Anmeldelser

Wild Turkey Russell’s Reserve

Så er vi nået til tredje indlæg af fire i vores serie om Wild Turkey destilleriet. Du kan med fordel læse første indlæg her og andet indlæg her.

I dette indlæg vil vi koncentrere os om deres ”Russell’s Reserve” serie – som først så dagens lys i 2001. Serien er opkaldt efter deres Master Destiller Jimmy Russel og dennes søn Eddie, der siden 2015 også har været Master Distiller.

”Serien” bestod oprindeligt af en 10-års Bourbon på 50,5% ABV, som dog fire år senere i 2005 blev sænket til 45%. Den oprindelige udgave på 50,5% er umulig at opdrive – og opnår utrolige priser på auktioner.

Min egen udgave af deres 10-års Bourbon som Jimmy signerede for mig i 2017 – og som derfor aldrig bliver åbnet

I dag består serien af fire standardudgaver:

 • Førnævnte 10-års Bourbon – som sagt nu på 45% ABV
 • 6-års Rye, også på 45% ABV
 • Single Barrel Bourbon på 55% ABV – og uden alder
 • Single Barrel Rye på 52% ABV – også uden alder

Herudover har man lavet to specialudgaver der er 15 år gamle, med navnene ”1998” og ”2002”, navngivet efter de år de kom på tønder. Også disse udgaver er vanvittigt svære at få fat i.

De to standard Single Barrel produkter kan desuden fås i såkaldte ”store pick” udgaver – et fænomen der desværre er helt ukendt herhjemme. Og to af de tre produkter vi anmelder i dag er da netop også sådanne udgaver. Et ”store pick” er det navn der bruges når en butik – typisk en ”Liquor store” i USA – køber en hel tønde ad gangen. De kan så få lov til at få deres navn på de flasker der kommer ud af tønden og det er desuden kutyme, at whiskeyen ikke bliver nedvandet – og således bliver leveret til butikken med fuld ”barrel strength” styrke. Det gælder dog ikke for Russell’s Reserve, som du kan læse nedenfor.

Selve udvælgelsen af tønderne kan afvige meget fra destilleri til destilleri – og fra kunde til kunde. Generelt kan man sige, at det foregår ved at destilleriet sender en pakke med en håndfuld eller flere samples til kunden med posten. Herefter samler kunden et par nøglemedarbejdere til at udvælge den barrel sample der er bedst – hvorefter de afgiver bestillingen. Nogle uger senere modtager de så deres flasker på en palle med deres navn på. De lidt større kæder som ”Total Wine”, ”Binny’s” og ”BevMo” kan sagtens finde på at købe adskillige tønder på samme tid, da de skal servicere mange kunder i flere stater på samme tid. En tønde vil typisk give omkring 150 flasker.

Hos de mindre destillerier – eller hvis man er stor kunde hos en af de store destillerier – er det desuden muligt med personligt fremmøde på destilleriet, hvor de ruller adskillige tønder frem som man så kan vælge fra. Jeg har selv prøvet det ved et enkelt tilfælde (hvor der blev rullet 10 tønder frem!) og det er en ud-af-kroppen oplevelse for en Bourbon-nørd.

Store picks er utroligt populære, da flaskerne dels kommer fra de lidt bedre tønder – og dels (for det meste) har en højere alkoholprocent og ofte mere alder. Det med alderen og procenterne gælder som sagt IKKE for Russell’s Reserve, da alle deres store picks er de samme 55% ABV som standardudgaven – og der er heller ikke nogen alder på dem. Lidt specielt. Til sammenligning har de mest populære store picks, såsom Knob Creek og Four Roses Single Barrell næsten altid højere alkoholprocent og altid mere alder. Der er mange producenter der har en barrel pick program, udover de tre producenter jeg har nævnt – og en god tommelfingerregel er, at disse udgaver er bedre end standardudgaverne.

Inden vi kommer til de tre anmeldelser, så vil jeg lige kort opridse omstændighederne der gjorde at serien kom på markedet – og ikke mindst detaljerne omkring valget af seriens navn:

Wild Turkey’s ”101” som vi anmeldte i første del af denne serie kunne oprindeligt købes i både en 8-års og en 12-års udgave. Dem stoppede man med at sælge i USA i henholdsvis 1992 og 1999 og det blev hurtigt klart, at forbrugerne havde behov for et produkt med en aldersangivelse. Derfor planlagde man allerede i 2000 at lancere et 10-års produkt under navnet ”Jimmy Russell’s Reserve” i en høj, slank flaske. Jimmy kunne imidlertid hverken lide navnet eller flaskens udformning. Han pointe med navnet var, at Wild Turkeys succes ikke udelukkende skyldes ham – men hele teamet. Efter mere end et års forhandling med ham blev de dog enige om navnet ”Russell’s Reserve”, så Jimmy i det mindste kunne give serien videre til de kommende generationer. Og i 2005 overgik serien så til den ”buttede” flaske som vi kender i dag – så også her fik Jimmy hans vilje trumfet igennem.

Nedenstående anmeldelser er lavet i samarbejde med vores svenske søsterblog straightwhiskey.se. Du kan se ud for hver anmeldelse hvem der har skrevet den.

Det er disse 3 flasker vi anmelder i dag

 

Russell’s Reserve – Single Barrel Bourbon – K&L Wine store pick. Barrel Nr. 17-089.

(Anmeldelsen er skrevet af Hasse Berg)

 • Producent: Wild Turkey
 • Destilleri: Wild Turkey
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 55%
 • Mash Bill: 75% majs, 13% rug og 12% bygmalt
 • Pris:  Omkring $50 i USA

Næse: Man bliver straks mødt af en klokkeklar duft af karamelliserede æbler og kanel, hvor sidstnævnte nærmest smyger sig om glassets rem, efterfulgt af svesker, abrikos og vanilje på en let krydret bund, hvor især peber, kanel og egetræ gør sig gældende.

Smag: Karamel yderst på tungen, og så rammer den fede olieret mundprofil, der breder sig til hver en afkrog af ens mund, med smagsnoter af overmodne kirsebær, skovjordbær, kardemomme samt lakrids, som tit er synonym med mange af Wild Turkey’s Bourbons. 

Eftersmag: Virkelig lang eftersmag, som starter ud med en smag af golden delicious æbler, og ender med en let tør smag af kanel og en sidste rest lakrids, som her i eftersmagen er blevet betydelig sødere.    

Konklusion: Ultra klassisk og super indbydende Bourbon, der endnu engang minder mig om, præcis hvorfor det er, at jeg værdsætter Wild Turkey så højt, som jeg gør. For selvom vi – som nævnt, har at gøre med en yderst klassisk Bourbon, som derfor også kan virke en anelse forudsigelig, så er den bare så helvedes godt skruet sammen, at det burde være umuligt at fornægte det høje kvalitetsniveau.   

Score: 89/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Hasse Berg ønsker at takke Linus Jonsson for at sende en sample af Russell’s Reserve Single Barrel Bourbon. Den anmeldte sample var sendt til undertegnede ud af en pludselig opstået næstekærlighedsfølelse fra afsendernes side. Linus har ingen finansiel interesse i Wild Turkey eller whiskey importører, der fører Wild Turkey i deres sortiment. Fotoet af Russell’s Reserve Single Barrel Bourbon er taget af Linus Jonsson.

Russell´s Reserve Single barrel – Justin´s house of bourbon store pick – barrel 17-0420 – Rickhouse D – Floor 4 30 3.

(Anmeldelsen er skrevet af Linus Jonsson)

 • Producent: Wild Turkey
 • Destilleri: Wild Turkey
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 55%
 • Mash Bill: 75% majs, 13% rug og 12% bygmalt
 • Pris:  $49.99 + taxes i USA

Duft: Den klassiske vanilje er der med det samme – og med en balance der lover godt. Altid overrasket over hvor lidt den relativt høje alkohol gør sig gældende. Velbalancerede ege-noter og tørret frugt. Blødt læder. Utroligt velbalanceret. En anelse krydderier – og rugen er der. Bag ved vaniljen kommer karamel frem, kandiseret sukker. Åh den WT mashbill, Jimmy – du ved hvordan man laver en Bourbon! Det er lang tid siden jeg har siddet med denne whiskey og analyseret den fra top til tå – og får flere og flere blomster-noter. Viol. Eftersom dette er min første rigtige anmeldelse her, så må jeg prøve noget nyt. Vi må se hvordan det går. Lad os prøve at komme lidt vand i … føler mig lidt som en ”newbie”. Synes at blomsterne kommer mere frem nu – noget jeg ofte forbinder med whiskey der har lavt alkoholindhold. I det hele taget synes jeg alt bliver mildere. Men igen, klassisk og velbalanceret Bourbon. Nu med mere blomster – dog mindre viol.

Smag: Balancen forsvinder lidt efter første smag. En Russell’s Reserve Store Pick plejer aldrig at fejle – men denne er ikke lige så dyb som de andre (hvorfor var det ikke mig der fik udgaven fra K&L Wine, Hasse??). Alkoholen fremtræder relativt skarpt – men den er jo også på 55%. Hvilket er noget overraskende, da alkoholen var fratrædende i duftindtrykket. Skarp og pebret fornemmelse i munden med vanilje og karamel i den første del. En dejlig og relativ tør viskositet hvor egesmagen vokser frem. Brændte fade – næsten kul! Bliver lidt overrumplet over de kraftige noter af rugen og de forkullede fade – men absolut en reel Bourbon med rette egenskaber. Med vand: Men det var jo dejligt! Viskositeten sidder lige i skabet! Vaniljen er helt frisk – næsten som man åbner en vaniljestang. Karamel og herlige ege-noter. 

Eftersmag: Bliver længe i ganen. Pebret rug, olieret fornemmelse i munden og ristede fade. Vaniljen ligger som en hinde på ganen – spreder sig dog lidt. Men kun lidt. Herlig eftersmag, selv med de ekstra dråber vand. Meget ens toner. Den pebrede fornemmelse ligger dog endnu længere bagved og de søde noter ligger på et helt andet sted. Note: Kom lidt mere vand i, men nok er nok! Men seriøst – dette skal jeg prøve mere af med noget at min whiskey der har fuld fadstyrke. ”Tak, du ukendte velgører” som Karl-Beril Jonsson sagde det, til den der kom med tippet om at komme et par dråber vand i whiskey.

Konklusion: Jeg elsker Wild Turkey og så er Jimmy – og til dels Eddie – idoler. De har tilsammen mere end 100 års erfaring hos Wild Turkey! Så har man styr på tingene. Jeg kan drikke hele deres udvalg af Bourbon. Fra 101, til Rare Breed, til specialudgaver – og til store picks. Men det er store picks der altid giver mig den ekstra dimension. Selv om dette ikke er min favorit – så kan jeg ikke andet end give den scoren FANTASTISK. Pointgivning er svært. Jeg købte denne flaske for $49.99 hos Justin’s House of Bourbon (bizar butik i Lexington – hvis du er på de kanter, så tjek deres ”vault” hvor der er en masse historiske flasker), og denne flaske er ikke tilgængelig i Sverige (eller Danmark) – heller ikke i standardudgaven. Der er visse butikker i Tyskland der har dem – men det er altid svært med transport derfra. Så jeg giver mine point baseret på mit køb i USA, som (uden tilsætning af flypriser og en fantastisk BBQ) var utrolige 380 SEK – udvalgt af en meget kompetent butik med gode kontakter til destillerier i Kentucky. Og de har simpelthen udvalgt en god tønde.

Score: 89/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Russell’s Reserve – Single Barrel Rye

(Anmeldelsen er skrevet af Henrik Brandt)

 • Producent: Wild Turkey
 • Destilleri: Wild Turkey
 • Klassifikation: Straight Rye Whiskey
 • Alder: NAS
 • ABV: 52%
 • Mash Bill: 51% rug, 37% majs og 12% bygmalt
 • Pris:  Købt i USA i februar 2017 for $74.99 + taxes

Næse: Sød og på ingen måde krydret. Ville uden problever kunne forveksle den med en Bourbon – hvilket er helt forståeligt når med ved at det er en “barely legal” Rye med kun 51% rug. Frisk frugt, afdæmpet vanilje og lige så afdæmpet eg. Alkoholen er stort set fraværende.

Smag: Krydderierne er der med det samme – og de nærmest eksploderer i munden efter nogle sekunder. Kardemomme (præcis som Hasse også har fundet det i hans anmeldelse), kanel, vanilje, engelsk lakrids, potent alkohol – og god kraft i smagen af eg.

Eftersmag: Mellem-lang og meget behagelig.

Konklusion: Et rigtig godt og spændende produkt, der dog ikke når op på det niveau de bedste af Wild Turkey’s Bourbon-produkter befinder sig på. Absolut en dejlig whiskey der dog er for dyr i forhold til prisen (som sikkert ville ligge på 8-900 kroner i Danmark).  

core: 83/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *