Anmeldelser

Wild Turkey 101 Rye

Denne anmeldelse er en kort opfølgning på mit Wild Turkey 101 indlæg fra januar i år – hvor jeg på det tidspunkt aldrig havde smagt Rye udgaven. Det er så i den grad lykkedes siden – og der er i skrivende stund blevet tømt 5 flasker her i huset (med yderligere 3 flasker på spring, som du kan se på billedet …).

Og inden du tænker at jeg må have et seriøst problem, så er forklaringen den, at vi er begyndt at bruge WT 101 Rye i stort set alle vores cocktails – og vi har haft en del besøgende over sommeren 😊

Af uransagelige årsager er Rye udgaven svær at få fat i herhjemme – og er dyr de steder hvor den kan fås. Det var den primære årsag til at jeg ikke fik den med i den oprindelige anmeldelse. Men nu har jeg heldigvis fundet www.mybooze.eu hvor den kan købes for det der svarer til 250 kroner for en hel liter inkl. transport fra Tyskland. Now we are talking – og det er ca. næsten halv pris af det du kan købe den for her i Danmark.

Som jeg skrev i den tidligere anmeldelse, så kan du også få deres Rye i en 81 proof udgave (40,5% ABV), men baseret på den generelle holdning til den udgave blandt anmeldere, så er det ikke en udgave som jeg gider købe. Du kan i øvrigt se en oversigt over alle mange Wild Turkey produkter vi har anmeldt her: https://straightwhiskey.dk/wild-turkey/

Da jeg allerede har beskrevet historien bag Wild Turkey – og ikke mindst deres ”101” serie, så tænkte jeg, at jeg blot kort ville opridse de vigtigste hændelser i forbindelse med Wild Turkey’s Rye produkter. Som du kan se nedenfor, så startede man med at købe Rye’en fra andre producenter – og man kom kun langsomt i gang med egen produktion. Faktisk var situationen den, at man indtil for få år siden kun producerede Rye 2 dage om året!

Wild Turkey Rye whiskey tidslinje

(Dele gengivet med godkendelse fra www.rarebird101.com)

 • 1950: WT introduceret deres første Rye produkt med whiskey købt fra ”Baltimore Pure Rye” i staten Maryland. Efter sigende er mash bill 65% rug, 23% majs og 12% maltet byg).

 • 1960: Rye whiskeyen kommer nu fra Michter’s/Pennco i staten Pennsylvania og til dels fra staterne Maryland og Illinois indtil 1979.

 • 1974: Egen produktion starter nu i Kentucky og det formodes, at mash bill nu er 52% rug, 36% majs og 12% maltet byg. Det er det man i branchen kalder for en ”barely legal” Rye, da den nedre grænse ligger på 51%.

 • 2004: Barrel Entry Proof” øges fra 107 til 110 (for både Bourbon og Rye), da det var svært, at følge med i efterspørgslen.

 • 2006: ”Barrel Entry Proof” øges fra 110 til 115 (igen for både Bourbon og Rye). Efterspørgslen er åbenbart stadig høj.

 • 2007: ” Russell’s Reserve 6 Year Old Rye” bliver introduceret.

 • 2011: WT tager deres nye store destilleri I Lawrenceburg, Kentucky i brug – hvor der også produceres Rye. Dette destilleri afløser ”Ripy Bros. Distillery” (også kendt som ” Boulevard”).

 • 2012: WT Turkey 81 Rye bliver introduceret – og 101 udgaven bliver produceret i langt mindre mængder. ”81” udgaven hedder i dag blot ”Wild Turkey Rye”.

 • 2014: WT 101 tilgængeligheden øges – nu primært som 1-liter flasker (præcis som den jeg anmelder nedenfor).

 • 2015: ” Russell’s Reserve Single Barrel Rye” bliver introduceret. Den har jeg anmeldt her: https://straightwhiskey.dk/2021/02/01/wild-turkey-russells-reserve/.

 • 2019: ” Wild Turkey Master’s Keep Cornerstone” bliver introduceret – WT’s første Limited Edition Rye.

 • 2020: “Wild Turkey Rare Breed Rye” (som jeg håber snart at kunne anmelde) ser dagens lys.

 

Og så til selve anmeldelsen:

 

Wild Turkey 101 Rye

 • Producent: Wild Turkey
 • Destilleri: Wild Turkey Distillery
 • Klassifikation: Straight Rye Whiskey
 • Alder: NAS, med minimum 5 år
 • ABV: 50,5 %
 • Mash Bill: Ikke oplyst officielt, men vurderes til at være 65% rug, 23% majs og 12% maltet byg.
 • Pris: Købt i april 2021 hos www.mybooze.eu for €31,99 + fragt. Pris i Danmark p.t. 429,- kroner.

Duft: God sødme – og generelt fravær af de krydrede noter man normal ser i en Rye. Dette skyldes nok primært det meget lave indhold af rug (no shit, Sherlock). I det hele taget er næsen ret afdæmpet, men alligevel behagelig. De konkrete ting jeg trods alt kan fange er æble, eg, vanilje og lidt karamel. 

Smag: Silkeblød fornemmelse på ganen og ganske god viskositet. Der er et lille skift her fra det søde til det mere krydrede.

Eftersmag: Medium længde – men faktisk en anelse længere end jeg havde forventet. I starten kommer krydderierne nu mere frem og derudover synes jeg specielt at kanel og eg bliver dominerende. Afslutningsvis får sødmen igen lidt mere kraft.

Konklusion: Der er her tale om et godt og robust produkt, som er helt fænomenalt til at lave gode cocktails med – og som absolut godt kan sippes “neat”. Når vi samtidigt taler om et produkt med en solid alkoholstyrke som jeg har erhvervet for 250 kroner for en hel liter – så er en høj karakter allerede hjemme. Jeg foretrækker Rye udgaven frem for Bourbon udgaven i deres 101 serie – men det vil der muligvis være nogen der er uenige med. Min score nedenfor er baseret på de danske priser og taget i betragtning af at den koster 20% mere end deres Bourbon  – så price/performance er på niveau. Hvis den havde kunnet købes herhjemme for 250 kroner – så havde den fået et par point mere.

Score: 87/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystemd

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *