Anmeldelser

Blanton’s Special Reserve

Dette er den sidste af fire anmeldelser i vores Blanton’s serie. Du kan læse mere om baggrunden for mærket i vores første anmeldelse, mere om deres ”Gold” produkt i den anden anmeldelse – og endelig mere om deres ”Straight-from-the-Barrel” (SFTB) produkt i den tredje anmeldelse.

Som det også gælder for Gold og SFTB, så kan Blanton’s ”Special Reserve” ikke købes i USA, da den udelukkende sendes til eksportmarkeder – primært Europa, Japan og Australien. Det er også et ”Single Barrel” produkt, som resten af familien.

Special Reserve er udvandet til det maksimalt lovlige, og har derfor blot 40% alkohol. Blanton’s plan med at frigive et produkt med så lav ABV (Alcohol by Volume) har været, at kunne tiltrække nye forbrugere, der er interesseret i Single Barrel konceptet – men som har svært ved at drikke whiskey med høj ABV.

Special Reserve er sammen med de andre i serien et såkaldt NAS produkt (No Age Statement), så det er ikke lige til at gætte sig til, hvor længe den har været lagret. Det er minimum 4 år (ellers skulle det have stået på etiketten), og det er nok ikke meget mere end 6-7 år.

Vi ved fra deres SFTB produkt, at ABV er ca. 65% inde i tønderne, så man har altså skulle tilsætte over en tredjedel vand, for at komme ned på de 40%. Og da vand stort set er gratis, så er det en meget billig måde, at få tønderne til at strække yderligere. Den flaske jeg anmelder her, er nummer 282 fra samme tønde. Når man ikke fortynder whiskeyen (som f.eks. i SFTB), så kan man få ca. 200 flasker ud af det – men man kan altså runde 300 flasker når man fortynder så ekstremt, som tilfældet er med Special Reserve. Og det er jo ”good business”.

Jeg anerkender fuldstændigt, at et destilleri ikke er et filantropisk foretagende, men derimod skal tjene penge. Mit problem er dog, at man vælger at tage et kvalitetsprodukt som Blanton’s (og det ER virkelig et kvalitetsprodukt), og så udvande det til ukendelighed. Hvorfor ikke lade forbrugeren bestemme selv? Som du kan læse i selve anmeldelsen, så har man basalt set taget et godt produkt og hældt vand i, indtil det blev et dårligt produkt. Jeg forstår det ikke.

Der er masser af fine whiskeyer på markedet i spændet 40-45% ABV, og som har en smagsprofil der tillader nydelse på dette niveau. Men ikke Blanton’s.

Lad os tage følgende eksempel: Blanton’s standardprodukt er på 46,5% ABV og koster 5-600 kroner i Danmark (og faktisk under 400 kroner, hvis man tager til Sverige). Special Reserve koster 450-500 kroner. Er det virkelig værd at spare 50-100 kroner – velvidende, at nogen har taget beslutningen for mig, at der skal hældes vand i til bristepunktet?

Ikke i min bog. Men det er jo et frit land (og gudskelov for det), og man kan som forbruger bare udlade, at købe de pågældende produkter. Men hvis man som ny forbruger læser om Blanton’s på nettet – kommer op på dupperne på grunde af de rosende anmeldelser – og så efterfølgende køber Special Reserve …. well …. så bliver man skuffet.

Det er som sagt helt OK med produkter der kan bære det, såsom Jim Beam White, Jack Daniel’s, Four Roses Yellow Label, o.s.v. Men Blanton’s Special Reserve kan ikke klare det.

Blanton’s Special Reserve

 • Producent: Buffalo Trace Distillery
 • Destilleri: Blanton Distilling Company
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 40 %
 • Mash Bill: Buffalo Trace Mash #2 (formodentligt 80 % majs, 15 % rug og 5 % bygmalt)
 • Barrel #: 959
 • Flaske #: 282
 • Dump date: 21. juni 2016
 • Lagerlokation: Warehouse H, Rick 6.
 • Pris: 335,- (januar 2017)

Duft: Meget afdæmpet – sikkert grundet den lave ABV. Jeg fanger citrus meget klart efter et stykke tid, og endda lidt vanilje. Den frugtagtige duft jeg fik fra de andre i serien, er stort set væk, men kommer meget svagt ind til allersidst, når jeg har brugt alle mine kræfter

Smag: Meget behagelig og blød – men en følelse der forsvinder efter få sekunder. Jeg når liiiiige at fornemme de klassiske Bourbon-noter, og så er de væk. 

Eftersmag: Skuffende kort, men trods alt med en anelse af den vanilje jeg fangede i duften. Efter et stykke tid fanger jeg også lidt tannin, der må stamme fra egetræet – og der er ikke på den fede måde.

Konklusion: Blanton’s Special Reserve er et skuffende produkt, som jeg vitterlig ikke forstår, hvorfor de har lavet. Du kan finde et hav af produkter der er bedre til samme (eller lavere) pris. Og hvis nogen af dem har en for høj ABV til din smag, så kan du jo bare komme vand i. Og så er det dig, der bestemmer hvor meget.

Score: 60/100
Kategori: Under middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den pågældende flaske er købt for 335 kroner hos Uhrskov Vine i januar 2017. Det nuværende prisniveau i Danmark er 450-500 kroner.

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *