Anmeldelser

Balcones Texas Single Malt Whiskey

Da både Henrik og jeg tidligere har bragt dybdegående beskrivelser af Balcones, vil jeg undlade at kede tilbagevendende læsere til døde ved at gengive disse, og i stedet opfordre jer, som ikke har læst de omtalte anmeldelser, til at følge de to nedenstående links.

Modsat størstedelen af de skotske Single Malt Whisky producenter følger Balcones de amerikanske traditioner ved at lagre deres Single Malt Whiskey i nye forkullede egetræsfade. Hvilket ikke er det eneste punkt, hvormed Balcones Single Malt skiller sig ud fra de Skotske. For en Skotsk Single Malt Whiskey skal som bekendt være blevet lagret i minimum tre år for lovligt at kunne bære betegnelsen, hvorimod Balcones ”kun” er blevet lagret i 26 måneder. Balcones Single Malt er lavet udelukkende på byg sorten golden promise, som inkarnerede skotske whisky fans vil kunne nikke genkendende til, da denne sort blev brugt af en bred vifte af destillerier i Skotland i fordums tid. Men da denne sort giver et lavere afkast, og derfor er dyrere end andre sorter, er mange destillerier gået over til at bruge alternative løsninger, som efter sigende desværre også er mindre smagfuld og knap så aromatiserede. Balcones Single Malt er først blevet lagret i fade af forskellige størrelser og dermed type, før de bliver blendet sammen, blot for at blive lagret for anden gang i et betydeligt større fad, for til sidst at blive flasket ved majestætiske 53% alkohol.    

Udover et ældre “special release” af Balcones Texas Single Malt Whiskey – som stadig kan erhverves hos whisky.dk for 1649 kr., har Balcones Single Malt ikke tidligere været tilgængelig herhjemme, men er for nyligt kommet på lager hos whiskyeksperten, hvor den kan købes for 649 kr.

Balcones Texas Single Malt Whiskey

  • Producent: Balcones
  • Destilleri: Balcones
  • Klassifikation: Single Malt Whiskey
  • Alder: 24 måneder
  • ABV: 53 %
  • Mash bill: 100% bygmalt
  • Bottled: 3-5-19
  • Batch: SM19-1
  • Pris: 649 kr

Næse: Dyb og intens, men samtidig med en god portion malt-sødme i baggrunden.  Grapefrugter, vanilje, smørkaramel, portvin, forkullet egetræ og hvide druer.      

Smag: Det første jeg bliver ramt af, er en hurtig forbigående tør savsmulds note, som leder vej til smagsnoter af stenfrugter, honning, lys sirup og flødekaramel.

Eftersmag: Mellem lang frugt sød eftersmag med papaja, akacie honning og vanilje softice.

Konklusion: En stor raffineret og delikat frugt dessert, som ikke minder mig om nogen anden Single Malt, jeg nogensinde har smagt. Balcones Single Malt byder på en god del dybde og intensitet, dog kammer sødmen en smule over, og bliver lettere kvalm.

Det virker åbenlyst klicheagtig at sige det, når man tager i betragtning, at Balcones er et amerikansk destilleri. Men ikke desto mindre er det sandt, at dette er en single malt, som Bourbon entusiaster vil have meget let ved at favne, da den langt hen af vejen er drevet af de samme dufte og smags noter, som en Bourbon rummer.

Score: 80/100
Kategori: Rigtig god

Hvad betyder dette? Tjek guiden til vores scoringssystem

Den anmeldte flaske af Balcones Texas Single Malt er købt af min medredaktør Henrik på en af sine utallige rejser til USA, hvoraf en sample blev fragtet til undertegnede via hestekærre i det herrens år 2020.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *