Anmeldelser

Introduktion til japansk whisky – del 4

Så er vi nået til fjerde og sidste del i vores miniserie om japansk whisky. De første tre dele kan du find her, her, og her.

Denne gang får du en oversigt over de vigtigste producenter der også kan købes i Danmark. Jeg har netop valgt at fokusere på den gruppe, da det ellers ville have været en alt for lang liste; Pr. februar 2024 er der 103 destillerier der enten er oppe at køre eller er under konstruktion. Hvis du er interesseret, så kan se en fuldstændig liste her: https://en.jpwhisky.net/japanesedistillery-2-3542/

Og til sidst anmelder jeg to whiskyer fra Chichibu destilleriet. Men lad os komme i gang.

Suntory Global Spirits

Dette er den suverænt største spiller på det japanske marked – og jeg har beskrevet dem i en del detaljer i de første to dele. Suntory Global Spirits hed indtil sidste måned ”Beam-Suntory” – et navn der opstod efter Suntory købte Beam Inc. (dem med Jim Beam) i 2014.  De har en omsætning på over 3 milliarder USD og har mere end 6000 ansatte. De er ejet af Suntory Holdings, der udover whisky laver tequila, vodka, gin, kildevand, sodavand, ready-to-drink produkter, øl, vin, helseprodukter og meget mere. Deres whisky-brands inkluderer:

 • Yamazaki
 • Hakushu
 • Hibiki
 • Toki
 • Kakubin
 • Chita
 • World Whisky AO

Udover de japanske whiskymærker har de også følgende internationale brands i deres portefølje:

 • Jim Beam (USA)
 • Legent (USA)
 • Maker’s Mark (USA)
 • Knob Creek (USA)
 • Basil Hayden (USA)
 • Baker’s (UASA)
 • Booker’s (USA)
 • Little Book (USA)
 • Laphroaig (Skotland)
 • Bowmore (Skotland)
 • Ardray (Skotland)
 • Teacher’s (Skotland)
 • Auchentoshan (Skotland)
 • Glen Garioch (Skotland)
 • Ardmore (Skotland)
 • Kilbeggan (Irland)
 • Tyrconnell (Irland)
 • Connemara (Irland)
 • Canadian Club (Canada)
 • DYC (Spanien)

Så det er med andre ord en kæmpe biks. Men, som sagt, læs meget mere om Suntory i første og anden del.

Nikka Whisky

Den næststørste producent, som jeg også har beskrevet i detaljer i tidligere afsnit – så det bliver meget overfladisk her. Deres portefølje inkluderer:

 • Nikka From The Barrel (Blended Whisky)
 • The Nikka Tailored (Blended Whisky)
 • Nikka Days (Blended Whisky)
 • Super Nikka (Blended Whisky)
 • Nikka The Grain (Blended Whisky)
 • Yoichi (Single Malt)
 • Miyagikyo (Single Malt)
 • Taketsuru (Pure Malt)
 • Nikka Coffey Grain (Grain Whisky)
 • Nikka Coffey Malt (Grain Whisky)

Herudover lave de også Coffey Gin og Coffey Vodka.

Chichibu Distillery

Dette er et destilleri der formodentligt kunne skrives en hel bog om – og ejeren Ichiro Akuto har nærmest kultstatus i Japan. I 2006 begyndte han at undersøge mulighederne for at åbne et destilleri – og i 2008 gjorde han alvor ud af det. Hvis du husker tilbage til andel del af denne serie, så var 2008 noget nær nulpunktet for japansk whisky i nyere tid. Det var derfor noget at et ”bold move” at starte noget nyt op på netop denne tid – og han havde, ikke overraskende, en del problemer med at rejse penge til hans nye destilleri. Det blev opført i byen Chichibu der ligger nordvest for Tokyo – og destilleriet blev da også opkaldt efter byen. Ichiros virksomhed hedder ”Venture Whisky”, men det er altså Chichibu og Ichiros eget navn der bliver brugt.

Han skulle vise sig at være en utrolig dygtig blender og desuden ganske opfindsom når det kom til produktionsmetoder og ikke mindst lagringen. En af hans helt store passioner er den japanske træsort Mizunara, som bliver brugt i betydelig grad hos ham; Ikke alene bruger han Mizunara tønder til lagring, han har også eget bødkeri hvor selvsamme tønder bliver lavet. Selve fermenteringen foregår i kar lavet lavet af Mizunara – på trods af at det er meget dyrt og ekstra svært at vedligeholde. Men dem er der altså otte af på Chichibi. Ichiros holdning er den at Mizunara fremmer produktionen af mælkesyrebakterier der giver ekstra god smag. Af samme årsag tager fermentingen fem dage for netop at udnytte dette så lang tid som muligt.

Kapaciteten på Chichibu er meget lille (blot to tønder per dag), så Ichiro åbnede Chichibu II i 2019 et stenkast fra det første destilleri. Her er kapaciteten 10 tønder om dagen – men kan i princippet udvides yderligere. Og det bliver der nok behov for, da næsten alle produkter der kommer fra Chichibu bliver udsolgt med det samme. I skrivende stund (juni 2024) er det ikke min opfattelse at der er blevet frigivet whisky fra Chichibu II – men det må være lige op over.

Mars Whisky

Virksomheden er ejet af Hombo familien og hedder officelt ”Hombo Shuzo”. Ordet ”shuzo” bliver brugt i navnet på adskillige destillerier og producenter i Japan og betyder noget der groft kan oversættes til ”brygning” og ”lagring”.  Historien bag Mars er ret fascinerende og kan faktisk dateres helt tilbage til 1872, men det er dog først i 1909 at man begynder at lave alkoholbaserede produkter – og vi skal helt frem til 1949 før man begynder at lave whisky. I 1960 åbner man et destilleri i byen Yamanashi og det var drevet af en ældre herre ved navn Kiichiro Iwai. Det interessante ved ham er, at han var chef for ingen ringere end Masataka Taketsuru – og det var ham der sendte Taketsuru til Skotland i 1919.Taketsuru var en af de to grundlæggere af japansk whisky – og ham kan du læse meget mere om i første del. Taketsuru skrev under opholdet i Skotland referencebogen for japansk whisky – og det var præcis denne bog der nu blev hevet ned fra hylden af Iwai. Navnet ”Mars” havde man brugt siden 1949 og er en hyldest til den romerske gud af samme navn.

I 1984 overgik produktionen til det nyåbnede Mars Shinshu destilleri, men desværre var den kommercielle timing dårlig – og man måtte allerede i 1992 lukke produktionen. Lokationen genåbnede dog igen i 2011, i takt med at den japanske whiskyindustri var ved at komme tilbage på fode.

I 2016 åbnede man et nyt destilleri ved navn Mars Tsuniki for at de kunne følge med i efterspørgslen. Deres fade lagrer på begge deres destillerilokationer – og desuden også på den oprindelige Yamanashi lokation.

Eigashima (Akashi) Whisky

 Akashi Whisky er ejet af firmaet Eigashima Shuzo, Men det er Akashi navnet og deres ”White Oak” destilleri der blev brugt kommercielt indtil 2019 – herefter gik man tilbage til at bruge Eigashima navnet (og fortsat også Akashi). Akashi er navnet på byen hvor deres White Oak destilleri ligger. I 1919 fik de den første licens til at lave whisky i Japan, men der er ikke rigtigt nogen der regner de første produkter fra deres hånd som rigtig whisky. Suntorys Yamazaki destilleri bliver derfor fortsat regnet som det første – på trods af at de fik licensen senere.

Man begyndte så småt i 1960’erne at lave whisky – men vi skal helt hen til 70’erne før man begynder at lave malt whisky. I 1984 åbner man så White Oak destilleriet. 

Der sker ikke det helt store de næste mange år – og selve destilleriet er da heller ikke inde i en større vækstperiode. De er dog med her, da der er en del produkter på det danske marked fra deres hånd med Akashi navnet. Prismæssigt ligger de i den nedre del af spektret – og det er en aktiv del af deres strategi; Whiskyen skal simpelthen være tilgængelig for alle. I skrivende stud er der en håndfuld Blended Whisky produkter  man kan købe for mellem 300 og 400 kroner. Alle er dog 500ml flasker og 40% ABV.

Hokkaido Akkeshi Distillery

Dette destilleri har en meget kort historie, da det først blev grundlagt i 2016. Det er ejet af handelsvirksomheden Kenten Jitsugyo i Tokyo og ledes til dagligt af en mand ved navn Keiichi Toita. Toita er stor fan a Islay Single Malt – og Akkeshi Distillery bliver derfor nogle gange refereret til som “Little Lagavulin”. 

I 2018 frigav de deres første meget unge whisky og i februar 2020 frigav de deres første ægte japanske Single Malt , lagret på brugte Mizunara, Bourbon, Sherry & rødvinsfade. I oktober samme år kom den første udgave i deres ” 24 Solar Term” serie der indtil videre har kastet 15 udgaver af sig.

Kurayoshi Distillery (Matsui Whisky)

Igen et relativt nyt destilleri der startede produktion i 2017. De har tre hovedprodukter: Kurayoshi (Pure Malt), Matsui (Single Malt) og Tottori (Blended Whisky). Hver af disse findes i flere varianter – og Kurayoshi, for eksempel, kan købes i NAS, 8 år, 12 år og 18 år udgaver i Danmark. Matsui findes også i flere varianter – bl.a. en peated udgave, en der er lagret på Mizunara fade og en der er lagret på fade lavet af japansk kirsebær (Sakura).

Og som afslutning på denne serie – to anmeldelser:

 

Ichiro’s Malt & Grain World Blended Whisky (batch 755)

 • Producent: Venture Whisky / Chichibu Distillery
 • Destilleri: Ikke-oplyste destillerier i Japan, Skotland, USA, Canada or Irland
 • Klassifikation: Blended Whisky
 • Overholder japansk standard*: Nej
 • Alder: NAS
 • ABV: 46%
 • Mash Bill: Ikke oplyst
 • Pris: Kan købes i DK for ca. 600 kroner 

* Efter de nye regler der trådte i kraft i 2024, som forklaret i tredje del i denne serie.

Duft: Grape, svag malt, pære, toffee, hvedebrød, afdæmpet alkohol, mandarin på dåse. Afbalanceret og forfinet.

Smag: Lækker cremet, god viskositet, god mundfulde og dejlig. Malten. er mere fremtrædende. Papaya,

Eftersmag: God længde og meget behagelig.

Konklusion: En virkelig velkomponeret whisky der er behagelig at drikke. Der er ingen tvivl om at Ichiro er en af verdens mest talentfulde blendere.

0
Kvalitet: FANTASTISK
0
Værdi: FANTASTISK

Ichiro’s Malt Mizunara Wood Reserve (batch 108)

 • Producent: Venture Whisky / Chichibu Distillery
 • Destilleri: Chichibu og “andre”. 
 • Klassifikation: Pure Malt Whisky
 • Overholder japansk standard*: Nej
 • Alder: NAS
 • ABV: 46%
 • Mash Bill: Ikke oplyst
 • Pris: Kan købes i DK for ca. 1.100 kroner 

* Efter de nye regler der trådte i kraft i 2024, som forklaret i tredje del i denne serie.

Duft: Et hop op ad kvalitetsstigen. Malten er der naturligvis. God sødme, frugt, appelsinskal, cedertræ, læder, karamel, is med romsmag. Måske rosiner.

Smag: virkelig godt førstehåndsindtryk – men ikke samme mundfylde som World Malt. Minder lidt om en whisky der er efterlagret på vin – men det er den jo ikke!

Eftersmag: Knald på lige med det samme. Tør og god længde. Frugtnoter viser sig nu også – måske endda med svesker.

Konklusion: Endnu en fantastisk whisky der er et kvalitetshop i forhold til World Whisky – men dog ikke noget der retfærdiggør den (næsten) dobbelte pris.

0
Kvalitet: FANTASTISK
0
Værdi: FANTASTISK

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *