Anmeldelser

Pursuit United – Blended Straight Bourbon & Rye Whiskey – Batch 7CC 

Jeg tænker, at mange, som på den ene eller anden måde beskæftiger sig seriøst med Whiskey uden at have fingrene direkte nede i bolledejen, går rundt med en skjult drøm om at producere Whiskey. Men når de enkelte så endelig bryder fri af flokken og tager springet, står der altid nogen tilbage i kulissen med en lettere forsmået holdning til, om udbryderkongerne ikke hellere skulle tage og beskæftige sig med det, de havde forstand på. Selvom der er pokkers langt fra Nykøbing Mors til den anden side af Atlanten, trives Janteloven også i bedste velgående i Amerika. Hvilket Whiskey podcast duen; Kenny Colman & Ryan Cecil aka. Bourbon Pursuit, ved selvsyn kunne erfare, da de frigav deres Pursuit United blended Whiskyer. For selvom en del af deres kollegaer, følgere og lyttere var positivstemte over for projektet, var der bestemt også dem der mente, at de blot lukrerede på deres gode navn, og nu havde øjnet en måde at tjene hurtige penge på. Og at de gode anmeldelser, som deres Whiskyer modtog kunne begrundes med, at Kenny & Ryan har forbindelser i hver en afkrog af det Amerikansk Whiskey miljø. Hvilken de utvivlsomt har, og der vil selvsagt altid findes rygklappere og dem, som føler sig forpligtet til at udtale sig positivt, da de er venner med de to herrer. Derfor kan det selvsagt også være svært at skille snot fra skæg. Når det så er sagt, er det også usagligt og snæversynet at afskrive samtlige positive anmeldelser og kun vægte de mindre flatterende for pålydende. Men i den henseende befinder vi os heldigvis tilstrækkelig langt fra Amerika, til at vi skal have samme diskussion, når denne anmeldelse rammer gaden.  

Hvor mange der i Danmark lytter til den før omtalte Bourbon Pursuit podcast, skal være usagt. Men i Amerika er der ingen tvivl om, at podcasten med over to millioner årlige downloads, er den største spiller på markedet inden for sin kategori. Podcasten blev i 2015 lanceret af før nævnte; Kenny Colman & Ryan Cecil. Men har sidenhen udviklet sig til, også lejlighedsvis, at inkludere – blandt meget andet, Whisky forfatteren; Fred Minnick. Bourbon Pursuit bliver udgivet en gang ugentligt og har igennem årene, haft stribevis af prominente gæster fra Whiskey industrien på besøg. Og selvom jeg til tider kløjs lidt i de to herrers apati for at stille deres gæster kritiske spørgsmål. Og mener, at de lejlighedsvis bliver forvandlet til mikrofonholdere. Formodentlig af frygt for at træde mulig samarbejdspartner over tæerne. Eller af den simple årsag, at de har taget et aktivt valg om at holde en høflige tone fremfor en kritisk. Hvorom alting er, har jeg samtidig også en god portion respekt til overs for Kenny & Ryan og mener, at deres podcast er et must for enhver, der er interesseret i Amerikansk Whiskey.  

Tre år efter at Kenny & Ryan havde lanceret deres podcast, udkom “deres” første Whiskey, under Pursuit Series mærket. Pursuit Series er i alt enkelthed det, som man i Skotland ville betegne som værende en uafhængig aftapper. Da deres fokus ligger på enkeltfads aftapninger, udvalgt fra en lang række Amerikanske destillerier. I skrivende stund, er der blevet udgivet 57 “episoder” i deres Pursuit Series, hvor hver episode repræsenterer en aftapning.  

I januar 2021 lancerede de deres Pursuit Spirits – Pursuit United serie, som består af en Blended Straight Bourbon samt en Blended Straight Rye Whiskey. De to fik i 2023 følgeskab af yderlige to Whiskyer, som flyver under “The Oak Collection” banneret. The Oak Collection består ligeledes af en Blended Straight Rye samt en Blended Straight Bourbon Whiskey. Der er blevet efterlagret ved hjælp af det, man i fagsprog kalder “oak alternatives”, som mest er kendt fra vinindustrien. Men mere om det lidt længere nede i denne anmeldelse. Da dette emne kræver en lidt længere forklaring. Så lad os først dykke ned i Pursuit Spirits arbejdsmetoder, samt deres blends. 

Først fremdeles er det måske værd at nævne, at det er Ryan Cecil, der står for at blende deres Whiskyer. De to herrer er yderst åbne og transparente omkring deres arbejdsmetoder og deler gladeligt – i det omfang, det er dem muligt, alt fra mash bills til hvilke destillerier der indgår i deres blends. Og jeg kan lige så godt med det samme afsløre, at det ikke er de klassiske destillerier, så som MGP eller for den sags skyld George Dickel, som NDP’er ellers er notorisk kendte for at sourcer deres Whiskey fra, som indgår i deres blends. Tvært imod har Kenny & Ryan indgået aftaler med Bardstown Bourbon Co, Finger Lakes Distilling, Sagamore Spirits samt et unavngivet destilleri beliggende i Tennessee, som vel at mærke ikke er Dickel. Og jeg kan umuligt undlade at dvæle lidt ved, at mindst to af de nævnte, er såkaldte craft destillerier. Hvilket må siges at være ret så innovativt i NDP øjemed. Da de fleste NDP’er som nævnt, sourcer fra de store klassiske destillerier. Hvilket jeg tænker, unægteligt vil give sig til kende i Pursuit Uniteds duft samt smagsnuancer. Men nu, hvor talen alligevel er faldet på, hvilke parametre Pursuit skiller sig ud fra de mere velkendte NDP’er, så er der især en ting, som springer i øjnene. Hvilket er det faktum, at Pursuit Spirits har fremtidssikret kontinuerligheden i deres blends, ved at indgå samarbejde med de forskellige destillerier, om fremadrettet at producere Whiskey, som udelukkende er tiltænkt deres blends. I modsætning til f.eks. Smooth Ambler og High West, som pludselig stod med håret i postkassen. Da en række af de destillerier de normalt købte Whiskey fra, lukkede for pipelinen. Hvorefter kvaliteten på deres sourced mærker, i min optik faldt radikalt. Det kunne selvsagt have været rart med en aldersbetegnelse på de to Whiskier, og hvorfor Pursuit ikke oplyser disse, i det mindste via deres hjemmeside, forstår jeg egentlig ikke. Da jeg andetsteds har kunnet læse mig til, at Kenny gerne deler disse informationer. Hvilket er, at de to blends består af Whiskey, der er mellem 4 til 5 år gammel.  

Jeg plejer at referere til oak alternatives, som Whiskyens svar på tebrevet, og denne metode skiller da også vandene. Da mange er af den holdning, at man ved brugen af oak alternatives begår helligbrøde. Da man er inde og fifle med en essentiel del af traditionel Whiskey produktion. Nemlig tid og Whiskyens naturlige interaktion med fadet. Hvorimod den anden lejer mener, at det er en innovativ måde at skabe nye dufte samt smagsnuancer på. Oak alternatives eller cask cubes, som firmaet InnerStave – som Pursuit benytter sig af, kalder deres produkt. Er “små” træ terninger, der er produceret i det øjemed, at skabe en eller flere smags samt duft nuancer til en i forvejen lagret Whiskey. InnerStave tilbyder en bred vifte af cask cubes, med forskellige egenskaber. Men blot for at give et eksempel på, hvad vi her taler om, reklamerer InnerStave med, at hvis man f.eks. tilføjer deres “American medium toast cubes”, så tilføjer man noter af: “Characteristics of roasted marshmallow, vanilla, with a restrained sweetness.” Så med andre ord, køber man sig til en foretrukken profil. Eller det er i hvert fald, hvad firmaet ligger op til. I praksis forgår det sådan, at man flytter lagrede Whiskey fra fadene over i en ståltank, hvorefter man ved hjælp af et fintmasket net, tilføjer et antal cask cubes efter smag og behag, fristes man til at sige. Hvorefter Whiskyen “efterlagres” indtil man har opnået det ønskede resultat. Eller som InnerStave så raffineret har valgt at kalde denne proces: “Extended oak seasoning”. Som nævnt tidligere har Pursuit Spirits i skrivende stund udgivet to Whiskyer, der har gennemgået omtalte proces. En blended Straight Bourbon samt en blended Straight Rye Whiskey. Hvoraf førstnævnte er blevet efterlagrede med toasted American oak samt French oak cubes. Og sidste nævnte er efterlagret med Sherry French revere oak cubes. 

De to Whiskier, som jeg i denne anmeldelse har valgt at fokusere på, er Pursuit United – Blended Straight Bourbon, samt deres Blended Straight Rye Whiskey, som begge er fra batch 7CC. Pursuit United batch kodesystem, skal læses på følgende måde. Det første tal i tal og bogstavs kombination repræsenterer altid den måned, som blended er flasket i. De efterfølgende to bogstaver repræsenterer de sidste to cifre i året. Hvoraf A er lig med 0. B er lig med 1 og så videre. Hvilket med andre ord vil sige, at batch 7CC er flasket i juli 2022.  

Pursuit United Blended Straight Bourbon er sammensat af Straight Bourbon Whiskeys fra tre destillerier: Bardstown Bourbon Co. i Kentucky (75% majs, 21% rug og 4% bygmalt), Finger Lakes Distilling i New York (70% majs, 20% rød vinter rug og 10% bygmalt), samt et unavngivet destilleri, der er beliggende i Tennessee, som nævnt, ikke er Dickel (80% majs, 10% rug og 10% bygmalt).  

Pursuit United Blended Straight Rye er sammensat af Straight Rye’s fra to destillerier: Bardstown Bourbon Co. (95% rug og 5% bygmalt) og Sagamore Spirits i Maryland, hvorfra der indgår Rye Whiskey med to forskellige mash bills. En high Rye mash samt en barely legal Rye mash, på henholdvis: 95% rug og 5% bygmalt samt 52% rug, 43% majs og 5% bygmalt.  

Pursuit United Blended Straight Bourbon Whiskeys

 • Producent: Pursuit Spirits 
 • Destilleri: Bardstown Bourbon Co. Finger Lakes Distilling samt et unavngivet destilleri i Tennessee  
 • Klassifikation: Blended Straight Bourbon Whiskeys 
 • Alder: NAS 
 • Batch 7CC 
 • ABV: 54%  
 • Mash Bill: 75% majs, 21% rug og 4% bygmalt. 70% majs, 20% rød vinter rug og 10% bygmalt. 80% majs, 10% rug og 10% bygmalt 
 • Pris: 425 Kr. i USA (+ taxes)

Næse: Potent og fyldig næse, hvor det første man bliver mødt af, er en duft af støvet ældgammel savsmuld, der blander sig med halm, som unægtelig minder mig om næsen på Beam’s Choice fra 70erne. Hvor besynderligt det end lyder. De resterende dufte giver sig til kende som stenfrugter, brændt mørk karamel, vanilje, frisk kærnet smør, søde majs og appelsinskal i rigelige mængder.  

Smag: Fantastisk cremet mundfylde, som starter ud med en virkelig behagelig blanding af karamel samt krydrede egetræ, som langsomt fortager sig, og efterlader rum til en let nøddeagtig smag, samt kirsebær, vanilje, bitter lime og hvid peber, der prikker behageligt på tungen.  

Eftersmag: Medium lang eftersmag, hvor stenfrugterne fra næsen vender tilbage, især i form af abrikos, imens en sidste rest kirsebær og egetræ hænger ved. 

Konklusion: Jeg er mildest talt begejstret for Pursuit’s Bourbon og må tilstå, at det er et sublimt blend, som Ryan har fået stykket sammen, og som samtidig opererer i en mere end en rimelig prisklasse, kvaliteten taget i betragtning. Jeg læste et sted, at Pursuit drengene havde udtalt, at deres mål var at skabe en nydelsesværdig hverdags Whiskey. Hvilket jeg selvsagt tager deres ord for, og blot må indskyde, at mine hverdage ville se uendeligt lysere ud, med deres blend i glasset fra mandag til fredag. Næsen er i særdeleshed i særklasse og jeg er fuldstændig solgt til det “dusty” vibe, som den bibringer. Smagen byder på en dejlig cremet mundfylde, som jeg tænker bl.a. kan tilskrives de solide 54%, som denne Whiskey er flasket ved. Derudover er der en fantastisk balance, de forskellige smagsnoter imellem. Hvorefter den lange eftersmag, på fornemmeste vis, binder sløjfe om en sublim helhedsoplevelse, de 425 Kr. som jeg betalte for denne Whiskey, taget i betragtning.  

0
Kvalitet: FANTASTISK
0
Værdi: FANTASTISK

Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Den anmeldte Blended Straight Bourbon er desværre ikke tilgængelig herhjemme. Hvorfor jeg bliver nødsaget til at tage udgangspunkt i de 425 Kr., som den på købstidspunktet kostede i USA.  

 

Pursuit United. Blended Straight Rye Whiskeys

 • Producent: Pursuit Spirits 
 • Destilleri: Bardstown Bourbon Co. & Sagamore Spirits 
 • Klassifikation: Blended Straight Rye Whiskeys 
 • Alder: NAS 
 • Batch 7CC 
 • ABV: 54%  
 • Mash Bill: 95% rug og 5% bygmalt samt 52% rug, 43% majs og 5% bygmalt.  
 • Pris: 425 Kr. i USA (+ taxes)

Næse: Relativ lys næse, især set i forhold til, at dette blend er flasket ved 54%. Hvilket udelukkende giver sig til kende som en varmende fornemmelse omkring remmen af glasset. I modsætning til at tilføje kompleksitet. Flødekaramel er den dominerende faktor, der blander sig med en note af græs i baggrunden, samt en underlæggende nøddeagtig duft, et drys kanel og en anelse mørke blommer.  

Smag: Starter ud med en varm bjørnekrammer, hvorefter en håndfuld kanel bliver tilføjet, som ærligt kommer som noget af en overraskelse, den lyse næse taget i betragtning. Når jeg skriver kanel, skal det læses som en tør “støvet” fornemmelse samt smag af kanelpulver. Jeg når lige at smage et strejf af rug, før en cremet flødeagtig smag sætter ind og kontrabalancerer den tørre kanel smag, som bliver skubbet i baggrunden, imens en bitter mørk chokoladesmag, som vi kender fra den traditionelle kiksekage, kommer hamrende i overhalingsbanen.  

Eftersmag: Den bitre smag af mørk chokolade bliver hængende i den lange eftersmag, hvor smagen bliver mere mineralsk og urt drevet, som tiden går.  

Konklusion: Ærligt, så er jeg på en og samme tid vildt begejstret, men samtidig også utrolig skuffet over denne Rye. Hvilket må siges at høre til sjældenhederne. Begejstret over det festfyrværkeri og den fantastiske rutchebane tur eller udvikling, om du vil, som selve smagen byder på. Men samtidig også skuffet over, at næsen ikke lever op til smagens og eftersmagens høje kvalitetsniveau. Når det så er sagt, skal det med al rimelighed siges, at næsen er forfinet, dens lyse karakter til trods. Hvilket desværre, hvordan man end vender og drejer det, ikke vejer op for dens manglende duftnuancer og kompleksitet. 

0
Kvalitet: RIGTIG GOD
0
Værdi: RIGTIG GOD

Hvad betyder dette?
Tjek guiden til vores scoringssystem

Prisinformation: Den anmeldte Blended Straight Rye er desværre ikke tilgængelig herhjemme. Hvorfor jeg bliver nødsaget til at tage udgangspunkt i de 425 Kr., som den på købstidspunktet kostede i USA.  

De to anmeldte Whiskyer er købt af min bror i Weston, Florida, men betalt af undertegnede.  

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *