Wild Turkey

  • Ejer: Campari
  • Beliggende: Lawrenceburg, Kentucky
  • DSP Nr.: DSP-KY-67 & DSP-KY-71
  • Officiel hjemmeside: Wildturkeybourbon.com

Historien bag WT er kompliceret at få fortalt med få ord, da der er tale om flere tidslinjer der render sammen – og en masse ændringer i de forskellige destillerier der endte med det WT destilleri vi kender i dag. Bl.a. har der ligget destillerier med 7 forskellige navne på den lokation hvor de ligger i dag: ”Old Moore”, ”Old Hickory Springs”, ”Ripy Brothers”, ”Anderson County”, ”Boulevard”, ”J.T.S. Brown” og til sidst selvfølgelig ”Wild Turkey Distillery”.

Den spæde start

Afhængig af hvordan man ser på sagerne, så startede WTs historie enten i 1830, 1850 eller 1855. Mange historikere refererer til 1830 som den første start – men det er kun fordi det var året, hvor Ripy familien (der er vigtige i denne sammenhæng) kom til USA. Jeg synes ikke helt det kan regnes med. I 1850, derimod, så blev det første destilleri bygget på den lokation hvor WT ligger i dag – den gang under navnet ”Old Moore”. Det synes jeg personligt er det rigtige årstal for starten. WT selv har dog selv valgt 1855, da det var året hvor firmaet ”Austin Nicols” startede med at distribuere vin og spiritus – og det er da også det årstal man den dag i dag har på flaskerne. Dette firma overtog senere WT og deres navn står stadig på WT flaskerne (om end meget diskret, de seneste år). Men, som sagt, jeg synes (i denne lille lukkede kreds) at 1850 må være det rigtige år (og er helt med på at det specifikke år for ikke-nørder må gå under kategorien ”uvigtigt”).   

Historien bag navnet ”Wild Turkey”

I 1936 tager Austin Nicols præsidenten Thomas McCarthy noget whiskey med fra destilleriet på en jagttur hvor planen var, at skyde fritgående kalkuner – som hedder ”Wild Turkey” på engelsk. Jagtvennerne var så begejstrede for den whiskey han havde taget med, at de efterfølgende bad ham om at tage ”that wild turkey whiskey” med på efterfølgende ture. Herefter hang kælenavnet ved – og man besluttet at navngive den whiskey de solgte ”Wild Turkey” fra og med 1940.

På det tidspunkt stammede den whiskey man solgte under WT navnet fra forskellige kilder – og deres eget destilleri var blot en af dem. Man skulle faktisk helt frem til 1971 før man endeligt stoppede med at købe whiskey hos andre producenter – og det skete da Austin Nicols købte Boulevard destilleriet samme år. I forbindelse med købet omdøbte man Boulevard til ”Wild Turkey Distillery” – og sådan har det jo været lige siden.

Jimmy Russell bliver ansat

Jeg mødtes med Jimmy Russell i august 2017 – en stor oplevelse at tale med ham

Vi skruer nu tiden tilbage fra 1971 til 1954, hvor den legendariske Jimmy Russell bliver ansat som Master Distiller. Jimmy er fortsat ansat – nu på 66. år – og bliver af næsten alle i branchen betragtet som den eneste tilbageværende af de helt store Bourbon-personligheder. Jeg har selv været så heldig at mødes med ham på tomandshånd – og det er det absolut største øjeblik i min tid som Bourbon-entusiast; På vej tilbage til hotellet efter et besøg hos Four Roses, så kom vi forbi WT – og jeg tænkte at jeg liiiiige ville se om de havde noget spændende i deres Gift Shop. Og der sad han såmænd i hjørnet på en stol og lavede autografer på de flasker folk købte. Der var næsten ikke et øje, så jeg benyttede lejligheden til at tale med ham – og han kunne blandt andet fortælle, at han havde været i København to gange.

Anyway …. Jimmy’s betydning for WT og industrien som helhed har været fænomenal – og vi kan måske komme ind på detaljerne i en senere anmeldelse. Han er som sagt fortsat ansat hos WT – og har siden 2015 delt Master Distiller titlen med hans søn Eddie Russell.

WT 101 og lidt om deres mash bills

Deres mest kendte produkt er ”101”. Tallet henfører til alkoholstyrken i amerikanske ”proof”, som er præcis det dobbelte af den alkoholskala vi bruger Europa (ABV). Alkoholstyrken er med andre ord 50,5%.

101 kom på markedet for første gang i 1942 – og fik følgeskab af en ”Rye 101” i 1950. I 1974 lavede man også en 80 proof udgave, som i 2011 blev lavet om til 81 proof – og som fik følgeskab af en ”Rye 81” i 2012. De nye 81 udgaver var målrettet barer til produktion af cocktails – og blev betragtet som Eddies svendestykke.

Hele WTs portefølje består af 20 forskellige whiskeyprodukter – og vi kommer til at anmelde en god håndfuld af disse i 2021. Interessant er det dog, at alle disse produkter benytter samme mash bill, underforstået én for deres Bourbon produkter og én for deres Rye produkter. Herudover har de aldrig officielt bekræftet deres mash bills, men næsten alle i industrien er enige om at de er som følger:

  • Bourbon: 75% majs, 13% rug og 12% maltet byg.
  • Rye: 52% rug, 36% majs og 12% maltet byg.

Det er ikke kun interessant, men også direkte overraskende, at de ikke har eksperimenteret lidt igennem årene. Sidste år hørte jeg et interview med Eddie Russell hvor han kunne fortælle, at dette nok ikke ville ændre sig, så længe hans far Jimmy levede. Der er, for mig, heller ingen tvivl om, at Eddie selv ville begynde at eksperimentere, når han engang alene skal tage beslutningerne. Jeg tror derfor at vi på et tidspunkt ser bl.a. Bourbon-produkter fra WT med et højere indhold af rug.

Og vedr. højere indhold af rug, så er der en ting der undrer mig: På den “strip” der er klistret over proppen, så står der “HIGH RYE”. Det er jo lidt besynderligt, da 13% rug ikke kan betragtes som en speciel høj andel. Nu er “High Rye” ganske vist ikke en standard, men det er alligevel mystisk. Jeg har brugt en delt tid på at søge information uden held – og kan se der også er andre der undrer sig. Til sammenligning er Four Roses High Rye 35% rug – mens deres normale andel af rug er 20%.

Følgende Wild Turkey produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

Denne artikel er skrevet af: Henrik Brandt