Anmeldelser

FEW Delilah’s 23 Anniversary, That Boutique-y Whiskey Co’ FEW Bourbon – Batch 2 & FEW Rye Whiskey

Slogansælgeren fra Evanston

FEW Spirits – som blev stiftet af Paul Hletko tilbage i 2011, er beliggende i Evanston, IL. og var en af de første såkaldte Amerikanske Craft Whiskyer (i mangel af bedre betegnelse), som blev tilgængelig herhjemme. Jeg har læst et utal af anmeldelser, der alle påstår, at Francis Elizabeth Willard’ initialer skulle gemme sig bag FEW’ navn, og det er ikke svært at se, hvorfor mange kunne afledes til at tro, at dette var tilfældet. For Paul er i sine interviews utrolig begejstret for at tale om det Amerikanske spiritusforbud, som Francis i sin rolle som nationale præsident for Woman’s Christian Temperance Union, spillede en ikke helt uvæsentlig rolle i. Men sandheden er, at Paul har udtalt, at han med sit valg af navn ønskede at symbolisere et lille, eksklusivt, sjældent, high-end produkt, så må tiden jo vise, om hans Whiskyer kan stå mål med den beskrivelse.

Paul Hletko bryster sig af – som flere andre mindre destillerier har for vane, at drive et såkaldt grain to glass distillery. Der findes ikke nogen egentlig definition på, hvad det indebærer at være er grain to glass destilleri, og jeg har igennem årene derfor også hørt min del af bud på, hvad definitionen dækker over. Men den mest udbredte – som i øvrigt også er den, der ligger sig tættest op af selve udtrykket, synes at være at et grain to glass destilleri nøje overvåger hvert skridt i “destillations” processen, lige fra udvælgelsen af korn, som ofte er købt hos lokale producenter, til det endelige produkt bliver flasket. Et udsagn som Paul i et interview med SMWS’ Phoebe Brookes syndes at erklærer sig enig i, da han udtaler, at deres grain to glass distillery “takes the smoke and mirrors away from where a whiskey comes from”. “It’s really important to me to be true to who we are. We make everything ourselves, we say we make it ourselves and we do make it ourselves.” Problemet er bare, at det er utrolig svært at få øje på den gennemsigtighed, som Paul advokerer for. For hvis man slår et smut forbi FEW’ hjemmeside, i håb om at finde konkrete oplysninger om deres produkter, vil man hurtigt erfare, at man er gået forgæves og endt i en blindgyde fyldt af luftige ordspil – som på foruroligende vis minder om Rasmus Seebach’ tekst univers. Det virker mest af alt som om man, i stedet for at fokusere sin energi på det egentlige, har haft en intern konkurrence om, hvor mange ordspil man har kunnet lave, hvor ordet FEW indgik. Men tillad mig at komme med et godt eksempel, ved at citere fra deres hjemmeside; “In a world chock-full of mass-produced spirits, only few remain truly handcrafted, and small-batched. (If you’re reading this, you’ve indeed found the finest. FEW Spirits are a new take on timeless distilling techniques, and transcend the oft-ordinary taste we’ve all grown accustomed to. Distilled from the very best grains, aged to perfection”. Jeg ved ikke med dig? men personligt synes jeg, at det havde klædt FEW, hvis de i stedet for at proklamere, at man har produceret sin Whiskey fra de bedste korn og lagrede den til perfektion, havde ulejliget sig med at oplyse, hvilke korn typer og mash bill’s de benytter, samt hvor længe de faktisk har lagret deres forskellige produkter. For slet ikke at tale om alt deres handcraft nonsence og small batch sludder for en sladder. For hvad gemmer sig bag alle disse selvpromoverende udtryk, mere end et ønske om at fremstille sig og sit produkt mere eksklusivt, end det egentligt er? Som jeg tidligere har beskrevet det dybdegående i min anmeldelse af Rebel Yell, har jeg det af flere årsager noget ambivalent med den luftige small batch definition. Først fremdeles fordi der ikke findes nogen regulering af betegnelsen, og det derfor er fuldstændig op til producenten selv at definere brugen af den. For slet ikke nævne buzz betegnelsen handcrafted, som efterhånden bliver smækket på en lang række af forskellige produkter, og som – med mindre du er uddannet snedker, bådebygger mm. overhovedet ikke har nogen gang på jord.

FEW Spirits portefølje består af en Single Malt, en Bourbon samt en Rye Whiskey, hvoraf de to sidstnævnte herhjemme kan købes for henholdsvis 550 samt 640 kr. FEW har, desuden igennem årene, udgivet en række Single Barrel samt Cask Strength udgaver af deres Bourbon og Rye. Samt en række limited edition udgaver som f.eks. deres nyligt udgivende FEW & The Flaming Lips Brainville Rye Whiskey – som til trods for, at jeg har en pæn portion respekt tilovers for det Amerikanske band Flamming Lips, indrømmet ikke har det, når det kommer til alle disse Whisk(e)y og Rock fusion udgivelser, som vi på det seneste har set – samt deres Delilah’s 23 Anniversary flaske, som denne anmeldelse b. la. omhandler.

Til trods for at FEW’ hjemmeside ikke ulejliger sig med at fortælle deres forbrugere, hvilke mash bill’s FEW benytter til deres forskellige produkter, har Paul dog ved flere lejligheder afsløret, at deres Bourbon består af 70 % majs, 20 % rug, samt 10 % bygmalt og at deres Rye Whiskey består af 70 % rug, 20 % majs, samt 10 % bygmalt. Begge whiskyer er såkaldte NAS Whiskyer, som af den ene eller anden grund ikke lever op til Straight Whiskey betegnelsen. Begge Whiskyer er blevet lagret i ny amerikansk egetræ, med en char level, der angiveligt skulle ligge omkring de #3 – #4 stykker på skalaen.

FEW Rye Whiskey

 • Destilleri: FEW Spirits
 • Alder: NAS
 • Whiskey type: Rye Whiskey
 • Mash Bill: 70 % rug, 20 % majs & 10 % bygmalt
 • ABV: 46,5 %
 • Pris: 650 kr.

Næse: De forskellige duftnoter afslører sig uendelig langsomt. Til at starte med har denne Rye en dominerende urteagtig profil, hvor især let bitter sort Ceylon te og trækul dominerer næsen. Men som whiskyen åbner op, afsløres dild, peanuts, fløde karamel samt en anelse ethanol.  

Smag: Let cremet mundprofil med en flødeagtig struktur. Ung, sprælsk og levende whiskey. Virkelig rig på rug med blåbærmarmelade, smør og honning.  

Eftersmag: Medium lang fløjlsblød eftersmag, hvor en smag af hyldeblomstsaft får lov at køre solo.    

Konklusion: Denne Rye Whiskey er et lysende eksempel på, hvor fantastisk og radikal anderledes en Rye Whiskey, der kan blive produceret udenfor Kentucky og Indiana. Jeg er fuldt ud klar over, at den let bitre urteagtige næse og den rug tunge palate kan være en udfordring for mange fans af Amerikansk Whiskey, der er vant til en langt ”sødere” profil, end denne whiskey tilbyder. Men jeg er sikker på, at de fleste, så snart de er kommet overens med overstående, vil erfare præcis, hvor nydelsesværdig en Rye Whiskey FEW har kreeret.

Score: 89/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

FEW – Delilah’s 23 Anniversary

FEW – Delilah’s 23 Anniversary blev udgivet tilbage i 2017 i samarbejde med Mike Miller, som er indehaveren af den legendariske Whiskey bar Delilah’s, som er beliggende et stenkast fra FEW Spirits. Delilah’s kan bryste sig af at have holdt åben hver eneste dag, siden baren åbnede sine døre for første gang tilbage i 1993. Det siges, at Delilah’s på et hvert givet tidspunkt, har mere end 800 flasker Whiskey tilgængelige fra mere end 15 forskellige lande, og at prominente gæster som bl.a. Jimmy Russell og Wes Henderson frekventerer baren. I øvrigt har både Michael Veach og Susan Reigler blåstemplet Delilah’s ved begge at henvise til den, som en af de absolutte bedste Bourbon bars i verden.  FEW – Delilah’s 23 Anniversary er noget så usædvanligt som et blend af Bourbon, Rye samt Single Malt. Samtlige 23 fade som indgår i blendet, er blevet udvalgt af Mike Miller hos FEW. Delilah’s 23 Anniversary er flasket ved 50 % og kostede ved udgivelsen 570 kr. som virker forbløffende billigt, når man tager i betragtning, at flasken blev udgivet i et begrænset oplag.

 • Destilleri: FEW Spirits
 • Alder: NAS
 • Whiskey type: Blend af Bourbon, Rye & Single Malt
 • ABV: 50 %
 • Pris: 570 kr.

Næse: Massiv bølge af rug krydderier, som langsomt toner ud, og afslører en fantastisk duft af blåbær, frisk mynte, vanilje, samt – hvor mærkeligt det end lyder, en ikke ubehagelig duft af petroleum og sort peber. 

Smag: Den velkendte Bourbon profil bestående af lys karamel, brun farin og vanilje tager styringen, alt imens smagen af blåbær er til stede som en underlækkende note. Hen imod eftersmagen sparker Rye Whiskyen i blended døren ind, og bringer en yderst behagelig velkrydret smag ind i billedet, som i den grad løfter hele smagsoplevelsen.    

Eftersmag: Varmen fra rugen intensiveres i den lange eftersmag, hvor muskatnød, kanel og rød chilipeber afslutter ballet.

Konklusion: Ikke ulig High West’ Campfire, som er et blend imellem Straight Bourbon, Straight Rye samt Blended Malt Scotch Whisky, er jeg blæst fuldstændig bagover af dette blend. Jeg havde egentlig forventet en mere maltet undertone i blended, hvilket ikke er tilfældet, og peger i retning af, at det ikke er en særlig stor portion af FEW’ Single Malt, der indgår. Jeg er stor fan af whiskyer, som rummer kompleksitet og samtidig gennemgår en udvikling, hvilket i den grad må siges at være tilfældet her. Yderlig mere komplementerer de søde Bourbon noter og den velkrydrede Rye Whiskey hinanden utrolig godt, og skaber en fantastisk balance.    

Score: 90/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

That Boutique-y Whiskey Co.  FEW Spirits – Bourbon – Batch 2

Den uafhængige aftapper TBWC’ Batch #2 fra FEW Spirits er desværre ikke længere tilgængelig via Master Of Malt. Men det er Batch #4 til gengæld, som i modsætning til batch #2 er blevet lagret i tre år, og kan erhverves for 568 kr. Batch #2 er blevet lagret i to år og flasket ved 51,8 %. Vi har her hos Straight Whiskey.dk tidligere bragt en mere fyldestgørende beskrivelse af TBWC. Klik her, hvis du ønsker at læse den.

 • Destilleri: FEW Spirits
 • Aftapper: That Boutique-Y Whisky Co.
 • Klassifikation: Bourbon Whiskey
 • Alder: 2 år
 • ABV: 51,8 %
 • Pris: 495 kr.
 • Udgivelse: 275 udgivne flasker

Næse: Dybdeliggende røg noter, mørk karamel, sort peber, saltede smør popcorn samt mørke kirsebær. Meget dyb, mørk og intens næse, som jeg er fuldstændig vild med. 

Smag: Cremet vanilje softice, karamel, honning og cigar røg.  

Eftersmag: Medium lang velkrydret, lettere forkullet egetræs eftersmag.

Konklusion: Jeg er virkelig imponeret over, hvor langt Paul Hletko er nået med denne ”kun” 2 års gamle Bourbon, som jeg ærligt kan sige, er betydelig ældre Bourbons overlegen. Når det så er sagt, er den også betydelig mere bekostelig end flertallet af de flasker, som jeg ville foretrække denne aftapning over. For som altid, når man har med TBWC at gøre, skal man som forbruger huske at tage forbehold for, at TBWC benytter sig af 500 ml. flasker i modsætning til de gængse 700 ml. flaske. Hvilket gør, at man sammenlignet med andre produkter på markedet, reelt betaler 707 kr. for en 700 ml. flaske.

Score: 87/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Undertegnede ønsker at takke vores alle sammens passionerede, whiskey fællesskabs elskende udlandsdansker Johnny Michaelsen, for at sende mig en sample af FEW – Delilah’s 23 Anniversary. Den anmeldte samples var sendt til undertegnede ud af en pludselig opstået næstekærligheds følelse fra afsendernes side. Johnny har ingen form for finansiel interesse i hverken FEW Spirits eller whiskey importører, der fører FEW Spirits i deres sortiment.

Den anmeldte sample af TBWC’ FEW Bourbon – Batch #2 er købt af undertegnede hos Master of Malt.

Den anmeldte sample af FEW – Rye Whiskey er købt af undertegnede hos Whisky.dk. Flasken kan erhverves hos whiskyeksperten for 649 kr.

Fotoet bragt i denne anmeldelse af FEW’ Delilah’s 23 Anniversary er taget af Johnny Michaelsen, og alle foto rettigheder tilhører ham.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *