Anmeldelser

Liquid Treasures – Heaven Hill 10 Years Old

For omtrent to år siden anmeldte jeg to aftapninger fra den tyske uafhængige aftapper eSpirits for den hedengangende Son of Winston Churchill Whisky blog. Det var på daværende tidspunkt første gang, at jeg stiftede bekendtskab med omtalte aftapper og satte mig derfor, i sagens tjeneste, for at undersøge eSpirits. For på bedst mulig måde at kunne afdække hvem, og hvad der gemte sig bag deres Liquid Treasures aftapninger. Hvilket efterfølgende fik mig til at skrive følgende linjer;

Informationsniveauet hos den tyske uafhængige aftapper eSpirits er relativt begrænset, eller for at sige det lige ud, nærmest ikke eksisterende. For hvis man besøger deres hjemmeside, i håb om at få kastet lys over, hvilke visioner der sætter dagsordnen hos den tyske aftapper, er man spadseret lige lugt ind i en blindgyde. Hvor man i mangel af bedre, kan forsøge at slå tiden ihjel, ved at spekulere over, hvem der – ved sine fulde fem, rent faktisk starter en virksomhed med en så dårlig markedstingstrategi op? Men set på den lyse side, så forsøger eSpirits markedstingsafdeling i det mindste ikke at oversælge deres brand, ved at fortælle en eller halvkvalt vise om, hvordan de kom i besiddelse af de fade som de flasker, som visse andre brands har haft for vane. Hvilket – og jeg troede ærligt aldrig at jeg skulle sige det, er lige før at jeg ville havde fortrukket frem for eSpirit’s komplette mangel på nærvær. For om ikke andet, ville det have været tegn på, at i det mindste en fra ejerskabskredsen, rent faktisk var så passioneret omkring sine aftapninger, at han havde gjort sig umage for at lade verden vide, at de eksisterede. Men i stedet, er alt hvad eSpirits har at tilbyde, det følgende; “Liquid Treasures Single Malt Whisky is a bottling range of eSpirits Whisky in Germany.” ”We use selected single casks of scotch malt whisky & rum for our bottlings”. Jeg ved ikke med dig, men er det ikke grundessensen af, hvad en hver givet uafhængig aftapper, herfra og til evigheden, bygger deres fundament på?

Jeg endte med at give de to aftapninger en score, der lå i hver deres ende af spektret, og har sidenhen hverken købt eller smagt flere af eSpirits aftapninger. Eller det vil sige, før indtil for en lille måned siden, hvor jeg købte deres første Amerikanske Whiskey aftapning. På de to år, der nu er gået, fra første gang jeg anmeldte eSpirits Liquid Treasures aftapninger og indtil nu, havde jeg ærligt regnet med, at tingenes tilstand havde forbedret sig til det mere positive. Men til min store overraskelse er dette ikke tilfældet. eSpirits brillerer stadig ved deres total mangel på informationer og nærvær. Men Skotsk whisky – som eSpirits hovedsagligt fokuserer på, rider på en brølende forbrugerfest bølge, som ikke ser ud til at peake lige foreløbig. Hvilket tilsyneladende betyder, at man kan slippe af sted med laveste fællesnævner på det rent informative plan, og stadig formå at sælge sine produkter.

Det lidt jeg dog har formået at stykke sammen om eSpirits er, at eSpirits er navnet på en whiskyforhandler, der opererer på domænet dailydram.de, som har til huse i Hahnstätten, Tyskland. eSpirits forhandler en række halvt suspekte tyske uafhængige aftappere, med navne som b. la. The Whisky Agency, The Whisky Mercenary og Sansibar Whisky, hvor jeg har eSpirits luret for selv at stå bag indtil flere af disse aftappere. Yderlig mere forhandler eSpirits serien Liquid Treasures, som utvivlsomt er deres eget mærke, da de har valgt at ”øremærke” flaskerne ”bottled for eSpirits Whisky”. Liquid Treasures mærket har tilsyneladende eksisteret i ti år, da eSpirits igennem hele 2019 har lanceret 10 years anniversary bottelings. eSpirits har en forkærlighed for kitschede etiketter, og lancerer deres aftapninger i serier, med motiver med alt lige fra Chaplin til pin-up modeller. Som nævnt tidligere fokuserer eSpirits på skotsk whisky, men udgav i 2019 – som en del af deres ti års jubilæum, deres første amerikanske aftapning, som er en ti års Kentucky Straight Bourbon Whiskey fra Heaven Hill. Til min store irritation oplyser eSpirits ikke hvorvidt eller ej denne aftapning stammer fra et enkelt fad, men oplyser dog, at der kun er aftappet 161 flasker i alt, hvilket er en god indikation på, at det er tilfældet. Når man løber ned over de informationer, som eSpirits har angivet på etiketten, er der en sætning som med det samme springer i øjnene. Nærmere bestemt denne; ”Matured in a barrel!” Hvilket jo giver sig selv, for hvad fanden skulle den ellers havde været lagret i?… En sardindåse?… Men som flittige læsere af denne blog ved, er det et lovkrav, at Bourbon har været lagret i nye forkullede egetræsbeholdere for at bære betegnelsen, og derfor er det ikke tilstrækkeligt at angive, at den omtalte flaske er lagret i en tønde, er det? Men hvis vi skal lade tvivlen komme eSpirits til gode, må man antage, at da de angiver denne whiskey som en Straight Bourbon Whiskey, og set i lyset af, at det er deres første amerikanske aftapning, simpelthen – hvor dilettantagtig det end er, ikke har haft den tilstrækkelige viden på området, til at deklarere denne aftapning korrekt. En anden ting som straks slog mig, da jeg så denne aftapning var, at den nærmest på alle parametre har lighed med Heaven Hill’s Henry McKenna. Som stammer fra et enkelt fad, og ligesom det er tilfældet med denne aftapning, er blevet lagret i ti år. Er en bottled in bond Bourbon, hvilket vil sige at den er flasket ved 50 % som også næsten stemmer overens med eSpirits aftapning som er flasket ved 50,2 %. 

Liquid Treasures- Heaven Hill 10 Years Old

  • Mærke: Liquid Treasures
  • Destilleri: Heaven Hill
  • Aftapper: eSpirits
  • Klassifikation: Straight Bourbon Whiskey
  • Alder: 10 år
  • ABV: 50,2 %
  • Pris: 599 kr.
  • Udgivelse: 161 udgivne flasker

Næse: Meget syrlig – som jeg lige i starten forveksler med ethanol, hvilket dog ikke er tilfældet, men i stedet viser sig at være en syrlig duft af mandarinskræl og abrikoser, som jeg har meget svært ved at trænge igennem. Men da det endelig – efter Whiskyen har åndet tilstrækkelig længe, lykkedes, afsløres figner, et strejf af vanilje samt en solid bund af læder og sort peber.

Smag: Let klæbende mund profil, hvor sort peber lige når at melde sit indtog, før en urteagtig, bitter og ikke videre behagelig smag af sort Ceylon te fuldstændig overtager smagsbilledet.

Eftersmag: Lang eftersmag, hvor den urteagtige smag af sort Ceylon te holder hof.

Konklusion: Nogle whiskyer har den fantastiske evne, at nye duftnuancer bliver afsløret lag for lag, og så er der den mere uheldige del af slagsen, hvor en enkelt note overskygger og dominerer hele oplevelsen, og man i den grad skal arbejde med ”næsen”, før det lykkes at trænge igennem til de underlæggende dufte. Denne Whiskey falder desværre ind under sidstnævnte kategori. Som om dette ikke er mere end tilstrækkeligt, er selve smagen samt eftersmagen nærmest umulig at skille fra hinanden, og er begge totalt endimensionelle. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke er jordens største Heaven Hill fanboy. Når det så er sagt, er denne aftapning i en totalt mislykket klasse for sig, og indtager dermed – sammen med Maltbarn’ 3 år gamle Tennessee Whiskey, en ikke videre blamerende plads blandt uafhængige aftappere, som har forsøgt sig med amerikansk whiskey og har fejlet bravt.  

Score: 40/100
Kategori: Bundskraber

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske er købt af undertegnede hos goldendrops.dk

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *