Anmeldelser

Willett Family Estate Bottled Small Batch Rye – 3 & 4 års udgaverne & Family Estate Single Barrel Bourbon – 15 Years Old

Ulig vanlig praksis, bliver dagens anmeldelse af Willett’s Family Estate Bottled Small Batch Rye, samt Single Barrel Bourbon betydelig kortere end det normalt er kutyme her på bloggen. Hvilket skyldes, at jeg allerede i to foregående anmeldelser, har beskrevet Willett og Kulsveen klanens historie i dybden.

Derfor vil jeg anbefale de af vore læsere, som ikke allerede er bekendte med Willett’s historie, at læse de omtalte anmeldelser via nedenstående links, før de læsere videre her.

Men som nævnt, så omhandler dagens anmeldelser – da vi i dag byder på hele tre af slagsen, Willett Family Estate Rye samt Bourbon. Hvoraf de to første nævnte er destilleret af Willett selv, og den sidste er sourced fra tredjepart.

Sagen er nemlig den, at Willett – eller Kentucky Bourbon Distillers, som de i tidernes morgen blev kendt under, i små 30 år udelukkende opererede som en såkaldt NDP’er. Hvilket i alt enkelthed vil sige, at de ikke selv destillerede deres Whiskey, men købte den Whiskey, der indgik i deres forskellige mærker, hos tredjepart. Dette ændrede sig dog den 21. januar 2012, hvor de åbnede deres nyrenoverede destilleri, og igen begyndte at destillere deres egen Whiskey. Hvorefter de i 2014 lancerede en 2 års udgave af deres legendariske Willett Family Estate Rye, som indeholdt deres eget destillat. Året efter, fulgte 3 års udgaven trop og endeligt i 2016 udkom deres 4 års udgave. Som indtil videre, er den alder som Willett har lagt sig fast på, at udgive deres Family Estate Rye’s under.

Men nu er det så, at tingene bliver lettere komplicerede. For sagen er nemlig den, at Willett siden 2008 også har udgivet en lind strøm af Rye samt Bourbon Whiskyer, med varierende alkoholprocent samt aldersbetegnelser, under deres Family Estate mærke. Der alle som en, er blevet destilleret hos tredjepart og til forveksling ligner de udgaver, som indeholder deres eget destillat. Hvilket – til trods for, at de siden 2014 har lanceret udgaver, der indeholder deres eget destillat, fra tid til andet stadig frigiver udgaver, der indeholder destillat fra tredjepart.

Forvirrende?… I den grad. Men som jeg også har beskrevet det i mine to førnævnte artikler, så er Kulsveen familien ikke ligefrem bannerfører for gennemsigtig markedsføring. Så hvis man er så heldig at stå med en Willett Family Estate Rye eller Bourbon i hånden, bliver man nødt til at tjekke, om den bærer betegnelsen; distilled, aged and bottled by Willett. Eller om flasken bærer betegnelsen; bottled by Willett, for at afgøre, om det er den ene, eller anden udgave, man har fået fingrene i. En anden god tommelfinger regel er, at med yderst få undtagelser, så er langt de fleste af deres sourced Family Estate flasker single barrel udgaver. Hvorimod de udgaver de selv har destilleret, er small batch udgaver.

Willett har ikke mindre end seks forskellige mash bills, hvoraf to er regulære rye mash bills. En såkaldt high rye mash bill, der indeholder 74% rug, 11% majs og 15% bygmalt, samt en “barely legal” mash bill, der kun lige sniger sig over spærregrænsen med 51% rug, 34% majs og 15 bygmalt. Det er disse to mash bill’s som Willett blender deres eget destillat af deres Family Estate Rye’s ud fra. Til trods for at Willett ikke oplyser, hvor mange fade de i gennemsnit bruger per batch, bliver Family Estate Rye lanceret som et small batch produkt, der bliver flasket ved “fadstyrke.” Hvilket i dette tilfælde, da der jo ikke er tale om et single barrel produkt, med andre ord vil sige, at de fade, som indgår i de forskellige batches, ikke er blevet fortyndet med vand, før de er blevet blendet sammen. Og at der selvsagt heller ikke er tilføjet vand til det efterfølgende blend.  

Willett er bestemt ikke nogen stor Whiskey producent, som i snit ikke producerer mere end rundt regnet 5000 fade om året. Hvorfor – især set i lyset af, hvor populær Willett er under de amerikanske himmelstrøg, at det kan undre, at man overhovedet kan købe deres flasker i Europa. Men det kan man heldigvis, og herhjemme kan man stadig købe 3 års udgaven hos Kokkensvinhus for 650 kr og 4 års udgaven, som fornyelig blev tilgængelig hos 100proof.dk for 749 kr.

 

Willett Family Estate Bottled Small Batch Rye – 3 Years Old

 • Producent: Willett
 • Destilleri: Willett Distillery
 • Alder: 3 år
 • Mash Bill: 74% rug, 11% majs og 15% bygmalt/51% rug, 34% majs og 15 bygmalt
 • Whiskey type: Straight Rye Whiskey
 • ABV: 53,5%
 • Pris: 650 kr.

Næse: Yderst urteagtig og læner sig dermed betydelig mere op af MGP’s klassisk 95/5% Rye end de konventionelle Kentucky produceret Rye’s, med deres relativt lave rug indhold. Her er dufte af let bitter sort te, pebermynte, appelsinskal, savsmuld og frisk bagt rugbrød. Sidstnævnte vil nogen måske være tilbøjelige til at mene, ligesom giver sig selv. Hvortil jeg må sige, at det langt fra er alle rug whiskyer, som jeg rent faktisk kan dufte rugbrød i, men det er da en kærkommen oplevelse, når det sker. I bunden af glasset finder jeg rosiner, flødekaramel samt kaffebønner.   

Smag: Lettere olieret med en god mundfylde. Brun farin, vanilje, kanel og syrlig appelsin marmelade på en urteagtig velkrydret bund.   

Eftersmag: Lang og tør med noter af egetræ, muskatnød og æbler.

Konklusion: Efter i årevis at have udgivet den ene fantastiske Whiskey efter den anden – som nævnt, vel at mærke alle var blevet destilleret hos tredjepart. Havde jeg i tidernes morgen, ærligt en frygt for, om Willett ville falde bragt igennem, når de endelig lancerede deres eget destillat. Men mine bange anelser blev i den grad gjort til skamme. For til trods for sine kun ”tre vintre” – en alder som i øvrigt klæder langt flere Rye Whiskyer, end det er tilfældet med Bourbons, shiner Willett’s Rye Whiskey virkelig på alle led og kanter. Denne Rye har et ungdommeligt – lettere upoleret, levende udtryk, men byder samtidig på en uovertruffet kompleksitet samt en virkelig god mundfylde, som er langt ældre Whiskyer værdig. Sidst men ikke mindst, så er der en fantastisk balance, næsen, smagen samt eftersmagen imellem. Hvorfor prisen på de 650 Kr. er yderst rimelig, for en Rye af denne kaliber.

Prisinformation: Willett Family Estate Bottled Small Batch Rye – 3 Years Old er så vidt redaktionen er bekendt, kun tilgængelig online hos kokkensvinhus.dk for 650 Kr.

Score: 90/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Willett Family Estate Bottled Small Batch Rye – 4 Years Old

 • Producent: Willett
 • Destilleri: Willett Distillery
 • Alder: 4 år
 • Mash Bill: 74% rug, 11% majs og 15% bygmalt/51% rug, 34% majs og 15 bygmalt
 • Whiskey type: Straight Rye Whiskey
 • ABV: 55,5%
 • Pris: 749 – 849 kr.

Næse: Den urteagtige duftprofil som 3 års udgaven bød på er næsten forsvundet, og er blevet erstattet af den før omtalte konventionelle Kentucky producerede Rye profil. Hvilket, bedømt udelukkende på næsen, får mig til at konkluderer, at en større andel af deres ”low” rye mash bill indgår i dette batch. Uden at virke ubehagelig, mærkes den relative høje alkoholprocent tydelig rundt om randen på glasset. Når det så er sagt, er den omvendt, og bemærkelsesværdigt nok, heller ikke lige så velintegreret, som det var tilfældet med 3 års udgaven. Næsen er intens karamel drevet, med dufte af bagte æbler, rosiner, syrlig appelsinskal, sort peber samt en virkelig fantastisk barre char note, samt en velkrydret bund.    

Smag: Igen er det smagen af karamel, der tager styringen, efterfulgt af kanel, grønne æbler, røde bær samt en melasseagtig sødme.   

Eftersmag: Lang eftersmag med mandarin, et strejf af lakrids samt egetræ.

Konklusion: Willett’s 4 års Rye er en langt mere intens oplevelse end 3 års udgaven og virker samtidig mere vellagret, hvilket den selvsagt også er. I det hele taget fremstår disse to udgaver som nat og dag. Da tre års udgaven har det karakteristiske urteagtige MGP islæt, hvorimod 4 års udgaven har det klassiske Kentucky low Rye islæt. Til trods for at jeg på papiret personligt hælder mest til første nævnte smagsprofil, og jeg mener at 3 års udgaven er et fantastisk produkt i netop den kategori. Er der bare noget sindssygt tilfredsstillende ved den intensitet samt kompleksitet, som 4 års udgaven bibringer, som jeg ikke kan tilsidesætte. Derfor hælder jeg – med et mulehår til 4 års udgaven. Når det så er sagt, koster 4 års udgaven desværre også 100 kroner mere end 3 års udgaven. Og da vi som sædvane altid tager whiskyens vejledende udsalgspris med i den samlede betragtning og bedømmelse, gør det i sidste ende, at 4 års udgaven modtager en lavere score end 3 års udgaven.

Prisinformation: Den danske markedspris for Willett Family Estate Bottled Small Batch Rye – 4 Years Old befinder sig i skrivende stund et sted imellem 749 – 849 Kr. Den er set billigst online, hos 100proof.dk 749,- og dyrest hos whisky.dk, hjhansen-vin.dk samt kokkensvinhus.dk for 849,-

Score: 89/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Willett Family Estate Single Barrel Bourbon – 15 Years Old

 • Producent: Willett
 • Destilleri: Ukendt
 • Alder: 15 år
 • Mash Bill: Ukendt
 • Whiskey type: Straight Bourbon Whiskey
 • ABV: 59,2%
 • Pris: Ca. 2600 kr.

Næse: Fuldstændig uovertruffen næse, hvor det første man bliver mødt af, er en mørk ristede barrel char note samt en intens duft af kandiserede æbler. Der bliver efterfulgt af saltkaramel, røde bær, tobaks noter og kaffebønner.

Smag: Så snart man sætter munden til glasset bliver man ramt af en stor varm bølge af sort peber, som langsomt fortager sig og bliver erstattet af karamel, bagte æbler, fersken og et strejf af ananas, som jeg ikke erindrer at have smagt i en Bourbon tidligere.

Eftersmag: Lang eftersmag, hvor de røde bær fra næsen dukker frem igen, og får følgeskab af kanel, egetræ, samt en sidste rest af sort peber bagerst i mundhulen.   

Konklusion: Jeg er helt og aldeles solgt og det er ærligt længe siden, at jeg sidst har haft fornøjelsen af en Bourbon, hvor alt går op i en højere enhed. Ikke nok med at næsen, som nævnt, er fuldstændig uovertruffen, byder smagen på en fantastisk intensitet samt viskositet og bliver fuldt til dørs af den lange eftersmag. Det skal dog hertil siges, at vi rent prismæssigt befinder os i den høje ende af skalaen. For den vejledende udsalgspris på denne Bourbon ligger på ca. 2600 gode danske kroner, hvilket selvsagt vil påvirke den endelige score. Men for en sjælden gang skyld, skal jeg dog erkende, at hvis jeg ellers kunne finde pengene i budgettet, så ville jeg gladelig betale prisen for en flaske. 

Prisinformation: Willett Family Estate Single Barrel Bourbon – 15 Years Old er ikke tilgængelig på det danske marked.

Score: 92/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske af 3 års udgaven af Willett Family Estate Bottled Small Batch Rye er købt af undertegnet hos kokkensvinhus for 650 kr.

De anmeldte flaske af 4 års udgaven af Willett Family Estate Bottled Small Batch Rye samt 15 års udgaven af Willett Family Estate Single Barrel Bourbon, er købt af min medredaktør Henrik, som derefter har været så elskværdig at sende mig samples. 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *