Anmeldelser

Shenk’s Homestead Sour Mash Whiskey 2018 & Bomberger’s Declaration Bourbon 2019

For en fjorten dages penge siden ramte Bomberger’s Declaration Bourbon det danske marked, så hvad kunne være mere nærliggende, end at vi her hos Straight Whiskey.dk tipper ind med vores uforbeholdne mening om nævnte Whiskey, og samtidig anmelder den anden halvdel af Michter’s såkaldte legacy series, nemlig Shenk’s Homested Sour Mash Whiskey.

Som flygtigt nævnt, er de to Whiskey mærker ejet af Michter’s, men da min medredaktør Henrik allerede har dækket Michter’s historie, vil jeg springe let og elegant hen over den. Men du kan med fordel læse den her, før at du læser videre.

Shenk’s Homestead Whiskey er efter Michter’s eget udsagn en hyldest til John Shenk, som i 1753 grundlagde sit destilleri i Schaefferstown, Pennsylvania. Shenk producerede, som langt de fleste andre destillerier i Pennsylvania på daværende tidspunkt, Rye Whiskey. Omkring 100 år efter grundlæggelsen solgte Shenk familien destilleriet til Abraham Bomberger, hvorefter destilleriets navn blev ændret til Bomberger’s, og det er selvsagt derfra, at navnet på Bomberger’s Declaration Bourbon stammer fra. Uden dog at grave mig for langt ned i selve historien, så Bomberger sig nødsaget til at lukke og slukke destilleriet ved forbudstidens indtog i 1919. Hvorefter det skiftede ejerskab en lille håndfuld gange, før at det omsider i 1942 endte i Louise Forman ejerskab, som sammen med Charles Everett Beam – hvis slægtsnavn burde ringe en klokke hos de fleste, i 1951 lancerer Michter’s Sour Mash Whiskey, som var en sammensætning af navnene på Forman’s to sønner; Michael og Peter. Michter’s destillery lukker og slukker dog permanent i 1989 og har ikke været i brug siden. Sidst i 90’erne købte Joseph Magliocco og Richard Newman rettighederne til Michter’s navnet, men vælger ikke at opkøbe selve destilleriet. Så udover selve Michter’s produkt samt destilleri navn, har det Michter’s vi kender i dag, ikke skyggen af tilknytning til den historie, de trækker veksler på med deres Shenk’s og Bomberger’s Whiskyer. Hvilket der ikke er noget nyt i, da de nye ejere af Michter’s lige siden deres opstart, nærmest desperat har forsøgt at knytte Michter’s navn til et destilleri, der havde dybe rødder i den Amerikanske muld. Hvilket, hvis du skænker dig en Michter’s Whiskey, du ved selvsyn kan konstatere. Da Magliocco og Newman har ladet Est. 1753 trykke på samtlige af deres labels, og det til trods for Michter’s navnet kun kan dateres tilbage til 1951, og at de to herrer ikke benytter sig af det destilleri, som rent faktisk kan dateres tilbage til 1753. 

Problemet med både Shenk’s Homestead Sour Mash Whiskey samt Bomberger’s Declaration Bourbon er, at Michter’s vanen tro holder kortene tæt ind til kroppen og kun videregiver de fuldstændige basale oplysninger om de to produkter. Hvilket altid har været ikke så lidt af en torn i øjet på mig. For sagen er, at Michter’s indtil engang først i det nye millennium sourced deres Whiskey hos tredjepart, hvorefter de indtil august 2015 kontrakt destillerede hos et unavngivet destilleri i Kentucky. Hvilket gør det fuldstændig umuligt at vide, hvilke af deres produkter, der helt eller delvist er destilleret af dem selv, og hvilke, der ikke er. Da det må formodes, at Michter’s stadig har en anseelig andel fade fra deres tid som NDP tilbage i deres lagerhuse. Hvis man kigger nærmere på både Shenk’s og Bomberger’s labels, angiver de begge at være bottled by Michter’s Distillery LLC. Hvilket kunne indikere, at Michter’s kun delvist eller slet ikke har destilleret indholdet, da labelen så med al sandsynlighed ville være påtrykt; distilled and bottled by i stedet. Begge Whiskyer blev første gang udgivet i 2018 og er indtil vider blevet udgivet en gang årligt i et begrænset oplag.

 

Shenk’s Homestead Sour Mash Whiskey – 2018

Shenk’s Homestead Sour Mash Whiskey, har en slående ordlyd med et af Michter’s core range produkter. Nemlig deres Michter’s Sour Mash Whiskey, som det også er tilfældet med Shenk’s, ikke bærer Straight Whiskey definitionen, eller for den sags skyld, en af de amerikanske Whiskey klassifikationer, så som Bourbon og Rye Whiskey. Grunden til at den ikke gør det, er på grund af dens mash bill, som f.eks. hverken lever op til TTB’s gældende krav om, at en Bourbon mindst skal indeholde 51% majs, og at en Rye Whiskey ligeledes skal indeholde mindst 51% rug. Hvilken mash bill Michter’s benytter sig af, oplyser de derimod ikke, og hvorfor deres Whiskey ikke bærer ”Straight” definitionen, ulejliger de sig heller ikke med at forklare. Men hvis man kender TTB’s gældende regler på området ved man, at en Straight Whiskey skal være lagret i minimum 2 år i nye forkullede egetræs “fade” og modsat f.eks. en Bourbon, skal have mindre end 51% af en hver givet korntyper i kornblandingen. Hvis produktet består af Whiskey fra flere forskellige tønder, så skal disse også være Straight Whiskey og komme fra samme amerikanske stat. Yderlig mere skal producenten oplyse, hvis deres Whiskey er blevet lagret i mindre end 4 år. Michter’s oplyser ikke alderen på deres Sour Mash Whiskey, og derfor ved vi , at den yngste Whiskey i blendet minimum er blevet lagret i 4 år. Vi ved også, at den, eller de mash bills, der er blevet brugt til at fremstille omtalte Whiskey, ikke indeholder over 51% af en specifik korntype. Hvorfor man må drage den konklusion, at enten har Michter’s benyttet brugte fade til at lagre “deres” new make i, eller så stammer den Whiskey, der indgår i blendet fra forskellige stater. Hvorvidt eller ej Shenk’s i bund og grund er en lidt højere ABV udgave af Michter’s Sour Mash Whiskey kan jeg selvsagt kun gisne om. Men hvad jeg med sikkerhed ved er, at Michter’s selv betegner 2018 udgaven som værende en Whiskey med en rug tung profil. Hvoraf en del af den Whiskey, der indgår i blendet, har været lagret i Franske egetræs fade, der er blevet lufttørret i 24 måneder. For til sidst at blive udsat for Michter’s velkendte “toasting teknik”. Det er ikke fordi  jeg ikke værdsætter, at Michter’s angiver hvor længe de har lufttørret deres fade. Men det kan sgu godt virke lidt besnærende, set i lyset af, at det tydeligvis ikke er vigtigt at oplyse, hvor stor en andel og hvor længe den andel rent faktisk har spenderet i benævnte fade. Når det nu til syvende og sidst er det, der har en ikke helt ubetydelig indflydelse på den endelige Whiskeys smag, for nu at være Jysk underspillet. Sidst men ikke mindst, kan jeg ikke lade være med at tænke på, nu hvor Shenk’s angivelig er en hyldest til John Shenk, om Michter’s egentlig ikke skulle have produceret en Rye Whiskey i stedet, nu hvor manden trods alt destillerede denne type Whiskey? Men før jeg når det højeste niveau på min medredaktør Henriks kværulant skala, må jeg hellere haste videre til selve anmeldelsen.

 • Mærke: Shenk’s Homestead Sour Mash Whiskey – 2018
 • Producent: Michter’s
 • Klassifikation: Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 45,6 %
 • Mash bill: Ikke oplyst
 • Pris: 550 Kr. i USA

Næse: Meget lys og frugt sød næse, som dog på ingen måder virker udvandet. Det første der rammer mig, er en let saltet smøragtig note, søde majs samt en virkelig dominerende duft af vanilje. Jeg når lige at tænke, at denne Whiskey virker slet forudsigelig og endimensionel, da noter af fersken, guldkarameller, læder, ristede hvedetoastbrød samt en virkelig behagelig barrel char note melder sit indtog og ændrer hele oplevelsen radikalt.      

Smag: Ultra frugtjuice sød smagsprofil, som modsat næsen, desværre virker meget udvandet. Jeg når lige af fornemme en smag af papaja, mandariner og akacie honning før selve eftersmagen sætter ind.  

Eftersmag: Mandarin smagen bliver hængende forrest i munden, imens en smag af lakridsrod og sort peber fylder undermunden i den relativt korte eftersmag. 

Konklusion: Til trods for at jeg personligt ikke er til de meget lyse frugt søde næser, som nogle Amerikanske Whiskyer – inklusiv denne, byder på, er næsen på Shenk’s tilpas elegant og raffineret til at den fangede min interesse og formåede at overraske virkelig positivt. Desværre skuffede selve smagen fælt, med dens total mangel på viskositet, krop og kompleksitet og den meget korte og endimensionelle eftersmag, hjalp bestemt ikke på helhedsoplevelsen. Da 2018 udgaven af Shenk’s Homestead udkom på det Amerikanske marked, havde den en vejledende udsalgspris på Ca. 550Kr. Hvilket også var tilfældet med 2019 udgaven af Bomberger’s Declaration Bourbon. Da det “kun” er Bomberger’s Declaration Bourbon, der er tilgængelig på det Danske marked, kan jeg kun gisne om, hvad Shenk’s ville koste herhjemme. Men da begge Whiskyer havde den samme vejledende udsalgspris i Amerika, er det fair at antage, at det også ville gøre sig gældende herhjemme. Bomberger’s Declaration Bourbon er hos Kokkens Vinhus, som fører produktet, prissat til den nette sum af 1499 Kr., og derfor har jeg valgt også at tage udgangspunkt i denne, i min anmeldelse af Shenk’s.

Til trods for næsen, hæver Shenk’s sig på ingen måder over det gennemsnitlige, tvært imod og det helt store problem er, at med et prisskilt, som må formodes at lande på de førnævnte 1499 kr. så befinder vi os prismæssigt så langt fra gennemsnittet, som vi overhovedet kan komme. Hvortil jeg beklageligvis må sige, at Shenk’s er endnu en limited edition FOMO Whiskey jeg på alle tænkelige måder kunne havde været foruden. 

Score: 55/100
Kategori: Under middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

Bomberger’s Declaration Bourbon – 2019

Fuldstændig ligesom det er tilfældet med Shenk’s er det yderst begrænset med konkrete oplysninger om 2019 udgaven af Bomberger’s Declaration Bourbon. Så vi må nøjes med de få oplysninger der er blevet os givet. Bomberger’s er en Straight Bourbon Whiskey der ikke bærer nogen aldersbetegnelse og er blevet flasket med en alkoholprocent på 54 %. Hvilket er noget af en “opgradering” fra de 45,6 % som Shenk’s var flasket ved. Michter’s oplyser yderligere, at “nogle” fade Bourbon, som har været lagret i den Amerikanske egetræstype Chiquapin indgår i blendet. Som jeg kun erindrer at have set brugt før, i Buffalo Trace’s fjerde udgivelse af deres Old Charter. 

 • Mærke: Bomberger’s Declaration Bourbon – 2019
 • Producent: Michter’s
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 54 %
 • Mash bill: Ikke oplyst
 • Pris: 1499 Kr.

Næse: Så snart jeg stikker næsen til glasset, er jeg ikke det mindste i tvivl om, at jeg har at gøre med en radikal anderledes Whiskey, end den jeg lige har anmeldt. Bedømt udelukkende på næsen, virker Bomberger’s betydeligt mere vellagret og kompleks, og i modsætning til den frugt søde vanilje drevet næse, bliver jeg her mødt af langt mørkere og bombastisk næse. Jeg er slet ikke i tvivl om, at den højere alkohol procent, kan tilskrives en del af æren, men ud fra næsen, vil jeg også formode, at der indgår ældre fade i Bomberger’s blendet, som er langt mere olieret samt aromatisk og har en mere distinkt note af forkullet egetræ. Til trods for den relative høje alkoholprocent på 54 %, fornemmer jeg på ingen måde nogen ubehagelig brændende fornemmelse i næsen. Tvært imod er næsen yderst afrundet, og har en virkelig fin balance, til trods for, at den som nævnt, er meget bombastisk. Her er noter af karamelliserede æbler, vaniljeis, blommer i madeira, garvet læder, tobaksblade, marcipan, mørk chokolade, samt før omtalte forkullede egetræ, samt en anelse sort peber.

Smag: Fin viskositet som med sin medium olierede profil, breder sig ud i alle afkrogene af ens mund, med en smag af mørk karamel, vanilje, mørke overmodne kirsebær og figner.    

Eftersmag: Bliver en anelse mere tør og træagtig, hvilket klæder denne Bourbon rigtig godt, i den lange eftersmag, som starter ud med at være krydret af sort peber og nelliker, men hen imod slutningen får en distinkt smag af sød kirsebærsovs.   

Konklusion: Bomberger’s er på alle led og kanter en yderst velproduceret Bourbon, hvor der hele vejen igennem er en rigtig fin balance og harmoni, næsen, smagen og eftersmagen imellem. Hvis Bomberger’s havde været en Whiskey der befandt sig i prisklassen 700 – 750 kr. havde jeg belønnet den med 89 ud af 100 point, bestilt en flaske, smækket laptoppen i og havde set frem til at modtage min flaske med posten. Men nu forholder virkeligheden sig desværre ikke sådan. Hvilket jeg med alderen, desværre må konstatere, at den yderst sjældent gør. Så i stedet, bliver jeg siddende foran tasterne lidt endnu. For når det er sagt, rummer selve smagen ikke den kompleksitet, som man skal forvente af en Amerikansk Whiskey til 1499 kr. Hvilket, hvis Michter’s ellers havde været villig til at bekoste, at Bomberger’s var blevet flasket ved fadstyrke, at jeg ikke er et sekund i tvivl om, at alkoholprocenten ville havde rådet bod på. Så jeg resignerer, beholder mine penge på kortet og venter på at Four Roses Small Batch Limited Edition 2021 bliver frigivet på det danske marked til en forventelig vejledende udsalgspris af 1399 Kr. eller at Blanton’s Straight From The Barrel til 899 kr. igen kommer på lager hos 100proof.dk, og sparer i samme åndedrag henholdsvis 100 eller 500 kr. og samtidig får en smagsoplevelse, som harmonerer fuldstændig med mine surt tjente penge. Hertil skal nævnes, at vi her hos StraightWhiskey.dk altid tager Whiskyens vejledende udsalgs pris med i den samlede betragtning og bedømmelse, før vi når vores endelige konklusion. Hvorfor Bomberger’s må tage til takke med nedenstående score.             

Score: 77/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Undertegnede ønsker at takke Gene V. aka. Northern_bourbon for at sende mig de to anmeldte samples. De anmeldte samples var sendt til undertegnede ud af en pludselig opstået næstekærligheds følelse fra afsenders side. Gene har ingen form for finansiel interesse i Michter’s eller forhandlere der sælger Michter’s produkter i Danmark.

De to fotos der er bragt øverst i denne anmeldelse er taget af Gene V.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *