Old Virginia
“The French Connection”
I dagens anmeldelse kigger jeg på et Bourbon mærke, som for en sjælden gang skyld, ikke er tilgængelig i hjemlandet. Men derimod er produceret med det europæiske marked for øje. Og jeg kan egentlig lige så godt fra starten, som en anden skødehund, overgive mig ved at rulle om på ryggen og indrømme, at jeg ikke har kunnet grave mange detaljer om overstående Bourbon op. Og det til trods for, at jeg ellers har lagt en ihærdig indsats for dagen. Om det så siger mest om mig, eller den manglende transperance, som denne Bourbons producent udviser, må være op til hver enkelt at afgøre.
Old Virginia, som denne anmeldelse omhandler, er med sit relative beskedne prisskilt, lave alkoholprocent samt skrueprop, hvad man i Amerika vil betegne som værende en “bottom shelf” Bourbon. Eller sagt på godt dansk, hørende hjemme bagerst på de billige rækker. Hvorfor den også er et oplagt valg for diverse dagligvare butikker at føre i deres faste sortiment. Hvilket den i Frankrig – hvor jeg har købt min flaske, bliver udbudt i selv de mest undselige butikker. Hvilket der nok er en rigtig god grund til, men mere om det lidt senere. Hvad der dog adskiller Old Virginia fra de fleste andre Bourbon’ i dette segment er, at den rent faktisk bærer en aldersbetegnelse, som i dette tilfælde, oven i købet, ligger på pæne seks år.
Old Virginia er ejet af det franske spiritus koncern La Martiniquaise, som mest er kendt for deres billig masseproducerede blended skotsk whiskymærker; Cutty Sark og Label 5. Som til trods for deres ry, er blandt de mest solgte blended whisky mærker i bl.a. Spanien, Grækenland og Portugal. Og fans af den japanske forfatter Murakami, vil også vide, at Cutty Sark spiller en fremtræden rolle i flere af hans bøger. Derudover ejer La Martiniquaise, Glen Moray destilleriet i Skotland, som indtil 2008 var Louis Vuitton Moet Hennessy uønskede barn.
Uden egentlig at tilbyde konkrete fakta, skulle Old Virginia ifølge en række whiskeybloggere, eftersigende være såkaldt bulk Whiskey. Hvad jeg da også skal være den første til at indrømme, sagtens kan være tilfældet. Men heller ikke er ensbetydende med, at det er det. Men før vi når så langt, så lad os kigge på, hvad bulk Whiskey egentlig er for en størrelse.
Bulk Whiskey er den betegnelse, som man i fagsprog bruger om Whiskey, der bl.a. bliver solgt i ISO tanke eller IBC beholdere, der kan rumme flere tusinde liter Whiskey, alt efter ønske og behov. Denne Whiskey bliver enten solgt direkte fra destillerierne selv eller igennem såkaldte Whiskeybrokers, som bl.a. europæiske Sasma eller Bulk Wine & Spirits. Der er en række åbenlyse fordele og ulemper ved bulk Whiskey. Fordelen for et europæisk firma, som f.eks. omtalte La Martiniquaise, der lancerer et Bourbon mærke i Europa, og derfor har brug for mange tusinde liter Whiskey, er, at bulk Whiskey er relativ billig at transportere over Atlanten. Da den bliver transporteret i før omtalte beholdere og ikke i de mange fade. Ulemperne er, at fadene allerede er blended sammen, og at det derfor efterfølgende er nærmest umuligt at justere whiskyens profil. Dette kan dog også være en fordel, hvis et firma ikke har forudgående kendskab til at blende Whiskey. Da en broker eller destilleri, selvsagt kan være behjælpelig med dette.
Yderlig mere, er det yderst bekosteligt at indkøbe fade, hvis man efterfølgende ønsker at lagre whiskyen yderligere. Og netop derfor, er langt størstedelen af bulk Whiskey tiltænkt at skulle flaskes umiddelbart efter modtagelse. Og bliver da også, som oftest solgt, som “billigere” supermarkeds Whiskey, med en meget frugtsød, karamel og vanilje drevet profil. Hvorfor at jeg tidligere satte spørgsmålstegn ved om Old Virginia er bulk Whiskey i klassisk forstand, er grundet at La Martiniquaise siden 2004, har haft deres egen blending samt bottling facilitet i Bathgate, Skotland. Og da La Martiniquaise derudover, som nævnt, ejer Glen Moray, er det nærliggende at tænke, at de fade, som den Bourbon, der indgår i deres Old Virginia muligvis bliver fragtet i, kommer til at indgå i lagringen af Glen Moray Whisky. Da det jo i modsætning til Bourbon, er både lovligt samt kutyme at lagre single malt i brugte fade.
La Martiniquaise oplyser kun, at deres Old Virginia stammer fra Kentucky, men som det ofte er tilfældet, ikke hvilket destilleri, der står bag. Men et godt bud ville enten være Heaven Hill eller Sazerac’s Barton 1792 destilleri, som begge er notorisk kendte for at sælge Whiskey i bulk. Eller for den sags skyld, et blend imellem de to? For sandheden er, at den Whiskey, der indgår i Old Virginia, fra batch til batch, snildt kan komme fra forskellige destillerier, og derfor også variere i duft samt smag. Da La Martiniquaise jo fra batch til batch, kan afsøge markedet for det bedste tilbud.
Jeg har forsøgt, uden egentlig held, at finde ud af, hvornår Old Virginia kom på markedet. Men det eneste jeg med sikkerhed ved er, at mærket minimum har været tilgængeligt siden 2015 og er blevet udgivet i tre forskellige udgaver. Der henholdsvis har været 6, 8 samt 12 år og alle været flasket ved 40 % ABV.
Old Virginia
- Producent: La Martiniquaise
- Destilleri: Ukendt
- Klassifikation: Kentucky Straight Bourbon
- Alder: 6 år
- ABV: 40 %
- Mash Bill: Ukendt
- Pris: 196 – 249 Kr.
Duft: Vanilje, søde majs samt saltkaramel med en virkelig markant duft af abrikos, som på besynderlig vis, minder mig om de lettere syntetiske abrikos sodavand, man som barn drak spandevis af.
Smag: Meget lys samt udvandet, nærmest ikke eksisterende smag, hvor man lige nøjagtig når at fornemme de søde majs fra næsen, samt en smøragtig note, før eftersmagen træder ind.
Eftersmag: Den smøragtige smag bliver hængene bagerst i munden, imens en virkelig bitter og urt drevet smag af pebermynte, blander sig med kanel og valnødder i den medium lange eftersmag.
Konklusion: Til trods for den 6 årige lagrings tid er Old Virginia helt igennem himmelråbende endimensionel, og har en ufattelig lys mundprofil. Selve smagen brillerer ved sit fravær, og den før omtalte urt drevet eftersmag falder fuldstændig uden for nummer. Man kan selvsagt være forfalden til at tænke, at man – Old Virginia’s beskedne prisskilt taget i betragtning, kvalitetsmæssigt får, hvad man betaler for. Og det er da også fuldstændig korrekt, at handler man Bourbon i prisgruppen 200 – 250 Kr. ikke skal forvente den helt store oplevelse. Når det så er sagt, er Old Virginia, selv i den kontekst, en virkelig dårlig produceret Bourbon, som med flere banelængder bliver overgået at mærker som bl.a. Buffalo Trace og Fighting Cock. Som henholdsvis kan erhverves for 219 samt 259 Kr.
Score: 38/100
Kategori: Bundskraber
Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem
Prisinformation: Den danske markedspris på Old Virginia befinder sig i skrivende stund et sted imellem 196 – 249 Kr. Den er set billigst online hos Bevco & Barlife til 196 Kr. og dyrest hos whisky.dk til 249 Kr.
Den anmeldte flasker er købt af undertegnede i Houlgate, Frankrig for 120 Kr.