Anmeldelser

Eagle Rare 10 Years Old

Eagle Rare blev introduceret tilbage i 1975 af Seagram, under Master Destiller; Charles L. “Chuck” Beam. På daværende tidspunkt blev Eagle Rare destilleret hos Seagram’s Old Prentice Destillery i Lawrenceburg, som i dag er kendt som Four Roses Destillery. Eagle Rare blev lanceret som en 10 års Bourbon, der var flasket ved 101 Proof, for at kunne konkurrere med Wild Turkey’s 101 Bourbon, som på daværende tidspunkt var en 8 år gammel Bourbon.

I 1989 blev Eagle Rare mærket solgt til Sazerac, som rygterne vil vide, mere eller mindre købte deres fade fra Heaven Hill. Så i perioden indtil 1999 indeholdte Eagle Rare Bourbon, helt eller delvist Whiskey fra Old Prentice eller (angiveligt) fra Heaven Hill. Disse flasker opnår i dag hammerslag på mange tusinde kroner. For er der en ting, som kan få Bourbon entusiaster helt op at ringe, så er det at eje pre-fire Heaven Hill Bourbon og/eller Bourbon der stammer fra Old Prentice.

Sazerac købte i 1992 George T. Stagg Distillery – som i 1999 blev omdøbt til Buffalo Trace Distillery, og begyndte at destillere Eagle Rare her. Men det var, som nævnt, først i 1999 at Eagle Rare begyndte at bære betegnelsen; Frankfort, KY. I marts 2005 stoppede Buffalo Trace med at producere 101 udgaven. Hvorefter at de introducerede en ny 10 års udgave, som i modsætning til den tidligere variation, blev flasket ved 45 % alkohol og udgivet som en Single Barrel Bourbon. I 2015 ændrede Buffalo Trace Eagle Rare’s design og flyttede den 10 års aldersbetegnelse, fra halskrave-etiketten om på bagside-etiketten. I samme åndedrag blev Eagle Rare degraderet fra at have været en Single Barrel Bourbon til at blive en “almindelig” Straight Bourbon. Med andre ord, så gik den fra at stamme fra et udvalgt fad til at blive et blend. Det, der på da daværende tidspunkt virkede lettere besynderligt var, at Bourbon entusiasterne ikke gik synderligt op i sidstnævnte ændring. Men i stedet gik kollektiv bersærkergang på diverse Bourbon fora, over frygten for at Eagle Rare var ved at miste sin aldersbetegnelse. Hvilket sandsynligvis skyldtes, at Buffalo Trace stod klar i kulissen med en god forklaring på, hvorfor skiftet væk fra Single Barrel udgaven var et nødvendigt onde. Og dermed afværgede de en ellers lind strøm af dårlig omtale.

Th. ses Single Barrel udgaven af Eagle Rare 10. Tv. ses den nye udgave der blev produceret fra 2015.

Buffalo Trace udsendte nemlig en pressemeddelelse der sagde: “At grundet deres nyligt installerede industrielle flaskepåfyldningssystem, ikke længere kunne bruge Single Barrel betegnelsen. Fordi at de ikke længere kunne garantere, at enkelte flasker ikke ville indeholde Whiskey fra to fade, når et fad automatisk blev udskiftet med det næste i rækken. Men at Eagle Rare 10 “teoretisk set” stadig var en Single Barrel Bourbon. En forklaring, som jeg ikke købte dengang og stadig ikke køber, den dag i dag. For sagen er nemlig den, at Buffalo Trace stadig udbyder ikke mindre end 8 Single Barrel Bourbons, som de tydeligvis ikke har nogen som helst problemer med at få flasket. Min vurdering er derfor, at Buffalo Trace grundet den massive efterspørgsel, som de oplevede ved Bourbon boomets indtog – og som de stadig rider på, den dag i dag, simpelthen ikke kunne følge med efterspørgslen. Hvorfor vi forbrugere også oplevede, at en række af Buffalo Trace’s andre kendte mærker, blev og bliver udgivet i mere og mere begrænset antal. Sagen er nemlig den, at et destilleri som Buffalo Trace, hvor efterspørgslen på deres produkter er massiv, skal have en usædvanlig stor lagerbeholdning, af høj kvalitets 10 års plus fade, for at kunne producere en Single Barrel Bourbon, som Eagle Rare 10. Hvilket vi ved i dag, at de ikke lå inde med. For Buffalo Trace kæmper, til trods for at de løbende udvider deres destilleriet, stadig en kamp, for at følge med efterspørgslen. Netop derfor er det nærliggende at tænke, at ændringen af Eagle Rare 10 var en strategisk ændring, frem for en teknikalitet, som Buffalo Trace tilskrev den. For sandheden er, at en producent kan “skjule” – eller integrere, om du vil, fade, som af den ene eller anden grund, rent kvalitetsmæssigt ikke lever op til en Single Barrel Bourbon, i et blend der består af hundredvis af fade. Og netop dette faktum, er jeg sikker på, var den egentlige grund til at Buffalo Trace ændrede Eagle Rare 10. For på den måde at kunne strække deres lagerbeholdning, af vel lagrede “honey barrels” så langt som overhovedet muligt.

Sidst men ikke mindst, så kunne det klæde Buffalo Trace ikke at undervurdere deres forbrugeres intelligens. For du skal simpelthen ikke bilde mig ind, at vi siden 69 har kunnet sende mennesker på månen, men at Buffalo Trace ikke har kunnet installere en automatisk stopfunktion på et flaskeanlæg.

I skrivende stund, udgiver Buffalo Trace tre forskellige udgave af Eagle Rare. Udover 10 års udgave, lancerede Buffalo Trace i år 2000 deres årlige tilbagevendende Antique Collection serie, som Eagle Rare 17 års udgaven, har været en fast bestanddel af lige siden. Og i 2019 lancerede den 20 år gamle Double Eagle Very Rare, som sidenhen er blevet udgivet en gang årligt.

I hjemlandet er Eagle Rare 10, som mere eller mindre den resterende del af Buffalo Trace’s produkter, gået hen og på det nærmeste blevet umulig at opdrive. Hvilket selvsagt skyldes det ekstreme hype, som i stadig stigende grad præger de Amerikanske forbrugere. I særdeleshed når det kommer til Buffalo Trace’s produkter. Hvilket herfra, hvor jeg står, er meget svært at forholde sig til. Misforstå mig ikke, Buffalo Trace har nogle fantastiske produkter i deres portefølje. Men at hypet er nået op på et plan, hvor selv de mest gængse af Buffalo Trace’s produkter bliver revet af hylderne og udstillet på de sociale medier som små trofæer, er mig en gåde. Men det er selvsagt op til folk selv, om de vil bruge deres kostbare tid på at køre land og rige rundt, i jagten på selv relative middelmådige Whiskyer, som f. eks Weller Special Reserve eller Eagle Rare 10. Det egentlige problem er, som jeg ser det, at hypet har fået de fleste amerikanske forhandlere til at tage overpris, for langt de fleste af Buffalo Trace’s produkter. Hvilket, sjovt nok, ikke har gjort efterspørgslen mindre, tvært imod. For mange af de flasker, som i forvejen bliver udbudt til overpris, bliver igen solgt på det sekundære Whiskey marked – af de såkaldte “flippers”. Selvsagt til en betydelig højere pris, end de betalte hos den lokale Whiskey forhandler. Hvilket i sidste ende betyder, at forbrugerne ofte havner i en situation, hvor de har betalt 3 – 4 gange Buffalo Trace’s vejledende udsalgspris. Flere afskriver hele miseren, som et spørgsmål om udbud og efterspørgende, og argumenterer for, at forbrugerne blot kan undlade at købe Buffalo Trace’s produkter, hvorefter markedet igen ville falde til ro. Hvilket der bestemt også er en sandhed i. Men desværre er det samtidig en sandhed med modifikationer. For tror folk i ramme alvor, at forbrugerne med en stor kollektiv bevidsthed, vil stoppe med at købe Buffalo Trace’s produkter og dermed ændre markedskræfterne? Min bedste overbevisning siger mig, at dette ikke kommer til at ske. Og at vi ikke kommer til at opleve en ændring, før Buffalo Trace forhåbentlig i fremtiden er i stand til at følge med efterspørgslen. Problemet er bare, at eksemplet med Buffalo Trace ikke er en enlig svane, langt fra. For lignende tendenser ser vi, hvor end vi retter blikket hen i Whiskey verdenen.

Og det, der i virkeligheden rider denne mavesure Whiskey anmelder er; at Whiskey i stigende grad, er gået hen og har mistet sin egentlige funktion, som værende et nydelsesmiddel – eller oplevelse, om man vil. Og i stedet er blevet reduceret til en “handelsvare”, som mangt og mange er med til at holde prisen kunstigt i vejret på. Og netop derfor er Whiskey i overhængende fare for at ende som en rendyrket investeringsgenstand, som køberen ikke tør åbne, i frygt for at dens værdi bliver fordoblet i løbet af en rum periode. Hvilket vil betyde, at Whiskey i sidste ende, gå hen mister en hver form for mening og betydning.

Når alt dette er sagt, så er Eagle Rare 10, her i Europa, stadig relativ let af få fat på og det til og med til en rimelig pris. Og det bliver den forhåbentlig ved med at være. Men man kan godt frygte, hvad fremtiden vil bringe. For prøv engang at slå op, hvad f.eks. Blanton’s Original eller Weller Antique 107 nu om dage bliver udbudt til herhjemme. Jeg kan også ulejlige dig besværet og informere om, at Blanton’s Original i skrivende stund koster 749,- (slikforvoksne.dk) og at Weller Antique 107 koster 1295,- (100proof.dk).

Eagle Rare er lavet udfra Buffalo Trace’s mash bill #1 som er der “low rye” mash bill, som bl.a. Stagg Jr., Benchmark samt deres Buffalo Trace Bourbon er en del af. Buffalo Trace videregiver desværre ikke oplysninger om deres forskellige mash bill’s, men rygterne vil vide, at den indeholder 10% rug eller mindre.

Eagle Rare 10 Years Old

  • Producent: Buffalo Trace
  • Destilleri: Buffalo Trace
  • Alder: 10 år
  • Mash Bill: BT Mash bill #1 (Low Rye)
  • Whiskey type: Kentucky Straight Bourbon Whiskey
  • ABV: 45%
  • Pris: 385 – 499 kr.

Duft: Helt klassisk er det vanilje, flødekaramel og kanel der rammer først, efterfulgt af appelsin – som jeg ofte finder i mange af Buffalo Trace’s produkter, samt honning og en ”støvet” duft af egetræ, som er virkelig behagelig.    

Smag: Det første der rammer min mund er en skovlfuld kanel, der dog hurtig fortager sig og giver plads til frugtsødmen, hvor især mandarin og dadler gør sig gældende, før eftersmagen træder ind i billedet   

Eftersmag: Sort peber samt en meget ”ren” smag af egetræ, som blander sig med anis, der bliver hængende bagerst i munden, i den medium lange eftersmag.    

Konklusion: Da Eagle Rare 10 stadig var et Single Barrel produkt, plejede den at være en fast bestanddel af min samling og en flaske, som jeg ofte rakte ud efter. Dette ændrede sig dog, da den mistede Single Barrel Betegnelsen. For den flaske jeg efterfølgende købte, var der ikke rigtig bund i, og den holdte i op til flere vintre, før den langt om længe blev tømt og ikke erstattet. Derfor er det år og dag siden at jeg sidst har smagt Eagle Rare 10, og jeg var derfor spændt på at smage, om min tidligere erindring holdte stik med virkeligheden. Hvilket jeg desværre må erfare, at den langt hen af vejen gør. For til trods for at næsen er behagelig, er selve smagen en anelse stram og uden de helt store nuancer, for ikke at nævne, alt for kort. Når det så er sagt, er Eagle Rare 10 en fin hverdags Bourbon, som dog med sit 385 kroners prisskilt (hos de billigste forhandler) falder en smule uden for kategorien.

Score: 77/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den danske markedspris på Eagle Rare 10 ligger et sted imellem 385 – 499 Kr. Den er i skrivende stund set billigst hos: Bevco.dk, Rombo.dk og vinkyperen.dk som alle forhandler den til 385,- Dyrest er slikforvoksne.dk som forhandler den til 499,- Når alt det så er sagt har mybooze.eu den til 249,- Dog skal det nævnes, at de tager 127 Kr. i forsendelse. Så med andre ord, var det måske en mulighed at gå flere venner sammen, og dele forsendelsesgebyret imellem sig, og på den måde spare 136 Kr. per flaske.

Den anmeldte flaske er købt af undertegnede hos mybooze for 249 Kr.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *