Old Forester 1924 Straight Bourbon Whiskey
For to måneder siden annoncerede Brown-Forman et nyt medlem af deres Old Forester ”Whiskey Row” serie kaldet ”1924” – og det er lykkedes os at få fat i netop dette produkt, som jeg anmelder her i dag.
Whiskey Row serien består i forvejen af udgaverne 1870 (lanceret i 2014), 1897 (lanceret i 2015) , 1910 (lanceret i 2018) og 1920 (lanceret i 2017). Dem anmeldte jeg tilbage i 2020 – og du kan se anmeldelserne af 1870/1897 her og 1910/1920 her.
Hvis du vil vide mere om de første fire udgaver i serien – og Old Forester generelt – så vil jeg anbefale dig at læse dem først. Du kan også læse detaljer der om Brown-Forman, der (udover Old Forester), bl.a. står bag de store mærker som Jack Daniel’s, Woodford Reserve og Diplomático Rum.
Jeg vil derfor udelukkende fortælle om den specifikke 1924 udgave her – og så naturligvis anmelde den.
Året 1924 er som bekendt præcis 100 år siden – og det er da også derfor den kommer på markedet netop i år. I 1924 havde forbudstiden i USA været i gang i fire år – og Old Forester var en ud af blot seks destillerier der havde fået lov til at fortsætte produktionen, for at kunne fremstille whiskey til ”medicinsk” brug. Jeg har besluttet mig for at jeg ikke ville komme ind på dette emne i denne anmeldelse, da den ville blive ca. 10 gange længe end den er blevet, da der er så utroligt meget at fortælle om whiskey til medicinsk brug. Men prøv at google ”medicinal whiskey” – så vil der komme vilde historier op.
Men tilbage til året 1924: I netop det år valgte man at opkøbe tønder fra nogle af de næsten 200 destillerier der måtte dreje nøglen om i Kentucky, da forbudstiden startede. Det betød også, at man måtte bryde med den normale Old Forester mash bill (72% majs, 18% rug og 10% maltet byg), da tønderne som sagt kom fra forskellige producenter.
”1924” udgaven i Whiskey Row serien fejrer derfor at det er præcis 100 år siden at man – grundet omstændighederne – lavede om på det vante. Og hvis man sammenligner med de fire andre udgivelser i serien, så er der da også tre ting der virkelig skiller sig ud:
- Mash bill er forskellig fra de andre produkter og man har her valgt 79% majs, 11% rug og 10% maltet byg.
- Den er lagret i 10 år – og der er første gang der er en aldersangivelse på et produkt i serien.
- Den vejledende udsalgspris på $115 er ca. det dobbelt af de andre produkter.
Men kan man smage den ændrede mash bill og de ekstra lagringsår? Og kan den høje pris retfærdiggøres? Lad os kigge på det …
Old Forester 1924 Straight Bourbon Whiskey
- Producent: Brown-Forman
- Destilleri: Old Forester Distillery
- Klassifikation: Straight Bourbon
- Alder: 10 år
- ABV: 50%
- Mash Bill: 79% majs, 11% rug og 10% maltet byg
- Pris: Købt i Reno, Nevada i marts 2024 for $129.99. Kan p.t. ikke købes i Danmark.
Duft: Virkelig flot næse hvor flødekaramel, vanilje, sød eg, nødder og let kanel er det mest dominerende. Alkoholen er der også.
Smag: Dejlig mundfornemmelse og sjovt nok med krydderier der minde en anelse om en rye whiskey. Flødekaramellen er væk, men de klassiske Bourbon smagsnoter er helt intakte. Virker mere potent end de 50% ABV.
Eftersmag: Lang og meget behagelig.
Konklusion: En virkelig dejlig Bourbon og måske endda den mest solide i serien. Når man tager prisen i betragtninger dropper den dog ned på en 3. plads, da de fantastiske 1910 og 1920 begge er bedre produkter til prisen. Men, som sagt, en dejlig dram!
Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem