Anmeldelser

Wild Turkey Longbranch

Så er vi kommet til det fjerde og sidste indlæg i vores serie om Wild Turkey destilleriet. Hvis du ikke allerede har læst de første tre indlæg i serien, så kan du med fordel læse dem først. Du finder dem her:

I denne sidste del kommer jeg til at fokusere på deres ”Longbranch” produkt, som er lavet i samarbejde med skuespilleren Matthew McConaughey – og den generelle udvikling i branchen omkring samarbejde med berømtheder.

Og med hensyn til berømtheder, så kan vi lige så godt tage det med det samme: Jeg er generelt skeptisk når det kommer til berømtheders involvering med Bourbon – da det generelt er meget vanskeligt, at se hvordan det positivt kan påvirke selve produktet. Jeg er helt med på at det økonomisk giver mening – men der er altid den stemme der sidder i baghovedet der fortæller mig, at man prøver at gøre produktet til mere end det er. For som man siger på engelsk: ”You can put lipstick on a pig – but it is still a pig”.

Det skorter i øvrigt ikke med historier omkring hvordan spiritusfirmaer har benyttet berømtheder i deres markedsføring – og der er endda et par af disse berømtheder der indgår i ejerstrukturen. Det mest berømte eksempel er nok George Clooney, der sammen med to venner startede Tequila-firmaet ”Casamigos” i 2013 – og som solgte det kun 4 år senere til Diageo for ufattelige 4,3 milliarder kroner. Et andet eksempel er ”Aviation Gin” som blev solgt for 3,8 milliarder – også til Diageo! – kun to år efter Deadpool skuespilleren Ryan Reynolds overtog en del af aktierne.

Det er dog mere normalt, at spiritusproducenterne blot laver et samarbejde med berømthederne og at de ikke indgår i ejerkredsen. Indenfor amerikansk whiskey, er de fem mest kendte eksempler nok

 1. Wild Turkey Longbranch (Matthew McConaughey)
 2. Heaven’s Door (Bob Dylan)
 3. Virginia Black Whiskey (Drake)
 4. Old Whiskey River (Willie Nelson)
 5. Blackend (Metallica)

Så lad os kigge lidt på Longbranch. Navnet referer i øvrigt ikke til et specifikt sted eller navnet på en person – men er et udtryk for at række hånden ud til en fremmed og byde ham/hende velkommen.

Jeg nævnte min skepsis omkring berømtheder, men jeg er blevet mindre skeptisk omkring McConaugheys involvering med Wild Turkey, efter jeg har sat mig lidt ind i detaljerne.

Det startede ganske vist med at de kontaktede ham med henblik på at udnytte hans tilknytning rent kommercielt – men det stod relativt hurtigt klart, at han havde stærke mening omkring smagsprofiler og whiskey generelt. Et stykke tid efter den indledende dialog besluttede Wild Turkey da også at ansætte ham som ”Creative Director”. Dette skete to år før Longbranch produktet kom på markedet – og i de to år arbejdede Eddie Russell og McConaughey tæt sammen omkring Longbranch lanceringen.

Her er en kort video der også fortæller lidt om hvordan samarbejdet startede:

De afprøvede tæt på 100 varianter, indtil McConaughey vurderede, at den sad i skabet. Med andre ord – han var altså markant mere involveret end nogle af de andre berømtheder i ovenstående liste og det må man jo have respekt for. Det er også årsagen til at både McConaughey og Eddie Russell har deres signatur på flasken – og Longbranch er det eneste produkt som Wild Turkey har lavet der har en underskrift som ikke kommer fra en Russell.

Den variant de blev enige om var en 8 år gammel Bourbon på 43% ABV – og som har fået lidt tid sammen med kulbriketter lavet af Mesquite træ. Så lad os kigge på hvordan den er ….

Wild Turkey Longbranch

 • Producent: Wild Turkey
 • Destilleri: Wild Turkey Distillery
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: 8 år
 • ABV: 43 %
 • Mash Bill: Ikke oplyst officielt, men vurderes til at være 75% majs, 13% rug og 12% maltet byg.
 • Pris: Købt i december 2020 hos Master of Malt for £33,36 – kan købes i Danmark for 430-450 kroner.

Duft: Let mineralagtig duft, eg, karamel, appelsinskræl, afdæmpet alkohol – og en anelse farin til allersidst. Og så er det et krydderi som jeg ikke kan sætte fingrene på… måske muskatnød eller afdæmpet nellike.   

Smag: Relativ lav viskositet og den mineralske – let metalliske – smag er der stadig. Den fylder dog munden på en ret lækker måde og man kan godt fornemme Mesquite smagen (som jeg kender fra de træpiller jeg bruger i min Traeger grill) – men uden at det bliver overvældende. Efter et stykke tid træder vaniljen også frem – men meget nedtonet.

Eftersmag: Virkelig behagelig, men for kort til min smag.

Konklusion: Well …. det er et godt produkt og helt sikkert vellavet og harmonisk – men det er lidt for ”middle-of-the-road”, synes jeg. Man kan ikke rigtig sige noget dårligt om dette produkt – men der er heller ikke noget der får mig til at falde bagover. Og så havde jeg nok forventet lidt mere af en whiskey til omkring 450,- kroner. Måske jeg skulle prøve den i en Old Fashioned?

Score: 75/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *