Anmeldelser

Wiser’s 23 year old Cask Strength Blend

Min gode ven Linus skrev til mig den anden dag at han havde købt en 23 år gammel canadisk whisky hos Systembolaget for 689 SEK – svarende til 485 DKK. Det virkede som en særdeles rimelig pris og da jeg fandt ud af at whiskyen til og med var cask strength på hele 59,9% ABV – så var min nysgerrighed i den grad vakt. For at sætte det prismæssige i perspektiv, så udgør den svenske alkoholafgift 216,61 SEK (ikke en skrivefejl – afgiften i Sverige er vanvittige 516,59 SEK/liter ren alkohol!!!), momsen udgør 137,80 SEK og Systembolagets fortjeneste udgør 53,84 SEK. Med andre ord: Distributøren har altså solgt denne vare til 280,75 SEK – eller det der svarer til 198 DKK.

For et 23 år gammelt cask strength produkt? Seriously?

Samtidigt kunne jeg se at produktet blev solgt til en højere pris i både Canada og USA – så det er jo ret mystisk, at prisen er så lav i Sverige. Det måtte selvfølgelig afprøves – forklaringen kunne jo være at produktet var udrikkeligt.

Inden jeg kort (og det bliver ultra-kort) opridser historien, så vil jeg anbefale at du læser Hasses anmeldelse af ”Lot 40”, da han bl.a. her kommer ind på de noget specielle whiskyregler der er i Canada. Disse regler foreskriver bl.a., at der må tilsættes op til 9,09% ”andre ting” til canadisk whisky, så længe at produktet fortsat smager ”forventeligt” af canadisk whiskey. Noget af en upræcis formulering. Hvis det er en anden whisky man kommer i må den gerne være yngre end den officielle aldersbetegnelse – den skal dog være mindst 2 år gammel. Med andre ord; Der kan altså være op til 9,09% 2 år gammel whisky i et produkt der kalder sig en 23 år gammel whisky.

Denne regel står i skarp kontrast til reglerne i USA og Skotland, hvor selv en enkelt dråbe af yngre whisk(e)y vil gøre at hele flasken skal designeres alderen af den ene dråbe. For så vidt angår Wiser’s 23, så består den af en blanding af Corn whisky og Rye whisky. Efter at have smagt den er mit eget gæt derfor, at blandingen består af ca. 95% 23 år gammel Corn whisky og ca. 5% væsentligt yngre Rye whisky. Virksomheden oplyser selv ikke noget og det eneste jeg kan finde online er nogle personer der har fået at vide, at der er tilsat et ”splash” af yngre whisky.

Hvis du undrer dig over hvorfor man lige har lagt sig fast på 9,09% rent lovgivningsmæssigt, så svarer den procentdel til en ellevtedel – og man valgte denne for lettere at kunne sælge canadisk whisky i USA; reglerne (gælder dog ikke længere) var at importskatten var langt mindre, når whiskyen indeholdt mindst en ellevtedel amerikansk whiskey. Det var derfor meget almindeligt, at canadisk whisky indeholdt en del amerikansk Rye whiskey eller Bourbon. De canadiske regler er som sagt noget specielle (der behøver bl.a. ikke være rug i en Canadisk Rye whisky 🤦‍♂️), men måske det var på tide, at kigge lige på selve flasken jeg skal anmelde i dag?

Wiser’s 23 er fra firmaet J.P. Wiser’s, som har lange og stolte traditioner der går helt tilbage til 1857, hvor John Philip Wiser begyndte at destillere whisky i delstaten Ontario. På det tidspunkt var Canada faktisk ikke engang Canada endnu – det blev de først i 1867 da de løsrev sig fra Storbritannien. I 1857 var det dog ikke under Wisers eget navn, da han på det tidspunkt ”blot” var ansat som Master Distiller. I 1862 købte han de oprindelige ejere ud – og allerede på det tidspunkt var produktionen oppe på over 2000 tønder om året (svarende til ca. 440.000 liter). I 1893 introducerede han sit eget navn på produkterne og sådan har det altså været siden.

Wiser døde i 1911, hvorefter destilleriet havde en del problemer med indtjeningen. Efter Første Verdenskrig solgte ejerne J. P. Wiser’s, der herefter blev fusioneret med to andre destillerier. Disse tre destillerier blev så solgt til det legendariske Hiram Walker destilleri i 1935 – og der er der at J. P. Wiser’s den dag i dag bliver destilleret. Hiram Walker er i øvrigt et imponerende sted der producerer ufattelige 180.000 liter alkohol i døgnet. Selv om det er på tværs af mange spiritustyper, så er det trods alt mere end fire gange så meget som f.eks. Jack Daniel’s producerer. Hiram Walker er ejet af Pernod-Ricard – og jeg kunne da også se på bagetiketten, at det netop var Pernod-Ricard Sweden AB der er den svenske importør. 

Nå ….. hvad får man så for pengene?

J. P. Wiser’s 23 year old Cask Strength Blend

  • Producent: J. P. Wiser’s
  • Destilleri: Hiram Walker
  • Klassifikation: Canadian Whisky
  • Alder: 23 år (op til 9,09% yngre whisk(e)y er tilladt)
  • ABV: 59,9 %
  • Mash Bill: Ikke oplyst – men et blend af Corn og Rye whisky
  • Pris: Købt i februar 2022 hos Systembolaget for 689 SEK (485 DKK). Kan p.t. ikke købes i Danmark.

Duft: Pære, æble, kanel, sukker – og noget der minder mig om flere af de Light Whiskeys jeg har prøvet. Overraskende underspillet eg, givet at produktet er lagret i 23 år.

Smag: Allerførst intens sødme, hvorefter man rammes af kraftig alkohol. Der er også et par krydrede noter – dog uden at kunne sætte en finger på hvilke, udover tanniner, kanel, og eg.

Eftersmag: Heftig, men kort.

Konklusion: Oh, boy – dette er nok den flaske jeg nogensinde har anmeldt der har været sværest for mig at bedømme; jeg har nu smagt den 5 gange over en uge og jeg er endnu ikke blevet klog på hvad det er for en type whisky jeg drikker. Det minder mig vanvittigt meget om Light Whiskey fra MGP, med den intense sødme, den kraftige alkohol – og den meget endimensionelle smagsprofil. Jeg er naturligvis godt klar over at jeg sidder og drikker en canadisk whisky, men jeg savner fuldstændig den forfinede sødme og de harmoniske smagsindtryk man får fra f.eks. Bourbon eller amerikansk Rye whiskey. Jeg har set flere anmeldelser på YouTube og de står i skarp kontrast med mine egne oplevelser. Det skal dog siges, at samtlige anmeldelser er af udgaven med 64,5% alkohol – der er simpelthen ingen der (rigtigt) har anmeldt versionen på 59,9%. Alt i alt må jeg bare sige, at det ikke er min smagsprofil. Og det er rigtig ærgerligt – for 689 SEK er jo en absurd lav pris for et 23 år gammelt cask strength produkt. Min kone prøvede den her til aften og kunne godt lide den – måske du også skulle give den en chance? I min desperation prøvede jeg at lave en speciel udgave af en Old Fashioned med den – og det virkede! Inden du ruller med øjnene, så skal du vide, at jeg er meget seriøs omkring hvilken whisk(e)y jeg kommer i min OF – og Wiser’s 23 er nu kommet på min top-5 liste. Det har givet et par ekstra point.

 

Score: 82/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

P.S: Jeg brugte 6cl Wiser’s 23, 1½cl sukker sirup, 1 stænk Peychaud’s bitter og 1 stænk Rhubarb bitter, i den OF jeg lavede. Tror godt du kan erstatte Rhubarben med en Orange bitter. 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *