Anmeldelser

George Dickel Rye


Følgende anmeldelse er anden og sidste del af vores miniserie om Geo. A. Dickel & Co. samt Cascade Hollow distillery. Du kan med fordel læse første del her

Som nævnt i første del, solgte Shwab familien i 1937 rettighederne til Geo. A. Dickel & Co’s Cascade Whisky mærke til spiritus giganten Schenley. Hvorefter Schenley flyttede produktionen af Cascade Whisky fra Stitzel-Weller til Geo. T. Stagg distillery, som var under Schenley’s ejerskab. I dag er Geo. T. Stagg distillery i øvrigt kendt som Buffalo Trace distillery, men det er en helt anden historie. I de lidt over tyve år, som Cascade Whisky blev destilleret hos Stagg, undlod man at bruge den karakteristiske ”charcoal” filtrering, som ellers var synonym med Dickels’s Cascade Whisky og ændrede derfor også betegnelsen fra Whisky til Bourbon.

I 1956 forsøgte Schenley at opkøbe Jack Daniel’s destilleriet, samt deres yderst populære Whiskey mærke fra Motlow familien, som i stedet besluttede sig for at sælge til Brown-Forman. Som de fleste nok ved, er og var Jack Daniel’s – ligesom det også havde været tilfældet med Cascade Whisky, en Tennessee Whisky, som er blevet charcoal filtrerede. Da det ikke lykkedes Schenley at opkøbe Jack Daniel’s, fik det dem i stedet til at lægge sig i direkte konkurrence med Brown-Forman. Hvilket de gjorde, ved at lade Cascade Hollow destilleriet genopføre (få kilometre fra hvor det oprindelige destilleri havde ligget) og genintroducere charcoal filtreringen.

Da Schenley i 1964 endelig var klar til at sende deres Tennessee Whisky på markedet, havde Schenley kortet navnet ned, til slet og ret at hedde George Dickel. Og da Jack Daniel’s bar og stadig bærer Old No.7 betegnelsen på sin whiskylabel, beslutter Schenley sig for at inkorporere numrene 8 og 12, på henholdsvis deres Old No. 8 og deres Superior No. 12 Whisky. Håbet var selvsagt, at Dickel’s mærket med tiden kunne vokse sig større end Jack Daniel’s. Hvilket dog aldrig tilnærmelsesvis skete, da Jack Daniel’s vedbliver med at være det mest solgte Amerikanske Whiskey mærke i verden, med et salg på 13,4 millioner kasser Whiskey alene i 2020.

I 1987 blev Schenley, og dermed Cascade Hollow og Dickel’s whisky mærkerne, solgt til United distillers, som kort fortalt, i dag er en del af Diageo.

I 2015 forlod master destiller; John R. Lunn Dickel’s til fordel for en stilling som master destiller hos Popcorn Sutton destilleri i Tennessee. Popcorn Sutton producerede underlaget Corn Whiskey – også kendt som moonshine og havde taget sit navn efter den notorisk kendte moonshiner; Marvin “popcorn” Sutton, som begik selvmord i 2009, angiveligt for at undgå den fængselsstraf, der ventede ham forude. Sutton blev senere udødeliggjort i dokumentarfilmen; Popcorn Sutton: A hell of a life tilbage i 2013. I 2016 fulgte Allisa Henley, som havde arbejdet under Lunn hos Dickel’s i 12 år trop, og tiltrådte stillingen som master blender hos Popcorn Sutton.

Lunn og Henley introducerede Dickel’s Rye, Dickel’s Barrel Select samt Dickel’s Single Barrel, som var de første nye tilføjelser til Dickel’s portefølje, som i årtier udelukkende havde bestået af deres Old No. 8 samt Superior No. 12.

I 2018 tiltrådte Nicole Austin stillingen som general manager og distiller hos George Dickel, som i samme åndedrag ændrede destilleriets navn til Cascade Hollow Distilling Co. Austin havde b. la. virke som master blender hos Kings County Distillery. Kort efter Austin’ tiltrædelse fik Diageo den geniale ide, at “fejre” deres nydeligt udnævnte destiller ved at frigive Dickel’s Tabasco Barrel Finish. Der som navnet antyder det, er Dickel’s Whisky, der er blevet efterlagret i tønder, der tidligere har indeholdt Mcilhenny Company’s berømte Tabasco peber sovs. Og for at det ikke skal være løgn, bliver en essens af Tabasco sovs derefter blendet sammen med Dickel’s whisky. Ligegyldigt hvad end man mener om produkter som disse, virkede det som en kæmpe fodfejl, at det netop skulle blive Dickel’s Tabasco Barrel Finish, der kom til at markere Austin’s tiltrædelse. Og det skortede da heller ikke på de mange spydige kommentarer på diverse Whiskey forummer, som Dickel’s og Austin efterfølgende måtte lægge øre til. Året efter fik Austin dog rettet lidt op på miseren, da hun udgav Dickel’s Bottled In Bond Whiskey.

Set i en historisk kontekst og i lyset af Dickel’s tidligere bestræbelser på at overgå Daniel’s, og erobre pladsen som den mest fremtrædende producent af Tennessee Whisky, var det da også noget af en nyhed, der ramte min inbox i sidste uge. Da Dickel’s annoncerede, at de til juni (2021) vil lancere en 8 år gammel charcoal filtrerede Bourbon. Hvilket selvsagt har fået den gamle strid om, hvorvidt eller ej, man må kalde en Whiskey, der har gennemgået den såkaldte ”The Lincoln County Process” for en Bourbon, til at blusse op på ny. For nu hvor TTB har godkendt Dickel’s nye label, mente visse Amerikanske Whiskey entusiaster, at man nu endelig kunne fastslå, at Tennessee Whiskey er og bliver Bourbon. Dertil vil jeg dog godt have lov til at gnide salt i det styrtblødende sår, ved at henlede opmærksomheden på, at det bestemt ikke er første gang, at TTB godkender Bourbon, der er blevet charcoal filtreret.

Hvis du i øvrigt vil vide mere om ”The Lincoln County Process” og hvad striden går ud på, har min medredaktør Henrik, på fornemmeste vis, beskrevet det i sin anmeldelse af Jack Daniel’s, som du kan læse her.

Dickel introducerede deres Rye Whisky tilbage i 2012, og den flaske, jeg anmelder i dag, stammer fra omkring 2013. Hvis vi tager et kig på Dickel’s bagside etikette, skriver de følgende; Our smooth rye whisky is inspired by the timeless traditions and small batch craftsmanship that make our Tennessee Whisky world famous. This remarkable whisky is crafted by distilling a 95% rye whisky – among the highest rye content whiskies to be found. Nu kan jeg selvsagt ikke udtale mig om, hvad de gæve gutter i Dickel’s marketing afdeling har i tankerne, når de skriver, at deres Rye Whisky er inspireret af de tidløse traditioner, der gør deres Tennessee Whisky verdensberømt? Men et forsigtigt bud herfra ville være, at deres Whisky var destilleret hos Cascade Hollow og lagret i… Tennessee? Men det er sjovt nok ikke tilfældet. For åbenbart skulle Dickel’s et smut forbi Lawrenceburg, Indiana, for at hente inspiration til deres verdensberømte Tennessee Rye Whiskey. Nærmere bestemt MGP, som har destilleret samt lagret den Whiskey, som udgør Dickel’s Rye. Det skal dog hermed tilføjes, at Dickel’s heller ikke ligger skjul på overnævnte. For til trods for, at de ikke ligefrem skilter med det på deres label, er oplysningerne at finde via deres hjemmeside. Derudover sender Dickel’s – ikke ulig under forbudstiden, deres egen producerede ”charcoal” til MGP, som derefter står for selve filtreringen af Rye Whiskyen.

George Dickel. Rye Whisky

  • Mærke: George Dickel
  • Destilleri: MGP
  • Alder: NAS
  • Mash Bill: 95% rug, 5% bygmalt
  • Whiskey type: Rye Whisky
  • ABV: 45%
  • Pris: 449 kr. for 1 liter

Næse: MGP’ klassisk dild profil blander sig med Dickel’s mineralske ”vitaminpille” duft, som jeg også beskrev i min tidligere anmeldelse af Superior. Nr. 12. Men her er den, Gud nåde og trøste os, heldigvis ikke så dominerende, men bliver holdt i skak af MGP’ bastante 95 % rug mash, som dog også virker en smule lukket omkring sig selv. For man skal virkelig arbejde med næsen, for at finde meget andet end bagte æbler, og for en MGP high Rye, lettere skuffende blandet pose rug krydderier. Frugt sødmen er der bestemt, men jeg kan ikke definere de enkelte frugter fra hinanden. Et let strejf af creame brulee, og lyst eg, det er det hele!       

Smag: Lettere flad mundprofil uden egentlig viskositet. Tynd sort te, som knap og nap har trukket tiden ud. Muskatnød, dild og let syrlige røde bær.   

Eftersmag: Rug krydderierne kommer en anelse mere til live, men dør hurtigt hen i den medium lange eftersmag, som derefter bliver båret af en urteagtig smag, der bliver hængende forrest i munden.

Konklusion: En vellagret 95/5 % MGP Rye, der er flasket ved en tilpas høj alkohol procent, kan være et fantastisk bekendtskab. Dem der har været så heldige at krydse klinger med benævnte, ved præcis, hvad jeg taler om, og kan derfor også allerede konkludere, at Dickel’s Rye ikke figurerer under den kategori. Det er den simpelthen, på alle led og kanter, for stringent, lukket og endimensionel til.

Score: 65/100
Kategori: Under middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte Whiskey er købt af undertegnet i Bilka

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *