Anmeldelser

That Boutique-Y Whisky Co. Reservoir Distillery – Bourbon & Corn Batch #1

Efter en fuldstændig vanvittig hektisk måned, er jeg endelig tilbage foran tasterne, hvilket indrømmet, føles intet mindre end fantastisk. Julefreden har endelig sænket sig, nu hvor de obligatoriske julefrokoster ligger bag os, og jeg dermed kan bytte snapsen og de til lejligheden bryggede juleøl ud med en solid Whiskey. Lige før jeg lod min konforme røv sænke ned i sædet bag tastaturet, stod jeg og overvejede, hvilken Whiskey jeg skulle give mig i kast med, og valgte- til trods for at jeg allerede har anmeldt en ikke helt ubetydelig stribe af deres aftapning på vores blog – That Boutique-Y Whiskey Co.’ aftapninger fra Reservoir Distillery. Muligvis ville det havde klædt mig bedre at tage livtag med en af de mange whiskey producenter, som Henrik og jeg har fokuseret mindre på de forgangne ti måneder. Men jeg kan ærligt ikke dy mig, for jeg er – som tilbagevendende læsere nok vil nikke genkendende til eller ryste på hovedet ad, alt efter hvilket perspektiv man vælger at se tingene i – voldsomt begejstret for TBWC. Som i mit kyniske hjerte evner at løfte sig over pøblen af uafhængige aftappere, som over de sidste 10 – 15 år har anmeldt deres noget tvivlsomme ankomst på Whiskey scenen. Så I må endnu engang bære over med mig, og i det mindste tage til takke med, at det trods alt er første gang vi beskæftiger os med Reservoir Distillery her på bloggen.

Reservoir Distillery er lokaliseret i Richmond, Virginia og blev stiftet af Jay Carpenter og Dave Cuttino tilbage i 2008. Reservoir bruger udelukkende korn fra lokale grossister og destillerer, lagrer og flasker selv samtlige af deres produkter, og producerer rundt regnet 50.00 flasker om året. Yderlig mere benytter Resovoir sig bl.a. af de meget omdiskuterede quarter cask’s som er blevet forkullet med den såkaldte alligator char på indersiden. Da quarter cask’s kun indeholder 45 – 50 liter er Whiskyens berøringsflade med egetræet og dermed også den del af whiskyen, der trænger ind i selve træet, især i de varmere dele af verden, langt højere end det er tilfældet ved brugen af standard fadet på 200 liter, som de fleste amerikanske Whiskey producenter benytter sig af. Hvilket vil sige, at Whiskey, der bliver lagret i mindre fade, også modnes hurtigere. For hurtigt vil nogle mene. Tilbage i 2012 udgav Buffalo Trace deres konklusion, efter at de i seks år havde eksperimenteret med at lagre tre forskellige whiskyer i henholdsvis 19, 38 og 57 liters fade. Gode gamle Chuck Cowdery var med ved selve smagningen og skrev efterfølgende om, hvor totalt mislykket han mente, at Whiskyen var. Buffalo Trace’s Harlen Wheatley var lidt mere moderat, og udtalte ved eksperimentets afslutning at; “These barrels were just so smoky and dark, we just confirmed the taste was not going to improve. The largest of the three barrels, the 15 gallon, tasted the best, but it still wasn’t what we would deem as meeting our quality standards”.

Men hvad der virkelig får Reservoir til at skille sig ud er, at de modsat langt størstedelen af amerikanske destillerier, kun benytter en korntype i deres mash bill. Den traditionelle amerikanske whiskey mash bill består typisk af majs, byg, rug eller hvede. Derimod har Reservoir valgt at have en 100% majs Bourbon, en 100% hvede samt en 100% rug whiskey til at udgøre deres core range, og det er der, ifølge Dave Cuttino, en rigtig god grund til. Da hele filosofien bag Reservoir’ core range er, at da ingen har den samme palate, og at vi hver især har vores egen fortrukne ”smag,” når det kommer til Whiskey, nu har mulighed for at blende vores egen foretrukne Whiskey ud af deres Bourbon, Rye og Wheat Whiskier. Alt i alt et meget cool koncept, der pirrer mit indre nørdegen. Problemet er bare, hvis de tre forskellige Whiskyer individuelt er af middelmådig karakter og man ikke har investeret i samtlige flasker.

I dag vil jeg fokusere på TBWC’s Bourbon samt Corn aftapninger fra Reservoir, men der indgår oprindeligt fire forskellige aftapninger i deres serie, som er blevet døbt; Bourbon, Corn, Wheat samt Rye. Hvor TBWC på snedig vis, har ladet ordet Whiskey falde ud af ligningen. Samtlige fire aftapninger er et blend imellem de tre forskellige 100% korntype Whiskyer som Reservoir producerer. Uden at TBWC dog oplyser det, må man gå ud fra at f.eks. den aftapning der bærer betegnelsen Bourbon er repræsenteret af et højt indehold af Reservoir’ 100% majs Bourbon og så videre. Når alt kommer til alt, bærer de fire aftapninger nogle lidt, eller for at sige det rent ud, helvedes misvisende navne. Da de fire aftapninger officielt hverken er en Bourbon, Corn, Rye eller Wheat Whiskey, som man kan forledes til at tro, men ”A blend of Straight Whiskeys” som vi kender det fra f.eks. High West. Hvis jeg skulle følge TBWC måde at navngive deres aftapninger og dermed tankegang, kunne de lige så godt havde valgt at kalde deres Corn aftapning for Bourbon #2, hvilket i denne sammenhæng ville have været mere retvisende, da den er et blend imellem præcis de tre samme whiskyer, som deres Bourbon aftapning. Dermed har i det mindste en af de tre Whiskey typer, som indgår i blendet, været lagret i nye forkullede egetræsfade og har en mash bill på 100% majs. Som normalt– hvis man da ikke blender to andre Whiskey typer sammen med den, er mere end rigeligt for at få lov til at betegne ens Whiskey som værende en Bourbon. Hvorimod en Corn Whiskey ikke nødvendigvis skal være lagret i egetræsfade, men hvis det er tilfældet, skal det være brugte fade. De to blends som udgør TBWC’s Bourbon samt Corn aftapninger er begge blevet lagret i to år, og har en alkoholprocent på henholdsvis 46,6% samt 47,5% som lige er en tand under de 50% som Reservoir flasker deres core range flasker ved. De anmeldte flaske kan desværre ikke købes på det danske marked, men er tilgængelig via Master Of Malt hvor de koster 475 kr. per styk. I denne forbindelse skal man som forbruger huske at tage forbehold for, at TBWC benytter sig af 500 ml. flasker i modsætning til de gængse 700 ml. flaske. Dette gør, at man, sammenlignet med andre produkter på markedet, reelt betaler 665 kr. for en 700 ml. flaske.

Vi har her hos Straight Whiskey.dk tidligere bragt en mere fyldestgørende beskrivelse af den uafhængige aftapper That Boutique-y Whisky Co. Klik her, hvis du ønsker at læse den.  

That Boutique-Y Whisky Co.

Reservoir Distillery – Bourbon – 2 Years Old – Batch #1

  • Destilleri: Reservoir Distillery
  • Aftapper: That Boutique-Y Whisky Co.
  • Alder: 2 år
  • Whiskey type: A blend of Straight Whiskeys
  • ABV: 46,6%
  • Pris: 475 kr.
  • Fad: Ny forkullet amerikansk egetræ
  • Udgivelse: 963 udgivne flasker

Næse: Frugtsød men på en og samme tid en virkelig tung og bastant næse, der på alle led og kanter overrasker positivt. Søde mandariner, pebermynte, dild, lys karamel, peanuts samt en virkelig solid bund af stærkt forkullede egetræ og brun farin.

Smag: Igen er det frugtsødmen, der gør sig gældende. Jeg når lige at fornemme pebermynten og dilden, før et strejf af sort peber træder frem, og jeg instinktivt tænker, at Whiskyen nu vil ”løfter” sig og afsløre mere bastante smags noter. Det er desværre ikke tilfældet. I stedet fader den ud, og bliver mere udvandet, både i smag og struktur, hvilket i den grad er en kæmpe skuffelse.    

Eftersmag: Ultra kort udvandet eftersmag med en frugtsød note af mandarin samt et strejf at sort peber bagerst i munden.

Konklusion: Virkelig nydelsesværdig næse som uden sidestykke er langt det største plus ved denne aftapning. Selve smagen starter lovende ud, men kurven knækker desværre halvvejs inde i oplevelsen, og efterlader et udvandet tomrum, samt en nærmest ikke eksisterende eftersmag. Dette er grænseløst irriterende, da denne aftapning i den grad virkede som om, den havde potentiale til så uendelig meget mere.

Score: 70/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

That Boutique-Y Whisky Co.

Reservoir Distillery – Corn – 2 Years Old – Batch #1

  • Destilleri: Reservoir Distillery
  • Aftapper: That Boutique-Y Whisky Co.
  • Alder: 2 år
  • Whiskey type: A blend of Straight Whiskeys
  • ABV: 47,5%
  • Pris: 475 kr.
  • Fad: Ny forkullet amerikansk egetræ
  • Udgivelse: 481 udgivne flasker

Næse: Søde smør ristede majs, dessertkirsebær, mørk karamel samt den samme solide bund af stærkt forkullede egetræ, som jeg også fornemmede i Bourbon aftapningen. I modsætning til Bourbon aftapningen, har denne en let lurende sprittet duft af ætanol, som dog er til at overse, men desværre ikke ligefrem er et plus i bogen.    

Smag: Betydelig mere bombastisk end Bourbon aftapningen. Faktisk så er denne aftapning ikke så lidt af et smagsbombardement, hvor saltede majs, kirsebær, muskatnød, og forkullede egetræ synes at ramme på en og samme tid.  

Eftersmag: Eftersmagen lader vente på sig, men da den endelig indfinder sig, rejser den sig som en behagelig bølge af sorte peberkorn, karamel og lakridsrod.  

Konklusion: Ærligt så vakler jeg en lille smule frem og tilbage imellem, hvorvidt jeg er begejstret for denne aftapning eller ej. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at denne Whisky er betydelig mere unik, helstøbt og interessant end Bourbon aftapningen. Faktisk så er den et helt andet bæst, som befinder sig i en helt anden klasse. Men er samtidig ikke en Whiskey, som jeg umiddelbart har lyst til at besøge igen og igen. Det er den en anelse for stringent, lukket om sig selv og bombastisk til, at jeg har et egentligt behov for, og samtidig har den ikke den kompleksitet, som jeg er på jagt efter. Når det så er sagt, er jeg glad for, at jeg har haft lejlighed til at smage den. For den er i sin egen ret en unik oplevelse.

Score: 82/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

De anmeldte flasker er købt af undertegnede hos Master Of Malt for 475 kr. pr styk.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *