Anmeldelser

Lot No. 40 & Lot No. 40 – 12 Years Old – CS #1 Edition

”Dr. Don Livermore, I presume?”

Som den opmærksomme læser nok allerede har observeret, omhandler dagens anmeldelse ikke en Amerikansk produceret Whiskey i traditionel forstand. Så lad mig – før vores indbakke begynder at lyse op som et oppusteligt amerikansk discount juletræ, med mails der venligt vil gøre os opmærksomme på, at vi er en blog dedikeret til Amerikansk Whiskey, forsvare mit valg. Ser I, den tidligere udgave af anmeldte Whisky har i årevis haft kultstatus imellem amerikanske Whiskey entusiaster, og havde i sin tid en nærmest fanatisk fan skare. Så derfor mener jeg, at det har sin berettigelse, at vi også her hos Straight Whiskey.dk tager et kig på den “nye” udgave og ser, om den lever op til fordums tidernes hype. Desuden er den anmeldte Whisky af Canadisk afstamning, hvilket guderne må vide, indgår i en lang række amerikanske Whiskey brands så som WhistlePig, Jefferson’s, Masterson’s, Hochstadter’s og Lock Stock & Barrel, blot få at nævne nogle få. Selv Jim Beam har blendet en andel Canadisk Rye Whisky i deres Basil Hayden’s Dark Rye samt Little Book, Chapter 2 – ”Noe Simple Task”, og det på trods af, at Jim Beam rent faktisk selv producerer Rye Whiskey. 

Der kan være en del grunde til, at en Whiskey går hen og får kultstatus. Den helt åbenlyse er selvfølgelig, at der er tale om en fantastisk kop Whiskey. En anden og bestemt ikke helt uvæsentlig faktor til, at en whiskey får kultstatus er ofte, at den ikke er bredt tilgængelig. Enten pga. en forhøjet efterspørgsel fra forbrugernes side, eller fordi destilleriet producerer den i et så begrænset oplag, at den på det nærmeste er umulig at finde. Eller simpelthen fordi, at destilleriet er stoppet med at producere den. For er der en ting, som virkelig kan få Whiskey entusiaster op at køre, så er det at tale om alle de Whiskyer, som de engang kunne købe til vejledende udsalgspris og nyde regelmæssigt, men af den ene eller anden grund, ikke længere er tilgængelig på markedet. For vi vil alle sammen have det, som vi ikke kan få vores møgbeskidte fingre i. Tænk bare på Buffalo Trace’s Antique Collection eller Pappy.

Den omtalte Whisky er den Canadisk produceret Lot No. 40 Rye Whisky, som umiddelbart virker som om, at den lever op til originale udgavens hype. For majoritet af Whiskey fans og anmeldere ser umiddelbart ud til at mene, at der stadig er tale om en fantastisk Whisky.

Men før vi går videre, så lad os først tage et kig på de canadiske lovkrav, som i den grad skiller sig ud fra de amerikanske. De canadiske regler foreskriver, at produkter som bærer betegnelsen Canadisk Whisky, Canadisk Rye Whiskey eller Rye Whisky skal:

 • Være produceret fra en mæsk/urt, der er fremstillet af korn
 • Skal lagres i minimum 3 år i “små fade” op til 700 liter
 • Skal besidde aromaer, smag og karaktertræk, der generelt forbindes med Canadisk Whisky
 • Skal være mæsket, destilleret og lagret i Canada
 • Skal indeholde minimum 40% alkohol

Yderlig mere må Canadisk Whisky indeholde karamel kulør/ammonieret karamel, og det er tilladt at tilsætte helt op til 9.09% vin eller destilleret spiritus (der er blevet lagret i minimum 2 år i træfade) til en Canadisk Whisky. Hvilket vil sige, at en Canadisk Whisky f.eks. rent faktisk kan indeholde op til 9.09% Amerikanske produceret Bourbon. Hvad videre er, at en Canadisk Rye Whisky slet ikke behøver at indeholde rug for at bære betegnelsen. Rent historisk var hvede Canadiernes foretrukne korn type at destillere Whiskey på, men immigranter fra Holland og Tyskland, der bosatte sig i Canada, begyndte i stigende grad at destillere deres whisky på rug. Hvilket gjorde, at Canadisk Whisky med tiden gik hen og blev refereret til som en “Rye”, ligegyldigt om Whiskyen indeholdte rug eller ej.

Lot No. 40 eller Lot 40 som langt de fleste vælger at referere til den som, blev lanceret i 1998, som en del af The Canada Whisky Guild Series – som bestod af Pine Creed, Gooderham & Worts og Lot 40. Serien blev lanceret af Corby (nu kendt under navnet Corby Spirit and Wine Limited som er ejet af Pernod Ricard) kort tid efter, at de overtog ledelsen af Hiram-Walker distillery i Windsor, Canada. Problemet var bare, at Lot 40 aldrig blev den salgssucces, som Coby havde håbet på, og som et resultat deraf, stoppede de i begyndelsen af det 21 århundrede produktionen af Lot 40. I de efterfølgende år svirrede rygterne om den nu afgåede Lot 40 stadig, som af mange blev betragtet som værende den bedste Whisky, der nogensinde var blevet produceret på Canadisk jord. Da især Amerikanernes efterspørgsel på Rye Whiskey stille og roligt begyndte at vende tilbage, besluttede Coby at prøve lykken igen, og relancerede Lot 40 tilbage i oktober 2012.

Den største ændring imellem den originale 1998 udgave og 2012 udgaven var, at 98 udgaven oprindeligt blev lagret i brugte fade, hvorimod 2012 udgaven blev lagret i nye amerikanske egetræsfade, højst sandsynligt for at imødekomme de amerikanske forbrugere. Begge udgaver blev og bliver destilleret på en enkelt 12,000 liters kobber pot still, og havde en mash bill indeholdende 90 % rug, og 10 % malted rug. Men kun et lille år efter relanceringen ændrede master destiller Dr. Don Livermore opskriften på Lot 40, så den kom til at indeholde 100 % umaltet rug, og begyndte dermed at tilsætte syntetisk producerede enzymer under fermenteringen.  

1998 udgaven havde oprindeligt en gul flaske label, som blev videreført i 2012 udgaven, dog med den lille ændring, at den havde ”2012 Edition Release” printet på labelen. Omkring år 2017 ændrede Coby etiketten på Lot 40, så den fik tilføjet en grøn stribe, hvori der var påtrykt RYE WHISKY.

I 2017 lancerede Coby en Limited Edition 12 års Cask Strength udgave af Lot 40 som en del af deres Northern Borders Rare Collection. Serien indeholdte Pike Creek 21 Year Old, Gooderham & Worts ‘Little Trinity’ 17 Year Old Three Grain og J.P. Wiser’s 35 Year Old.

Lot 40 er angiveligt navnegivet efter; “A plot of land occupied by one of the ancestors of Mike Booth, the now-retired Master Distiller responsible for creating this whisky. Proud of his distilling heritage, he paid homage to his ancestry by naming this rye-heavy whisky for the spot where his family set up their first Canadian still many generations ago.”

 

Lot No. 40. Rye Whisky

 • Destilleri: Hiram-Walker
 • Alder: NAS
 • Klassifikation: Canadisk Rye Whisky
 • Mash Bill: 100 % rug
 • ABV: 43 %
 • Pris: 429 kr.

Duft: Karamel, brun farin og læder, med lyse noter af rug krydderier og egetræ.

Smag: Meget tynd og lys mundfornemmelse, især for en Rye Whisky. Betydelig mere urteagtig, end jeg havde forventet. En dominerende smag af basilikum og dild, med en smule kanel i baggrunden.    

Eftersmag: Medium tør træagtig afslutning, der langsomt bygger sig selv op, med en dominerende smag af rug og sort peber i baggrunden.

Konklusion: Jeg har desværre aldrig haft fornøjelsen af at smage den originale udgave af Lot 40, men en ting er sikkert, og der er, at jeg på ingen måder kan følge det hype der generelt omgiver Lot 40. I min bedste overbevisning er den alt for strømlinet, endimensionel og virker som om, at den er blevet vandet ned til et punkt, hvor de få smagsnuancer, der er at finde, virker slørede.

Score: 65/100
Kategori: Under middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Lot No. 40. Cask Strength – 12 Years Old – 1. Edition

Den første Cask Strengt udgave af Lot 40 blev, som nævnt, første gang udgivet tilbage i 2017, hvilket er den version, jeg er så heldig at have i glasset her til aften. Sidenhen er der blevet udgivet yderlige to CS versioner. Anden udgaven, som også var tolv års gammel Whisky, blev udgivet i 2018 og tredje udgaven i 2019. Tredje udgaven skilte sig imidlertid ud fra de to andre, da den ikke bar nogen aldersbetegnelse, og 75% af den endelige Whiskys indehold, var blevet dobbeltlagret i nye franske egetræsfade.

 • Destilleri: Hiram-Walker
 • Alder: 12 år
 • Klassifikation: Canadisk Rye Whisky
 • Mash Bill: 90% rug & 10% bygmalt
 • ABV: 55 %
 • Pris: 330 Kr. i Canada

Duft: Eksplosion af dufte. Kanel, toffifee og mørke blomme sorter er de første dufte jeg straks opfanger, med en dybereliggende duft af dild, der huserer sammen med cigar blade, læder og ristede egetræ. På en og samme tid bastant og stor i slaget, men samtidig sødladen delikat og virkelig nydelsesværdig. Faktisk så nydelsesværdig at jeg har svært ved at løsrive mig fra næsen og sætte glasset til munden.   

Smag: En anelse tyndere viskositet end jeg havde forventet. I modsætning til næsen, er selve smagen ikke bastant, derimod sødladen, med abrikos, honning, kirsebær, vanilje og brun farin.  

Eftersmag: Hen imod den lange eftersmag træder en smag af sort peber, dadler og muskatnød ind i billedet, som breder sig ud i hver en afkrog af ens mund, og løfter hele oplevelsen op på et højre niveau.

Konklusion: Det er svært ikke at lade sig begejstre af denne Whisky, som på alle leder og kanter, er så meget mere en helstøbt oplevelse, end det var tilfældet med standard udgaven. De 55% klæder denne flaske uendeligt godt, og til trods for at jeg ville ønske at smagen bød på en ”større” viskositet, står den i skærende kontrast til den smags fattige og nærmest udvandet standart udgave. Lot 40 CS udgaven byder virkelig på saft og kraft for alle pengene.

Score: 90/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte Lot No. 40 er købt af undertegnede hos whiskyeksperten.dk. Den anmeldte Lot No. 40 CS stammer fra en sample, som min medredaktør Henrik var så elskværdig at sende mig.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *