Cocktails

Old Fashioned Cocktail

Old Fashioned (OF) cocktailen er med årene blevet min absolutte favorit. Den er enkel at lave – men der er også tusinde variationer at vælge imellem. Nedenstående opskrift er blevet min egen ”signatur” udgave, da den er meget, meget nem at lave – og det er samtidigt den som jeg har fået allerbedst feedback på. Alene i løbet af det sidste år har jeg lavet over 300 af disse til forskellige arrangementer og jeg bliver altid spurgt om opskriften. Og den får du så nedenfor.

Der er som sagt mange variationer over denne cocktail (som så dagens lys for over 150 år siden) og du kan derfor sagtens eksperimentere med at ændre whiskeytyper, alkoholstyrke, sukker – og ikke mindst cocktailbitters. Jeg har selv prøvet med omkring 10 forskellige whiskeytyper, prøvet 3 forskellige alkoholniveauer, 5 forskellige sukkertyper og 10 forskellige cocktailbitters – og endda kombineret flere forskellige bitters i samme OF. Hvis man tager det sidste med i betragtning, så giver det altså (ca.) 13.500 kombinationer, bare med de ting jeg har prøvet!

Inden vi kommer til selve opskriften, så er der tre ting jeg kraftigt vil anbefale dig – men som ikke er absolut nødvendige:

1) Brug nogle få kroner på at købe nogle ordentlige glas. En OF tager sig markant bedre ud i et såkaldt ”Double Old Fashioned” (DOF) glas. Hvis du ikke har et sådant, så kan de købes utroligt billigt næsten alle steder. Jeg har selv købt mine hos Sprit & Co, som sælger dem for under 20 kroner stykket, hvis du køber 12. Du kan naturligvis servere en OF i andre glas, men du skylder dig selv at investere de få kroner på at få den ekstra fede oplevelse. Det ville f.eks. være utænkeligt at servere en OF i andet end et DOF glas på en cocktailbar.

Et klassisk Double Old Fashioned glas

 

2) Brug en stor isterning. Udover synsindtrykket, så er isterningens eneste formål i en cocktail at holde den kold. Desværre smelter is jo, som bekendt, og dermed bliver din cocktail udvandet. Jo større isterning, jo langsommere smelter den – og derfor bør du netop til en OF vælge en stor isterning, da ingredienserne allerede fra starten er dejligt velafbalancerede. I et DOF-glas er der plads til en isterning der er 5cm på alle sider, så det vil være den optimale størrelse. Du kan sagtens lave store isterninger selv ved at købe en isterningbakke der er lavet til isterninger på 5x5x5 cm – og de kan også købes for næsten ingen penge. Bar Life, som et eksempel, har en til 6 terninger. Hvis du er ekstra entusiastisk, så kan du også lave isterningerne gennemsigtige – det har jeg lavet et indlæg om for et stykke tid siden.

Isterningbakke med plads til 6 5x5x5 cm isterninger

 

3) Lav din egen sukkersirup. Det er bedre, billigere og sjovere at lave sin egen sukkersirup og det er ufatteligt nemt, da forholdet mellem sukker og vand er 50/50. Til min egen udgave tager jeg 1 dl økologisk rørsukker og 1 dl koldt vand – kommer ned i en flaske med låg – og så ryster jeg det hele sammen til sukkeret er opløst (kan godt tage 10 minutter). Nu har du en sukkersirup der er bedre end noget andet produkt du kan købe i butikkerne. Hvis du ikke gider at ryste flasken, kan du også varme det op i en gryde til sukkeret er smeltet – men så går der jo også et godt stykke tid inden det er koldt igen.

Her er den type sukker jeg selv bruger.

 

Og her kommer så endelig min super-simple – men fantastisk gode – opskrift på en OF:

  1. Kom is i et glas der har en størrelse på ca. 3 dl (f.eks. et DOF).

  2. Tilsæt 6 cl god Bourbon på ca. 50% ABV. Jeg foretrækker selv Knob Creek.

  3. Tilsæt 1½ cl sukkersirup.

  4. Tilsæt 2 stænk orangebitter. Jeg foretrækker klart den fra ”Bitter Truth”, men du kan også bruge den orange udgave af Angostura.

  5. Rør nu rundt i mindst 30 sekunder og server. Hvis du har en barske (”bar spoon”), så er det meget nemt at røre rundt.

  6. Hvis du har lyst: Kom evt. en tørret appelsinskive i glasset. Har ingen indflydelse på smagen, men det ser godt ud😊

 

Voila!

En kort note omkring valg af whiskey: Jeg kunne i princippet skrive en bog om dette emne, men skal prøve at fatte mig i korthed; Jeg foretrækker selv Bourbon, men man kan også sagtens bruge Rye. Den ekstra sødme der er i Bourbon i forhold til Rye passer mig bedst – men jeg har venner der ser det omvendt. Alkoholniveauet på 50% synes jeg selv er optimalt, men du kan selvfølgelig godt gå lidt ned (eller for den sags skyld op). Røget whiskey passer dårligt i en OF – og selv ikke-røgede malt whisk(e)yer synes jeg ikke rigtigt fungerer. Så hold dig til Bourbon eller Rye – uanset om du generelt foretrækker f.eks. skotsk whisky. Som jeg skrev, er min egen præference Knob Creek, men du kan også bruge Four Rose’s Single Barrel, som er stort set lige så god. Herudover kan du overveje Wild Turkey 101 og Michter’s.

Til slut et lille pro tip omkring bitters: Hvis du synes at 175-200 kroner for Bitter Truths Orange Bitter er lidt i den høje ende, så vær opmærksom på, at de 200 ml der er i flasken, rækker til 3-400 cocktails! Et alternativ kunne være at købe deres ”Traveler’s Set”, hvor du til samme penge får 5 små flasker (dog med mindre samlet volumen) med forskellige udgaver. Hvis du tænker du kommer til at eksperimentere med cocktails fremover, så kunne dette være et rigtig godt alternativ.

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *