Evan Williams Single Barrel Vintage 2007
Når det kommer til Single Barrel Bourbons, hænger de, som så meget andet herhjemme, desværre ikke på træerne, og befinder sig, med få undtagelser, i den mere bekostelige ende af skalaen. Blandt de få Single Barrel Bourbons, der er tilgængelige herhjemme, er Buffalo Trace’ fire forskellige udgaver af deres Blanton’s Bourbons ubestrideligt de mest kendte. Desværre er Blanton’s de seneste år blevet blæst prismæssigt fuldstændig ud af proportion og koster nu, alt efter hvilken udgave man vælger, imellem 600 – 1300 kr. To andre udgaver af Buffalo Trace’ Single Barrel Bourbons, som er tilgængelige herhjemme, er deres E.H. Taylor Bottled In Bond, som stadig kan købes hos whisky.dk for den opskruede pris af 1900 kr. samt deres Eagle Rare Single Barrel Bourbon, som normalt kan erhverves for 350 – 400 kr. Foruden Buffalo Trace produkterne, kan man på dansk jord i skrivende stund købe Michter’s 10 års Single Barrel Bourbon til 1300 kr. Jack Daniel’s Single Barrel 100 Proof samt deres Select og deres Barrel Strength udgaver. Hvoraf de to førstnævnte koster 400 kr. og sidstnævnte 800 kr.… og nej!… Du skal ikke engang ulejlige dig med at sætte dig til tasterne for at gøre mig opmærksom på, at Jack Daniel’s teknisk set ikke er en Bourbon, men en Tennessee Whiskey. For hele diskussionen keder mig på et plan, som ikke engang ord kan beskrive. Hvilket bringer os frem til Four Roses uovertrufne Single Barrel Bourbon ligeledes til 400 kr. samt den mest prisvenlige Single Barrel Bourbon på det Danske marked, som denne anmeldelse omhandler. Nemlig Heaven Hill’s Evan Williams Single Barrel Vintage (EWSB), som hvis man køber den sidste udgivne flaske i serien, normalt kan erhverves for den latterlige sum af kun 350 kr.
EWSB er siden 1983 blevet udgivet årligt, hvor udvælgelsen af fadene altid tilfalder Heaven Hill’ master destiller. Hvilket gør, at fadene igennem årene er blevet udvalgt af så prominente personligheder som Parker Beam, Craig Beam, Denny Potter og den noget mere ukendte Conor O’ Driscoll.
De fade der bliver udvalgt til Evan Williams forskellige årgange af deres Single Barrel Vintage, er lagret imellem små 9 – 10 år og bliver altid flasket ved 43,3 % ABV.
Heaven Hill bruger den samme Bourbon mash bill til deres Evan Williams, Elijah Craig, Henry McKenna samt deres Heaven Hill Bourbons, som altid består af 78 % majs, 10 % rug og 12 % maltet byg. EWSB bliver navngivet efter det pågældende destillations år, og hver flaske bærer altid den eksakte dato for, hvornår whiskyen blev fyldt på fadet, samt hvornår den er blevet flasket. Yderlig mere fremgår der altid af flaskens etikette, hvilket fad nummer, som den pågældende flaske stammer fra. Da EWSB jo netop er en Single Barrel Whiskey, vil de forskellige årgange samt fade, selvsagt smage forskelligt, og varierer en smule i kvalitet. Evan Williams kan herhjemme foruden deres Single Barre Vintage, købes i yderlige 3 udgaver; Black Label, White Label – Bottled In Bond samt 1783 Small Batch. Hvis du ønsker at læse mere om Evan Williams, har Henrik tidligere beskrevet historien bag brandet. Klik her for at læse den.
I en tid med eksplosive prisstigninger på amerikansk whiskey, samt aldersbetegnelser der forsvinder fra flaskerne som dug for solen, holder Heaven Hill med deres EWSB serie fanen højt, og vedbliver med at producere en Bourbon, hvor kvaliteten langt overstiger prisen. Jeg har i den grad svært ved at forstå, hvorfor EWSB både herhjemme og delvist i Amerika, er så overset og dybt undervurderet, som den er. Til trods for at EWSB er en årlig udgivelse, er den på ingen måder en såkaldt Limited Edition udgivelse. Da Heaven Hill årligt udvælger og løsgiver det antal flasker, som svarer til ca. 700 tønder whiskey, og netop det, kan være en del af forklaringen på – hvor forrykt det end kan lyde, hvorfor en stor del af de amerikanske forbrugere ikke tillægger EWSB større betydning, end de gør. En anden og bestemt ikke mindre vigtig faktor, kan tænkes at være, at der endnu ikke er nogen whiskey influenser af betydning, der har kronet den til at være noget at skrive hjem om, som for eksempel, vores alle sammens højt elskede isterningmaskine reklamerende, tørklæde bærende whiskey anmelder.
Evan Williams Single Barrel Vintage 2007
- Mærke: Evan Williams
- Producent: Heaven Hill
- Destilleri: Bernheim distillery
- Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
- Alder: 8 år og 9 måneder
- ABV: 43,3%
- Mash bill: 78% majs, 10% rug, og 12% maltet byg
- Barreled: 31-03-2007
- Bottled: 15-12-2015
- Barrel No. 119
- Pris: 350 kr.
Duft: Jeg har igennem den seneste måned fokuseret mine egne personlige smagninger på ”nyere” og til tider eksperimenterende amerikanske whiskey udgivelser. Hvor iblandt der bestemt har været enkelte, der virkelig har leveret store oplevelser. Hvorimod andre, som det nu engang må være, er faldt bravt igennem. Derfor er det om muligt, endnu mere velsignende at flå korken, eller i dette tilfælde, lak forseglingen – som jeg i øvrigt elsker over alt på jorden, af en ubrudt flaske. For at blive mødt af en fuldstændig og på alle led og kanter velproduceret klassisk Bourbon næse, som samtidig er dyb, varm og helstøbt. På overfladen har vi den klassiske vanilje, blød lys karamel, af typen som har den irriterende tendens at sidde fast imellem ens tænder i evigheder, samt brun farin. Men lige under overfladen ligger en fantastisk blød pibe tobaksrøg samt læderagtig duft, hvor krydderierne med især nelliker og hvid peber skaber en fantastisk bund. Samtidig tilbyder whiskyen, på trods af at den er flasket ved en alkoholprocent på sølle 43,3 % ABV en god varme, som man sjældent finder i en Bourbon, der er flasket ved en lignede alkoholstyrke.
Smag: Rund og velbalanceret, hvor absolut intet falder ud og stikker af i en forkert retning. Den første smagsnote som rammer mig, er en relativ kort eksplosiv smag af sort peber, som langsomt dør hen, og efterlader rum til lakridsrod og bitter abrikos marmelade, med en robust og velkrydret tobaks røg bagerst på tungen, som jeg i den grad værdsætter.
Eftersmag: Mellemlang eftersmag, hvor kanel og en levende, mundprikkende smag af sort peber kæmper om at få overherredømmet.
Konklusion: En del af disse Bourbons, som har spenderet rundt regnet ni år i fad, kan byde på en fantastisk olieret mundprofil samt uovertruffen barrel char note. Men det er desværre ikke tilfældet med EWSB, hvilket nok skyldes den lave ABV, hvor den betydelige mængde af vand har skummet fløden. Personligt kan jeg ikke undgå at tænke på, hvor totalt en uovertruffen Bourbon EWSB ville havde have været, hvis blot Heaven Hill, havde flasket den ved fadstyrke. Når det så er sagt, har vi her at gøre med en single barrel Bourbon til 350 kr. som leverer en næse, der fuldstændig overtrumfer en lang række Bourbons i en betydelig højere prisklasse. Med en smag, dybde og balance, som kun de færreste whiskey producenter, der flasker deres Bourbons ved lignede alkoholstyrke, er forundt. Selvom Blanton’s Original Single Barrel Bourbon havde bibeholdt sin tidligere pris på de små 400 kr. så vil jeg til en hver tid fortrække EWSB.
Score: 88/100
Kategori: Fantastisk
Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem
Den anmeldte flaske er købt af undertegnede for 350 kr. og kan stadig erhverves for den nævnte pris hos Rombo.dk samt Vildmedvin.dk. Det skal her nævnes, at ældre såvel som nyere udgaver af EWSB varierer uhyre meget i pris, da de forskellige årgange jo kun bliver udgivet det gældende år. Hvis du er på jagt efter en bestemt årgang, og handler hos de forskellige online whiskyforhandlere, kan det være en god ide at ringe og forhøre sig om, hvilken årgang de ligger inde med. Rigtig mange forhandlere ”glemmer” at udskifte deres billeder, når en ny årgang kommer på lager, og derfor sker der tit uoverensstemmelser imellem viste foto og den egentlige tilgængelige flaske.