Anmeldelser

Templeton Rye skandalen + 4 og 6 års udgaverne

Jeg har længe gået og pønset på at skrive en anmeldelse af Rye whiskey fra Templeton Distillery, men drivkraften bag dette ønske har dog ikke været en stor trang til at smage deres produkter – men derimod at dykke ned i den gigantiske skandale der ramte selskabet med 180 km/t for nogle år siden. Da jeg tidligere på måneden faldt over to af deres flasker på tilbud, så blev beslutningen taget: Jeg måtte til bunds i detaljerne omkring det der skete den gang. Så når du læser nedenstående, så vil det først være en kort introduktion til Templeton, herefter en analyse af skandalen – og til sidst anmeldelse af de to flasker.

Kort introduktion til Templeton Distillery

Deres egen hjemmeside indeholder (stort set) ingen information om deres historie – og som du vil kunne læse nedenfor, så er hemmelighedskræmmeri åbenbart en del af deres DNA. Baseret på min egen research, så startede man med at producere Templeton Rye i 1920 – og for dem der kender lidt til den amerikanske whiskeyhistorie, så er netop dette år måske det mest overraskende år at starte, da det netop var der hvor forbudstiden startede.

Ifølge flere kilder, så startede Alphonse Kerkhoff med at producere Rye whiskey ulovligt da forbudstiden startede og det foregik i byen Templeton i staten Iowa. Denne bootlegger whiskey blev utrolig populær de kommende år og blev solgt for ca. $5,50 for en gallon – eller det der svarer til ca. 10 kroner pr. liter. Da forbudstiden sluttede i 1933, behøvede Kerkhoff ikke længere at fortsætte sine lyssky gerninger, men kunne nu producere whiskey helt lovligt. Senere tog sønnen Meryl Kerkhoff over fra faderen der døde i 1985. Meryl døde i 2010 og herefter var det sønnen Keith der kørte forretningen.

Indtil 2005 havde biksen faktisk kørt helt under radaren – og det var først i 2005 at de fik deres officielle tilladelse til at lave whiskey. Herefter gik det over stok og sten og man producerede whiskey der vandt den ene pris efter den anden – og specielt i 2008 og 2009 vandt de nogle af de største konkurrencer der fandtes og blev udnævnt til Rye Whiskey of the Year i Jim Murray’s Whisky Bible. Man var utroligt stolte over hvad man havde nået i Templeton og byens destilleri, som lavede al den gode whiskey, var blevet til kronjuvelen.

I virkeligheden en rigtig dejlig historie om en familie fra en lille by i Iowa der trodsede det groteske whiskeyforbud i USA og endte op med at lave Rye Whiskey som vandt alle mulige priser.

Altså … hvis det ikke lige have været for, at store dele af denne tornerosehistorie blev bygget på en række løgne, der måske ikke er set lignende i nyere whiskeyhistorie …..

Løgn med løgn på

Omkring 2008 begynder whiskeyjournalisten Chuck Cowdery at interessere sig for Templeton’s produktionsmetoder og begynder at mistænke, at de måske slet ikke laver whiskeyen selv – men køber den hos en underleverandør. Han kontakter dem – men de er ikke interesserede i at tale med ham om det.

Deres etiket indikerer klart, at produktet er ”Made in Templeton, Iowa” og der står heller ikke noget om at whiskeyen skulle være lavet i en anden stat. Hvis det er tilfældet, så SKAL dette fremgå af etiketten. Helt specifik står der i sektion 5.36(d) af de regler der styrer alkoholindustrien at “the State of distillation shall be shown on the label of any whisky produced in the United States if the whisky is not distilled in the State given in the address on the brand label.”

Helt grotesk bliver det, da Chuck opdager to meget interessante ting på nedenstående billede, som blev frigivet af Templeton selv i 2009:

For det første står der ”Distilled 10/03” og altså oktober 2003. Det er jo ret interessant, da destilleriet som sagt først fik lov til at lave whiskey i 2005, som beskrevet ovenfor. For det andet – og jeg håber du kan se det på billedet – så har man fjernet det der i virkeligheden stod på tønden med sandpapir (den lyse runde del af tøndens hoved) og skrevet eget navn på. Det er altså tønder man har købt fra en underleverandør, hvor man har fjernet alle spor hvor de kommer fra – og så overmalet med eget navn, så man kunne vise at ”se, her er vores whiskey der er blevet 6 år gammel og som nu er klar til at komme på flaske!”. I dag ved vi at disse tønder stammede fra (den i øvrigt fremragende producent) MGP i Indiana – men der er altså tale om vildledning af forbrugerne og overtrædelse af lovgivningen.

Men det bliver værre endnu. Meget værre.

Er der mon andet end whiskey og vand i en Templeton Rye?

Det står ikke helt klart hvem der først opdagede det, men det viste sig, at Templeton i årevis havde udnyttet en kattelem i lovgivningen, der tillader, at man kan tilsætte op til 2,5% HCFBM (Harmless Coloring, Flavoring, and Blending Material) til en Rye whiskey, hvis det samtidigt er etableret praksis, at det er noget man gør. Og Templeton har åbenbart vurderet, at det var etableret praksis i byen Templeton 🤦‍♂️. Det viste sig altså – og Templeton måtte på et tidspunkt bekræfte dette – at de havde kommet HCFBM i deres produkter. De har aldrig fortalte specifik hvad, men godkendte HCFBM komponenter inkluderer karamel, vin, frugtjuice, sukker, m.v. Denne praksis er ulovlig når der er tale om Straight Rye, men altså teknisk lovligt (afhængig af hvordan man tolker reglerne) for Rye whiskey som ikke er Straight.

Konfronteret med disse informationer forklarede Templeton, at dette var gjort for at komme tættest muligt på den opskrift som Alphonse Kerkhoff havde produceret ud fra, under forbudstiden. Af samme grund skrev de også ”Prohibition Era Recipe” på deres etiket som du kan se nedenfor. Læg også mærke til, at der kun står ”Rye Whiskey” og ikke ”Straight Rye Whiskey”:

 
Fælden klapper

Fuskeriet omkring den manglende indikation af Indiana som destillationsstat, samt de nye oplysninger om tilsætningsstoffer, bliver til sidst for meget for forbrugerne og de vinder i 2014 et massesøgsmål hvor alle kunder der havde købt Templeton produkter siden 2006 (!) kunne få op til $36 tilbage i erstatning.  

Som yderligere konsekvens blev Templeton tvunget til at skrive, at whiskeyen stammede fra MGP og ikke fra dem selv. De blev også tvunget til at fjerne referencen til ”Prohibition Era Recipe” fra etiketten – samt ikke mindst at overgå til Straight Rye Whiskey og dermed stoppe med tilsætningsstofferne. Her er etiketten efter ændringerne (som svarer overens med den jeg anmelder i dag):

Og er alt så godt nu?

Templeton har naturligvis lært af lektien – og jeg tror ikke længere, at man direkte overtræder reglerne. Manglende transparens er dog stadig noget der ligger i deres DNA, som jeg nævnte i starten – og den dag i dag gør de alt de kan for at få forbrugerne til at tro, at destilleriet har en historie der strækker sig mere end 100 år tilbage. Faktum er dog, at firmaet først startede i 2006 og at de først begyndte at lave deres egen whiskey i 2018. Der er f.eks. INGEN der kan fortælle hvad der skete med Templeton Rye mellem 1933 og 2006. Det er en periode på mere end HALVFJERDS år. Hallo – er der nogen hjemme???  Herudover vil jeg anbefale dig at besøge deres hjemmeside og gå ind under deres ”About” sektion, hvor de fleste andre producenter har en gennemgang af deres historie, m.v. Hvis du finder noget som helst inde på den side, der har nogen som helst form for værdi, så må du gerne skrive til mig. Her er siden: https://templetondistillery.com/about/

Som en positiv alslutning  skal det dog siges, at de for nyligt præsenterede deres nye design – og det synes jeg faktisk er ret pænt! Men HOV – er ”Straight” nu ikke forsvundet IGEN fra 4 og 6-års udgaverne??? Jeg giver op …

Nå … der var en masse kritik, men hvis whiskeyen nu er rigtig god, så kan alle skandalerne jo være mindre vigtige. Lad os kigge på det nu…

Templeton Rye 4-year Signature Reserve Straight Rye Whiskey

 • Producent: Templeton Distillery
 • Destilleri: MGP
 • Klassifikation: Straight Rye Whisky (håber jeg)
 • Alder: 4 år
 • ABV: 40%
 • Mash Bill: 95% rug og 5% maltet byg
 • Pris: Købt i Marts 2022 hos whisky.dk for 199 kroner.

Duft: Meget svag, men der er også forventet, når alkoholstyrken er så lav. Der er dog klar indikation af at det er en Rye whiskey jeg har i glasset. Der er en anelse dild, svag sødme, og en let krydret undertone

Smag: Noget endimensionel – og det overrasker mig virkeligt, da det er MGP som har lavet whiskeyen. Alkoholen er lidt for fremtrædende i forhold til de andre noter. Jeg fornemmer dog lidt æbler, svag vanilje, lidt sirup og måske en anelse vanilje. 

Eftersmag: Meget kort og ikke imponerede på nogen måde.

Konklusion: Jeg er ikke specielt imponeret og det er faktisk en af de mere skuffende Rye whiskeyer jeg har prøvet. Hvis man ikke vil betale mange penge – men stadig gerne vil have en Rye whiskey – så køb en Jim Beam Rye (der er billigere og bedre) eller en Wild Turkey 81 Rye (samme pris, men bedre) eller en Ezra Brooks Rye (lidt dyrere, men bedre).

Score: 65/100
Kategori: Under middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Templeton Rye 6-year Signature Reserve Straight Rye Whiskey

 • Producent: Templeton Distillery
 • Destilleri: MGP
 • Klassifikation: Straight Rye Whisky (håber jeg)
 • Alder: 6 år
 • ABV: 45,75%
 • Mash Bill: 95% rug og 5% maltet byg
 • Pris: Købt i Marts 2022 hos whisky.dk for 249 kroner.

Duft: Fin opgradering i forhold til 4-års udgaven – igen helt som forventet. Pærer, æbler, sirup, dild, karamel, vanilje.

Smag: God sødme – men også med et godt udvalg af gode bagekrydderier som muskatnød, kanel og super svag kardemomme. Mellem viskositet, 

Eftersmag: Mellemlang og overraskende behagelig.

Konklusion: Well, well, well – ikke dårlig! Jeg havde fuldstændigt indstillet mig på endnu en skuffelse, men den udeblev heldigvis. Hvis du trods denne anmeldelse fortsat gerne vil prøve et Templeton Rye produkt, så skal det være denne flaske. Der er INGEN årsag til at spare 50 kroner og købe 4-års udgaven. Det produkt er simpelthen irrelevant, sammenlignet med 6-års udgaven. Der er dog fortsat produkter der til prisen så rigeligt kan hamle op med denne flaske, herunder Wild Turkey 101 Rye (som er bedre og samme pris uden for Danmark) og Jack Daniel’s Rye. 

Score: 77/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Ekstra prisinformation: 4-års udgaven: Billigste sted i Danmark er p.t. whisky.dk til 199,- kroner og dyreste sted er sprit-co.dk til 350,- kroner. 6-års udgaven: Billigste sted p.t. er whisky.dk til 249,- kroner og dyreste sted er 339,- hos vinmedmere.dk

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *