Anmeldelser

That Boutique-Y Whiskey Co. Balcones – Batch 1, 2 & 3

Det er ærligt længe siden, at jeg sidst satte mig for at anmeldte en af That Boutique-Y Whiskey Co’s mange Amerikanske aftapninger. Hvilket nok mest af alt skyldes Brexit – der ramte alle os Amerikanske Whiskey entusiaster, der ikke er bosiddende i Dronning Elizabeth’s England, som en møg-befængt forhammer lige i panden. Fordi Brexit med et skæbnesvangert trylleslag pludselig forhindrede os i at handle hos bl.a. Master of Malt og dermed benytte os af den lukrative frihandelsaftale, som vi med årene var begyndt at tage for givet. For problemet med That Boutique er, til trods for whisky.dk langt om længe er begyndt at føre mærket i deres sortiment, at udvalget ikke ligefrem kan siges at være prangende. Derfor må vi, i skrivende stund, kigge langt efter de nyheder, som That Boutique udgiver, og i vores stille sind håbe på, at de danske forbrugere snarest får øjnene op for That Boutique, så en eller flere af de danske Whiskey forhandlere får en god grund til at føre et større udvalg af deres aftapninger.

Hvorom alting er, så omhandler dagens anmeldelse hele tre amerikansk single malt Whiskyer fra Texas producenten Balcones. Der indgik i et “bland selv” smagsæt fra Drinks By The Dram, som jeg lige nåede at købe hjem, før Boris smækkede dørene i.

Da vi tidligere har beskrevet både That Boutique samt Balcones i dybden, er der rent faktisk mulighed for, at jeg i dagens anmeldelse – for en sjælden gang skyld, kommer ned under 2500 ord. Hvilket egentlig ligger lige til højrebenet, da jeg jo er notorisk kendt for at fatte mig i korthed.

Alle tre Whiskyer, som i alt enkelthed er blevet navnegivet batch 1, 2 & 3 er alle blevet lagret i hver deres respektive fad type, og i modsætning til langt de fleste amerikanske Whiskyer på markedet, er der her ikke tale om efterlagringer. Tvært imod, har de spenderet samtlige år i et og samme fad. Hvor der respektivt er tale om et “Brimstone”, et Tequila samt et Oloroso sherry fad. Batch 1 og 3 bærer den lidt pudsige betegnelse “single malt spirit” hvorimod batch 2 bærer den velkendte single malt whisky betegnelse. Af den indlysende grund, at batch 1 og 3 “kun” har været lagret i to år, og derfor lovmæssigt ikke må bære “Whisky/Whiskey” betegnelsen i Europa. Da der i modsætning til USA, her er krav om, at en Whisky mindst skal havde været lagret i tre år. Helt grundlæggende er der himmelvid forskel på de krav – eller mangel på samme, som Amerikansk single malt Whiskey, i modsætning til en Skotsk, skal leve op til. Men da jeg allerede tidligere har afdækket forskellene, vil jeg ikke her komme videre ind på disse. Men i stedet blot opfordre de af vores læsere, som har interesse i at vide mere om emnet, til at læse artiklen her. Det er dog værd at nævne, at Balcones er medlem af American Single Malt Commission (ASMWC) og derfor har underlagt sig deres regler i henhold til, hvordan en single malt Whiskey skal produceres. Som du også kan læse mere om i før nævnte artikel.

That Boutique-Y Whiskey Co. – Balcones – Batch 1

 • Destilleri: Balcones
 • Aftapper: That Boutique-Y Whiskey Co.
 • Alder: 2 år
 • Whiskey type: Single malt spirit
 • ABV: 51,1 %
 • Fad: Ex-”Brimstone” fad
 • Pris: 593 kr.  
 • Udgivelse: 330 udgivne flasker

That Boutique beskriver selv, batch 1 som værende: “Distilled by Balcones in Texas and then Brimstone-cask-matured for two years”. Hvilket jeg kun kan antage betyder, at Balcones har lagret deres single malt Whiskey i et af de fade, som tidligere har indeholdt Balcones Brimstone Corn Whiskey. Hvor de i øvrigt bruger “sun-baked Texas scrub oak” til at “ryge” deres Whiskey med.

Næse: Yderst fyldig, nærmest ”cremet” næse, hvor man straks bliver mødt af overmodne mørke blommer, 100% mørk chokolade og abrikos med underliggende noter at smør ristede salte popcorn, cream brulee, honning og et let strejf af barbecue røg. udsøgt, balanceret og virkelig dragende. Hvis smag og eftersmag kan leve op til næsen, har vi en vinder.    

Smag: Olieret med en fantastisk mundfylde. Starter ud med et varmt behageligt krydret ”spark,” hvorefter der bliver skruet godt og grundigt op for cream brulee smagen. Men i modsætning til næsen virker det her i selve smagen, næsten som om kokken har brændt det karamelliserede sukker lag på. Som creme brulee smagen fortoner sig, træder mandler, ristede egetræ samt den underliggende barbecue røg note – som leder tankerne hen på Whiskey Del Bac’s Dorado, ind i billedet. Hvoraf sidstnævnte ledsager én ind i den medium lange eftersmag.  

Eftersmag: Medium lang, hvor kirsebærsauce blander sig med førnævnt barbecue røg note.

Konklusion: Jeg er virkelig solgt, og som det også er tilfældet med en række andre af Balcones produkter, virkelig imponeret over, hvor meget saft og kraft de formår at vride ud af en ”kun” to års Whiskey. Hvilket blot endnu engang dementerer myten om, at alder er altafgørende for, hvor kompleks en Whiskey i sidste ende er.

Jeg vil som altid, når det kommer til That Boutique, tilføje, at man som forbruger skal huske at tage i betragtning, at de benytter sig af 500 ml. flasker i modsætning til den gængse 700 ml. flaske. Hvilket vil sige, at da denne aftapning koster 593,- vil en tilsvarende 700 ml. flaske ende i 830,- Hvilket også må siges, at være en pæn slat penge. Når det så er sagt, betaler jeg hellere end gerne de små 600,- så jeg kan bytte det nu tomme sample glas ud med en 500 ml. flaske, som jeg forhåbentlig kan dele med ligesindede her over sommeren.   

Score: 87/100
Kategori: Fantastisk

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

That Boutique-Y Whiskey Co. – Balcones – Batch 2

 • Destilleri: Balcones
 • Aftapper: That Boutique-Y Whiskey Co.
 • Alder: 3 år
 • Whiskey type: Single malt whisky
 • ABV: 51,2 %
 • Fad: Ex-tequila fad
 • Pris: 593 kr.  
 • Udgivelse: 212 udgivne flasker

Næse: Knap så fyldig og betydelig mere sødladen end batch 1. Men dog med en god portion garvet læder, kanel, sortpeber og savsmuld, til at holde de sødladne noter af brun farin, friske dadler, honning, samt en lettere metallisk duft af portvin i skak.

Smag: Byder desværre heller ikke på den samme olieret mundfylde, som batch 1 bød på. Igen er det sødmen, der dominerer med en underlæggende behagelig krydret varme bagest i munden. Her er noter af stenfrugter – hvor især kirsebær er fremtrædende, samt vanilje, mørk chokolade, og en ”støvet” smag af kanel.     

Eftersmag: Den ”støvede” kanel smag fortsætter ind i den mellemlange eftersmag, hvor også sort peber og kirsebær er at finde.  

Konklusion: Min viden om tequila kan ligge på et meget lille sted, så jeg er på ingen måde i stand til at sige, hvilken duft og smagsnoter fadet har, eller ikke har bibragt denne Whisky. For at være hudløs ærlig. Hvis jeg ikke havde vidst bedre, ville mit bud være, at den havde været lagret i et fad, der tidligere havde indeholdt hedvin, pga. af sin sødme, som netop er denne whiskys akilleshæl. For til trods for at sødmen i næsen, som nævnt bliver holdt i skak, kammer den desværre en smule over i smagen og eftersmagen, og bliver lettere kvalm.

Score: 75/100
Kategori: Middel

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

That Boutique-Y Whiskey Co. – Balcones – Batch 3

 • Destilleri: Balcones
 • Aftapper: That Boutique-Y Whiskey Co.
 • Alder: 2 år
 • Whiskey type: Single malt spirit
 • ABV: 47,8%
 • Fad: Ex-Oloroso sherry fad
 • Pris: 593 kr.  
 • Udgivelse: 157 udgivne flasker

Næse: Ikke overraskende en anseelig andel sherry vin, som blander sig med søde noter af malt, mælke chokolade, rosiner, mandariner samt hø og en anelse røg.

Smag: Den mellem søde smag af sherry danner rammen om mørke vindruer, vanilje, samt saltede peanuts.  

Eftersmag: Sherry smagen fortsætter i den relativt lange eftersmag, hvor den har lagt sig som et varmt tæppe bagerst i mundhulen, og lader smagsnoter af chokolade mousse, brunt farin samt muskatnød komme til sin ret.   

Konklusion: På en og samme tid ungdommelig ”levende” men samtidig yderst elegant, cremet og let sødladen. Jeg har det ærligt lidt ambivalent med brugen af sherry fade. Fordi fadet kan have den uheldige egenskab, at sherry noten totalt dominerer næsen og smagen, og dermed slører eller ligefrem overskygger alle andre karaktertræk, som ellers ville have været at finde i den pågældende Whiskey, og dermed gøre den yderst endimensionel. Dette er heldigvis ikke tilfældet i denne aftapning. Tvært imod, minder den mig på mange parametre om yngre GlenDronach’s, da de stadig havde deres storhedstid.

Score: 83/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

De anmeldte samples er købt af undertegnede hos Master of Malt.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *