Anmeldelser

Blanton’s Straight from the Barrel

Dette en den tredje af fire anmeldelser i vores Blanton’s serie. Du kan læse mere om baggrunden for mærket i vores første anmeldelse og mere om deres ”Gold” produkt i den anden anmeldelse.

Blanton’s Straight from the Barrel (SFTB) er et såkaldt ”uncut and unfiltered” produkt hvor whiskeyen er hældt direkte fra tønden ned i flaskerne. Jeg vil derfor lige starte med at forklare hvad det går ud på og hvorfor man gør det.

Når den nye – og i øvrigt helt gennemsigtige – whiskey forlader destillationsapparaterne, så er alkoholprocenten meget høj. Nogle producenter sælger denne gennemsigtige whiskey og de fleste kalder det for ”White Dog”, da den er gennemsigtig og ”bider” når man smager den.

Selvom man i destillationsprocessen kan gå meget højere op, så siger reglerne for Bourbon, at alkoholen maksimalt må udgøre 80% når den forlader produktionen – og maksimalt 62,5% når den kommer ned i tønden. Begge begrænsninger giver rimelig god mening når man lige tænker over det:

Maksimalt 80% alkohol efter destillationen. Jo højere procenten kommer op i løbet at destillationsprocessen, jo færre smagsstoffer vil der være tilbage – da ethanolen stille og roligt vil overtage tingene. Det er præcis det der sker når man laver vodka, hvor alkoholen udgør langt over 90%, inden man fortynder med vand. Det er grunden til at vodka næsten ikke smager af andet end udvandet alkohol – og det er man bestemt ikke interesseret i når man laver whiskey. Derimod er man meget interesseret i at beholde smagen fra den oprindelige kornblanding. De fleste destillerier jeg har besøgt, stopper derfor også når man rammer 65-70%. Men hvis man vil spare penge, så er det altså lovligt at gå op til 80%.

Maksimalt 62,5% når whiskeyen hældes på tønder. Igen er det et spørgsmål om at sikre god kvalitet. Jo højere alkoholprocenten er, jo mere vand skal man hælde i til sidst – og da vand er langt billigere end whiskey, så kan producenterne spare penge ved at skrue niveauet helt op til 62,5%. Men det går altså ud over kvaliteten, at der skal hældes så meget vand i til sidst for at opnå det ønskede niveau. Producenter der virkelig tænker på kvalitet hælder derfor mere vand på i starten (så dette vand kan være med til at trække de gode ting ud af tønderne) end til sidst, hvor vandet ikke gør andet end at sænke alkoholprocenten. Jeg har besøgt mange producenter der har forstået værdien af at hælde vand på i starten og f.eks. producenten Michter’s starter endda helt nede på 51,5%.

Uanset hvilken alkoholprocent man er startet med, så ligger whiskeyen nu og hygger sig i tønderne i adskillige år. Da vandmolekylerne er mindre end alkoholmolekylerne, så er det primært vand der fordamper i tønderne – og alkoholprocenten stiger nu stille og roligt. Det er helt normalt at procenten er steget fra f.eks. 55 til 62/63 i løbet af 6-7 år. Når lagringstiden er overstået, så hælder man vand på indtil væsken er nede på den procent som de pågældende produkt kræver. F.eks. sælges Jim Beams ”White Label” altid med 40% alkohol – så man bliver simpelthen ved med at hælde vand på indtil man er nede på den procent. Tilsætning af vand kaldes på engelsk ”cutting”, så når man vælger slet ikke at tilsætte vand, så kan man kalde sin whiskey for ”uncut”.

Og det er præcis hvad der sker med Blanton’s SFTB: Man hælder whiskeyen direkte fra de enkelte tønder ned i flaskerne. Alkoholprocenten er derfor altid meget høj – og da alle Blanton’s produkter er ”Single Barrel” produkter, så varierer procenterne fra tønde til tønde. Selv har jeg fire SFTB flasker i min samling – og de har alle forskellige alkoholprocenter (varierende fra 63,35% til 66,15%).

På Buffalo Trace (som laver Blanton’s) har man også fravalgt den såkaldte ”Chill filtering” proces til SFTB og det er derfor de skriver ”unfiltered” på etiketten. Der forgår selvfølgelig en grovfiltrering der sørger for at du ikke får kulrester fra tønden i whiskeyen – men det er også det eneste.

Blanton’s Straight from the Barrel

 • Producent: Buffalo Trace Distillery
 • Destilleri: Blanton Distilling Company
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 64,4 %
 • Mash Bill: Buffalo Trace Mash #2 (formodentligt 80 % majs, 15 % rug og 5 % bygmalt)
 • Barrel #: 706
 • Flaske #: 6
 • Dump date: 1. februar 2016
 • Lagerlokation: Warehouse H, Rick 44.
 • Pris: 649,- (januar 2017)

Duft: Der er en klar genkendelse fra de andre Blanton’s produkter; Den behagelige sødme fra æbler der har stået ude (og er ved at blive brune) er meget genkendelig. Vaniljen er der, men lagt nede. De andre klassiske Bourbonnoter er der også – men det kræver lidt energi at få dem ud. Måske fordi flasken har været åbnet i to år. Godkendt, men havde måske håbet på lidt mere

Smag: Hvis jeg skal samle det i et ord, så vil det være ”mums”. Det er præcis sådan en god Bourbon skal smage. Vanilje og karamel er helt oppe på dupperne. Den høje alkoholprocent er helt klart tilstede, men tager ikke magen fra indtrykkene. 

Eftersmag: Lang og behagelig. Alkoholen er ikke overraskende dominerende, men i takt med at den forsvinder, så dukker de samme smagsnoter frem i svælget – og jeg får også lidt indtryk af det egetræ, som jeg egentlig havde forventet tidligere. Dejlig og lang oplevelse.

Konklusion: Blanton’s SFTB er et top-produkt og der er en årsag til at denne flaske er eftertragtet i hele verden – og specielt i USA hvor den slet ikke kan købes. Det er kvalitet fra ende til anden og et godt eksempel på, at kombinationen af Single Barrel og whiskey med fuld styrke giver spændende produkter.

Score: 91/100

Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske er købt hos Uhrskov Vine t i januar 2017  til  649,-  Det nuværende prisniveau i Danmark er lidt over 700,-  og kan til tider være udsolgt.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *