Artikler

Small Batch Whiskey

I dagens artikel tager vi et nærmere kig på Small Batch kategorien og stiller spørgsmålet, som mænd igennem tiderne har stillet sig selv om og om igen; Betyder størrelsen virkelig noget?

Small Batch Whiskey termen blev introduceret af Jim Beam’s nu afdøde master destiller; Frederick Booker Noe, da han i 1987 lancerede Booker’s Bourbon. Ved udgivelsen forklarede Noe, at han havde; “Searched the warehouses for the barrels that were stored in the best possible locations” til at kreere sin Small Batch Bourbon.

Men meget limestone fattigt vand er løbet under broen, siden Booker Noe var at finde i de Amerikanske lagerhuse, og en ny race af producenter og især kommunikations og marketings medarbejdere overtog showet. Hvorefter at de begyndte at bruge – eller misbruge, fristes man til at sige, Small Batch kategorien efter forgodtbefindende. Indtil den til sidste blev så udhulet, at den mistede en hver form for betydning og efterlod mange forbrugere totalt desorienteret. For hvordan definerer de forskellige Whiskeyproducenter og NDP’er Small Batch kategorien? Det ultra korte svar er; Siden der ikke er nogen form for lovpligtig regulering af begrebet, fuldstændig, som det passer dem.

For sagen er den, at med mindre en Whiskey er en single barrel aftapning, er alle Amerikanske Whiskier produceret ved at blende et antal fade af forskellig alder sammen, som i praksis kan variere imellem alt fra to til flere tusinde fade, alt efter producentens kapacitet og foretrukne smagsprofil. Da der som nævnt ikke er nogen regulering af Small Batch termen, findes der naturligvis heller ikke nogen klar definerbar formel for, hvordan en Small Batch Whiskey skal produceres. Men de fleste producenter synes dog at være enige om, at en Small Batch Whiskey bliver produceret ved at blende et relativt lille parti af specielt udvalgt fade af forskellig alder sammen. Så i bund og grund er der ikke nogen forskel på en Whiskey, der bærer Small Batch termen og en Whiskey, der ikke gør det. For tro ikke et øjeblik, at en producent, der f.eks. blender 500 fade sammen for at producere en Whiskey, der ikke bærer definitionen, ikke også nøje har udvalgt dem. Så summen af fadene kommer til at repræsentere deres fortrukne smagsprofil. Hvilket er det samme med langt størstedelen af Small Batch producenterne, som om og om igen, forsøger at ramme den samme smagsprofil, som deres tidligere parti Small Batch Whiskyer havde, samt flasker dem ved nøjagtig samme alkoholprocent, for at opnå det samme. Selvfølgelig er der undtagelser til reglen. F.eks. blender Wilderness Trail udelukkende fade fra et og samme fermentation parti i deres Small Batch Bourbon, som består af op til 12 fade. Eller der er producenter som Jim Beam, Heaven Hill og Four Roses som udgiver henholdsvis Booker’s Uncut & Unfiltered Bourbon, Elijah Craig Barrel Proof Bourbon, samt Limited Edition – Small Batch, Barrel Strength Bourbon, som alle bliver flasket ved fadstyrke. Hvilket gør, at smagsprofilen ændrer sig betydeligt fra batch til batch. Problemet er bare, at man som forbruger, hvis man ikke sætter sig rigtig godt ind i de forskellige producenters metoder, let kan lade sig forføre af Small Batch definitionen. Fordi det i sagens natur lyder eksklusivt, og har en klang af at være et produkt, der er produceret i et begrænset oplag, frem for at være masseproduceret.

Men lad os for argumentets skyld kigge på nogle af de producenter, som rent faktisk oplyser, hvor mange fade, der indgår i deres Small Batch Whiskyer. For det er langt fra alle, der er åbne om deres produktionsmetoder, hvilket selvsagt gør det endnu sværere for forbrugerne at vide, hvad de i sidste ende smider deres penge efter.

Før omtalte Wilderness Trail bruger som sagt op til 12 fade. Michter’s bruger op til 20. Beam bruger Ca. 150. Heaven Hill brugte Ca. 100 fade til deres hedengangne 12 års udgave af deres Elijah Craig. Men fordoblede antallet, da de erstattede den med deres nuværende NAS udgave og Four Roses bruger Ca. 250 fade til deres Small Batch Bourbon. Så man må sige, at forskellene er til at tage og føle på. Men betyder antallet af fade noget i sidste ende? Det gør det helt sikkert, hvis producenten vælger de såkaldte “honey barrels” som var Booker Noe’s filosofi. Men hvis producenten, på den anden side, vælger fade af middelmådig kvalitet, så ender vi som forbrugere helt sikkert med en… ja… middelmådig Whiskey, og jeg har helt sikkert smagt min andel af tvivlsom kvalitets Small Batch Whiskyer til at vide, at de langt fra alle, ville have levet op til Booker Noe’s standard.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *