Anmeldelser

Balcones Texas Rye – 100 Proof

Det var egentlig ikke min mening, at jeg skulle skrive denne anmeldelse her til aften, langt fra. Men som det oftest sker, kom noget imellem mig og mine ellers så nøje tilrettelagte og velmenende planer.

For en gang skyld havde jeg lovet mig selv, at jeg denne weekend ville holde mig så langt væk fra tasterne som overhovedet muligt. For i stedet at fokusere på nogle af alle de ting, som jeg – siden Henrik og jeg startede denne blog, har negligeret på det groveste. Så i stedet for at fyre laptoppen op, havde jeg smidt en af mine absolutte ynglings plader fra dette årti; The War On Drugs – Lost In A Dream LP, på min højt elskede Rega pladespiller og koblede mine hovedtelefoner til. Netop som jeg skulle til at lade mig suge ind i Granduciel’ tusmørke univers, kom jeg i tanke om, at jeg, dagen forinden, havde købt en ny Whiskey, som passende kunne holde mig med selskab. Hvilket skulle vise sig at være en ufattelig dum idé. Da jeg nu, ved midnatstid, tager mig selv i at sidde i skrædderstilling på vores stue gulv, med vores gamle stinkende hunds hoved hvilende i skødet, imens jeg skriver denne anmeldelse, som en note på min telefon. Så meget for velmenende planer. Men jeg burde have vist bedre, for det er altid svært ikke at blive andet end begejstret og lade sig rive med, når man åbner en ny flaske fra Balcones Distilling.

Balcones er – sammen med bl.a. Westland – med deres unikke stil, hurtigt kommet til at rangere i toppen blandt de “nyere destillerier” fra Amerika, som jeg vægter højest, og er i min bog, blandt de mest lovende og spændende destillerier at følge lige pt.

Balcones udmærker sig og skiller sig ud fra mængden af Amerikanske Whiskey producenter på en lang række punkter. Desuden har Balcones, som kun få andre såkaldte “craft distilleries” før dem, med uhyre stor succes formået at bevæge sig væk fra den klassiske vanilje, brun farin og karamel drevet smagsprofil, som især Kentucky producerede Whiskey er kendt for.

Balcones blev etableret af Whiskey verdens helt egen notoriske bad boy og super passionerede Chip Tate tilbage i 2008 i byen Waco, Texas. Ifølge tidligere redaktør for Whiskey Advocate; Lew Bryson, havde Tate fra første færd, et radikalt anderledes syn på, hvordan Whiskey skulle destilleres, og gik da også så langt som til selv at designe samt bygge hans still/kobberkedel, samt de fade han lagrede sin Whiskey i. Yderligere destillerede han sin Whiskey på blue corn i stedet for at købe den klassiske yellow corn, fra de gængse korn grossisterne, da han mente, at blue corn bibragte whiskyen en dybere smagsprofil.

De efterfølgende fem år voksede Balcones støt i anseelse blandt Whiskey entusiasterne og salget af Balcones Blue Corn samt Texas Single Malt Whiskey mangedobledes, hvilket bevirkede, at Balcones ikke kunne følge med den store efterspørgsel. Løsningen blev, at forretningsmanden Gregory S. Allen i februar 2013 erhvervede aktiemajoritet i Balcones, ved at skyde 57,5 millioner ind i foretagendet, så Tate kunne bygge et nyt destilleri samt en ny og større still. Uden dog at ville gå i dybden med selve forløbet – for det er allerede dokumenteret i New York Times artikel; How Dreams and Money Didn’t Mix at a Texas Distillery – ledte Allen’s investering til så store stridigheder imellem ham og Tate, at aktionærerne endte med at købe Tate ud af hans eget destilleri, hvorefter de fyrede ham. Hvilket fik de Amerikanske Whiskey entusiaster til at gå amok på nettet og i sympati skabte hashtagget #nochipnobalcones.

Der er selvsagt to forklaringer på, hvad der gik galt imellem de to herrer. Læser man Tate’ udsagn, prøvede Allen lige fra starten at stjæle hans destilleri under ham. Hvorimod Allen synes at mene, at Tate gik hen og blev mistroisk, trodsig, og ligefrem voldelig, og angiveligt indirekte skulle havde truet Allen med at “put two bullets in his chest, and rather see the distillery burn to the ground, than fall into his control”. I øvrigt så var Tate notorisk kendt for altid at have en skarpladt revolver på sit kontor. Hvilket, når alt kommer til alt, nok siger mere om Texas end Tate. Efter at Balcones bestyrelse havde sat Tate på porten, udnævnte de Jared Himstedt, som siden 2008 havde arbejdet under Tate, som ny master distiller.

Chip Tate har sidenhen startet hans Tate & Company Distillery i Texas op, som ifølge deres hjemmeside, vil begynde at producere Whiskey, Rom samt andre spiritus typer i løbet af dette år, og det er en klar underdrivelse at sige, at jeg ser frem til at hans produkter rammer markedet.

Ønsker du at vide mere om Balcones, har Henrik tidligere skrevet en dybdegående gennemgang af destilleriet, og ikke mindst om, hvordan det varme klima påvirker Whiskyer, der er produceret i Texas.

Her i Danmark er vi så heldige, at to af Balcones produkter langt om længe er blevet tilgængelige til en fornuftig pris. Nemlig deres Texas Rye, som denne anmeldelse omhandler, samt deres True Blue Corn Whiskey, som begge kan købes hos whiskyeksperten.dk for henholdsvis 489 samt 579 kr.  

For at fejre deres 10 års jubilæum, udgav Balcones i 2018, deres første Texas Rye, som blev frigivet i to forskellige versioner. En Limited Edition Cask Strength udgave, samt deres 100 Proof Texas Rye, som kom til at indgå som en fast bestanddel af deres portefølje.      

T.V. ses bagetiketten fra eksport udgaven af Balcones Texas Rye. Bemærk at eksport udgaven har fået påtrykt “Rye Spirit” på sin etikette samt at aldersbetegnelsen er forsvundet.

Balcones bruger i modsætning til langt de fleste Amerikanske destillerier en mash bill bestående af 100 % rug, hvor hele fire forskellige typer rug indgår; Elbon rug fra det nordlige Texas, Crystal rug, Chocolate rug, samt, som noget ganske særligt roasted/ristede rug. Som det er tilfældet med samtlige af Balcones udgivelser, er deres Texas Rye ikke blevet koldfiltreret, og der er ikke blevet tilsat kunstige farvestoffer til at justere Whiskyens farve. Balcones Texas Rye er flasket ved 50 % og bliver i deres eksport udgave, udgivet som en NAS Whiskey. I Amerika udgiver Balcones deres Texas Rye som en 15 måneders gammel ”Texas Whiskey”, hvorimod deres eksport udgave bliver udgivet som en NAS ”Texas Spirit”, hvilket der er en rigtig god årsag til. De gældende regler i Amerika forskriver nemlig, at producenten skal oplyse, hvor længe en Whiskey er blevet lagret, med mindre Whiskyen er over fire år gammel. Hvorimod europæisk lovgivning forskriver, at Whiskey skal være lagret i minimum tre år, for at blive betegnet som sådan. En lovgivning som danske Stauning for nylig fik at føle på den hårde måde, da de lancerede deres Peat Smoked Rye New Make i England under betegnelsen Danish Whisky. Hvilket bevirkede, at Stauning måtte tilbagekalde flaskerne fra det engelske marked og ændre deres etiketter. Hvorfor Balcones samtidig har fjernet den 15 måneders aldersbetegnelse fra deres bag etikette, må guderne vide? Men jeg kunne forstille mig at de frygtede, at Whiskyens unge alder taget i betragtning, ville afskrække og dermed afholde de europæiske forbrugere fra at købe deres produkt.

 Balcones Texas Rye – 100 Proof

  • Producent: Balcones
  • Destilleri: Balcones
  • Klassifikation: Rye Spirits
  • Alder: NAS
  • ABV: 50 %
  • Mash bill: 100% rug
  • Bottled: 19-12-2018
  • Batch: RYE10018-7
  • Pris: 489 kr.

Næse: Dominerende dyb og intens rug profil. En anelse floral, med ristede nødder, mørk chokolade, kaffebønner samt en underlæggende citrus note.

Smag: Bombastisk og bastant, med en fantastisk cremet mundfylde. Selve smagen byder på chokolade trøfler, cigar røg, sort peber, kanel samt en underlæggende råsukker note, der løber igennem hele smagsoplevelsen.

Eftersmag: Lang eftersmag med abrikos, mandarin samt egetræs krydderier.  

Konklusion: Balcones Texas Rye er en fuldstændig unik og fænomenal Rye Whiskey der bogstaveligt talt er i en klasse for sig. Den er et radikalt anderledes bæst end vi er blevet forvænt med fra amerikanernes side. Hvor flertallet af de amerikanske rye producenter benytter sig af en mash bill der typisk ”kun” indeholder 51 – 65% rug. Onde tunger i whiskey miljøerne holder stadig hårdnakket på, at en Whiskys alder er alt afgørende for kvaliteten. Men Balcone’s er et lysende eksempel på, hvor uendelig fejlagtig denne dybt indgroede konservative tankegang i virkeligheden er, og hvor stor indflydelse b. la. valget af fade, kornsorter og klimaet i sidste ende også har på en Whiskey. 

Score: 91/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske er købt af undertegnede for 489 kr. hos Whiskyeksperten.dk

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *