Anmeldelser

Buffalo Trace Bourbon – 40% og 45% ABV udgaverne

I betragtning af at vi nu har anmeldt over 150 flasker whiskey her på bloggen – og at næsten 20 af disse kommer fra Buffalo Trace Distillery – så kan man sige, at det er på høje tid, at vi får kigget på Buffalo Trace produktet, samt ikke mindst historien der leder op til den virksomhed vi kender i dag.

Vi har beskrevet fragmenter af historien i adskillige anmeldelser, men her kommer en mere samlet oversigt med de vigtigste hændelser. Selv om vi måske ikke er kendte for at skrive korte anmeldelser, så har jeg faktisk gjort mig umage for at netop denne ikke bliver for lang; Der er så mange hændelser og så mange personprofiler at tage fat på, at der er materiale til en hel bog. Og apropos bøger, så er der netop udkommet en bog om Buffalo Trace med titlen ”Buffalo, Barrels, & Bourbon”. Den glæder jeg mig til at læse, når den kommer til Danmark til november.

En af årsagerne til at jeg har ventet med at anmelde Buffalo Trace produktet indtil nu har været, at jeg ville se hvordan 40% ABV udgaven stod mål med 45% udgaven. Det forholder sig nemlig således at produktet bliver solgt i en 40% udgave i Europa, mens den er 45% i USA. Man har formodentligt gjort dette for at holde prisen nede, da man dermed kunne undgå noget alkoholafgift – men nedvanding af whiskey plejer ikke at have en positiv virkning. Du kan se min ”verdict” nedenfor.

De to forskellige udgaver: 40% og 45% ABV.

Anyway …. jeg har som sagt samlet historien bag destilleriet meget summarisk og har valgt at gøre det i punktform. Og som sædvanligt er der usikkerhed om de præcis årstal og hændelser i begyndelsen:

 • 1775. Brødrene Hancock og Willis Lee begynder at lave whiskey på den lokation hvor Buffalo Trace ligger i dag – dog uden at have et rigtigt destilleri. Detaljerne er omdiskuterede, men denne start er medvirkende til historien om at Buffalo Trace er det destilleri der har fungeret længst, uden at være lukket ned.

 • 1792. Dette er året hvor den første større bygning bliver opført på lokationen og samtidigt det år hvor Kentucky blev sin egen stat (var oprindeligt en del af Virginia, lige som West Virginia også var).

 • 1812. Det vurderes, at det første rigtige destilleri bliver opført dette år (eller muligvis året før) af Harrison Blanton. Hans barnebarn Albert skulle senere blive ham der lagde navn til det nu meget berømte ”Blanton’s” produkt, som vi har lavet hele fire anmeldelser af.

 • 1870. Den notoriske Oberst E. H. Taylor køber destilleriet og omdøber det til ”O.F.C.” som oprindeligt stod for ”Old Fire Copper”, men som senere blev ændret til ”Old Fashioned Copper”. Vi har også anmeldt fire flasker der bærer hans navn.

 • 1878. George T. Stagg køber destilleriet af Taylor, som dog fortsætter med at være ansvarlig for produktionen. Stagg havde tidligere været whiskeysælger og var specielt begejstret for OFC produkterne og var i denne forbindelse blevet gode venner med Taylor. Da Taylor kom i økonomiske vanskeligheder, opkøbte Stagg derfor destilleriet. Navnet ”Stagg” burde også være velkendt i whiskeykredse og vi har anmeldt et par flasker han har lagt navn til.

 • 1904. Destilleriet skifter navn til ”George T. Stagg Distillery” til ære for Stagg der døde kun 58 år gammel i 1893.

 • 1921. Albert B. Blanton overtager rollen som øverste leder for Stagg Destilleriet. Blanton var en utrolig dygtig leder og destilleriet voksede fra 14 til 114 bygninger under hans ledelse. Han forlod destilleriet i 1952 efter 55 års ansættelse og døde i 1959.

 • 1942. Stagg destilleriet runder 1 million producerede tønder med whiskey.

 • 1949. Elmer T. Lee starter hos destilleriet og han skulle senere blive deres første Master Distiller. I 1984 introducerede han ”Single Barrel” konceptet i amerikansk whiskey – og opkaldte produktet efter hans mentor Albert B. Blanton. Single Barrel betyder ”blot” at al whiskeyen i den flaske du står med i hånden, kommer fra samme træfad. I min optik gør dette Elmer til en af de mest betydningsfulde personer i den amerikanske whiskeyindustri og næsten alle producenter har i dag Single Barrel produkter i deres portefølje. I 1999 introducerede destilleriet et Single Barrel produkt opkaldt efter Elmer – også dette har vi anmeldt.

 • 1984. Blanton’s – den første Single Barrel whiskey i USA – bliver introduceret, som nævnt ovenfor. En af de vigtigste begivenheder i amerikansk whiskeyhistorie.

 • 1992. Destilleriet bliver købt af den familieejede virksomhed ”Sazerac Company”. Sazerac er en af de helt store spillere på markedet og ejer over 75 brands såsom 1792, Southern Comfort, Bowman Brothers, Fireball – og ikke mindst de mange brands hos Buffalo Trace.

 • 1999. Destilleriet bliver omdøbt fra ”George T. Stagg Distillery” til ”Buffalo Trace Distillery”. Samme år introduceres mærket ”Buffalo Trace”, som jeg anmelder nedenfor.

 • 2018. Buffalo Trace Distillery runder 7 millioner tønder siden ophøret af forbudstiden (1933).

 

Buffalo Trace Straight Bourbon (40% ABV)

 • Mærke: Buffalo Trace
 • Producent: Buffalo Trace
 • Destilleri: Buffalo Trace
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: Ukendt – dog minimum 4 år.
 • ABV: 40 %
 • Mash Bill: Mash bill #1 (menes at være omkring 85% majs, 10% rug og 5% maltet byg)
 • Pris: Købt for 175,- i november 2019 hos winefamly.com. Pris i dag fra 199,- 

Næse: Behagelig og afrundet næse som forventet. Fuldstændig klassisk Bourbon med karamel og brun farin, men med vaniljen noget afdæmpet. Æbler,  måske en anelse appelsinskal, svag eg og noget der minder om banan, uden at være det. Kan godt være at det mere er honning – svært, helt at bestemmer. Alkohol meget afdæmpet (også som forventet). 

Smag: Relativ lav viskositet og virker noget vandet. Jeg mangler sødmen og synes de krydrede noter (formodentlig tanniner fra egen) er lidt for dominerende.

Eftersmag: Kort og med en lidt bitter afslutnnig.   

Konklusion: Den var helt som jeg forventede og det er ikke nogen stor Bourbon – som dog er over middel god til cocktails (specielt Whiskey Sour). Det er selvfølgelig også begrænset hvad man kan forvente af en flaske til under 200 kroner. Men … rigtig god til prisen. 

Score: 83/100

Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

 

Buffalo Trace Straight Bourbon (45% ABV)

 • Mærke: Buffalo Trace
 • Producent: Buffalo Trace
 • Destilleri: Buffalo Trace
 • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
 • Alder: Ukendt – dog minimum 4 år.
 • ABV: 45 %
 • Mash Bill: Mash bill #1 (menes at være omkring 85% majs, 10% rug og 5% maltet byg)
 • Pris: Købt for 319,- (1 liter) i juli 2021 hos whiskyeksperten.dk

Næse: Meget tæt på 40% udgaven, men med det helt skruet lidt op – og det er jo egentlig ikke overraskende. Vaniljen har dog valgt at stikke hovedet frem – og det fungerer rigtig godt.   

Smag: Klart bedre viskositet og specielt den øverste del af ganen får glæde af dette. Bourbon-noterne kommer nu langt bedre frem. Krydderierne er også mere behagelige og afrundede, sammenlignet med 40% udgaven.

Eftersmag: Mere end godkendt og der er overraskende knald på alkoholen. De bitre noter fra 40% udgaven er der stadig, men lang mere afdæmpede.   

Konklusion: Hvis man omregner prisen for denne whiskey til en standard 700ml flaske, så rammer man 223 kroner. Til den pris er det et fantastisk produkt – og jeg kan kun anbefale, at du køber en flaske inden den bliver udsolgt, hvis du fortsat kan finde den til 319,- hos whiskyeksperten.dk. De små 25 kroner du reelt giver ekstra i forhold til 40% udgaven er en no-brainer. Det er en bedre whiskey som du kan sippe neat, som du helt sikkert kan bruge i en Old Fashioned – og som er billig nok til at du vil bruge den i en whiskey sour.

Score: 88/100

Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *