Anmeldelser

High West. Double Rye & American Prairie – Batch 20B11

Da Henrik og jeg, for snart to år siden, åbnede dørene til Straight Whiskey.dk var High West’ produkter nogle af de første Whiskyer, jeg anmeldte. Hvilket der var en rigtig god grund til. Da jeg mente, at High West’ produkter tilbød fantastisk kvalitet, indenfor en prisklasse, hvor de fleste kunne være med. Problemet var bare allerede dengang, at Sprit & Co. – som havde haft agenturet på High West, havde ophørt deres samarbejde med destilleriet, og at det som en naturlig forlængelse heraf, var begyndt at blive vanskeligt at finde en forhandler i Danmark, som stadig havde deres flasker på lager. Hvilket også gjorde, at bl.a. Whisky.dk vanen tro, så sit snit til at hæve prisen betydeligt på de flasker, de stadig havde i deres beholdning. Men det ændrede sig heldigvis i maj i år (2020), da CRT Spirits overtog agenturet og begyndte at importere High West til Danmark igen. Men meget forplumret vand er løbet under broen siden de danske Whiskey forhandlere første gang kunne sætte High West’ produkter i deres udstillingsvinduer.

For siden dengang er High West blevet solgt til Constellation Brands, og er i stigende grad begyndt at producere deres egen Whiskey, som nu indgår i en række af deres blends. Hvilket jo giver god mening, når man har ladet et 3000 kvadratmeter stort destilleri opføre. Men selve fad-andelen og ikke mindst de forskellige fades alder, der indgår i High West’ blendede produkter, er det helt springende punkt imellem de batches, der var tilgængelige på det danske marked, og de, der bliver udgivet nu til dags. Derfor er det heller ikke uvæsentligt, at vi tager et nærmere kig på forskellene imellem de forskellige batches. Før vi går til de endelige anmeldelser af High West’ American Prairie Bourbon samt deres Double Rye, som er High West’ billigste produkter. Eller ”billig” er måske så meget sagt i den sammenhæng. Da de nye batches der landede i Danmark i maj, desværre ankom med en ikke ubetydelig prisstigning, i forhold til de ældre batches. Hvilket beklageligvis gør, at de før nævnte flasker nu koster henholdsvis 550 kr. i modsætning til de 350 – 375 kr., som de tidligere kunne erhverves for.

High West producerer som nævnt blended Whiskey. Eller for at være eksakt: A blend of Straight Bourbons samt a blend of Straight Rye Whiskyer, som man endelig ikke må forveksle med førstnævnte. Forskellen, og en ting som mange pga. af blended skotsk whisky, ofte går galt i byen af er, at det i en Amerikansk produceret blended Whiskey er tilladt at tilsætte ”neutral grain spirit”, hvorimod det ikke er tilladt i blended Straight Bourbon samt blended Straight Rye Whisky. High West, som åbnede sine døre tilbage i 2007, købte de fade, der indgik i deres forskellige blends, fra b. la. Four Roses, LDI (det nuværende MGP), Barton 1792 Destillery samt en række unavngivne destillerier. Men det ændrede sig i 2018, hvor High West ændrede samtlige af deres blend opskrifter, og droppede deres tidligere samarbejde med Four Roses og Barton og begyndte at tilsætte deres eget destillat til en række af deres blends.

Således indeholdt American Prairie Reserve – som den hed indtil 2015, hvor High West kortede navnet ned til American Prairie, 10 års gammel ”high rye” Straight Bourbon fra Four Roses samt 6 års gammel Straight Bourbon fra LDI. Hvoraf førstenævnte havde en mash bill på 75% majs, 20% rug og 5% bygmalt, og sidste nævnte 60% majs, 35% rug og 5% bygmalt. Hvorimod de batches der udkom efter 2018 indeholder 2 – 13 års gammel Bourbon, som stammer fra MGP samt et unavngivet destilleri. De to mash bill’s består henholdsvis af 75% majs, 21% rug og 4% bygmalt (MGP) samt 84% majs, 8% rug og 8% bygmalt. Til trods for at High West kun oplyser det ene destilleri, er jeg villig til at sætte en kasse af Henriks højtelskede Michter’s Unblende på højkant, og vædde med, at de fade stammer fra George Dickel, som vi endnu ikke har anmeldt, men jeg godt kan afsløre, at jeg ikke er nogen stor fan af, for at sige det mildt. Bemærk i øvrigt hvordan High West plejede at aldersbetegne de forskellige fade, der indgik i deres blend, og hvordan de nu blot skriver 2 – 13 års gammel Bourbon. Da High West ikke oplyser fad-andelen i deres blend, har vi selvsagt ikke en kinamands chance for at vide, hvor stor en andel af henholdsvis 13 og 2 års gammel Bourbon, der indgår i deres blend. Men det kan være, at vi får en bedre fornemmelse af netop dette, når vi om et øjeblik skal til at smage på dråberne.

Det batch, som jeg skal til at anmelde, bærer koden 20B11, som står for år/måned/dag, hvilket vil sige, at den blev flasket den 11. februar 2020. B er selvsagt det andet bogstav i alfabetet, og derfor synonym med februar måned. Whiskyen er vandet ned til High West’ klassiske 46%.

Hvis du vil vide mere om High West, har vi tidligere bragt en fyldestgørende beskrivelse af destilleriet, som du kan læse her. Som nævnt, har jeg tidligere anmeldt et ældre batch af American Prairie Reserve, som jeg her kan afsløre, at jeg tildelte 89 point. Hvis det har din interesse, kan du læse anmeldelsen her.   

High West. American Prairie – Batch 20B11       

 • Producent: High West
 • Destilleri: MGP & et unavngivet destilleri
 • Klassifikation: A blend of straight Bourbon Whiskeys
 • Alder: NAS
 • ABV: 46%
 • Mash Bill: 75% majs, 21% rug, 4% byg malt/84% majs, 8% rug og 8% bygmalt
 • Fad type: Nye forkullede egetræsfade
 • Batch: 20B11
 • Pris: 500 – 549 kr.

Næse: Flødekaramel! Eller for at være mere specifik; En dominerende duft af ren fløde, med en underlæggende karamel note. Næsen er på en og samme tid frugttung og yderst majs sød. Hvor især stenfrugter – sød abrikosmarmelade og kirsebær er fremtrædende. Næsen er i det hele taget sød med sød på og det eneste der afholder den fra totalt at kammer over, er en anelse sort peber i bunden af glasset.  

Smag: Man når lige at registrerer en meget lys og vanilje sød smag, som unægtelig minder om en klassisk softice, før eftersmagen træder ind i billedet.

Eftersmag: Sødmen fortager sig heldigvis og bliver overraskende overtaget af en egetræs krydret smag med sort peber og muskatnød, som ligger sig som en varm dyne i hele ens undermund, indtil den langsomt fader ud.

Konklusion: Ultra sød og endimensionel næse, som desværre minder mig om en række yngre og underudviklede MGP Bourbons, som jeg på det seneste har smagt. Selve smagen er forbavsende kort og igen sødladen, hvilket også er tilfældet med George Dickel’s diametrale modsætning af en overlegen whiskey, nemlig deres; Surperior No. 12 Recipe. Jeg mindes ikke tidligere at havde nævnt en Whiskys eftersmag, som det stærkeste element, med det er rent faktisk tilfældet her, og lige nu sidder jeg på det kraftigste og overvejer, om jeg egentligt – når alt kommer til alt, blot føler det befriende, at sødmen blev erstattet af en mere subtil note. Ikke for at lyde som en af Shakespeares’ melankolske karakterer, men jeg var blandt de første til at begræde American Prairie’s exit fra Danmark, og havde med længsel set frem til at den vendte tilbage, men den viser sig desværre blot at være et svagt ekko af hvad den var engang. Men jeg har heller ikke været blind overfor den udvikling som High West’ blends har gennemgået, og derfor kommer det heller ikke som den store overraskelse, at deres nuværende batches ikke byder på den samme kvalitet som tidligere.

Score: 65/100
Kategori: Under middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

High West. Double Rye – Batch 20B11

Som nævnt tidligere ændrede High West deres blend opskrifter i 2018. Indtil da, var deres Double Rye et blend imellem en 16 års gammel Straight Rye Whiskey fra et unavngivet destilleri, med en mash bill på 53% rug og 37% majs, samt en to års gammel Straight Rye fra MGP’s legendariske 95% rug og 5% bygmalt mash bill. De nuværende batches er stadig et blend imellem to straight Rye’s. Hvoraf den ene stadig stammer fra MGP og er lavet ud fra den samme mash bill, som de tidligere batches. Hvorimod den 16 års Rye fra det unavngivne destilleri, er blevet udskiftet med High West’s egen 80% rug og 20% bygmalt mash bill. Blended består for nuværende af 2 – 7 års Straight Rye Whiskey.   

 • Producent: High West
 • Destilleri: MGP & High West
 • Klassifikation: A blend of straight Rye Whiskeys
 • Alder: NAS
 • ABV: 46%
 • Mash Bill: 95% rug og 5% bygmalt & 80% rug og 20% bygmalt
 • Fad type: Nye forkullede egetræsfade
 • Batch: 20B11
 • Pris: 500 – 549 kr.

Næse: Lys og let ungdommelig alkohol profil, der dog samtidig byder på en behagelig krydret næse – hvor især sort peber samt kanel er fremherskende, der får selskab af en dominerende note af kærnet smør, bagte æbler, mørke blommer, søde klementiner samt MGP’ klassiske dild note. Ikke videre kompleks, med derimod let tilgængelig og yderst behagelig. 

Smag: Udmærket viskositet, uden dog at være prægende. Frugt juice sød, hvor man lige når at opfange papaja, ananas og appelsin, før eftersmagen overtager.

Eftersmag: Frugt sødmen fortager sig hurtigt, og bliver erstattet af en tør kort til mellemlang eftersmag, som består af tobaksblade, kanel og lakridsrod. Hvoraf jeg personlig ikke er nogen stor fan af sidste nævnte. Hvilket selvfølgelig er en personlig reference, og ikke en egentlig kritik af selve Whiskyen. 

Konklusion: Af årsager, uransagelige for selv jeg, har jeg ikke smagt de ældre batches af Double Rye og har derfor heller ikke noget sammenlignings grundlag at stå på. Når det så er sagt, har jeg smagt tilstrækkelig mange 95/5% MGP Rye’s til at vide, hvornår de går rent hjem, hvilket desværre ville være synd at sige, fuldstændigt er tilfældet med High West’s Double Rye. Jeg kan simpelthen ikke undlade at tænke på, om det er High West’s eget destillat i blendet, der trækker en ellers vanlig god Rye Whiskey ned?  Som nævnt er næsen let tilgængelig og yderst behagelig, uden dog at byde på nogen egentlig kompleksitet. Selve smagen har en udmærket viskositet, men er derimod – efter min smag, alt for kort og endimensionel. Med andre ord, så er det som om, der hele vejen igennem er en faktor, der trækker kvalitetsniveauet ned. Hvis du nogensinde selv har leget med at blende Whiskey, ved du, at summen kan blive større end de enkelte dele, og at nogle Whiskyer komplimenterer hinanden utroligt godt, hvorimod andre bestemt ikke gør det.  Med andre ord, hvis du ikke vælger at blende med omhu, eller slet og ret ikke har den tilstrækkelige viden og ekspertise, kan du hurtigt finde dig selv i en situation, hvor dit blend kvalitetsmæssigt, er de enkelte Whiskyer – som du tilsatte, underlegen. Når det så er sagt, er Double Rye en udmærket ”hverdags” Rye. Problemet er bare, at den danske markedspris og Whiskyens kvalitet ikke harmonerer, og der er andre Rye’s i samme prisklasse på marked, som er Double Rye langt overlegen, som f.eks. Michter’s Single Barrel Rye, Balcones Texas Rye – 100 Proof samt Jack Daniel’s Single Barrel Rye.

Score: 69/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

De anmeldte Whiskyer er købt af undertegnede hos Master of Malt for henholdsvis 346 kr. (American Prairie) samt 330 kr.(Double Rye)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *