte ølfade (typisk stout) og sågar ikke-alkoholisk indhold, såsom Tabasco!

Det står i princippet producenterne frit for hvad de vil efterlagre i – men processen skal fremgå af etiketten. Og så en lille spidsfindighed: En Bourbon der er efterlagret, kan ikke længere være en Bourbon. Og det samme gælder for Rye. Prøv for eksempel at se på deres etiket:

 

 

Der står jo omtvisteligt ”Bourbon” på etiketten, men det er den ikke længere, da der er tilsat smag af portvin. Bourbon må kun tilsættes vand og hvis man søger i databasen hos de amerikanske myndigheder, så fremstår produktet da også som en ”Whisky Specialties”. Men hvorfor står der så Bourbon på etiketten, når det ikke er en Bourbon?? De er da totalt forvirrende!! HELT enig – but don’t shoot the messenger. Forklaringen er den simple, at man godt må skrive hvad den STARTEDE med at være, så længe man også skriver hvad der skete med den bagefter.

Og som den sidste krølle på halen (der kom nemlig en ny regel til i 2018):  Se på disse tre etiketter fra producenten Woodinville:  

Udgave A blev godkendt i 2016, udgave B blev ikke godkendt efter de nye regler i 2018 – og udgave C blev godkendt. Kan du gætte hvad den nye regelændring gik ud på? Det har noget med skriftstørrelsen at gøre; Fra og med 2018 skal informationerne om efterlagringen stå med mindst samme størrelse som informationerne om hvad whiskeyen startede med at være.

Og så er vi endelig nået til de tre anmeldelser …

 

Angel’s Envy Kentucky Straight Whiskey, finished in Port wine barrels

 • Producent: Angel’s Envy
 • Destilleri: Ikke oplyst
 • Klassifikation: Whiskey Specialty
 • Alder: 6 år + 3-6 måneders efterlagring
 • ABV: 43.3%
 • Mash Bill: 72% majs, 18% rug og 10% maltet byg
 • Pris: Købt i september 2019 i USA for $42,99 + taxes.

Duft: Dejlig imødekommende og med en god og afbalanceret sødme. Portvinsnoterne kan godt fornemmes og de sædvanlige Bourbon-noter som vanilje og karamel stikker også hovedet frem. Ganske svag eg. Og så er der noget der minder om sirup, men det kan godt være det er portvinen der spiller mig et puds. 

Smag: Der er mindre indflydelse fra portvinsfadet end jeg havde regnet med – og det overrasker lidt. God viskositet og fornemmelse i munden. Fadet (altså det oprindelige) står lidt skarpere nu og jeg kan fornemme lidt tanniner og kul fra den kant. Faktisk på den gode måde. Der er også lidt sort peber, en anelse æble og svag vanilje. Men overordnet set mindre sød end forventet.

Eftersmag: Længere end jeg havde forventet og egen træder virkelig frem her. Overordnet set vil jeg betegen det som en “tør” eftersmag, men absolut behagelig.

Konklusion: Generelt set godkendt, men havde håbet på en anelse mere fra denne kant. Jeg ville ønske, at den ikke var vandet så meget ned som den er. Det er absolut et dejligt produkt, men der er andre produkter der måske overgår det fra et pris/ydelses forhold.

Score: 82/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Ekstra prisinformation: Kan købes for 749,- kroner hos www.100proof.dk

 

Angel’s Envy Kentucky Straight Whiskey Cask Strength, finished in Port wine barrels

 • Producent: Angel’s Envy
 • Destilleri: Ikke oplyst
 • Klassifikation: Whiskey Specialty
 • Alder: 6 år + 3-6 måneders efterlagring
 • ABV: 62,25%
 • Mash Bill: 72% majs, 18% rug og 10% maltet byg
 • Pris: Købt i november 2017 i USA for $209,99 + taxes.

Duft: Man fornemmer med det samme, at der er skruet op for procenterne – og vi er i det hele taget kommet en vægtklasse op på det generelle duftindtryk; Brun farin, vanilje, rosiner, portvin (ikke overraskende), eg, bagte æbler, en anelse sort peber.

Smag: En total eksplosion der fylder hele munden med det samme – og man lukker øjnene og tænker “aaaahhhhhhh”. Stor set alle komponenter fra duftindtrykket er til stede – nu er der bare skruet op på niveau 11. Hertil kommer noget der minder om figner eller dadler – samt kanel og lidt kardemomme.

Eftersmag: Bliver bare ved og ved …..

Konklusion: Et fremragende produkt der blot understreger, at den normale udgave (som anmeldt ovenfor) burde være på mindst 50% ABV. Mundfornemmelsen når man tager den første tår er utroligt kraftfuld og denne whiskey er i det hele taget ganske harmonisk. Prisen står dog ikke helt i mål med kvaliteten – og det trækker en par point fra.

Score: 89/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Ekstra prisinformation: Kan p.t. ikke købes i Danmark. 

 

Angel’s Envy Rye Whiskey, finished in Caribbean rum casks

 • Producent: Angel’s Envy
 • Destilleri: MGP
 • Klassifikation: Whiskey Specialty
 • Alder: 5-6 år + 18 måneders efterlagring
 • ABV: 50%
 • Mash Bill: 95% rug og 5% maltet byg
 • Pris: Købt i februar 2019 i USA for $89,99 + taxes.

Duft: Fuld knald på sødmen, men meget harmonisk. Ahornsirup, karamel, ingefær, farin, vanilje, brunkager og eg.

Smag: Ingen, fuld knald på sødmen – og romfadene træder nu virkelig i karakter. Flydende slik, kunne man fristes til at sige. Man kan stadig godt smage den underliggende rye whiskey og der er mange krydderier germ her; Kanel, nelliker, kardemomme og måske lidt muskatnød.

Eftersmag: God længde og fortsat god sødme – ender dog med at egetræet får magt og går hen imod det tørre.

Konklusion: Jeg er kæmpefan af dette produkt – men det er nok et der skiller vanden, grundet den tunge sødme. Det er i virkeligheden mere en whiskey som man bør drikke til en dessert eller som en aperitif. Jeg har smagt en del whiskeyer der er i den søde ende – men ingen kan komme op på siden af denne kvalitetsmæssigt.

Score: 92/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Ekstra prisinformation: Kan p.t. ikke købes i Danmark. 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *