Cascade Hollow Distilling Co. (George Dickel)

  • Ejer: Diageo
  • Beliggende: Tullahoma, Tennessee
  • DSP Nr.: DSP-TN-2
  • Officiel hjemmeside: georgedickel.com

George Augustus Dickel blev født uden for ægteskab i Grünberg, Tyskland i 1818. I 1844 emigrerede han til Amerika, hvor han i 1847 slår sig ned og driver en skomagervirksomhed i Nashville, Tennessee. 19 år senere vælger Dickel dog at skifte profession, da han i 1866 åbner sin første spiritusforretning beliggende på 125 Market Street, Nashville, Tennessee. Samme år hyrer Dickel – Maier Salzkotter som tilsynsfører og Salzkotter’s tidligere svoger – Victor Emmanuel Shwab i stillingen som bogholder. Dickel’s forretning bliver hurtigt en succes, og allerede året efter ser han sig nødsaget til at flytte sin butik til en større lokalisation. Samme år begynder Dickel’s at blende Whiskey. Men da han ikke er i besiddelse af en bevilling, bliver han arresteret og dømt til at betale en bøde på $1000 (Svarende til små 110 tusinde Kr. i dag.)

Til trods for det, udvider Dickel’s igen året efter, og flytter – for tredje gang på tre år, ind i en ny og større butik. I 1870 går Dickel’s og Salzkotter sammen om at danne grossist firmaet; Geo. A. Dickel & Co., som, ikke atypisk for deres tid, købte deres whiskey fra lokale destillerier, for derefter at markedsføre Whiskyen under deres egne mærker. Foruden Whiskey solgte Dickel & Co. også vin og øl, og var eftersigende de første i Nashville til at importere Whisky til Skotland og Irland.

Men før vi går videre, tager vi lige en lille afstikker til nabobyen Tullahoma, hvor der i 1878 blev bygget et destilleri, som skulle få signifikant betydning for Dickel & Co. Nemlig F.E. Cunningham og John F. Brown’s Cascade Hollow distillery, som Dickel & Co. begyndte at opkøbe en meget stor andel Whiskey fra. Året efter at Cascade stod færdig, solgte Brown i midler tid sin andel til den lokale forretningsmand Matthew Sims. I 1883 tiltrådte McLin Davis stillingen som ”master distiller” og blev samtidig partner i selskabet. Davis er i øvrigt krediteret for at være manden, som sammensatte den mash bill, som Cascade brugte til at fremstille sin Whisky. I 1888 opkøbte Shwab – som i 1881 var blevet gjort til partner i Dickel & Co., to tredjedele af majoriteten i Cascade. Hvorefter at Dickel & Co. som en naturlig forlængelse heraf, fik eneret til at distribuere Cascade’s Whisky, som blev lanceret under navnet; Geo. A. Dickel & Co. – Cascade Tennessee Whisky.

Salzkotter trak sig tilbage fra Dickel & Co., i 1988, og døde relativt kort efter. I 1886 var Dickel udsat for en alvorlig ride-ulykke, og blev de efterfølgende år nødsaget til at trække sig mere og mere tilbage fra virksomheden, og overlade styringen til Shwab. Dickel døde den 11. juni 1894 i en alder af 76 år, og efterlod sin andel af firmaet til sin kone, Augusta. Augusta gik bort i 1916, hvorefter Shwab blev eneejer af både Dickel & Co. samt Cascade Hollow distillery, som han købte Davis’s sandel af, da han gik bort i 1898.

I 1887 opkøbte Dickel & Co. Climax Saloon i Nashville, hvorefter de begyndte at reklamere for stedet, som værende Cascade Whiskys hovedsæde. Hvilket dog mest af alt synes at være et skalkeskjul, og tages med et gram salt. For i virkeligheden var Climax Saloon et kombineret bordel og spillested, hvor kælderen samt første salen var udstyret med en scene, hvor man b. la. kunne opleve can-can danserinder. Anden sal var udstyret med en bar, hvorfra man kunne købe Cascade Whisky, eller spille om penge ved et af de mange pool borde, som virkede som skalkeskjul for hasardspil. Hvis man bevægede sig op til tredje salen, blev man på trappen mødt af en række ”glædespiger”, som tilbød deres services til de besøgende.  Tredje salen var i øvrigt belejligt indrettet med en række ”soveværelser”. Hvor man for endevæggene, havde ladet falske vægge – der ledte ind til et skab, opføre. Så de prostituerede, i tilfælde af at politiet stormede stedet, kunne gemmes af vejen.

I 1910 begynder forbudstidens indtog i Tennessee og destillerierne får tolv måneder til at stoppe deres produktion og forlade staten. I stedet for at lade et nyt destilleri opføre i en anden stat, vælger Shwab at indgå en kontrakt med Arthur Philip Stitzel, om at producere Cascade Whisky på det legendariske Stitzel destilleri. For at sikre sig at smagsprofilen ikke ændres, lader Shwab et charcoal filter kar opføre hos Stitzel. Og går endda så vidt at han vælger, at lade sit eget team fra Tennessee stå for selve filtrerer af Cascade Whisky.

Da det nationale spiritusforbud træder i kraft i 1920, bliver samtlige amerikanske destillerier, som ikke formår at få en bevilling til lovligt at sælge Whiskey til medicinsk brug, nødsaget til at lukke ned. Men heldigvis for Shwab, får Stitzel en ud af kun seks bevillinger til at distribuere Whiskey. Hvilket gør, at Cascade Whisky kan sælges til ”medicinsk” brug igennem hele forbudstiden.  

Shwab går bort i 1924 og efterlader Dickel & Co. til sine børn. Ved forbudstidens ophør i 1933 og indtil 1937, hvor Shwab familien sælger rettighederne til Schenley, bliver Cascade Whisky produceret hos det nye Stitzel-Weller destilleri i Louisville. Hvorefter Schenley flyttede produktionen af Cascade Whisky fra Stitzel-Weller til Geo. T. Stagg distillery, som var under Schenley’s ejerskab. I dag er Geo. T. Stagg distillery i øvrigt kendt som Buffalo Trace distillery, men det er en helt anden historie. I de lidt over tyve år, som Cascade Whisky blev destilleret hos Stagg, undlod man at bruge den karakteristiske ”charcoal” filtrering, som ellers var synonym med Dickels’s Cascade Whisky og ændrede derfor også betegnelsen fra Whisky til Bourbon.

I 1956 forsøgte Schenley at opkøbe Jack Daniel’s destilleriet, samt deres yderst populære Whiskey mærke fra Motlow familien, som i stedet besluttede sig for at sælge til Brown-Forman. Som de fleste nok ved, er og var Jack Daniel’s – ligesom det også havde været tilfældet med Cascade Whisky, en Tennessee Whisky, som er blevet charcoal filtrerede. Da det ikke lykkedes Schenley at opkøbe Jack Daniel’s, fik det dem i stedet til at lægge sig i direkte konkurrence med Brown-Forman. Hvilket de gjorde, ved at lade Cascade Hollow destilleriet genopføre (få kilometre fra hvor det oprindelige destilleri havde ligget) og genintroducere charcoal filtreringen.

Da Schenley i 1964 endelig var klar til at sende deres Tennessee Whisky på markedet, havde Schenley kortet navnet ned, til slet og ret at hedde George Dickel. Og da Jack Daniel’s bar og stadig bærer Old No.7 betegnelsen på sin whiskylabel, beslutter Schenley sig for at inkorporere numrene 8 og 12, på henholdsvis deres Old No. 8 og deres Superior No. 12 Whisky. Håbet var selvsagt, at Dickel’s mærket med tiden kunne vokse sig større end Jack Daniel’s. Hvilket dog aldrig tilnærmelsesvis skete, da Jack Daniel’s vedbliver med at være det mest solgte Amerikanske Whiskey mærke i verden, med et salg på 13,4 millioner kasser Whiskey alene i 2020.

I 1987 blev Schenley, og dermed Cascade Hollow og Dickel’s whisky mærkerne, solgt til United distillers, som kort fortalt, i dag er en del af Diageo.

I 2015 forlod master destiller; John R. Lunn Dickel’s til fordel for en stilling som master destiller hos Popcorn Sutton destilleri i Tennessee. Popcorn Sutton producerede underlaget Corn Whiskey – også kendt som moonshine og havde taget sit navn efter den notorisk kendte moonshiner; Marvin “popcorn” Sutton, som begik selvmord i 2009, angiveligt for at undgå den fængselsstraf, der ventede ham forude. Sutton blev senere udødeliggjort i dokumentarfilmen; Popcorn Sutton: A hell of a life tilbage i 2013. I 2016 fulgte Allisa Henley, som havde arbejdet under Lunn hos Dickel’s i 12 år trop, og tiltrådte stillingen som master blender hos Popcorn Sutton.

Lunn og Henley introducerede Dickel’s Rye, Dickel’s Barrel Select samt Dickel’s Single Barrel, som var de første nye tilføjelser til Dickel’s portefølje, som i årtier udelukkende havde bestået af deres Old No. 8 samt Superior No. 12.

I 2018 tiltrådte Nicole Austin stillingen som general manager og distiller hos George Dickel, som i samme åndedrag ændrede destilleriets navn til Cascade Hollow Distilling Co. Austin havde b. la. virke som master blender hos Kings County Distillery. Kort efter Austin’ tiltrædelse fik Diageo den geniale ide, at “fejre” deres nydeligt udnævnte destiller ved at frigive Dickel’s Tabasco Barrel Finish. Der som navnet antyder det, er Dickel’s Whisky, der er blevet efterlagret i tønder, der tidligere har indeholdt Mcilhenny Company’s berømte Tabasco peber sovs. Og for at det ikke skal være løgn, bliver en essens af Tabasco sovs derefter blendet sammen med Dickel’s whisky. Ligegyldigt hvad end man mener om produkter som disse, virkede det som en kæmpe fodfejl, at det netop skulle blive Dickel’s Tabasco Barrel Finish, der kom til at markere Austin’s tiltrædelse. Og det skortede da heller ikke på de mange spydige kommentarer på diverse Whiskey forummer, som Dickel’s og Austin efterfølgende måtte lægge øre til. Året efter fik Austin dog rettet lidt op på miseren, da hun udgav Dickel’s Bottled In Bond Whiskey.

Set i en historisk kontekst og i lyset af Dickel’s tidligere bestræbelser på at overgå Daniel’s, og erobre pladsen som den mest fremtrædende producent af Tennessee Whisky, var det da også noget af en nyhed, der ramte min inbox i sidste uge. Da Dickel’s annoncerede, at de til juni (2021) vil lancere en 8 år gammel charcoal filtrerede Bourbon. Hvilket selvsagt har fået den gamle strid om, hvorvidt eller ej, man må kalde en Whiskey, der har gennemgået den såkaldte ”The Lincoln County Process” for en Bourbon, til at blusse op på ny. For nu hvor TTB har godkendt Dickel’s nye label, mente visse Amerikanske Whiskey entusiaster, at man nu endelig kunne fastslå, at Tennessee Whiskey er og bliver Bourbon. Dertil vil jeg dog godt have lov til at gnide salt i det styrtblødende sår, ved at henlede opmærksomheden på, at det bestemt ikke er første gang, at TTB godkender Bourbon, der er blevet charcoal filtreret. Hvis du i øvrigt vil vide mere om ”The Lincoln County Process” og hvad striden går ud på, har min medredaktør Henrik, på fornemmeste vis, beskrevet det i sin anmeldelse af Jack Daniel’s, som du kan læse her.

Følgende George Dickel produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

Denne artikel er skrevet af: Hasse Berg