High West

  • Ejer: Constellation Brands
  • Beliggenhed: Wanship, Utah
  • Officiel hjemmeside: Highwest.com

High West Distillery blev etableret af daværende biokemiker David Perkins og hans kone Jane, som åbnede High West Distillery & Saloon i Park City, Utah tilbage i 2007. Destilleriet – også kendt under navnet The National Garage har til huse i en forhenværende livery stable, hvor heste ejere, i tidernes morgen, imod betaling, kunne få deres hest opstaldet. High West Distillery & Saloon fungerede indtil 2014 som et kombineret spisested med dertilhørende bar, samt destilleri – hvor beskedent det end var, med sin 750 liters kobber pot still. Desuden åbnede Perkins ægteparret også en restaurant lidt længere nede af gaden, under navnet; The Nelson Cottage.

Da High West blev etableret, ansatte David & Jane Perkins, Brendan Coyle som master distiller. Brandan havde tidligere arbejdet for Red Rock Brewing Co og besad en Masters in Brewing og Distilling Sciences fra Heriot-Watt Universitetet i Edinburgh. Brendan Coyle kom hurtigt til at spille en afgørende rolle for High West, hvor især hans uovertrufne evner til at blende udvalgte fade sammen til unikke whiskyer, kom til at danne grundlag for den succes, som High West med rette kom til at nyde godt af. En kunstform, som Brendan utallige gange har skullet stå på mål for, da de noget konservative amerikanske forbrugere og kritikere, i modsætning til de skotske, i starten havde noget svært ved at få øjnene op for at blended straight whiskey kunne være af en kvalitet, som var værd at drikke. Personligt tror jeg, at en del af forklaringen skyldes, at mange forbrugere forvekslede blended whiskey – hvor det er tilladt at tilføje neutral spiritus, med blended straight whiskey, som High West producerer – hvor det ikke er tilladt at tilføje neutral spiritus. Langsomt men sikkert begyndte de amerikanske forbrugere at indse, at High West i den grad havde noget at byde på, og i dag står Brendan Coyle, som en af pionerende bag blended straight whisky kategorien, om ikke andet så i min bog, selvom der er mange der hellere vil tilskrive Freddie Noe den ære, men det bliver ikke på min vagt.

I 2014 blev High West’ nye 3000 kvadratmeter store super destilleri bygget, ca. 20 minutters kørsel fra det oprindelige. High West’ nye destilleri er udstyret med en skotsk 5.700 liters Forsythe kobber pot still, men gjorde allerede ved opførelsen af destilleriet klar til, at yderlige tre kunne installeres.

I oktober 2016 blev High West købt af den amerikanske øl importør Constellation Brands for $160 millioner. Handlen inkluderede samtlige af High West’ mærker, samt ejerskabet over både The National Garage og The Nelson Cottage. Samtidig overtog Constellation Brands også lejemålet af High West’ nye destilleri, og valgte heldigvis i den forbindelse at  beholde Brendan Coyle på posten som master distiller.

Selvom High West producerer deres egen whiskey, køber de – enten igennem whiskey brokers eller direkte fra producenten selv, hovedparten af den whisky der indgår i deres blended whiskyer, hvoraf størstedelen kommer fra MGP, samt en række andre unavngivne producenter. Men også Four Roses – som indgik i American Prairie Reserve, og Barton 1792 Destillery, som tidligere har indgået i en række af deres mærker kan nævnes her. High West’ standard produkt serie indeholder deres American Prairie Bourbon, Double Rye, Rendezvous Rye, samt Campfire. High West’ såkaldte limited release serie, virker mest af alt som en kreativ legeplads, hvor Brendan Coyle kan få lov at eksperimentere med at sammensætte forskellige whiskey typer, som Bourbon og Rye, som han gjorde det med Bourye, eller teste hvilken smagsindvirkning brugen af fade, som tidligere har indeholdt forskellige typer af vin, har på whiskyen, som det var tilfældet med f. eks Yippee Ki-Yay, som var blevet efterlagret i en blanding af syrah og vermouth fade.

På nuværende tidspunkt udgør sourced whiskey ca. 90 % af High West samlede salg, og der er ingen tvivl om, at High West, ligesom det er tilfældet med blandt andre Smooth Ambler, har en kæmpe udfordring i forhold til at vende forbrugerne til deres eget destillat. En anden og ikke ubetydelig udfordring for High West er – at siden de blev etableret tilbage i 2007, har prisen på en tønde whiskey nået astronomiske højder, hvilket har resulteret i, at High West i 2018 ændrede en del af deres oprindelige opskrifter, og begyndte at tilføje deres eget ”yngre” destillat til en række af deres blends.

Følgende High West produkter er anmeldt hos Straight Whiskey.dk:

 Denne artikel er skrevet af: Hasse Berg